Tujina

Na palestinskih območjih v protestih proti Trumpovi odločitvi več poškodovanih

Washington / Jeruzalem / Berlin / Rijad / Ljubljana / Ramala, 07. 12. 2017 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Po odločitvi Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela in selitvi veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem kritike iz sveta ne pojenjajo. Na palestinskih območjih so prav tako izbruhnili protesti, ki so se sprevrgli v nasilje. V spopadih med izraelsko vojsko in protestniki je bilo poškodovanih 31 Palestincev, od teh je eden v kritičnem stanju.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na palestinskih ozemljih nevarno vre
    02:04
    Iz SVETA: Na palestinskih ozemljih nevarno vre
  • Iz 24UR: Svet se je združil v valu kritik proti Trumpu
    02:47
    Iz 24UR: Svet se je združil v valu kritik proti Trumpu

Po odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela in selitvi veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem kritike iz sveta ne pojenjajo.

Na palestinskih območjih so izbruhnili tudi protesti, ki so se danes sprevrgli v nasilje. V spopadih med izraelsko vojsko in protestniki je bilo skupno poškodovanih 31 Palestincev, od teh je eden v kritičnem stanju, poroča BBC.

V spopadih med izraelsko vojsko in protestniki je bilo poškodovanih 17 Palestincev.
V spopadih med izraelsko vojsko in protestniki je bilo poškodovanih 17 Palestincev. FOTO: AP

Prvi protesti so se začeli že v sredo, danes pa se je v vzhodnem delu Jeruzalema, na Zahodnem bregu in območju Gaze zbralo več sto protestnikov, ki so metali kamenje in zažigali pnevmatike. Izraelske oborožene sile so odgovorile s solzivcem, gumijastimi in pravimi naboji.

Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca so bili z gumijastimi naboji poškodovani štirje Palestinci na območju Ramale na Zahodnem bregu in pet v Betlehemu.

Šest jih je bilo medtem ranjenih v spopadih z vojsko na območju meje med Izraelom in Gazo, je povedal tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva Gaze.

"Jeruzalem ne bo nikoli prestolnica Izraela ne glede na to, kaj pravi Trump," je na protestu v Ramali povedal vidni član palestinskega gibanja Fatah.

Protestniki so metali kamenje in zažigali pnevmatike.
Protestniki so metali kamenje in zažigali pnevmatike. FOTO: AP

Varnostni svet ZN se bo v petek v povezavi z dogajanjem sestal na nujnem zasedanju, State Department pa medtem že začenja priprave na selitev veleposlaništva.

Savdska Arabija je najglasneje obsodila ameriško priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela, poroča BBC. Kriza na Bližnjem vzhodu se bo po njihovem mnenju še poglobila. 

Kraljestvo je odločitev Donalda Trumpa označilo za "neodgovorno in nepravično"
Trump se je po poročanju BBC na kritike odzval in dejal, da je po njegovi oceni ta odločitev "v interesu ZDA in miru med Izraelom in Palestinci"

Na ulicah Gaze so demonstranti že pozvali k trem dnevom jeze.
Na ulicah Gaze so demonstranti že pozvali k trem dnevom jeze. FOTO: AP

Kar osem od petnajstih članic Varnostnega sveta Združenih narodov ameriške odločitve ne sprejema, zato je za konec tedna že sklicalo krizni sestanek o napetostih na Bližnjem vzhodu. Na seji bo med drugim zbrane nagovoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ta je že sinoči ostro kritiziral Trumpa in posvaril, da "načrta B" ni ter da je dogovor o Jeruzalemu moč doseči izključno z neposrednimi pogajanji med Izraelom in Palestinci.

Da bi preprečila množične proteste in morebiten izbruh nasilja, je izraelska vojska sicer že okrepila svojo prisotnost na palestinskih območjih na Zahodnem bregu. Na območje so poslali dodatne bataljone, pa tudi obveščevalce.

Palestinci in Jordanija pa so zaradi Trumpovih načrtov že zahtevali sklic izrednega zasedanja Arabske lige, še poroča BBC.

Čeprav bo do dejanske selitve veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem po Trumpovih besedah prišlo šele čez nekaj let, pa je State Department nemudoma začel s procesom implementacije odločitve.

