Tujina

Rešiti moramo planet. K temu smo se zavezali. Zdaj je čas za akcijo

Pariz, 04. 11. 2016 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Upanje, da je svet pripravljen na odločen boj s podnebnimi spremembami, je po letih, ko smo več govorili kot naredili, spet oživelo. V veljavo je stopil pariški podnebni dogovor. A če ne spremenimo svojih navad in če ne začnemo takoj, nam nič kaj dobro ne kaže, da bomo uspeli ustaviti drastične in katastrofalne spremembe na našem planetu.

Z današnjim dnem je v veljavo stopil pariški sporazum, prvi globalni podnebni dogovor, ki v boju proti podnebnim spremembam združuje tako razvite države kot države v razvoju. Do četrtka ga je podpisalo 192, ratificiralo pa 94 držav. Slovenijo slednje še čaka.

Se dovolj zavedamo dejstva, da je usoda Zemlje in vsega na njej, tudi ljudi, odvisna od nas?
Se dovolj zavedamo dejstva, da je usoda Zemlje in vsega na njej, tudi ljudi, odvisna od nas? FOTO: Thinkstock
Sporazum bo v veljavo stopil mesec dni zatem, ko je ratifikacijske listine pri ZN deponiralo 55 držav, ki skupaj ustvarijo najmanj 55 odstotkov globalnih izpustov toplogrednih plinov. Ta pogoj je bil izpolnjen 4. oktobra. S tem se je pariški sporazum zapisal v zgodovino kot ena od mednarodnih pogodb z največjo podporo. Sporazum sta že ratificirali največji svetovni proizvajalki toplogrednih plinov ZDA in Kitajska, pa tudi EU.

Države so se v sporazumu, ki se je v zgodovino zapisal kot ena od mednarodnih pogodb z največjo podporo, zavezale, da bodo dvig povprečne globalne temperature do konca stoletja omejile na manj kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko raven. Prizadevanja pa naj bi šla v smeri 1,5 stopinje. Cilj je ambiciozen, a hkrati nujen, če hočemo še naprej živeti na vsaj približno tako gostoljubni Zemlji, kot jo poznamo danes. 

Med tistimi, ki so povzdignili glas za to, je tudi filmski zvezdnik Leonardo DiCaprio. Podpisal se je pod dokumentarni film, v katerem se poglablja v vprašanje podnebnih sprememb in ugotavlja, kaj moramo storiti, da preprečimo katastrofo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.



Sporazum v veljavo najprej stopil v najbolj ogroženih državah

Zanimivo je, da je sporazum najprej začel veljati v pacifiških otoških državah, kot so Kiribati, Konga, Tuvalu in Marshallovi otoki. Razlog je preprost: tam je 4. november najprej nastopil. A sporočilo je močno. Gre za države, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo. Od uničujočih viharjev, ki jih prej niso poznali, in sprememb v razporeditvi padavin, zaradi katerih se vrstijo suše in poplave, do najbolj grozljive – dviga gladine morja, kar bi pomenilo njihovo izginotje z obličja sveta.

Pozivi teh držav, naj človeštvo končno stopi na zavoro in začne reševati planet, zato vse bolj spominjajo na zadnje obupane klice utapljajočega se. Da bi se njihov glas vendarle slišal, so se povezale in bodo skupaj nastopile na podnebnih pogovorih, ki se v ponedeljek začnejo v maroškem Marakešu. Tam bodo predstavniki skoraj 200 držav iskali načine za udejanjenje pariškega sporazuma, male pacifiške države pa si bodo prizadevale za to, da bi na podlagi ohlapnih smernic iz pariškega teksta oblikovati jasna in zavezujoča pravila.

Potrebujemo jih, da ne bodo velike onesnaževalke iskale obvodov in da pariški sporazum ne bo ostal le mrtva črka na papirju.

Patricia Espinosa
Patricia Espinosa FOTO: AP
Ta sporazum bo preoblikoval življenja ljudi. Sprejeti bodo morali odločitve, ki bodo imele vpliv tako na njihovo obnašanje v vlogi potrošnikov kot na njihov način življenja. Morda se bodo, na primer, manj vozili. Morda se bodo odločili kupovati le izdelke, ki so jih izdelali na okolju prijazen način … Patricia Espinosa o tem, kako bo pariški sporazum spremenil naš vsakdan

Na čelu prizadevanj za to je nekdanja mehiška zunanja ministrica Patricia Espinosa, ki je del svoje politične kariere preživela tudi kot veleposlanica v Sloveniji. Od maja je odgovorna oseba pri Združenih narodih za boj proti podnebnim spremembam.

