Tujina

FOTO: Pahor se je na obisku Srebrenice poklonil spominu žrtev genocida

Srebrenica, 10. 07. 2015 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Borut Pahor se je v Potočarih poklonil spominu 8372 žrtev genocida v Srebrenici. Spominski center je obiskal tudi naš fotograf Miro Majcen. Srbska policija je zaradi varnostnih razlogov prepovedala vsa zborovanja ob obletnici, kar so nevladne organizacije, ki so organizirale zborovanje, označile za "odločitev izključno politične narave".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 6.000 grobov poziva k spravi
    02:09
    Iz SVETA: 6.000 grobov poziva k spravi
  • Iz SVETA: Kako ukrepati, da bi preprečili genocide?
    02:00
    Iz SVETA: Kako ukrepati, da bi preprečili genocide?
  • Iz 24UR: V Srebrenici tudi Borut Pahor
    02:46
    Iz 24UR: V Srebrenici tudi Borut Pahor
Skupaj s predstavnicami združenja Matere Srebrenice se je Borut Pahor poklonil spominu 8372 žrtev genocida v Srebrenici.
Skupaj s predstavnicami združenja Matere Srebrenice se je Borut Pahor poklonil spominu 8372 žrtev genocida v Srebrenici. FOTO: STA/Nebojša Tejić

Predsednik republike Borut Pahor, ki se bo jutri kot eden od slavnostnih govornikov udeležil komemoracije ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, je v Srebrenico in okolico pripotoval že danes, da bi preživel dan s tamkajšnjimi ljudmi.

Skupaj s predstavnicami združenja Matere Srebrenice je položil venec v Spominskem centru Potočari in si ogledal spominski zid z imeni žrtev genocida.

Predsednika sta pri spominskem centru pozdravila župan Srebrenice Ćamil Duraković in Munira Šubašić, predsednica združenja Matere Srebrenice.

V iskrenem pogovoru je Tada Hotić, članica združenja, predsedniku Pahorju izrazila močno željo po vključitvi BiH v evropsko družino, saj bo le to ohranilo njihovo kulturo, običaje in zgodovino, mladim pa omogočilo lepšo prihodnost.

Spominski center Potočari je obiskal tudi naš fotograf Miro Majcen, ki je v objektiv ujel nekaj utrinkov današnjega dogajanja.

Predsednik Pahor je dejal, da dogodkov v Srebrenici nikoli ne smemo pozabiti, vendar pa sta za mirno prihodnost BiH potrebna pogum, da se doseže sprava in jasna evropska perspektiva. Za slednjo pa sta nujna politični dialog in regionalno sodelovanje, ki sta temeljni vsebini regionalne pobude proces Brdo.

V izjavi za medije je ponovil pomen evropske perspektive za BiH. "Evropska perspektiva je prvi pogoj za mir. Drugi, še težji pogoj, pa sta odpuščanje in sprava. Težji zato, ker zahteva veliko poguma za vzpostavitev nujnega zaupanja. A prav zaupanja sedaj ni dovolj, vsaj ne za zagotovitev enotnosti, potrebne za udejanjanje evropske perspektive. Za zagotovitev boljše prihodnosti si moramo med seboj pomagati," je dejal Pahor.

Od skupno 8372 evidentiranih žrtev genocida, ki so jih v dneh po 11. juliju 1995 ubile sile bosanskih Srbov, jih je v spominskem centru pokopanih 6241, še 230 pa so jih na željo njihovih svojcev pokopali individualno izven centra. V soboto bodo na osrednji slovesnosti v centru pokopali še 136 žrtev genocida.

Predsednik republike se je nato udeležil spominske seje mestnega sveta občine Srebrenica, na kateri je po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena dejal, da preteklosti ne moremo spremeniti, da pa lahko spremenimo prihodnost.

V središču današnjega obiska predsednika v Srebrenici bodo sicer srečanja s prebivalci tega mesta na vzhodu BiH in projekti dobrodelnih organizacij, ki si prizadevajo ljudem omogočiti vrnitev na njihove domove, otrokom pa brezskrbno otroštvo.

Obiskal bo družino Manđić, ki ji bo avstrijska fundacija Bauern helfen Bauern na njegovo pobudo s sredstvi, ki so jih pomagala zbrati tudi slovenska podjetja in posamezniki, pomagala dokončati hišo.

Ogledal si bo športno igrišče v vasi Grujčići, ki ga z lastnimi sredstvi postavlja Mehmedalija Alić, ter likovno delavnico otrok v organizaciji fundacije SOS Dječja sela, katere ambasador je legendarni slovenski smučar Jure Franko.

Udeležil se bo tudi slovesnosti ob prenosu krst s posmrtnimi ostanki 136 žrtev genocida na pokopališče v spominskem centru, kjer jih bodo pokopali na osrednji spominski slovesnosti v soboto.

Dan bo zaključil z udeležbo na tradicionalni večerji iftar v organizaciji združenja Mater Srebrenice.

V soboto se bo v imenu Slovenije udeležil osrednje spominske slovesnosti v spominskem centru Potočari, kjer bo tudi slavnostni govornik.

Borut Pahor v Srebrenici
Borut Pahor v Srebrenici FOTO: STA/Nebojša Tejić

V Beogradu prepovedali zborovanja ob obletnici

Srbska policija je zaradi varnostnih razlogov v soboto prepovedala vsa zborovanja pred poslopjem parlamenta v Beogradu v povezavi z obeleževanjem 20. obletnice genocida v Srebrenici.

Več kot 40 nevladnih organizacij je za soboto v spomin na žrtve genocida načrtovalo akcijo, v okviru katere bi se pred skupščino uleglo več kot 7000 ljudi, ki naj bi simbolično prestavljali žrtve genocida. Pobuda #sedamhiljada (#sedemtisoč) je naletela na veliko podporo na družbenih omrežjih, a tudi na napade nacionalistov, tudi skrajnih skupin.

Med tistimi, ki so napovedali "sodelovanje v akciji", je bila tudi Srbska radikalna stranka haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, ki je sporočila, da bodo pred skupščino prišli s četniškimi zastavami in z napisom "Z vero v Boga, svoboda ali smrt". Zatrjujejo, da ne bo šlo za protizborovanje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je danes sporočil, da so se po varnostnih in operativnih preverjanjih odločili, da bodo iz varnostnih razlogov prepovedali vsa za soboto napovedana zborovanja.

Nevladne organizacije, ki organizirajo dogodek #sedemtisoč, so pred tem ocenile, da bi bila morebitna prepoved zborovanja "odločitev izključno politične narave", saj je po njihovi oceni policija povsem sposobna zagotavljati varnost. Obsodili so napoved radikalcev o udeležbi v akciji ter poudarili, da obeležitev genocida ni primeren kraj za posmeh in kaos.

V Beogradu so sicer v soboto napovedali pet zborovanj. Napovedali sta jih tudi dve desničarski organizaciji Zavetnici in Dver ter združenje družin ugrabljenih in ubitih od 1998 do 2000 na Kosovu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni