Tujina

Papeža zanima, kaj se dogaja v Medžugorju

Rim, 06. 03. 2010 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Je možno, da se je v zadnjih 30 letih v Medžugorju devica Marija prikazala kar 40 tisočkrat? To zanima tudi papeža, ki tja pošilja svojo komisijo.

Međugorje
Međugorje FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. v Medžugorje pošilja kardinala Ruinia, ki bo s svojo komisijo ugotavljal, kaj tam vidijo verniki. Ugotavljajo namreč, ali je možno, da se je v zadnjih 30 letih devica Marija tam prikazala kar 40 tisočkrat.

Medžugorje ravno zaradi tega pritegne ogromno vernikov, obiskalo ga je namreč že 30 milijonov ljudi. Kar pa pomeni tudi velike zaslužke. Gre zgolj za izkoriščanje vernikov? To bo zdaj ugotavljala že tretja komisija, ki jo na to področje pošilja Vatikan.  Vendar pa ugotovitve papeževe komisije ne bodo znane kaj kmalu, saj postopek cerkvenega priznanja traja več desetletij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novorazodetje
19. 06. 2011 09.42
Papeža skrbi, zakaj ima Marija toliko opravka z Bosno. Ker se veliko tam prikazuje se ne more istočasno prikazovati drugod.
woda
09. 03. 2010 21.29
+3
Pa še eno fajn poučno zgodbico sem našla, ki jo želim deliti z vami :-) Obtožnica Boga! Ob koncu časov je bilo po velikanski planjavi pred Božjim prestolom raztreseno na bilijone ljudi. Večina se je v strahu umaknila nazaj zaradi bleščeče svetlobe, ki je bila pred njimi. Nekaj skupin v ospredju se je pogovarjalo z veliko vnemo-ne sramežljivo in boječe, temveč z vso bojevitostjo. "Ali nas Bog lahko sodi? Ali sploh ve kaj je trpljenje?", je vreščala mlada ženska! Odvihala je rokav, da bi pokazala vtetovirano številko iz nacističnega taborišča. ¨Prestali smo grozo, pretepanje, mučenje in smrt!" V neki drugi skupini je črnski deček odpenjal ovratnik. "Kaj pa tole?", je vprašal in pokazal grdo odrgnino od vrvi. "Linčan sem bil-ne zaradi zločina, ampak zaradi barve kože!" V neki drugi skupini je bila noseča šolarka s trmastim pogledom: "Zakaj bi morala trpeti?", je zamrmrala. "Nisem bila kriva." Vse naokrog po planjavi je bilo na stotine takih skupin. Vsaka je imela kakšno pritožbo proti Bogu zaradi zla in trpljenja, ki ga je bil dopustil v svojem svetu. "Kako srečen je Bog, da živi v nebesih, kjer je vse tako prijazno in sveto, kjer ni joka in strahu, lakote in sovraštva. Le kaj Bog ve o vsem, kar mora človek prestati na tem svetu? Saj Bog živi v varnem zavetju", so dejali. Tako je vsaka od teh skupin postavila svojega voditelja, ki so ga izbrali po tem, da je največ trpel ali trpela. Jud, črnec, nekdo iz Hirošime, strahotno iznakažen bolnik od artritisa, otrok rojen brez rok.... Sredi planjave so se med seboj posvetovali. Končno so spisali svojo obtožbo. Bila je dokaj spretno sestavljena. Preden bi jih Bog smel soditi, mora prestati vse, kar so bili prestali oni. Sklenili so, da je treba Boga obsoditi, naj živi na zemlji-kot človek! "Naj se rodi kot Jud! Naj se dvomi o njegovem zakonskem rojstvu! Naložimo mu težko delo, da bodo celo člani njegove družine mislili, da je ob pamet, ko ga bo poskušal opravljati! Naj ga izdajo njegovi najbližji prijatelji! Naj ga krivično tožijo, naj ga sodi krivična porota in obsodi strahopeten sodnik! Naj ga mučijo. Na koncu naj spozna, kaj pomeni, če si strahotno sam. Potem naj umre. Umre naj tako, da ne bo možno dvomiti o njegovi smrti. Prisotna naj bo množica prič, ki bodo smrt potrdile." Ko je voditelj vsake skupine prebral svoj del razsodbe, se je iz zbrane možice dvignilo glasno mrmrajoče pritrjevanje. Potem, ko je zadnji prebral svojo tožbo, je zavladala dolga tišina. Nihče ni spregovoril niti besede. Nihče se ni ganil, kajti nenadoma so vsi spoznali, da je Bog že odslužil vse, na kar so ga obsodili.