Pariški sporazum nam po njenih besedah kaže pot k popolni preobrazbi naše družbe, s čimer bomo ustvarili gospodarstvo, ki bo skoraj neodvisno od fosilnih goriv. Zato, pravi, je zgodovinski. Poudarila je še, da za to ne bodo dovolj politične in gospodarske odločitve in spremembe, dejavno sodelovati bo moral sodelovati prav vsak posameznik. "Sporazum postavlja temelje spremembam, ki nas bodo vodile k popolnoma drugačnemu svetu, kot ga poznamo zdaj," je še poudarila v pogovoru za Deutsche Welle.

V sporazum kljub številnim kritikam, ki letijo nanj, trdno verjame. O ovirah, ki mu ležijo na poti, so se z njo pogovarjali pri Euronewsu. Sporazum je sicer pravno zavezujoč, težava pa je, da sankcij za države, ki ga ne bi izvajale, ni. Kitajska, ki v zrak spusti največ ogljikovega dioksida, si njegovo količino sicer prizadeva zmanjšati, a po sedanjih predvidevanjih do leta 2030 ne bo začela upadati. ZDA lahko za predsednika dobijo Donalda Trumpa, ki podnebnim sporazumom nasprotuje. Prav nikjer v pogodbi ni definirano, kaj bo posamezna država storila za dosego ambicioznega cilja. Kdo jo bo torej prisilil, da bo zares storila vse, kar lahko? In da ekonomske in politične računice ne bodo pretehtale nad skrbjo za okolje? Espinosa računa na sodelovanje državljanov, podjetij, organizacij. Vse več ljudi se zaveda grožnje, ki jo predstavljajo podnebne spremembe. In ker so vlade odgovorne ljudem, upanje ostaja, je pojasnila. 

Slabih novic vse več, časa pa vse manj

Podnebne spremembe
Podnebne spremembe FOTO: Thinkstock
V vsakem primeru: časa nam zmanjkuje. Strokovnjaki pod vodstvom Joela Guiota z univerze Aix-Marseille so pred dnevi objavili izsledke študije o tem, kakšna prihodnost čaka južne dele Evrope. Če se bodo izpusti toplogrednih plinov nadaljevali v enakem obsegu kot danes, se bodo obsežna sredozemska območja spremenila v puščavo. Če bomo segrevanje obdržali pod 1,5 stopinje Celzija, potem se lahko tako drastičnim posledicam izognemo. "Naše glavno sporočilo je: ohranimo dvig temperature pod 1,5 stopinje Celzija. Da bi to dosegli, moramo zelo hitro zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Začeti moramo zdaj in ne šele leta 2020 in priti do nič izpustov do leta 2050 in ne do konca stoletja," je poudaril Guiot. Z drugimi besedami: konec koncev tudi pariški sporazum ni dovolj ambiciozen.

Severni medved, ki se mu življenjski prostor drastično oži. Ena od podob podnebnih sprememb.
Severni medved, ki se mu življenjski prostor drastično oži. Ena od podob podnebnih sprememb. FOTO: Thinkstock

Plat zvona bijejo tudi pri Združenih narodih, kjer so prav danes predstavili letno poročilo o stopnjah škodljivih emisij. Velikih razlogov za zadovoljstvo ne daje. Kot zdaj kaže, se bo povprečna globalna temperatura glede na trenutne kazalce dvignila za 2,9 do 3,4 stopinje Celzija, torej precej več, kot predvideva pariški podnebni sporazum.

Program ZN za okolje (UNEP), ki je poročilo pripravil, zato opozarja, da bodo morale države načrtovane izpuste toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšati za četrtino. V nasprotnem primeru se do tega leta obetajo koncentracije ogljikovega dioksida v višini 54 do 56 gigaton, za dosego cilja glede globalne temperature do konca stoletja pa je treba to količino zmanjšati na 42 gigaton.