Državni sekretar Rex Tillerson, ki je na obisku v Evropi, je iz Nemčije v sredo zvečer sporočil enako kot njegovi sodelavci iz State Departmenta. Potrdil je, da bo ministrstvo "nemudoma začelo" uresničevati predsednikovo odločitev o selitvi. Ob tem je izpostavil, da "je najvišja prioriteta varnost Američanov", zato so "skupaj z drugimi zveznimi agencijami implementirali močne varnostne načrte za zaščito varnosti Američanov v prizadetih regijah". Zatrdil je tudi, da so se pred sredino napovedjo posvetovali s številnimi "prijatelji, partnerji in zavezniki".

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je eden redkih, ki odločitev pozdravlja, označil pa jo je za "zgodovinsko prelomnico". Tudi izraelski predsednik Reuven Rivlin je pozdravil odločitev Trumpa in sicer kot "mejnik pri priznanju pravic Judov do svoje dežele in mejnik na naši poti do miru - miru za vse prebivalce Jeruzalema in celotne regije".

Palestinci na nogah, zastave že gorijo

Več palestinskih gibanj je že pred Trumpovim govorom zaradi ogorčenja pozvalo k "trem dnem jeze". V Betlehemu na Zahodnem bregu so protestniki že v torek sežigali Trumpove slike, o manjših protestih pa poročajo tudi iz mesta Gaza, kjer so v znak protesta zažigali zastave.

Palestinsko gibanje Hamas je načrtovane Trumpove ukrepe označilo za "očiten napad na pravice Palestincev, Arabcev in muslimanov v Jeruzalemu". 

Na Zahodnem bregu, območju Gaze in v vzhodnem Jeruzalemu so javne ustanove, šole, banke in podobne institucije danes ostale zaprte.

V Betlehemu so protestniki že v torek sežigali Trumpove slike.
V Betlehemu so protestniki že v torek sežigali Trumpove slike. FOTO: AP

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v odzivu dejal, da ZDA poslej ne morejo več imeti vloge mirovnega posrednika v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. "Ti obžalovanja vredni in nesprejemljivi ukrepi namerno spodkopavajo vsa mirovna prizadevanja," je po poročanju BBC dejal Abas.

Tiskovni predstavnik Hamasa na območju Gaze Favzi Bahrum je še dejal, da bi Trump s tem pokazal, da ZDA niso mirovni posrednik v palestinsko-izraelskem konfliktu, pozval pa je k mobilizaciji prebivalstva.

Iz sveta še naprej kritike Trumpove odločitve o Jeruzalemu

Vrstijo se ocene, da je treba status Jeruzalema urediti v okviru mirovnih pogajanj, katerih cilj je ustanovitev dveh držav, ter svarila, da je treba zdaj na vsak način preprečiti izbruh nasilja.

Rusija je izrazila resno zaskrbljenost ob odločitvi, ki bi po njenem mnenju lahko ogrozila varnost v regiji. "V luči tega pozivamo vse vpletene strani, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi povzročila nevarne in nenadzorovane posledice," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Ob tem so ponovili, da bi morali spor o statusu Jeruzalema rešiti na neposrednih pogajanjih med Palestinci in Izraelci.

"Zvezna vlada tega stališča ne podpira, saj je treba status Jeruzalema izpogajati v okviru rešitve dveh držav," je v imenu nemške kanclerke na Twitterju sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je poleg tega ocenil, da Trumpova odločitev predstavlja veliko tveganje, da se bo konflikt med Izraelom in Palestinci zdaj še zaostril. 

"EU vse akterje na kraju samem in v regiji poziva k miru in zadržanosti, da se prepreči zaostrovanje," je pozvala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in izrazila globoko zaskrbljenost. Kot je ponovila, morajo biti izpolnjene zahteve obeh strani v bližnjevzhodnem konfliktu, rešitev glede statusa Jeruzalema pa dosežena v okviru pogajanj o dveh državah.

"Ta odločitev krši mednarodno pravo in vse resolucije ZN. Za vsako ceno moramo preprečiti nasilje," je bil medtem sinočnji odziv francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Tudi britanska premierka Theresa May je bila jasna, da se njena vlada z odločitvijo Trumpa ne strinja, saj ta nikakor ne bo pripomogla k bližnjevzhodnim mirovnim pogajanjem. Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je podobno sporočil, da so v Rimu "alarmirani" in obenem zavezani "evropskemu in mednarodnemu konsenzu".

