Papež Frančišek: Razumeti kulturo, mišljenja in izkušnje ljudi, ki so tako drugačni od nas, ni enostavno

Razumeti kulturo, mišljenja in izkušnje ljudi, ki "so tako drugačni od nas," ni enostavno, je povedal. "Zato se pogosto izognemo soočenju z drugimi in raje zgradimo ovire za svojo zaščito," je na svetovni dan migrantov med mašo v baziliki sv. Petra pojasnil papež Frančišek. Migrante je pozval k integraciji in razumevanju zadržkov držav gostiteljic.

V Katoliški cerkvi obeležujejo svetovni dan migrantov in beguncev. Ob tem dnevu je papež Frančišek že avgusta lani izdal poslanico, v kateri je pozval k sprejetju, zaščiti, pospeševanju ter integraciji migrantov in beguncev. Med današnjo mašo v baziliki sv. Petra v Rimu pa je tudi migrante pozval k integraciji in razumevanju zadržkov držav gostiteljic.

Razumeti kulturo, mišljenja in izkušnje ljudi, ki "so tako drugačni od nas," ni enostavno, je povedal. "Zato se pogosto izognemo soočenju z drugimi in raje zgradimo ovire za svojo zaščito," je pojasnil.

Na obeh straneh so strahovi, ki pa so po papeževih besedah upravičeni. Dvom in strah nista greh, je poudaril in dodal, da ne smemo pustiti, da bi to vplivalo na nas.

Maše so se udeležili migranti iz 49 držav. Skupaj je bilo navzočih 9000 ljudi, med njimi tudi diplomatski predstavniki 70 držav.

Papež Frančišek na svetovni dan migrantov

Papež je tudi migrante pozval k integraciji in razumevanju zadržkov držav gostiteljic. (Foto: AP)

Papež v poslanici: Sprejeti, zaščititi, pospeševati in integrirati

"Vsak tujec, ki trka na naša vrata, je priložnost za srečanje z Jezusom Kristusom, ki se poistoveti s sprejetim ali zavrnjenim tujcem vsake dobe," pa je v avgustovski poslanici zapisal papež in dodal, da Gospod materinski ljubezni Cerkve zaupa vsako človeško bitje, ki mora zapustiti lastno državo v iskanju boljše prihodnosti. Po njegovem mnenju gre za veliko odgovornost, ki jo namerava Cerkev deliti z vsemi verniki ter vsemi dobre volje.

Poudaril je, da bi lahko skupni odgovor na izzive, povezane z migracijami, izoblikovali okoli štirih glagolov, ki so utemeljeni na načelih cerkvenega nauka: sprejeti, zaščititi, pospeševati in integrirati.

Svetovni dan migrantov in beguncev ima svoje začetke v letu 1914, ko so v Cerkvi italijanskim škofijskim ordinarijem priporočili, naj posvetijo poseben dan ozaveščanju o pojavu migracij. Tako je Cerkev svetovni dan migrantov in beguncev prvič obhajala 21. februarja 1915.

Glede na trenutne razmere sprejeti pomeni predvsem ponuditi migrantom in beguncem večje možnosti za varen in zakonit vstop v ciljne države. Zaščita je po besedah papeža povezana z vrsto dejanj, ki se nanašajo na varovanje pravic in dostojanstva migrantov in beguncev, ne glede na njihov migrantski položaj. Tovrstna zaščita se začenja v domovini in temelji na zagotavljanju preverjenih informacij še pred odhodom ter obvarovanju pred nezakonitim novačenjem.

Pospeševati pomeni predvsem prizadevati si, da bi mogli imeti vsi migranti in begunci kot tudi skupnosti, ki jih sprejmejo, pogoje, da bi se lahko uresničili kot osebe v vseh razsežnostih. Zadnji glagol, integrirati, pa je, kot poudarja papež, povezan s priložnostjo medkulturne obogatitve, ki jo ustvarja navzočnost migrantov in beguncev.

Frančišek je v poslanici še zapisal, da se je Cerkev v skladu s svojo pastoralno tradicijo pripravljena zavzeti za uresničitev vseh omenjenih predlogov, vendar pa je za dosego želenih rezultatov nepogrešljiv prispevek politične skupnosti in civilne družbe.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: