Tujina

Papež: Novo upanje prihaja od mladih

Ljubljana, 27. 12. 2011 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob svetovnem dnevu miru je papež Benedikt XVI. poudaril pomen vzgoje mladih za pravičnost in mir. Papež tudi opozarja, da "nikoli ne smemo žrtvovati osebe, da bi dosegli kak posamezni cilj."

Benedikt XVI. se zaveda sodobnih težav družinskega življenja.
Benedikt XVI. se zaveda sodobnih težav družinskega življenja. FOTO: Reuters

V poslanici za svetovni dan miru, ki ga tradicionalno obeležujemo 1. januarja, namenja papež Benedikt XVI. največ pozornosti mladim. V družbi, v kateri po njegovem prepričanju prevladuje "občutek razočaranja in krize" prihaja "novo upanje" od mladih, ki želijo "predvsem z upanjem gledati v prihodnost." Papež se je zato odločil, da bo ob 45. svetovnem dnevu miru spregovoril o vzgojnem vidiku pravičnosti in miru, v poslanici pa se je obrnil na starše mladih in družine, vzgojne ustanove in voditelje držav, medije in mlade.

Kot je na predstavitvi poslanice danes pojasnil ljubljanski nadškof Anton Stres, se papež zaveda sodobnih težav družinskega življenja in vzgoje v njem zaradi pomanjkljive navzočnosti staršev. Kljub temu ostaja družina po papeževem prepričanju "prva šola, ki posreduje vzgojo za pravičnost in mir." Vzgojne ustanove zato poziva, naj "zagotovijo družinam, da bodo njihovi otroci deležni vzgoje, ki ne bo v nasprotju z njihovim prepričanjem in verskimi načeli."

Politiki naj zagotovijo odprt dostop do izobraževanja

Papež poudarja, da "gre za pomembno odgovornost mladih: naj svobodno in zavestno uporabljajo svobodo, saj so tudi sami odgovorni za lastno vzgojo in oblikovanje za pravičnost in mir."

Politke in voditelje držav voditelj Rimskokatoliške cerkve opozarja, da "naj zagotovijo, da ne bo nikomur zaprt dostop do izobraževanja in da bodo družine lahko svobodno izbirale vzgojne ustanove, za katere menijo, da so najprimernejše za dobro njihovih otrok." Sedmo silo pa opominja, da niso samo informatorji, ampak tudi vzgojitelji in se morajo te odgovornosti zavedati.

Stres je izpostavil tudi papeževo misel, da se pri vzgoji učimo izkazovati globoko spoštovanje vsakemu človeškemu bitju ter drugim pomagati, da bodo oblikovali svoje življenje v skladu s tem najvišjim dostojanstvom. "Nikoli ne smemo žrtvovati osebe, da bi dosegli kak posamezni cilj, bodisi gospodarski ali družbeni, individualni ali skupnostni," poudarja papež in dodaja, da je "svoboda dragocena, vendar občutljiva vrednota."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ambisont
28. 12. 2011 09.14
V Vatikanu so pocrkali že vsi alarmni sistemi! Katoliška vera v upadu! Ja valjda, kdo je pa dandanes še toliko nor, da verjame tem ljubimcem otrok in zbiralcem denarja.
Frane Šajn
28. 12. 2011 08.27
JA RES JE, UPAJO LAHKO SAMO TAKO , DA SE ZAVEDAJO , DA BODO ENKRAT TUDI SAMI STARI IN PRIJELI VAJETI V SVOJE ROKE IN NAKLADALI TA MLADIM ETC, ETC, ETC,!
martinkrpan1
28. 12. 2011 08.18
+3
smo mel v oš učitlco ko je bla urnk zagrizen komunist se jo je še ravnatlca bala --nozdej je pa stara enih 80 pa že 15let sedi v prvi vrsti u cerkvi --tek da ne se bat tek ko mi nismo učasih poslušal goveje muske pa jo zdaj tek bomo verjetn vsi na stare lete sedel v cerkvi če bo le zdravje ko bomo tolk za njega molil ha ha
komarec
27. 12. 2011 21.04
+4
Mladi postajajo vse bolj izobraženi in ne nasedajo več pravljicam iz Vatikana. Treba je vklopiti alarm a je menda prepozno. V Evropi krščanstvo sorazmeroma hitro upada, to je dejstvo, v Vatikanu svetijo rdeče luči. Žal morajo tudi oni plačati svoje grehe.
Nimivseeno
27. 12. 2011 19.07
+2
Mladi vedno bolj spoznavajo, da krščanstvo ni logično sosledno. Vedno manj mladih obiskuje cerkve, zato je naslov resničen. Novo upanje svobodne racionalne misli prihaja od mladih.
major1
27. 12. 2011 17.06
+2
Na mladih svet stoji.