"Znanost kaže, da moramo ukrepati hitro," je poudaril direktor UNEP Erik Solheim in pozval k odločnemu ukrepanju v Marakešu. Posvaril je pred "človeškimi tragedijami, ki se jim je mogoče izogniti", pri čemer je navedel lakoto, bolezni in konflikte zaradi podnebnih sprememb.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
06. 11. 2016 09.51
+1
Če bi Poljaki, Nemci, Francozi in Španci posadili na svojem ozemlju četrtino drevja, bi bila Evropa rešena. Tako pa bomo kmalu u k. kot drugi!
7Scythe7
04. 11. 2016 16.34
+2
To so že 10 let nazaj opozarjali, za človeštvo je propad neizbežen samo pogletej kaj vse se dogaja danes..
Wortex2
04. 11. 2016 16.02
+2
Veleuka raja, ve se da so bila na zemlji toplejša in hladnejša obdobja brez izpustov, dragi vsevedi ve se pa tudi to da to segrevanje posledica človeških rok prav tako tudi ozonska luknja, dragi ljudje ve se tudi da oceani izumirajo zaradi naše prehrane torej prekomernega ribolova. Ve se tudi da izpusti onesnažujejo okolje aka peking... Ve se tudi to da je čoveška vrsta od začetka do danes izsekala 65 % vseh gozdov. Tisti ki zagovarate ravno zemljo pejte spat. ;) Ve se da se bomo morali začeti prilagajati drugače si bomo pomahali v slovo.
Kollerik
04. 11. 2016 17.58
+1
Velika putka, hvala ti za tvoje globoke misli. Sedaj res lahko grem spat razsvetljen in brez skrbi.
Wortex2
05. 11. 2016 13.26
-2
Lahko seveda in to z sredincem v luknji v katero sonce nikoli ne posije
Kollerik
05. 11. 2016 15.00
+1
Kollerik
05. 11. 2016 15.10
+0
regrat29
04. 11. 2016 16.02
+15
Šele takrat, ko bo posekano zadnje drevo, ko bo zastrupljena zadnja reka, ujeta zadnja riba, šele takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti. (Cree Indian prophecy)
Kollerik
04. 11. 2016 17.59
+2
LOPOVIGOTOVISTE
04. 11. 2016 15.50
-4
JOJ MENE... IN ZAKAJ JE MENE BOLJ VROCE NA ASFALTNI POVRSINI KOT NA TRAVNATI?? IN ZAKAJ JE V MOJI BETONSKI ZGRADBI TAKO VROCE TUDI PONOCI??? ZAKAJ JE MOJA CRNA OPECNA KRITINA VROCA KOT OGENJ ??? A ZARADI TOPLOGREDNIH PLINOV ??? LE VERJEMITE V PRAVLJICE... ZEMLJA SE SEGREVA OD SONCA, NEKATERE BARVE BOLJ PRIVLACIJO SONCNO TOPLOTO DRUGE MANJ... NEKATERI GRADBENI MATERIALI BOLJ AKUMOLIRAJO TOPLOTO DRUGI MANJ.... MESTA SO VEDNO VECJA IN VEDNO VEC BETONA JE V NJIH IN POLETI JE TO AKUMOLATOR TOPLOTE IN POSLEDICNO SO TEMPERATURE V MESTU NEKOLIKO VISJE... V NEKATERIH MESTIH SO VSE SGREHE PREBARVALI NA BELO IN REZULTATI SO BILI IZJEMNI... NIKAKOR PA TEH REZULTATOV NEBI DOSEGLI Z UKINITVIJO PROMETA... VCASIH JE BILA ZEMLJA OGNJENA KROGLA NATO SE JE MILIJONE LET POCASI OHLAJALA... TU SE GRE SAMO ZA DENAR IN ZA NIC DRUGO .... PROBLEM BO PA OSTAL ENAK ... VROCE ASFALTNE POVRSINE IN VROCA BETONAKA NEPREZRACENA MESTA...
LOPOVIGOTOVISTE
04. 11. 2016 15.55
-2
IZ ZEMLJE DELAMO SOLARNO CELICO DOBESENO...
povanpireni
04. 11. 2016 14.52
+0
Kako rešiti vse več lačnih otrok v Sloveniji ??????
Kollerik
04. 11. 2016 17.59
+7
Preprosto, razlastninit nakradeno od velikih lopovov.
METKA102
04. 11. 2016 14.28
+2
Ve se, da so bila na Zemlji hladnejša in toplejša obdobja, pa takrat ni bilo nobenih toplogrednih izpustov. Tudi se ve, da je bila v srednjem veku in še naprej mala ledena doba. Morda bi bilo prav, da bi se že enkrat odločili, kaj je res in kaj ne. Ali je vse skupaj manipulacija in strašenje in vzbujanje krivde. Zdaj se bliža zima, opozarjali nas bodo naj ne hodimo ven, ker je zaradi kurjenja in toplotne inverzije zrak strupen. Verjemite, da je že dovolj tehnologije, da bi se vse to preprečijo, pa nihče nič. Le davki so vsak dan večji.
Boris6116
04. 11. 2016 15.11
-1
UaikiUaiki
04. 11. 2016 15.17
+1
Rešujejo se samo problemi na katerih se da zaslužiti denar... Ostali problemi pa čakajo na naše zanamce kateri bodo primorani živeti z njimi...