Je pa napoved uresničitve določil ameriškega zakona iz leta 1995, ki vladi nalaga selitev veleposlaništva v Jeruzalem, pričakovano naletela na navdušenje v ameriškem kongresu, kjer ima Izrael več zaveznikov, kot jih je imel prejšnji predsednik Barack Obama. Republikanci niso zamudili priložnosti za izrekanje pohval zunanji politiki Trumpa. Potezo so hvalili kot že zdavnaj potrebno in ponavljali Trumpova zagotovila, da to, kar je storil, z ničimer ne ovira mirovnih prizadevanj.

Vodja Hamasa poziva k intifadi, Izrael krepi vojaško prisotnost

Palestinci so iz protesta proti Trumpovi odločitvi začeli tudi splošno stavko. Na Zahodnem bregu, Gazi in vzhodnem Jeruzalemu so javne ustanove, šole, banke in druge institucije ostale zaprte.

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija je Palestince pozval, naj se uprejo Trumpovi potezi. Nova "intifada za osvoboditev Jeruzalema" naj bi se začela v petek.

"Jeruzalem je enoten, ne vzhoden ali zahoden, in bo ostal prestolnica Palestine. Vse Palestine," je še dejal vodja palestinskega gibanja, ki nadzoruje območje Gaze.

Med prvo intifado v letih od 1987 in 1993 je bilo ubitih okoli 2200 Palestincev in okoli 200 Izraelcev. Med drugo intifado v letih 2000-2005 pa je bilo ubitih več kot 3500 Palestincev in okoli 1000 Izraelcev.

Aljaf: Prišlo bo do kakšnih protestov in demonstracij, ne bo pa tretje intifade

Direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) Bakhtyar Aljaf je ocenil, da bi lahko odločitev dala nov zagon bližnjevzhodnim mirovnim pogajanjem. Meni, da ne bo tretje intifade, ker Palestinci na to niso pripravljeni.

Prišlo bo do kakšnih protestov in demonstracij, ne bo pa tretje intifade, je prepričan Aljaf. Hamas, čigar vodja Ismail Hanija, je danes Palestince pozval k intifadi, ima vpliv v Gazi, v bližini Jeruzalema in na Zahodnem bregu pa ima večji vpliv Islamski džihad, a se ne bo zgodilo nič radikalnega, je še dejal.

Ameriški predsednik si po njegovih besedah želi, da bi prišlo do velike rešitve na Bližnjem vzhodu, do končne rešitve med Izraelom in Palestinci. Pri sredini Trumpovi odločitvi gre za obliko pritiska na Palestince in arabske države, ki med seboj niso enotne, je še dejal direktor Ifimesa.

Bo zaradi Trumpa prišlo do tretje vstaje?
Bo zaradi Trumpa prišlo do tretje vstaje? FOTO: AP

Kot je še dejal, je Trump s sredino odločitvijo uresničil prav to, kar je že obljubil v svoji predvolilni kampanji. Spomnil je, da je ameriški kongres že pred 20 leti sprejel podobno resolucijo, a doslej noben od ameriških predsednikov ni imel takšnega poguma, kot ga ima zdaj Trump.

"Palestinsko-izraelski sporazum je zelo blizu," je ocenil Aljaf. Dodal je, da ostaja odprto ostaja vprašanje Jeruzalema in vrnitev štirih milijonov beguncev, za katere pa bo zelo težko, da bi se vrnili v Izrael.

Ameriško veleposlaništvo tudi ne bo v Vzhodnem Jeruzalemu, pač pa v zahodnem delu mesta. Glavno mesto palestinske države tudi naj ne bi bilo v Vzhodnem Jeruzalemu, pač pa v vasi Abu Dis v bližini Jeruzalema, je še dejal direktor Ifimesa.

O napovedih izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da bodo ZDA glede priznanja Jeruzalem kot prestolnice Izraela kmalu sledile še druge države, je Aljaf ocenil, da tega ne bodo storile ne države EU in tudi ne države G7 ali G20.

Najverjetneje bodo Trumpu sledile afriške države in še nekatere druge, pomembne pa ne bodo, je ocenil direktor Ifimesa.

Levica od MZZ zahteva protestno noto ZDA in takojšnje priznanje Palestine

V poslanski skupini Levica so danes v odzivu na Trumpovo odločitev na slovensko ministrstvo za zunanje zadeve naslovili tri zahteve; med drugim od MZZ zahtevajo protestno noto ZDA in priznanje Palestine.

