Tujina

Panamski dokumenti: tudi tajni agenti prikrivali svoje aktivnosti

Berlin, 12. 04. 2016 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Storitve panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca so uporabljali tudi tajni agenti obveščevalnih služb več držav, tudi posredniki ameriške agencije Cia, da bi tako prikrivali svoje aktivnosti.

Nemški časnik Süddeutsche Zeitung je prvi, ki je pridobil ogromno količino dokumentov iz panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki je svojim bogatim in vplivnim klientom vzpostavljala slamnata podjetja v davčnih oazah. In med njimi so bili očitno tudi številni tajni agenti.

Mossack Fonseca
Mossack Fonseca FOTO: AP

Med njimi so npr. "številni igralci" iz afere Iran-contra iz 80. let prejšnjega stoletja, ko so visoki ameriški predstavniki tajno prodajali orožje Iranu, da bi tako dosegli izpustitev talcev na ameriškem veleposlaništvu. Klienti Mossack Fonsece so tudi agenti, ki so bili vpleteni v financiranje upornikov v Nikaragvi.

Panamski dokumenti razkrivajo "sedanje in nekdanje visoke predstavnike tajnih služb vsaj treh držav", še navaja Süddeutsche Zeitung. Konkretneje navaja tajne službe Savdske Arabije, Kolumbije in Ruande.

Med razkritimi klienti Mossack Fonsece je tudi šejk Kamal Adham, nekdanji šef savdske obveščevalne službe, ki je sicer pokojni že od leta 1999. A v 70. letih je bil eden glavnih posrednikov Cie na Bližnjem vzhodu, še navaja Süddeutsche Zeitung

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
13. 04. 2016 14.12
Medijska hiša Pro Plus, ki upravlja s komercialnima programoma Pop TV in Kanal A, je v 100-odstotni lasti podjetja Central European Media Enterprises, ki je registrirano na Karibskem otočju v Curacau.
jzkzfzmz
12. 04. 2016 20.33
+4
od 1939 do 1989 leta bo Putin objavil dokumente ki imajo v katerih naj bi s epojavila yanimiva imena. Ynano je da je Soros podkupil 400 novinarjev iy 80-ih drav, ki naj bi dali optožujoče dokumente. Tako, da so si sami sebi ... v skledo. In kot kaže je tudi vaše novinarstvo podkupljeno. Malo spremljajte RT news pa pol pišite ne pa kar vam zahod naroči..... Jaz bi se zamislil na vašem mestu... Če rabit link do tega govora pa povejte. Lep večer
appollyon
13. 04. 2016 21.25
naj še objavi dalje in kako je on prišel na stolček, da ne boš začudeno pogledal, ko boš ga videl na ciinem seznamu.
Ramzess
12. 04. 2016 17.01
+3
Tani agenti in njihovi šefi vedno to počnejo, sicer ne bi bili tajni agenti.