Tujina

Papež izzval jezo muslimanov

Cairo, 15. 09. 2006 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
63

Muslimanski voditelji so zaradi komentarjev glede svete vojne in preroka Mohameda obsodili papeža Benedikta.

Papež je v govoru na Univerzi Regensburg citiral besede bizantinskega cesarja in s tem izzval ogorčenje in jezo muslimanskega sveta
Papež je v govoru na Univerzi Regensburg citiral besede bizantinskega cesarja in s tem izzval ogorčenje in jezo muslimanskega sveta FOTO: Reuters

Muslimanski voditelji so obsodili govor papeža Benedikta XVI., ki ga je imel med obiskov v Nemčiji na Univerzi Regensburg in v katerem je citiral krščanskega cesarja, ki je dejal, da je »Mohamed prinesel na svet samo zlo in nečloveške stvari«.

V omenjenem govoru je v Nemčiji rojeni papež razmišljal o zgodovinskih in filozofskih razlikah med islamom in krščanstvom ter odnosu med vero in nasiljem. Pri tem je citiral bizantinskega cesarja Manuela II. Paleologa iz 14. stoletja, ki je zapisal, da je vse, kar je Mohamed prinesel na svet, zlo in nečloveškost, saj je zapovedal, naj se vera, ki jo je pridigal, širi z mečem. Benedikt, ki je v svojem govoru uporabil termin »džihad« in »sveta vojna«, je večkrat ponovil argument Manuela, da je širjenje vere z nasiljem nespametno, in dodal: “Nasilje je nezdružljivo z naravo Boga in duše”.

Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem. Besede cesarja Manuela II., ki jih je citiral papež med govorom v Regensburgu

Pod vprašajem obisk v Turčiji

Organizacija islamske konference papežu očita, da je začel "kampanjo klevetanja" proti islamu in Mohamedu. Najvišji turški verski predstavniki od njega zahtevajo opravičilo, saj papeževe besede razumejo kot žalitev, pod vprašajem pa je tudi njegov obisk v Turčiji, napoveda za konec leta. Pakistanski parlament pa zahteva, naj papež svoje besede prekliče.
Vodja Muslimanske bratovščine v Egiptu Mahdi Akef je začuden nad papeževimi besedami
Vodja Muslimanske bratovščine v Egiptu Mahdi Akef je začuden nad papeževimi besedami FOTO: Reuters

Vodja Muslimanske bratovščine v Egiptu, ene najstarejših, največjih in najbolj vplivnih v arabskem svetu, Mahdi Akef, je dejal, da je papež »izzval jezo vsega islamskega sveta in okrepil prepričanje tistih, ki so menijo, da je Zahod sovražno naravnan do vsega, kar je islamsko«. Izrazil je presenečenje, da taki komentarji prihajajo od nekoga, ki sedi na vrhu Katoliške cerkve in ima velik vpliv na javno mnenje na Zahodu. Muslimanske dežele je pozval, naj zagrozijo s prekinitvijo odnosov z Vatikanom, razen če papež ne prekliče svojih opazk.

Papež Benedikt XVI. je medtem na položaj tajnika Svetega sedeža za odnose z državami imenoval francoskega škofa Dominiquea Mambertija. Zamenjal bo dosedanjega tajnika za odnose z državami Giovannija Lajolo, ki prevzema položaj guvernerja mestne države Vatikan.

Vodja Generalnega direktorata za verske zadeve v Turčiji, Ali Bardakoglu, pa je dejal, da so papeževe besede “skrajno obžalovanja vredne”. “Ne vidimo smisla, da bi kdorkoli, ki tako misli o svetem preroku, obiskal islamski svet. Najprej bi se moral znebiti sovraštva,” je dejal. Bardakoglu, katerega direktorat nadzoruje vse imame v Turčiji, je ob tem spomnil na okrutnosti, ki so jih storili rimokatoliški križarji v času srednjega veka v imenu vere proti ortodoksnim kristjanom, judom in muslimanom. Papežu je predlagal, naj še enkrat premisli glede potovanja v Turčijo, ki ga načrtuje za konec leta.