robba
09. 03. 2010 17.52
jorgovan1960 07.03.2010, 23:38 0 PA ŠE TO ....ZATE....robba........tam doli v medjugorju obstajao tudi tisti ku u to stvar ne verjamajo ..ampak to vidijo kot priliko za dobar zaslužek......TAM NI MARIJE,NOBENIH DOKAZOV NI ZA TO....IN O TEM SE NIMA KAJ RSPRAVLJATI...VSAK LAHKO VERJAM KAR HOĆE,NI TREBA USILJEVATI SVOJE RESNICE... e, ti gospod bezeg, ne samo da poskušaš pisat zbrkano, ne slovensko ne srbo-hrvaško,pišeš tud zmedeno. sem bil jaz po vsej bivši jugi, in še vedno dosti pogosto hodim .tolko o tem.sam človek, daj že razčistit sam s seboj, nihče ti ne vsiljuje, da moraš verjet. če hočeš verjet verjem, če ne, pač ne. ti vsiljuješ tvoje mnenje ostalim. in če nočeš hodit tja, ni treba, saj nič ne prispevaš in nihče te po tem ne vpraša, ja.in če imaš druge za bedake, ne se obremenjevat, morda si pa samo ti razsvetljen, pa izmisli kaj drugega. morda boš obogatel.ker ti gredo v nos vsi, ki niso kao po tvojem kalupu
woda
09. 03. 2010 08.32
+2
talit 08.03.2010, 09:33 Kako Međugorje? Samo ena je pot, ki vodi do Boga....vera v Jezusa! Jaz sem pot, kdor vame veruje, eden je srednik, jaz sem vrata...je rekel Jezus in ne Marija!!! Prav praviš. Ljudje so preveč osedotočeni na to, da se Marija prikazuje , nikjer pa sploh ni omenjeno da tudi kaj pove! Med drugim je poudarila, da če bi imeli možnost, da njo vidmo ali odidemo k maši, k Jezusu, je t druga možnost veliko veliko več vredna. Marija v sporočilih nagovarja, naj gremo k Jezusu.
woda
09. 03. 2010 08.04
+1
Nejeverni Tomaži .... dokler ne vidite ne verjamete ...
Ca6e
08. 03. 2010 17.09
Mah še ena krščanska laž in propaganda, kako lahko nekateri ljudje še zmerom lažejo folku, lažejo pa na tak način kot da BOG obstaja in zjutrej pije kavo s papežem. Wake up, we were not sent to the earth, we evolve from it. Evolucija razvoja je očitna, BOGA NI IN GA NIKOLI NI BILO IN NE BO.
mjolnir
08. 03. 2010 16.47
NE, pa niso! Institucionalizirano sežiganje čarovnic se začne šele v 15. stoletju! Tlačani so(vsaj na papirju) imeli več pravic kokr sužnji. In kaj meni svetuješ da si preberem knjigo, ko pa ti ni jasno da rimske krutosti niso imeli nič z vero(celo preganjanje kristjanov ne). Kako sploh lahko primerjaš tiste čase z srdnjeveško družbo kjer imaš do pike organizirano cerkev, ki je tudi veja oblasti itn Ne, nikakor ni premrljiv9o z Grčijo, ali Rimom, morda edino z Egiptom. In tudi....v tvojih "knjigah" a si kje prebral da je v srednjem veku, bila množica ver na enem mestu, da so se svobodno izmenjevale zamisli in obrrdi in celo sprejemali tuji kulti. Po tvoje je Rim poznal enako stopnjo verske enotnosti kot srednjeveška Evropa? Ne me zezat
kokoro
08. 03. 2010 15.01
Religija je biznis. To je to. Papež pa upa, da bo Vatikan dobil kakšne procente od Medžugorskega turizma. DeusVult, kakšno zgodovinsko knjigo si preberi. Srednji vek je imel tlačanstvo, kar je samo fevdalistična oblika suženjstva. Čarovnice so sežigali ravno v srednjem veku. V srednjem veku so se šli križarske vojne in inkvizicijo namesto gladiatorskih iger. Rimljani pa so bili ravno tako barbari, kot so danes masikateri monoteistični narodi. Politeistične vere tudi slučajno niso nič bolj prijazne človeku kot monoteistične. Tudi Aztekom, Rimljanom itd. so vladali bogovi in vera je prežemala vse aspekte človeškega obstoja. Tudi v tistih časih so vladajoči vero zlorabljali za lastne koristi in za kontrolo ljudskih množic. Tudi takrat je bila religija biznis kot je danes. Vse je isto, samo valute so se zamenjale.
