Tujina

Papež ustanovil komisijo, ki bo preučila možnost imenovanja žensk za diakonsko službo

Vatikan, 02. 08. 2016 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Frančišek je ustanovil posebno komisijo, ki bo preučila možnost imenovanja žensk za diakonsko službo, so danes sporočili iz Vatikana. Odločitev bi lahko pomenila začetek zgodovinske spremembe glede tega občutljivega vprašanja v katoliški cerkvi.

Trinajstčlansko komisijo, v kateri je šest žensk, vodi tajnik kongregacije za doktrino vere monsignor Luis Francisco Ladaria Ferrer.

Komisija bo preučevala možnost imenovanja žensk za diakonsko službe, ki je najnižja med tremi stopnjami v hierarhiji duhovništva. Trenutno jo lahko opravljajo moški, tako poročeni kot tisti v celibatu. Še posebej bodo preučevali zgodovino te vloge, ki so jo ženske že imele v katoliški cerkvi v njenih začetkih.

Zagovorniki ženskega diakonata opozarjajo, da so ženske trenutno veliko preslabo zastopane v cerkveni hierarhiji in procesih odločanja. Če bi ženskam omogočili opravljanje prve stopnje duhovništva, bi to nesorazmerje vsaj delno popravili.

Prav tako zagovorniki trdijo, da teoloških ovir za ženske v poklicu diakona ni, saj so v zgodnjem krščanstvu to vlogo že igrale. Papež Frančišek je maja na srečanju s predstavnicami ženskih cerkvenih redov dejal, da zgodovina ni jasna in da bi bilo za Cerkev dobro, da to razjasni.

Diakoni pomagajo škofu in duhovnikom na številne načine: pri obhajanju evharistije, deliti smejo zakrament krsta, blagosloviti novoporočenca in poročati, oznanjajo evangelij med mašo in besednim bogoslužjem, pridigajo, vodijo pogrebe in se posvečajo različnim karitativnim dejavnostim, na spletni strani navaja mariborska nadškofija.

Diakonat je kot samostojno in stalno hierarhično stopnjo znova uvedel drugi vatikanski koncil. Stalni diakon večinoma opravlja svojo civilno službo in le malo jih je polno zaposlenih v cerkveni službi, še dodajajo na nadškofiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
03. 08. 2016 14.35
Lepo je videti, da se je Katoliška cerkev začela prilagajati 21. stol. Zdaj so na vrsti še muslimani, da dajo pravico ženskam, da postanejo duhovnice.
YiuYiu
03. 08. 2016 10.52
+1
Ni večjih hipokratov kot vatikanske elite..papeži niso nič drugačni..no mogoče so za ovčke, pridite k maši pa vam obljubljam polno dobro življenje..Ljudje razumejo Boga kot bitje, ki jih spremlja na vsakem koraku. Če bodo pridni jih bo nagradil, če bodo slabi, jih bo kaznoval. Cerkev razumejo kot predstavnika Boga na Zemlji. Dejansko so zgrešili point že v samem začetku. Dobre stvari delajo, da bodo nagrajeni, ne ker bi tako čutili. Ni iskreno. Bog me bo imel rad če dam klošarju evro. Bog me bo kaznoval če bom nekomu nekaj ukradel. Če cerkev pravi, da nekomu nekaj ukradem, potem bo že prav. Ker nenazadnje cerkev je predstavnik Boga. In karkoli reče papež je ziher prav. In tukaj je ves paradoks. Cerkev ima vso orodje v rokah za manipulacijo z masami maloumnežev. Roko na srce, res je, ljudje so v večini glupsoni, lahko vodljivi, prestrašeni in zblojeni. Če bi bil pokvarjen človek bi v nekaj letih lahko ustanovil sekto, ki bi bila izključno meni v prid. Inteligenco imam, zmanipulirati par sto bebcev pa tudi ni problem. Nič čudnega, da ima potem Cerkev, ki kot institucija obstaja že tisočletja, tako moč nad večjimi populacijami. Ljudje so enostavno glupi.
Kollerik
02. 08. 2016 19.21
-1
Najboljši papež doslej, ki pa nekaterim našim klerikom ne diši in vglavnem je znano, zakaj. Naj raje in najprej poskrbi, da se bodo začeli duhovniki ženit... ne pa, da uganjajo oslarije in afere.
srebrnibreg
02. 08. 2016 18.32
+7
Bilo bi še pametno, da župnikom dovolijo imeti zakonsko življenje ne pa, da sedaj župnik druge uči kako se naj zakonci v zakonu obnašajo sam pa pojma nima kako to izgleda.
seljakback
02. 08. 2016 14.29
spostovanega papeza bi vprasla zakaj obstaja v nemciji zakon......da lahko oce masira svoji hcerki kloritis? in ali to on odobrava?
Katja10
02. 08. 2016 13.17
+1
Da bi zaprl usta vse glasnejšim pozivom po duhovnicah je Frančišek vrgel nekaj (bolj plesnivih) drobtinic.Najbrž bo šlo nekako takole: najprej bo komisija kakih deset let zasedala, nato bodo ženske v njej preglasovane, češ da zaradi XYZ ne morejo postati diakonke. Stvar bo romala v predal. In čez petnajst let bodo zadevo obudili od mrtvih in ponovili vajo, Ko bo po nekaj tovrstnih krogih komisija (zaradi pritiska javnosti) vendarle izglasovala spremembo, se bo začelo kaka 100-200-letno "postopno uvajanje". In to bodo samo diakonke. Mimogrede, beseda diakon pomeni STREŽNIK - od tod do duhovnice pa bo najbrž minila še cela večnost. Frančišek ni tak frajer, kot se zdi, ima pa boljše marketinške prijeme od svojih predhodnikov.
NerdIRL
02. 08. 2016 13.24
-1
Sej veš da katoliška cerkev počasi upada. Te spremembe morajo biti sprejete v roko največ 100 let /vendar je že to zelo veliko) ali pa bo šla cerkev najverjetneje v zaton.
komarec
02. 08. 2016 16.53
-1