V več državah so zaradi besed svetega očeta izbruhnili protesti. Papeževe navedbe je ostro obsodil tudi palestinski premier Ismail Hanija, ki je Benedikta XVI. pozval, naj preneha napadati islam. V Gazi so zaradi izjav svetega očeta napovedani protesti Palestincev. Protesti potekajo tudi v več indijskih mestih, predvsem v pokrajini Kašmir, na katerih zahtevajo, da vrhovni poglavar katoliške cerkve prekliče, kar je dejal.


Papež ni imel namena žaliti islama

Vatikan je v svoji izjavi zapisal, da papež nikoli ni imel namena žaliti islama. Papežev namen naj ne bi bil izpeljati poglobljene študije džihada (svete vojne) in mišljenja muslimanov o njej ter “še manj razžaliti čustva muslimanskih vernikov”. “Jasno je, da je namen svetega očeta vztrajati na spoštovanju in dialogu z drugimi religijami ter kulturami, kar vključuje tudi islam,” je povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Kot je dejal, pazljivo branje papeževega sporočila pokaže, “da je to, kar je resnično pomembno svetemu očetu, jasna in radikalna zavrnitev verskih motivov za nasilje.”

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zamejec
18. 09. 2006 20.54
razno razni muslici,imam kar nekaj prijateljev muslimanov in to pravih muslimanov kar verjamem da vi v veliki vecini niste,prvo vasa vera uci k miru,zakaj so pa vasi komentari tako polni sovrastva,verjetno tudi popivate in se umivate enkrat na dan (ce ),in tudi krscanstvo ni perfektno,eno je kar knjige ucijo drugo pa kaj ucitelji delajo.Krscanstvo uci da bi naj bili pred bogom vsi enaki,ALI SMO,pogledajte si cerkev kako se bogati.Ni AL Kaide , pa kje zivis,ko je bil ubit prvi nedolzen otrok v imenu katere koli vere ni ta vera vredna spostovanja,in ne mesaj izraelcov,angezev in americanov z rimokatoliki
amel505@msn.com
18. 09. 2006 20.32
@JUGON teb se vidi da res nimas pojma o Muhamedu saws.prvo kar je on ni siril islama z mecem.je pa res da so kristjanii sirili in da so hoteli z mecem zaklati Muhameda saws.vendar ga niso mogli ker ga je vedno opozoril Allah s.w.t.Pa Al Kaida sploh ne obstaja pa bombe pa teror.To so Zidi,ki ubijajo v imenu muslimanov iz razloga da svet sovrazi muslimane.ka naj recem "Vsi boste zvedeli resnico na sodnjem danu"!
kamentras
18. 09. 2006 17.02
"Slovenci":razmišljajte s svojo glavo ne pa z pop-tvja nabirat znanje!!! Žalostno je da ste tako maloumen narod da vse kar slišite to tudi mislite!! Tukaj se vsi delate pametne a 100% ni nobeden izmed vas prebral celoten Kuran kar tudi ni mogoče, kajti tukaj je potreben razum, ki pa ga vi nimate!! Nikjer v Kuranu ne piše "ubijaj, muči"... Islam v resnici ni vera nasilja ampak vera mira! Vera nasilja je krščanstvo! Koliko krat mesečno ubije oče sina ali pa duhovnik spolno nadleguje itd... Slovenske novice si preberte pa si lahko razložite kaj je fundamentalizem!!! Pa nekaj besed o vaši biblji: no vaša biblija je recimo kot revija jana! V tej knjigi ni nobenega pametnega nasveta, učenja, razlage... ampak samo eno nakladanje!!!! Je samo en dokaz da je biblija-Jana: bit homoseksualec-a ni nič narobe ampak podpira to nečloveško vrsto!! Nazaj k ISLAMU!! Danes je na svetu skoraj vse nepravično npr. ogromna revščina, preenakomerno bogatstvo... se pravi da slabi ljudje vladajo kot so Bush, Blair... za dobre pa niti ne slišimo! Tako je tudi pri ISLAMU vsi obtožujejo, zaničujejo, lažejo, kvarijo... zaradi straha pred RESNICO!!!!! ČE JE ISLAM "izmišljena" VERA ZAKAJ SE POTEM TAKO OBREMENJUJETE Z NJO!!!! ESSELAM ALEJKUM
Materi
18. 09. 2006 09.05
Saj če pogledate te muslimanske reveže tam doli, to so primitivna legla, ki komaj zberejo za tisto rjuho na katero napišejo gesla. Kadarkoli kdo omeni Koran je že bogokletnik, ali pa če vrže Koran na tla ipd. Ko pa oni grozijo Svetemu Očetu se pa mi pokorimo njim in ga obsojamo, halooo. Kot to delamo s Hrvati. Enkrat je treba uredit te zadeve in to je to.
dolejo
18. 09. 2006 08.47
+1
Misel o širjenju islama z mečem je čista resnica. Samo poglejte, kje so svetovni spopadi. Na celotnem obrobju islamskega sveta so vojne in izsiljevanja s strani muslimanov, da preženejo, pobijejo ali pomuslimanijo prvotne prebivalce. Najbolj poznan je Darfur, poleg tega pa obstaja še 21 spopadov, ki jih povzročajo muslimani. In to niti ni Al Kaida, ampak s Koranom nahujskani navadni ljudje, ki ne razmišljajo s svojo glavo. ......... Zadji čas je bil, da se o tem javno spregovori, dokler ne bo prepozno in bo hanđar na naših vratovih.
laokoon@volja.net
17. 09. 2006 11.24
rijo27 a poznaš priliko o vdovi, ki je templju darovala vse, kar je imela, čeprav sta bila to samo dva novčiča? Jezus jo je videl in rekel, da je ona dala največ. Tudi verniki, ki dajo kaj Cerkvi, dajo od svojega. Cerkev denar porabi za vzdrežvanje objektov, plače duhovnikom in za dobre namene, del pa gre za vzdrežavnje Cerkve po svetu, ki se ne more vzdržeavti sama. Kar se tiče odpustkov, je to že davno mimo. A si se vprašal, čemu je služil tisti denar? Šel je za gradnjo Cerkve svetega Petra. Ni vse tako črno belo, kot ti misliš. Če pa je kakšen duhovnik grešil, ga bo pa tudi doletela božja sodba. Enako kot tebe.
dolejo
17. 09. 2006 09.24
+1
Ali muslimani kmalu ne bodo več dovolili govoriti resnice? ..... Danes ne govorimo le o trku civilizacij, ampak o podtalni infiltraciji muslimanskega đihada v Evropo. Če se kmalu ne zavemo teh nevarnosti, bodo letele naše glave. Sobivanje z muslimani ni možno, zato je treba preprečiti vdor muslimanov v Evropo.
_mj1_@email.si
16. 09. 2006 10.31
+1
Ubogi papež! Ne soli pameti tistemu, ki je nima!!!
houldin@siol.com
16. 09. 2006 10.17
Vidim, da nespametnim še vedno vladajo mediji. Zakaj si pustite prati možgane. Preberite si papežev govor oz. predavanje in iz njega izluščite bistvo. Ne prebrat samo stavek ali dva, ki ju izpostavljajo mediji - to niti približno ni celota. Torej je vse skupaj izven konteksta. rijo27 - TI KAR ZALUČAJ KAMEN - MOGOČE JE TVOJE DEJANJE CELO OPRAIČLJIVO (vendar vedi - kdor je brez greha naj prvi vrže kamen...)
Rijad Proši?
16. 09. 2006 09.50
