Tujina

Parada ponosa v Beogradu visi v zraku, tisoči na ulicah sporočajo, da je ne želijo

Beograd, 27. 09. 2014 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko na seji urada za koordinacijo dela varnostnih služb v Beogradu odločajo, ali bodo prvič po štirih letih dovolili parado ponosa, se je na Trgu Republike zbralo več tisoč ljudi, ki s protestom sporočajo, da parade ne želijo.

Usoda parade ponosa, ki bi se morala v nedeljo odviti v Beogradu, je zaradi vprašanja zagotavljanja varnosti udeležencev še negotova. Končno odločitev o tem, ali jo bodo speljali ali ne, bodo sprejeli na seji urada za koordinacijo dela varnostnih služb, ki se je udeležuje tudi srbski premier Aleksandar Vučić.

Na Trgu Republike v se je v večernih urah zbralo okoli pet tisoč ljudi, ki s protestom sporočajo, da si parade ne želijo, poročajo srbski mediji. "Tu smo se zbrali, da pokažemo voljo večine, da se parade ne organizira, saj to ni več samo stvar parade, pač pa celotne Srbije. Ne bomo dovolili, da priviligirana manjšina vpliva na življenja in voljo večine," je povedal vodja protesta Boško Obradović.

 

 

Organizatorji parade ponosa so sicer pred tem pojasnili, da tudi sami ne vedo, ali se bo shod dejansko zgodil ali ne. Verjamejo pa, da bo do tega prišlo, saj so letos podporo dogodku izrazile vse institucije, kar dokazujejo tudi številni sestanki z ministri, tudi notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem. "Ali je bila podpora iskrena, bomo videli jutri, ko bo znano, ali se bo parada zgodila," je pojasnil predstavnik organizacijskega odbora parade Boban Stojanović.

Skupnost istospolno usmerjenih naj bi v nedeljo v srbski prestolnici parado ponosa pripravila prvič po štirih letih. Že vnaprej je bilo varnostno tveganje ocenjeno kot veliko, oblasti pa so preventivno prepovedale nedeljske nogometne tekme.

Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je namreč prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos.

Napetosti v mestu so po poročanju tujih tiskovnih agencij velike. Pred dvema tednoma so v središču Beograda grdo pretepli nemškega gejevskega aktivista, ki je moral nato zaradi hudih poškodb glave preživeti več dni v bolnišnici.

Stefanović je sicer pozval vse državljane, naj se vzdržijo nasilnih dejanj. Opozoril pa je, da bi oblasti lahko vseeno prekinile parado, če bi prišlo do hudega ogrožanja reda in miru. Vučić pa je zagrozil, da bodo tiste, ki bodo sprožili incidente, doletele zelo hude kazni. A večinoma navijaške skupine se tovrstnih groženj ne bojijo in so že napovedale svoja zborovanja proti paradi ponosa.

Parade naj bi se sicer v znak podpore udeležili tudi nekateri člani srbske vlade. Vučić pa je udeležbo odklonil. "Moja dolžnost je, da zagotovim varnost vsem. Toda na noben način pa se ne mislim udeležiti parade," je dejal v četrtek.

Proti paradi se je izrekel tudi vrh srbske pravoslavne cerkve. Patriarh Irenej je parado homoseksualcev označil za "nemoralno (...) ki jo vsiljuje gejevski lobi in njihovi evropski mentorji".

Srbija je sicer pod vse večjim pritiskom Evropske unije, da mora zagotoviti spoštovanje pravic manjšin, med njimi tudi pravic skupnosti LGBT. Pritisk se je še posebej okrepil, potem ko je Srbija v začetku leta začela pristopna pogajanja z EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3