Protesti v Gazi
Protesti v Gazi FOTO: AP

Kot so sporočili iz Levice, bi moral MZZ "nemudoma" poslati "protestno noto Združenim državam Amerike, v kateri naj upošteva vse relevantne mednarodnopravne akte, in ZDA pozove k njihovem spoštovanju", ter "odpreti sprejem akta o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države, ki so ga v državnozborsko proceduro" junija 2015 vložili poslanci Levice.

Prav tako Levica od MZZ zahteva, da v mednarodni skupnosti odpre pobudo za priznanje neodvisne in suverene države Palestine, zlasti v okviru Evropske unije. Kot so dodali, bo imel minister za zunanje zadeve Karl Erjavec tovrstno priložnost že na zasedanju zunanjih ministrov držav članic EU, ki bo prihodnji ponedeljek.

Matej T. Vatovec je ob tem še ocenil, da je treba sredino odločitev ZDA "razumeti kot močan odklon od ideje o vzpostavitvi dveh držav in tudi kot odrekanje temeljne pravice Palestincev do samoodločbe. Gotovo niti ni naključje, da ta napoved prihaja kmalu za tem, ko sta po vrsti let razprtij prevladujoči palestinski gibanji Fatah in Hamas dosegli zgodovinsko zbližanje in dogovor o ponovni vzpostavitvi nadzora palestinskih oblasti nad območjem Gaze. Zgovorno je dejstvo, da je ob tem, sicer gostobesedni, izraelski premier (Benjamin) Netanjahu molčal".

V Levici tudi ocenjujejo, da bo sredina odločitev ZDA imela daljnosežne posledice, ki bodo dodatno destabilizirale Bližnji vzhod in odprle možnost za nove konflikte med Palestinci in Izraelci.

