Tujina

Palestinci so naznanili enostransko prekinitev ognja

Gaza, 13. 11. 2018 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po hudih spopadih med palestinskimi oboroženimi skupinami in izraelsko vojsko na območju Gaze so Palestinci naznanili enostransko prekinitev ognja. Izraelski premier Benjamin Netanjahuja se na to zaenkrat še ni odzval, izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman pa je sporočil, da se njegovo stališče glede raketnih napadov ni spremenilo.

Po hudih spopadih med palestinskimi oboroženimi skupinami in izraelsko vojsko na območju Gaze so Palestinci danes naznanili enostransko prekinitev ognja. Izraelski mediji so pred tem poročali, da je izraelska vlada prekinila pogovore z Egiptom in Združenimi narodi o prekinitvi ognja. Zaradi razmer se bo zvečer sestal Varnostni svet ZN.

Egipt je posredoval pri sklenjenem dogovoru o prekinitvi ognja, so danes še sporočili iz gibanja Hamas in drugih palestinskih organizacij v Gazi.

Tiskovni predstavnik izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja se zaenkrat še ni odzval. Izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman pa je v izjavi sporočil, da se njegovo stališče glede raketnih napadov ni spremenilo.

Minuli spopadi najhujši na območju Gaze od leta 2014

Palestinci so od ponedeljka popoldne na Izrael izstrelili okoli 460 raket in topniških izstrelkov, Izrael pa je odgovoril z več kot 160 letalskimi napadi na tarče oboroženih palestinskih gibanj. Zaostrovanje in spopadi so bili najhujši od vojne v Gazi leta 2014, je danes ocenil tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus.

V spopadih je življenje izgubilo najmanj osem ljudi, od tega sedem Palestincev in en Izraelec. O ranjenih poročata obe strani.

Povod za novo nasilje je bila operacija izraelske vojske, v kateri je bil v nedeljo ubit poveljnik gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze. Poleg njega je bilo v operaciji ubitih še šest Palestincev in izraelski častnik.

Izraelska protiraketna obramba je v napadih od ponedeljka prestregla več kot 100 raket, preostale pa so večinoma padle na nenaseljena območja. Nekaj jih je po navedbah izraelske vojske zadelo hiše in druge civilne objekte. Več tisoč Izraelcev je sicer noč preživelo v zakloniščih.

Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) sicer odgovornega za zaostrovanje razmer vidi le v Izraelu, mednarodno skupnost pa je zaprosila, naj zaščiti palestinske civiliste.

Izraelski varnostni kabinet je danes dopoldne razpravljal o nadaljnjih korakih. Po informacijah izraelskih oblasti ima namreč Hamas na zalogi okoli 20.000 raket in topniških izstrelkov, nekateri od njih bi lahko dosegli celo Tel Aviv in Jeruzalem.

Izraelski mediji so nato popoldne poročali, da je vlada prekinila pogovore z Egiptom in Združenimi narodi o prekinitvi ognja. O pogovorih je že v ponedeljek spregovoril posebni odposlanec ZN za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov, ki je posvaril, da je zaostritev zelo nevarna.

Nemško zunanje ministrstvo je danes obsodilo raketne napade na Izrael in izrazilo zaskrbljenost, češ da se takšnega nasilja proti civilistom ne more upravičiti. Dodali so, da so večkrat poudarjali, da ima Izrael pravico braniti svojo varnost.

Na drugi strani pa je Turčija obsodila napade izraelske strani. Urad predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je napade označil za brutalne in protizakonite. "Izrael mora nemudoma prenehati z napadi proti ljudstvu v Gazi," so dejali in dodali, da mora mednarodna skupnost prevzeti odgovornost in ukrepati.

Najnovejše nasilje je izbruhnilo po mesecih nemirov ob meji med Gazo in Izraelom, ki pa so se v zadnjem času nekoliko umirili. Od konca marca je pod streli izraelskih vojakov umrlo več kot 220 Palestincev. Palestinci na protestih ob meji z Izraelom zahtevajo konec blokade Gaze in vrnitev palestinskih beguncev na svoje domove v Izraelu.

Varnostni svet ZN bo o stopnjevanju nasilja razpravljal za zaprtimi vrati

Na zahtevo Kuvajta, ki predstavlja arabske države v Varnostnem svetu ZN, in Bolivije bo danes zvečer za zaprtimi vrati o stopnjevanju nasilja razpravljal Varnostni svet ZN.

Najnovejše nasilje je izbruhnilo po mesecih nemirov ob meji med Gazo in Izraelom, ki pa so se v zadnjem času nekoliko umirili. Od konca marca je pod streli izraelskih vojakov umrlo več kot 220 Palestincev. Palestinci na protestih ob meji z Izraelom zahtevajo konec blokade Gaze in vrnitev palestinskih beguncev na svoje domove v Izraelu.

Izraelska blokada območja Gaze traja že več kot 10 let, podpira pa jo Egipt, ki meji na enklavo na zahodu. Na območju živi okoli dva milijona ljudi, kjer je omejena tako pitna voda kot elektrika.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GeneralRatkoMladi?
14. 11. 2018 19.56
+0
Sami problemi z izraelci
Thinc25
15. 11. 2018 11.09
-1
Ti si problem, ne poznaš zgodovine! Domov si pripelji kakega palestinca, pa boš videl v čem je štos!!!
Thinc25
15. 11. 2018 11.10
puspan
14. 11. 2018 11.24
+8
Res interesantno. Vedno začnejo izzivati najprej Palestinci, ampak tudi oni vedno prvi proglasijo enostransko prekinitev ognja. Kaj naj to pomeni. Pomeni, da jih ni prav popolnoma nič izučilo.
manojleee
14. 11. 2018 07.46
+2
A si ze kdaj slisal za manipulacijo s pomocjo medijev? A ves kdo to najbols dela?
BobbyP
13. 11. 2018 21.00
+19
Če Palestinci razglasijo enosmerno prekinitev spopadov, lahko pomeni le to, da so jih pošteno dobili po grbi.🤕😂
JanezNovakJohn
13. 11. 2018 20.53
+14
Kaj so si pa mislili ko so izstrelili rakete na Izrael?
manojleee
14. 11. 2018 07.45
-2
Thinc25
15. 11. 2018 11.12
+1
manojleee! Palestinci stalno provocirajo, ko pa upravičeno dobijo po kepi, so pa "ubogi palestinci".