laokoon- cerkev je zadnja , ki dela po Jezusovih naukih. Jezus NI od nikogar jemal denarja, NI prodajal odpustkov ljudem,NI prikrival pedofilov, NI gradil nepremičnin iz težko prigaranega denarja vernikov. Kar pa se tiče kamna, pa točno vem , kam bi ga zabrisal, samo če bi imel priložnost.
lebdim@email.si
16. 09. 2006 09.26
Ne vem, zakaj je ta papež to naredil ... ne vem, kaj ima proti muslimanski veri, ker oni verujejo le v boga alaha, pa kaj če ... to meni ni pomembno!!!!
albertinum@excite.com
16. 09. 2006 09.13
Papež, tudi jaz ti čestitam za podžiganje sovraštva na svetu, za tvoj prispevek k spopadu civilizacij, za sistematično prikrivanje pedofilije in za učinkovito grabljenje denarja od ovčic. Vidim, da učinkovito uresničuješ dvatisočletno poslanstvo katoliške cerkve.
mperko1@siol.net
16. 09. 2006 08.52
bravo papež!!!
dolejo
16. 09. 2006 07.45
+1
Še bolj žalostno je, da večina muslimanov ne razlikuje med muslimanstvom in džihadom... poglej jih kako v luft skačejo vsi od imamov pa do revežev
toxicox
16. 09. 2006 01.16
kot prvo jaz naj bi bil kristjan samo zame samo , da večina ne razlikuje med muslimanov in đihadom
dolejo
16. 09. 2006 00.42
Ah, dolgčas je brati komentarje ljudi, ki ne poznajo ne vere, ne politike, ne zgodovine. Pejte raje spat, morda vas med spanjem obišče sveti duh, ali pa vas raztrešči bradati bombaš. .... taka je razlika med krščanstvom in muslimanstvom ....
Carleone
16. 09. 2006 00.17
Vsaka vera ima svoj minus zaradi s svojo glavo nerazmišljajočih ljudi. Ko jim nekdo nekaj pove, mislijo da je to nevem kakšna višja resnica, dejansko pa govornik izrablja njihovo neizmerljivo zabitost. Neandertalskost nekaterih ljudi izrablja vsaka vera. Res je, da človek mora v nekaj verjeti. Vendar če pogledaš, da za vero, pogovor z neko višjo silo ne potrebuješ nič drugega kot svoj čas in kakšen miren kotiček, postane jasno, da so cilji verskih organizacij nekaj drugega. In kaj je to? To je priti do nečesa, kar ima človek rad, v čemer se dobro počuti, kot je denar, oblast, vpliv. Iz tega sledi, da so množice neandertalcev dejansko orodje za pridobitev zadovoljstva nekaterih ljudi (višje prideš po zaposlitveni lestvici v cerkvi ali đamiji, bolj je, večja plača, večji vpliv, večja moč).
laokoon@volja.net
16. 09. 2006 00.05
rijo27, ti si grozen nestrpnež. Velika večina duhovnikov je dobrih, ti pa jih sodiš po nekaj slabih in jim delaš krivico. Sploh pa, poglej najprej sebe. Jezus je rekel: "Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo." Verjetno pa ti manjka verske izobrazbe, da bi razumel kje in komu je Jezus to rekel. Žalostno.
Rijad Proši?
15. 09. 2006 23.48
Papež je na zgornji sliki tak, kot bi se mu mlad fant prikazal.
laokoon@volja.net
15. 09. 2006 23.10
O dobri papež, ki te zasramujejo, kot so Jezusa. Molim za tvoj težek križ. Jezus, odpusti vsem sovražnikom Cerkve in jih privedi k sebi. Ljudje, spoznajte, da so to časi poslednje bitke med Satanom in Kristusom in da bo Kristus zmagal ter v sodbi ločil dobre od slabih. Pokesajte se, dokler je še čas. Pridite v nebesa.