Tujina

Palestinci usmrtili izdajalca

Jeruzalem, 02. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Izraelska vojska je v Rafi znova odkrila predor, ki so ga uporabljali za tihotapljenje orožja, Palestinci pa so usmrtili izdajalca iz lastnih vrst.

Palestinsko ljudstvo je zahtevalo smrt za izdajalca
Palestinsko ljudstvo je zahtevalo smrt za izdajalca FOTO: Reuters

Palestinski borci so na Zahodnem bregu z brzostrelkami javno usmrtili človeka, ki naj bi bil informator izraelske vojske. Več stotin ljudi, ki je prišlo na usmrtitev 45-letnega Muhammada Rafiqa Daraghmeha, pripadnika Brigade mučenikov Al-Akse ter očeta dveh otrok, je glasno zahtevalo njegovo smrt. Vojaki so Daraghmeha privedli na trg ter ga pred zbrano množico vprašali, če je sodeloval z izraelsko obveščevalno službo. Po njegovem pritrdilnem odgovoru so mu zastavili še vprašanje, če je spolno nadlegoval svoji mladoletni hčerki, kot so sporočili njegovi sorodniki in ga zato izključili iz družine. Možak je priznal tudi to. Strelci so se nato obrnili k množici in vprašali, kako naj obtoženca kaznujejo. "Ubijte ga, ubijte ga," se je zaslišalo na trgu in z bližnjih ulic. Strelci so nato Daraghmehu na glavo nataknili vrečo, ga sunili po tleh in nanj streljali z avtomatskimi puškami. Daraghmehova sestrična je izjavila, da je bilo njegovo dejanje sramotno, zato so se ga v družini odrekli.

Daraghmeh je bil obtožen izdajanja skrivališč palestinskih borcev, zato jih izraelskim vojakom ni bilo težko zajeti ali ubiti. "Njegova usmrtitev je bila nujna, saj morajo ljudje videti, kaj se jim lahko zgodi, če bodo sodelovali z Izraelom," je povedal lokalni vodja Al Akse.

Izraelci odkrili nov tunel za tihotapljenje

Izraelski radio je poročal, da je vojska v Rafi znova odkrila predor, ki so ga uporabljali za tihotapljenje orožja.

Davišnje nasilje je zahtevalo dve novi žrtvi (Foto: Reuters)
Davišnje nasilje je zahtevalo dve novi žrtvi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nasilje na Zahodnem bregu se nadaljuje. Izraelska vojska je na jugu območja Gaze ustrelila dva Palestinca. Po palestinskih navedbah je bil 25-letnik ubit v streljanju, ki je izbruhnilo med oboroženimi Palestinci in izraelskimi vojaki, ko so se slednji umikali iz Rafe, medtem ko ni jasno, v kakšnih okoliščinah je umrl drugi Palestinec.

Izraelci so v Rafi v bližini meje z Egiptom podrli šest palestinskih hiš, izraelski radio pa je tudi poročal, da je vojska v begunskem taborišču v Rafi znova odkrila predor, ki so ga uporabljali za tihotapljenje orožja. Predor so v nadzorovani eksploziji porušili.

Izraelska vojska je medtem na Zahodnem bregu razstavila pas z razstrelivom, ki ga je našla v Ramali. Po navedbah izraelske vojske naj bi pas uporabili v napadu v bližnjem Jeruzalemu. Aretirali so tudi štiri aktiviste, člane Brigad mučenikov Al Akse.

Bo varnostni zid ustavil napetosti?
Bo varnostni zid ustavil napetosti? FOTO: Reuters

Šaron odredil spremembo trase dela varnostnega zidu

Izraelski premier Ariel Šaron je v četrtek odredil spremembo trase varnostnega zidu na 30 kilometrov dolgem odseku. Kot so poročali izraelski časniki, naj bi v skladu z nedavno odločitvijo izraelskega vrhovnega sodišča proučili tudi potek drugih delov trase varnostnega zidu. Izraelsko vrhovno sodišče je v sredo odredilo spremembo trase varnostnega zidu na Zahodnem bregu, saj naj bi prvotni načrt trase kršil pravice lokalnega palestinskega prebivalstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou