Gospodarstvo

Padla že druga španska banka

Madrid, 24. 05. 2010 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španska centralna banka je v soboto prevzela nadzor nad hranilnico CajaSur, ki se je znašla v težavah zaradi nepremičninske krize. V banki bodo sedaj odločili, ali hranilnici pomagati ali jo likvidirati.

Guverner španske centralne banke Miguel Fernandez Ordonez
Guverner španske centralne banke Miguel Fernandez Ordonez FOTO: Reuters

Španska Centralna banka je v soboto odpustila celotno upravo in prevzela nadzor na špansko banko CajaSur iz Cordobe, ki se je v težavah znašla predvsem zaradi nepremičninske krize. Kot razlog so v centralni banki navedli probleme z izgubo in zavrnitev združitve s hranilnico Unicaja. Hranilnica, ki je v lasti Rimskokatoliške cerkve, je imela sicer 586 milijonov evrov izgube in 426 milijonov evrov prihodkov.

CajaSur se je z hranilnico Unicaja pogovarjala o združitvi, kar je podpirala tudi centralna banka, a je vodstvo v petek združitev zavrnilo. Kot je poročal Bloomberg, so predstavniki cerkvene oblasti v Cordobi pojasnili, da do združitve ni prišlo, ker se banki nista uspeli dogovoriti glede odpuščanja delavcev. Vodstvo Cajasur naj bi namreč naprotovalo kakršnemu koli odpuščanju v hranilnici.

CajaSur bo imela sedaj dostop do fonda za prestrukturiranje bank (FROB), ki ima za okoli 99 milijard evrov razpoložljivih sredstev za pomoč bankam. Fond je junija 2009 ustanovila španska vlada, potem ko je centralna banka zaradi težav morala prevzeti nadzor nad hranilnico Caja Castilla de la Mancha. CajaSur naj bi iz fonda dobila pomoč vsaj v višini 500 milijonov evrov, kar je približno toliko, kot znaša izguba banke.

Španske hranilnice, ki sicer predstavljajo polovico vrednosti španskega finančnega sistema se od lanskega leta soočajo s težavami zaradi prevelike izpostavljenosti nepremičninskemu sektorju. Zaradi slabih posojil je namreč skopnelo ogromno njihovega kapitala. Skupni dolgovi bank pa so narasli na okoli 300 milijard evrov.

Okoli tretjina španskih hranilnic se je že združila, tretjina pa je še v procesu združevanja. Plan Španske centralne banke je, da bi zmanjšala število tovrstnih hranilnic s 45 na 15.

CajaSur sicer predstavlja 0,6 odstotka španskih finančnih virov, ki po zagotovilih Španske centralne banke zaradi prevzema nadzora ne bodo prizadeti. Hranilnico je pred 146 leti ustanovila Rimskokatoliška cerkev, ki je tudi njena največja lastnica. Do prevzema nadzora je bil predsednik uprave hranilnice duhovnik Santiago Gomez Sierra.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
25. 05. 2010 13.01
Kar naj povejo, koliko je dolžan Real Madrid in Barca, sigurno čez miljardo, kje so še ostali klubi, in to je samo šport,potem pa še nepremičnine, tu bi morali posojilodajalci na lepe oči, v zapor in zaplemba premoženja, ne pa , da bo zopet plačal narod.Tudi pri nas je isto, zakaj ne zaplenijo premoženja Hildi pa Boškotu , pa Igorju, Igorju2 itd?Ker se jih sodniki BOJIJO.
Jimi1
25. 05. 2010 11.12
Krize niti približno še ni konec. Se prav zaprav šele dobro začenja. Španiji bo sledila Irska, nato Italija, ko bo rušenje pri nas pa ne bo več denarja...
Tonček Balonček
25. 05. 2010 09.46
Ko bogatijo, si talajo dobičke, ko pa propadejo, jemljeo denar davkoplačevalcem in se hočejo iti socializem! Namesto da bi v Grčiji nacionalizirali premoženje tistih svojih miljarderjev, jim moramo denar pošiljati slovesnki delavci; ki zaslužimo manj od Grkov! V Jugoslaviji smo dajali az nerazvite, zdaj moramo ap financirati bogatejše in razvitejše! A je to napredek?
braniac007
25. 05. 2010 08.58
zakaj jo je prevzela drževa rkc bi morala vrniti izgubljeno!
pika poka ježek
25. 05. 2010 08.24
Banke naj propadajo. Napaka pa je reševanje bank, denar bi morali razdeliti med ljudi da sami poravnajo dolgove in začnejo trošiti. Dobrin je dovolj, le denarja ni da bi jih pokupili.
Odpri.oci
24. 05. 2010 18.44
Bo cerkev vrnila nakradene milione ????
Nandy
24. 05. 2010 18.29
Konec je in ti si skuštrana... Samo propad Amerike bo svet drago plačal.
Jožajoža
24. 05. 2010 17.06
nova KBM in LB sta še na slabšem, samo imata "banki" srečo, da jo rešujete davkoplačevalci.kot banki pa žal nista sposobni kreditirat nit kakšnih 20 km avtoceste.
Tonček Balonček
24. 05. 2010 14.56
Pri nas zaenkrat proipadaj avstrijske banke, verjetno jih vodi Pahor ter Forum21!
Roxy79
24. 05. 2010 14.29
evo...domine so začele padati. kdaj bo padla Slovenska domina NLB ??