Tujina

Papež spomnil na trpeče

Ljubljana/Rim/Moskva, 08. 04. 2007 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Papež je v velikonočni poslanici opozoril, da je Irak vse bolj razdvojen zaradi nenehnega ubijanja.

Velika noč je največji krščanski praznik.
Velika noč je največji krščanski praznik. FOTO: Reuters
Velika noč je največji in najstarejši praznik krščanstva.

S papeževo velikonočno poslanico mestu in svetu - Urbi et Orbi - so velikonočni prazniki dosegli vrhunec. Benedikta XVI. je na Trgu Svetega Petra v Vatikanu poslušalo več deset tisoč vernikov, milijoni pa so njegove besede spremljali v nesposrednih prenosih.

Papež se je na veliko noč spomnil trpečih po svetu in pozval k miru. Omenil je zaostrovanj v Afriki, od vse večjih napetosti v Somaliji do humanitarne krize v Darfurju in bojev v Kongu. "Iz Iraka nismo dobili nobene pozitivne novice. Irak je razdvojen zaradi nenehnega ubijanja," je dejal, razmere se po njegovem mnenju slabšajo tudi v Afganistanu. Zato pa papež vidi upanje za Palestince in Izraelce.

Nagovor je po zgledu svojega predhodnika Janeza Pavla II. končal z voščili v številnih jezikih, tudi v slovenščini: "Blagoslovljene velikonočne praznike."

Papež je nagovoril mesto in svet.
Papež je nagovoril mesto in svet. FOTO: Reuters

V soboto zvečer je imel papež skupaj s tisoči vernikov v katedrali Svetega Petra velikonočno vigilijo. V okviru slovesnega obreda je bila v preddverju katedrale prižgana velikonočna luč, ki so jo nato prinesli v le na pol osvetljeno baziliko. Luč naj bi predstavljala vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih.

Vigilija v baziliki sv. Petra
Vigilija v baziliki sv. Petra FOTO: Reuters

Slovesno tudi v Sloveniji

Procesija po Slomškovem trgu v Mariboru
Procesija po Slomškovem trgu v Mariboru FOTO: Jani Dolinšek
Dopoldne je bilo slovesno bogoslužje tudi v evangeličanski cerkvi v Selu, vodil ga je škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša, ter v pravoslavni cerkvi v Ljubljani, ki ga je vodil paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković .

Po slovenskih cerkvah so potekale vstajenjske slovesnosti in velikonočne maše. Ljubljanski in mariborski nadškof, Alojz Uran in Franc Kramberger sta že zjutraj v stolnih cerkvah vodila slovesni maši. V Mariboru so pred tem pripravili procesijo po Slomškovem trgu.

Mariborski nadškof Franc Kramberger
Mariborski nadškof Franc Kramberger FOTO: Jani Dolinšek

Letos veliko noč praznujemo skupaj

Letos sočasno s katoliškimi in protestantskimi verniki veliko noč praznujejo tudi pravoslavci. V Carigradu je velikonočno poslanico izrekel patriarh Bartolomej I.

Vodja ruske pravoslavne cerkve patriarh Aleksej II. pa je pozabil na dolgoletne razlike med katoliško in pravoslavno cerkvijo ter papežu poslal velikonočne pozdrave. V pismu je patriarh papežu zaželel blagoslovljenega miru, dobrega zdravja ter pomoči vstalega rešitelja pri opravljanju njegovih pomembnih nalog.

Vodstvo ruske pravoslavne cerkve in Vatikan sta bila leta v sporu zaradi domnevnega proselitizma katoliške vere v Rusiji ter načrtnega širjenja vpliva Vatikana v največji državi na svetu, kjer sicer približno 500.000 katolikov predstavlja zgolj majhen del večinoma pravoslavnega celotnega prebivalstva, ki šteje 145 milijonov vernikov.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana Kos Plestenjak
10. 04. 2007 07.42
Opazovanje enega skeptika: Kljub vsem zadržkom do Cerkve, kjub vsem željam pa čisti svobodi ..., vidim v Cerkvi/cerkvi dobre stvari, prostor za srečanje s seboj in bližnjimi ... Bog je itak povsod, samo če se ne ustavim, včasih pozabim nanj ... Kljub vsem zadržkom vidim tu več dobrega kot slabega ...
tomipirc@siol.net
10. 04. 2007 07.17
-1
TOČNO TAKO. VERA JE BILA ŠE VEDNO EDINI RAZLOG za vse vojne in piz***je, ki so se dogajale ob tem. Cirkev je ena najbogatejših FIRM na svet. Sploh pa naša slovenska izpostava. Sej smo ji morali dati vse kar je vredno. Pa še pri teh glupih mašah pobirajo za "obnovo cerkva". LAHKO JIH JE SRAM. Potem pa se pogovarjajo in NAS, ki delamo in plačujemo davke državi, OPOZARJAJO na reveže. SAJ SMO ŽE MI SKORAJ TAM!!! Cerkev čedalje bolj dokazuje kako GNILA organizacija je v resnici!!
albertinum@excite.com
09. 04. 2007 09.08
Kolikor vem, je prav vera vzrok za vojne, tudi v Iraku (suniti - šiiti - ameriški krščanski fundamentalisti).
ziveti@email.si
09. 04. 2007 08.31
toro-gr. tud men gre ta cirkus dvoličnežev fejst na k....
KLIPAN71
08. 04. 2007 21.30
Kako mi grejo na ku..c ti dvoličneži. Naj dajo potem tem revežem nekaj svojega Vatikanskega bogastva, ki so si ga nagrabili ravno v teh ubogih deželah, če jih že tako "skrbi" zanje. Ali pa naj pokličejo domov svoje "brate" po veri Američane, ki so vse skuhali v Iraku. Ma, brez veze, grem rajši gledat Star wars, tista fantastika mi bolj paše.
hot-shot69
08. 04. 2007 16.27
tadejstein@email.si
08. 04. 2007 15.26
lep pozdrav mič...! :)
dominikherle@hotmail.com
08. 04. 2007 15.19
Fiat Aleluja! Kristus Odrešenik celega sveta je vstal!! lp
dominikherle@hotmail.com
08. 04. 2007 15.15
Aleluja.Kristus je vstal!