frile
08. 03. 2010 14.48
+1
Gdor ni bil v Medžugorju pojma nima kako se cuti pripadnost neki veri, povem iz izkusenj. Nekaj posebnega je tam dol.
mjolnir
08. 03. 2010 14.46
Kar delite minuse, ljub verniki! Jaz pa grem prižgat kadilo Perunu, Zevsu in Odinu....si tisočkrat bol zaslužijo kot vsi vaši papeži skup! PROUD PAGAN
Vsemogocni
08. 03. 2010 14.44
Da sem pogan, vendar vem da če delam dobro, s tem nikomur ne skodujem. kar je bistvo :)
maxxy 1
08. 03. 2010 14.40
Saj je škoda besed, ker so bogi tisti, ki vse vprek pljuvajo in kritizirajo stvari, ki jih sploh ne poznajo, samo da vidijo tri črke RKC, ker je moderno, oz. vsak "pameten" človek to dela. Pa ljudje: kaj vam je, kje je vaša kultura, v tem, da žalite drugače misleče? A na TO je lahko kdo ponosen? To je torej višek inteligence? Saj je že naš predsednik povedalm, da smo drugorazredni! OK, 70% državljanov?! Mene so učili: "Pusti druge pri miru, vsak ima pravico do svojega prepričanja in zato ni neuravnovešen!" Poskušam se tega držati, niti nočem polemizirati, nikomur ne bom prodajala tople vode ali dokazovala, da veter obstaja! Vsak se naj sam pogleda v zrcalo in ugotovi kakšno ceno ima?
gasiperi
08. 03. 2010 14.14
Jaz vem. Prodajanje megle. Za 10.000 evrov grem osebno povedat.
saintjozef
08. 03. 2010 14.10
A je v komisiji tud papežev brat? 40.000 devičk ni kar tako.
mjolnir
08. 03. 2010 14.03
-1
in vaše čaščenje Marije je po izviru POGANSKO! A ni to malikovanje?? Zakaj ste pol razbijali grške in rimske bogove, pa tudi slovanske (otok Rugen) in gerrmanske? Da bi jih zamenjali z Marijo in tem in tistim svetnikom...HINAVCI!!!!! Zdaj pa kar udarite z minusi!!! Pa še nekaj, a veste kako primitvna je teofagija(to da simbolično uživate LASTNEGA BOGA). Obredni kanibalizem...mislim haloooo, tega še od poganov niste mogli vzet!
mjolnir
08. 03. 2010 14.00
hahahaha....Azteki so bili hudo "napredna" kultura, z vsakodnevnim trganjem src iz živih ljudi v čast bogovom! Rimljani...ja, drži da je politeizem človeku prijazna vera, ki nima milijon dogem, in ne kontrolira vsakega koraka....od tod prepričanje da je v antiki homoseksualnosti blo več, ampak tedaj so samo bili manj obsojani. Res, poganstvu dam prednost pred katerimkoli fašističnim monoteizmom. Vseeno pa so tud Rimljani meli svoje bisere, če že primerjamo, v srednjem veku spet niso meli iger kjer pobijajo nemočne za zabavo, pa tud sužensjtva niso meli(do pojava kolonizacije). Milsim, da vsako obdobje ima svoje svetle in temne strani. Sploh, pa v srednjem veku NISO sežigali čarovnic, razen če odštejemo kake linče in podbno.
Aleš Lesni?ar
08. 03. 2010 13.45
NovodobniSuznji 08.03.2010, 13:11 pa tak tudi venda jeeee.. hehe so zmotani
kr_okar
08. 03. 2010 13.28
Kriza je, pa hoče Papež ugotoviti, če Balkanci gulfajo. Temu se reče, da je potrebna racionalizacija poslovanja in izkoriščanje sinergijskih učinkov. Če bodo Hercegovci ponudili zadosten del pogače, bodo v Vatikanu poskrbeli za dodaten marketing. Potem gre komisija še k Mirku Tušu, da bi v Bingo vključili še lete do Boga. Hvaljen Jezus in tržno gospodarstvo!
revanšist
08. 03. 2010 13.11
tale papež je imel za časa papeža Janeza ll zanimiv vzevek klicali so ga vatikanski rotwailer ne zastonj marsikaj je prikrival tudi o pedofiliji je lepo molčal čeprav ve zelooooo veliko o tej temi jaz ga ne spoštujem
NovodobniSuznji
08. 03. 2010 13.11
Imajo zmogljiv projektor, ki projecira na 500m za 1,2s podobo device marije in to je to. Čudež tehnologije.