Tudi predsednik DZ Milan Brglez obžaluje odločitev ZDA o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela, saj enostranske poteze kogarkoli v mednarodnih odnosih prej škodujejo kot koristijo. Zlasti ga skrbi, da bi bil oškodovan mirovni proces na Bližnjem vzhodu in sposobnost izraelske ter palestinske države za miroljubno koeksistenco, je navedel in še spomnil, da je to enostransko potezo ZDA obsodilo veliko držav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
07. 12. 2017 22.41
+1
Nova vojna se kuha, problem ZDA je, da jo kuha na različnih lokacijah hkrati.
Vrhovni
07. 12. 2017 21.57
-4
Trump si je s to potezo zagotovil še en mandat.
srebrnibreg
08. 12. 2017 18.56
+1
BUONcaffee
07. 12. 2017 21.41
-1
Očitno bo počilo širših razsežnosti. Če se upre cel muslimanski svet bo huje kot je bilo v Siriji in Iraku. Vprašanje je na čigavo stran se bo dala Rusija. A kdo ve????
srebrnibreg
07. 12. 2017 21.44
+3
Nisi videl kam se je dala v Siriji? Normalno na stran normalnih in poštenih.
Klankon
07. 12. 2017 21.45
Na stran židov že ne. Verjetno bodo ostali nevtralni vsaj nekaj časa.
srebrnibreg
07. 12. 2017 21.48
+4
Vlado jih bo oboje pustil naj se stolčejo, če hočejo.
LLLEPI
07. 12. 2017 21.50
+3
Pametno nato pa bo pocistil se kar bo ostalo
Vrhovni
07. 12. 2017 21.36
+4
Prodaja zastav in orožja se bo povečala, kasiral bodo Kitajci in Američani.
BUONcaffee
07. 12. 2017 21.33
-1
Divjaki, divjaki, kako jih ni sram?????
srebrnibreg
07. 12. 2017 21.24
+5
ROSEANN 07.12.2017 20:55:47 -2 Izraelci so carji, vedo, kako je treba braniti svojo domovino.... .............Pa naj me še kdo prepričuje, da nimam prav, da ta pisec tega posta ni manipulant in lažnivec. Od kdaj pa je Izrael domovina židov? Ali morda jaz nimam prav po kakšem novem pojmovanju zgodovine za katerega ne vem?
Skunk Works
07. 12. 2017 21.13
-4
Eh, kakšni komentatorji tukaj, grem raje nazaj poslušat Radio Ognjišče. Lepa umirjena glasba in samo slovenski program,...pa še taka lepa maša je bila prejle........
srebrnibreg
07. 12. 2017 21.22
+5
up_
07. 12. 2017 21.10
+1
in kak lahka amerika spremeni mesto v frugi državi???
BitterTruth
07. 12. 2017 21.06
-1
liberalna logika: kdor kriči najglasneje ima zagotovo prav in čeprav ti modeli niso dobri skoraj za nič drugega kot zdraho, se pa znajo lepo in ubrano dreti
realno1
07. 12. 2017 20.58
+4
Se je v Siriji preveč umirilo stanje, pa je zmanjkalo goriva za selitve na sever... pa je treba malo podkuriti...
srebrnibreg
07. 12. 2017 21.00
+6
Več kot polovica ameriške industrije sloni na vojaški industriji in, če vojn ne bo si bodo američani ušesa dol eden drugemu od lakote pogrizli.
Skunk Works
07. 12. 2017 20.44
-1
Pri nas je narod prefarban, da ne morš verjet, stalno je za neke palestince in podobne, ki delajo samo zgago pri sebi in okoli po svetu, hkrati pa so obvezno proti Američanom....saj ni čudno potem, da imamo tako razhajkano državo, kjer se krade vsevprek, sploh politika in z njo povezani "gospodarstveniki" za male navadne ljudi pa veljajo najstrožja merila...Da je burleska popolna, pa stalno volijo jugolevake, ko pa imajo potem slabe plače in penzije ter zanič zdravstvo in ostalo, pa so spet krivi kapitalisti......eh brez veze,......
srebrnibreg
07. 12. 2017 20.50
+6
Za koliko je Cerar znižal penzije? Za koliko je zmanjšal plače? Zakaj Bručan ni uredil zdravstva in izvedel zdravstvene reforme?...
Skunk Works
07. 12. 2017 20.52
+0
Vprašaj penzioniste in tiste na minimalcih.....sicer pa narod si je sam kriv, da tolče revščino sredi evrope.....-beri zgoraj....
srebrnibreg
07. 12. 2017 20.53
+3
Nobenega odgovora nisi napisal samo prazno lajnaje kot zgoraj in fehtanje glasov.
Klankon
07. 12. 2017 20.54
+2
A potvojem je potem najbolje da smo za Američane ki ubijajo in kradejo po BV, svoje nose vtikujejo vseposod zraven, pa če se jih tiče ali ne. A ti sploh veš koliko vojn so tvoji ljubljeni Amerikanci zakuhali?
Skunk Works
07. 12. 2017 20.54
+0
JAh, še vedno je našem usmerjenem izobraževanju preveč ur samoupravljanja s temelji marksizma, pa narod živi še v enih drugih časih in pravljicah.......
srebrnibreg
07. 12. 2017 20.55
+4
Še vedno nobenega odgovora samo prazno lajnanje in manipulacija kot vedno.
Skunk Works
07. 12. 2017 20.56
-1
se lepo vidi po enih komentatorjih tukaj......
Klankon
07. 12. 2017 20.56
+2
