Tujina

Širijo Panamski prekop

Panama, 04. 09. 2007 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

S svečano eksplozijo pred 40.000 gledalci je panamski predsednik uradno začel razširitev Panamskega prekopa.

Začetna eksplozija, s katero je panamski predsednik začel posodobitev prekopa
Začetna eksplozija, s katero je panamski predsednik začel posodobitev prekopa FOTO: Reuters

Panamski predsednik Martin Torrijos je v ponedeljek po krajevnem času sprožil eksplozijo, s katero se je uradno začela posodobitev in razširitev Panamskega prekopa, s katero želijo podvojiti njegove zmogljivosti. Ob prisotnosti nekdanjega ameriškega predsednika Jimmyja Carterja in številnih predsednikov južnoameriških držav ter 40.000 gledalcev je Torrijos sprožil več kot 13 ton eksploziva.

Na leto Panamski prekop prečka 14.000 ladij, kar pomeni pet odstotkov letne svetovne trgovine, s tem pa se izognejo dragemu in dolgemu potovanju okoli Južne Amerike. Prekop uporabljajo predvsem ZDA, Kitajska in Japonska. Kar 80 odstotkov gospodarstva Paname je vezano na prekop, ki prinaša kakih šest milijard dolarjev ali 80 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Prebivalci Paname so posodobitev in razširitev prekopa podprli na referendumu oktobra lani. Med posodobitvijo in razširitvijo bodo do leta 2014 premaknili več kot 130 milijonov kubičnih metrov zemlje. Načrtujejo, da bodo za posodobitev porabili 3,9 milijarde evrov, ki jih bodo zbrali z višjimi pristojbinami za vožnjo skozi kanal ter krediti.

Razširitev leta 1914 zgrajenega 80 kilometrov dolgega prekopa med Atlantskim in Tihim oceanom bo omogočila, da bo lahko prekop preplulo bistveno več ladij, pa tudi velike tovorne ladje, tankerji in križarke, ki so za sedanji prekop preširoke.

Panamski prekop
Panamski prekop FOTO: Reuters

Največje ladje, ki so doslej lahko prečkale prekop, lahko prevažajo do 5000 zabojnikov, po razširitvi prekopa pa ga bodo lahko prečkali tudi supertankerji in ladje, ki bodo imele do 12.000 zabojnikov.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.