Tujina

'Otrok ne pošlješ v šolo, da bi se domov vrnili v krsti'

Islamabad/London, 18. 12. 2014 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Pakistanu je po napadu na vojaško šolo v Peševarju, pri čemer je bilo ubitih več kot 140 ljudi, od tega velika večina otrok, v teku tridnevno žalovanje. Med tem vlada napoveduje nadaljevanje boja proti skrajnežem, analitiki pa dvomijo, da so oblasti res prekinile vse vezi s skrajnimi skupinami.

Žalovanje na šoli v Karačiju
Žalovanje na šoli v Karačiju FOTO: Reuters

Islamabad je včeraj začel tridnevno žalovanje za 148 žrtvami torkovega napada talibanov na šolo v Peševarju. Premier Navaz Šarif je napovedal nadaljevanje boja proti teroristom, hkrati pa vse stranke pozval, naj se pridružijo konferenco o združitvi v boju proti terorizmu.

Odločni opozicijski voditelj Imran Kahn, ki se je zavzemal za spravo s talibani, se je pridružil obsodbam napada. "Borite se z možmi, ne z nedolžnimi otroki," je dejal nekdanji igralec kriketa. Napad na otroke je, kot kaže, prizadel tudi nekatere druge odločne zagovornike talibanov. "Namerno ubijanje nedolžnih ljudi, otrok in žensk je v nasprotju s koreninami islama in to mora upoštevati vsaka islamska stranka in vlada," je dejal Zabihulah Mudžahid, sicer predstavnik afganistanskih talibanov.

Bolj osebno noto pa pošilja Pakistanec, ki živi Veliki Britaniji,  Shah Jehan. V torkovem krutem napadu na vojaško šolo je izgubil dva mlada sorodnika, stara 9 in 10 let. "Otroke v šolo pošlješ, da bi nekaj postali, da bi se nekaj naučili in da bodo nekaj v prihodnosti. Ne pošlješ jih v šolo, da bi se domov vrnili v krsti," je za britansko medijsko hišo BBC z velikim cmokom v grlu dejal Jehan.

Žalovanje v Islamabadu
Žalovanje v Islamabadu FOTO: Reuters

So oblasti res pretrgale vezi s skrajneži?

Med tem, ko v Pakistanu žalujejo, so spet postala aktualna vprašanja o vlogi pakistanske vojske pri širjenju skrajnih skupin znotraj države. "Teroristi so največja grožnja regiji in miru v Pakistanu ter obstoju Pakistana," je za ameriško televizijo CNN dejal pakistanski obrambni minister Khavaja Asif. Hkrati je zavrnil, da bi varnostni organi imeli stike z ekstremističnimi skupinami. "Skupine talibanov ne ločimo po dobrih in slabih. Vsi slo slabi," je dodal.

A analitiki trdijo, da varnostni organi še vedno na skrajne skupine gledajo kot na dragocene nadomestke v boju za vpliv v sosednjem Afganistanu in Kašmirju. "Zdi se mi, da v vojski še vedno obstajajo elementi, ki so pripravljeni za dosego širših strateških ciljev podpirati oziroma pretrpeti civilne in celo vojaške žrtve," je dejal Hasan Džavid, profesor političnih znanosti na univerzi v Lahoreju. Hkrati trdi, da so državne izkušnje s skrajneži že dolgo kaže, da teh skupin ni mogoče nadzirati.

"Glede na ideologije, ki ženejo te skupine in glede na povezave, ki jih imajo z drugimi podobnimi skupinami, menim, da je neizbežno, da bojo svoje puške usmerili proti Pakistanu," pravi Džavid. Hkrati dodaja, da tudi, če v nekem trenutku skupine sodelujejo z državo, vedno obstaja možnost, da se bodo spreobrnili in "ugriznili roko, ki jih hrani".

Predstavnik pakistanskih talibanov je dejal, da je napad predstavljal maščevanje za ofenzivo, ki poteka v pasu, ki je pod nadzorom plemen. "Vojaško šolo smo izbrali za napad, ker vlada napada naše družine in žene," je dejal Muhamad Umar Korasani. "Želimo, da čutijo bolečino," je še dodal.

Pakistanski taliban
Pakistanski taliban FOTO: Reuters

Junija je pakistanska vojska namreč začela obširen napad na talibanska svetišča v Severnem Vaziristanu. Ofenziva je sledila talibanskemu napadu na letališki terminal v Karačiju. Vojaška operacija, ki je še vedno v teku, naj bi bila sicer precej uspešna pri izkoreninjanju skrajnih sil, ki so stacionirane na območju, vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da se se ekstremisti zdaj razpršili po državi.

"V tem času se je bojevitost razširila v mesta in ti ljudje se skrivajo in so se zlili z družbo," pravi ugledni pakistanski obrambni analitik Hasan Askari Rizvi. Pri tem opozarja, da se je s skrajneži mogoče bojevati na plemenskih območjih, ni pa to vednomogoče v urbanih središčih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deratizacija
19. 12. 2014 20.24
Če pobijaš otroke, moraš pobiti tudi starše in obratno. Sicer zelo kruto zgodovinsko dejstvo.
Ramzess
19. 12. 2014 13.07
Otroka pošlješ v šolo in se lahko vrne mrtev, noseč če je dekle, ali lutka, dejstvo sedanjega sistema.
GSMG
18. 12. 2014 12.06
+8
To kar se je zgodilo tem otrokom je prava katastrofa, nekaj kar se enostavno nebi smelo zgoditi nikjer, pa čeravno umirajo vsakodnevno otrokitudi drugje posvetu. Izraelci ubijajo palestinske otroke masovno, brezpilotni avijoni ne ločijo med otroki in vojaki, otrci v Afriki umirajo. V posmeh vsemu, pa Haško sodišče za zločine osvobodi dobesedno vse zločince tako srbske, kot hrvaške in bosanske, s tem pa posredno legalizira vse zloćine!!!
Elias47
18. 12. 2014 10.29
-2
zanimivo, kako se je to (po prvih podatkih na ta dan so poročali o 132 mrtvih; numerologija: 1+2+3=6) in tisto v Sidneju (trije mrtvi = 3) vse (torej skupaj 3 x 6 = 666) zgodilo na židovski ("židovska" "Davidova" zvezda - 6 krakov in antični simbol za 666) praznik Hanuke (praznik svetlobe - Luciferja), ko so prižgali prvo svečo na svečniku... v antičnih časih so židje na te praznike vedno tudi opravljali obredna žrtvovanja...sedaj pa židovska verska "elita" upa na ponovno vračanje teh žrtvenih običajev.... bomo videli, kaj vse se bo dogajalo ob prižiganju ostalih sedmih sveč na svečniku...če se bo sledilo temu vzorcu...
Mauzahecmauzares
18. 12. 2014 12.47
+0
prej bi reku da ma lucifer praznik teme ne svetlobe
Bofur
18. 12. 2014 13.17
+3
večje neumnosti še nisem prebral ? število žrtev globalno gledano je večja od številke 132 ? Treba šteti še vse
Elias47
19. 12. 2014 07.12
Lucifer je ime, ki so jo Babilonski zionisti in kabalisti dali sončni svetlobi (tudi zato je enota za svetlobo lux). Pri zionistih in kabalistih se gre vedno za okultno numerološko število pri posameznem obredu; le tako lahko imajo kontrolo nad okultnim numerološkim sporočilom.