@ROSEANN Predvidevam da si še enden izmed vrst tistih, ki bogu čas kradejo, poštenim Slovencem pa denar(beri vlečejo socialo) ali pa si zaposlen v JU. Priporočam ti da nekaj začneš delat da bodo tvoji možgani, koliko jih sploh imaš dobili kaj kisika. Potem boš mogoče celo nehal bedarije pisat.
srebrnibreg
07. 12. 2017 20.58
+3
Klankon- ta je eden od rudarjev katere so pokradli.. Drugače pa plačanec sds sekte, da tu na tem portalu laže, zavaja in manipulira s ciljem nabiranja glasov za to sekto. To pa počne pod nešteto nicki, da bi bralce zavedel češ koliko jih je kateri jih podpirajo.
Klankon
07. 12. 2017 21.04
+0
No torej ni daleč stran od tega kaj sem napisal. SDS sekta je še slabša od tistih, ki vlečejo samo socialo.
Skunk Works
07. 12. 2017 21.10
+0
Saj v Sloveniji na tako butasto furat socialno, ker je pač ureditev butasta....se bolj splača, kot delat za minimalca ali malo čez, ...ni pa dvoma, da to pelje v Grški scenarij.........
srebrnibreg
07. 12. 2017 20.41
+5
V Nemčiji so pred leti preselili glavno mesto pa ni nihče imel težav. Zakaj pa tu norijo zaradi tega. Nepomembno in brez veze norenje.
Klankon
07. 12. 2017 21.01
+2
Za nas je nepomembno, za njih pa očitno ni in se jim zdi vredno se klati zarad njega. Tako je to, če si spran z pravljicami iz raznoraznih knjig pravljic, ki se v današnjem času imenujejo verske knjige.
BPGC
07. 12. 2017 20.39
-2
EU drzave so proti, ker je v njih veliko muslimanov, ki so tempirane bombe.
CestniKolesar370Wattov
07. 12. 2017 20.22
+6
Prevrti na 0:32 in mi povej, da si želiš tega tipa v EU. Poglej cel posnetek in povej, če si želiš kopice teh ljudi v EU, ki na cesti protestirajo, da potrebujejo še 200 đamij.
CestniKolesar370Wattov
07. 12. 2017 20.16
+5
Čaki mal, a ni to vera miru in ne protestirajo in zažigajo stvari za prazen nič? Fake news.
?asjeza
07. 12. 2017 20.20
+2
trumpet2018
07. 12. 2017 20.46
+1
sami miroljubni in tolerantni :) kot je videti na posnetkih. lahko jih primerjaš samo z levimi fashi skrajneži - antifo. Izraelci že vedo kako je treba s takšnimi, po kratkem postopku.
Skunk Works
07. 12. 2017 20.55
-2
Izraelci so carji, vedo, kako je treba braniti svojo domovino....
Klankon
07. 12. 2017 20.59
+1
CestniKolesar370Wattov
07. 12. 2017 21.33
+3
Kaj pa je okupirano ozemlje? Kaj je bilo pred Izraelom na tem ozemlju? Kdo je kdaj očital Jordaniji, da je okupator, ko pa Jordanija pokriva 75% pokrajine, ki se ji reče Palestina? A so muslimani stoletja nazaj žide iz Jeruzalema izgnali s košem poljubčkov in rožicami? A so si kristijani prikartali Jeruzalem na partiji pokra? A se ti smilijo reveži v Gazi? Imajo prostorsko stisko? Zakaj imajo po 10 otrok, če pa nimajo prostora? Zakaj je v Gazi med politiki največji % milijonarjev in milijarderjev, če je pa država revna? Od kje jim denar? Bi rekel, da se jim igranje na karto žrtve splača? Kako to, da večina Palestinskih voditeljev ni niti bila rojena na območju Palestine? Koliko je v Izraelu upadel terorizem, ko so zgradili obzidje? In še zadnje vprašanje: Kje so muslimani na Bližnjem Vzhodu najmanj preganjani, če so recimo istospolno usmerjeni, če postanejo ateisti, itd? Odgovor je "v Izraelu".
Skunk Works
07. 12. 2017 20.14
+1
Trump je totalno nor predsednik,..le kaj se gre,... saj izpolnjuje poredvolilne obljube kar po vrsti...le kaj se gre, ...ta je res nor.....
srebrnibreg
07. 12. 2017 20.38
+4
Bil je nor pred volitvami in po njih ne more biti drugačen. Pač genska napaka.
?asjeza
07. 12. 2017 20.14
+5
islam bi morali zatreti to ni vera ampak satanisti!!
Mogočnež
07. 12. 2017 20.18
+1
fljfo
07. 12. 2017 20.04
+1
Evo, pa je Plastični dosegel svoje...
drmr1980
07. 12. 2017 20.01
+6
JERUZALEM JE PRESTOLNICA IZRAELA!!!!!
Klankon
07. 12. 2017 20.07
+0
Izrael je umetna tvorba na ukradenem ozemlju.
Mogočnež
07. 12. 2017 20.14
+0
Klankon
07. 12. 2017 20.31
+0
A zato ker sem povedal resnico? Potem pa že.
jazbec44
07. 12. 2017 19.44
+6
Amerika je izrael in Izrael Amerika.To je sedaj jasno celo Janši.Ameriška industrija je v rokah ameriških židov,ki podplačujejo ameriške politike,da izvajajo genocid nad Palestinci in povzročajo vojne v Siriji,Libiji,Iraku....Od vsega kaosa profitira samo Izrael s širitvijo svojega ozemlja in ameriška židovska oborožitvena industrija.Le kdaj bo spregledal ameriški narod?
vozl123
07. 12. 2017 20.35
-1