Kollerik
04. 11. 2016 18.03
+1
Metka..... ne gre za manipulacije, pač pa za tvoje neznanje. Mini ledena dobo v srednjem veku je samo posledica nenadnega izliva ogromnih količin sladke vode iz jezer (Kanada) v Atlantik. Kako in zakaj potem mini ledena doba si pa pojdi malce prebrat. In povej mi, le kako bi po tvojem mnenju preprečili neznanski pohlep multinacionalk, ki uničujejo še zadnje divjine, ?.... Z tehnologijo morda?
Transformerji
04. 11. 2016 14.23
+15
Vsem sluzavcem, ki podpisujejo take ali drugačne sporazume (ohranitev Zemlje, pa brez vojn) svetujem, naj raje poskrbijo za take probleme; brez vojn in ČISTA energija, ki bo dostopna vsem, brez pogoltnosti korporacij in politike! Taki sestanki so samo pesek v oči bedakom, ki verjamejo, da se bo kaj spremenilo.
VirtualX
04. 11. 2016 14.13
+16
Predlagam, da ne naredimo nič, ker si naša gnila in primitivna rasa ne zasluži obstoja.
Transformerji
04. 11. 2016 14.11
+2
Konec koncev je pa tudi meni čisto vseeno - kurilno olje je zame predrago, ravno tako elektrika, edina rešitev so drva in briketi. Če taki svinjamo zrak, ga bomo v večjem številu še naprej.
NiVseRes
04. 11. 2016 14.09
+3
Te okoljevarstveniki sam placo vlecejo..pa neki merijo po luftu...kaj ce bi zacel mal pometat ulice...umivati drevesa..glancat kamne
UaikiUaiki
04. 11. 2016 15.17
Transformerji
04. 11. 2016 14.08
+9
Ammbiciozni cilj tistih, na vrhu, je bogastvo - ti niso podpisali nobenega sporazuma in ga tudi ne bodo. Ni važno, če obogatiš na račun svinjanja ozračja in celega planeta! Zase bodo že poskrbeli!
horhinjo
04. 11. 2016 13.58
+11
med tem ko korporacije uničujejo zemljo bomo davek plačali mali ljudje.
dannyer
04. 11. 2016 13.57
+2
v zadnjih 12,000 letih je zemlja imela povprečno temperaturo tudi do 24 stopinj sedaj jo ima 14,6 stopinj glej ga no ljudje so živeli takrat .antartika je pokazala da se tam led ni talil . sedaj ima naj več ledu od kar ga merimo . samo za razgledanostjo 33,000,000 let nazaj na zemlji ni bilo ledu . 500 let nazaj je bil miami pod vodo za 3 metre . ampak tako je ko imaš v politiki prodane duše ,ne razgledane brez veze o tem govoriti . eko bio eko bio v času rimskega imperija je 50% otrok ni dočakalo 5 leta zaradi zastrupitev virusov in ekstremnih pogojev to kar eko hočejo ponavadi ti ljudje ne mislijo niti 5 minut v naprej . gre bolj za vero in ideologijo .
NiVseRes
04. 11. 2016 14.10
-6
Ne klobasaj..prav vemo kaj je bilo 12.000 let nazaj...nenasedaj lazem
hle
04. 11. 2016 15.23
+1
Grenlandija mislim da je svoje ime dobila po svojih ogromnih ledenikih
jankoslo
04. 11. 2016 15.28
+1
Grenlandija je dobila ima ker so želeli privabiti ljudi - zavajanje, da je zelena.
dannyer
04. 11. 2016 13.50
+4
Prvič na sodišču bi z to propagando izgubili saj tam štejejo dokazi . Pa se mi ne da spet o tem govoriti . drugič severni medvedi znajo plavati poleg tega je njihova številka iz 5000 prišla skoraj na 35,000 kanada je že 3 leto zaporedoma izdala dovoljenje za lov saj ogrožajo ljudi v notranjosti . če za severne medvede niste sposobni poizvesta kako vam naj verjamemo z to okoljsko propagando . Res ko se elita z mediji skupaj roke umije da terorizira ljudi . dokazi govorijo druga mediji pa spet druga .
UaikiUaiki
04. 11. 2016 15.21
-2
Da se populacija severnih medvedov povečuje??? ta je pa bosa... Njihov življenjski prostor se zmanjšuje, zato pa čedalje bolj vdirajo v človeška naselja, pa še človek vedno bolj širi svoj življenjski prostor...
dannyer
04. 11. 2016 18.20
-1
prvič severni medvedi ne živijo samo na ledu ampak na severu kjer populacija v kanadi ni niti 100,000 ljudi na ozemlju večjem kot francija , italija španija in nemčja skupaj ne klobesaj mediske pravljice . medvedov je več pa še večajo se po mnenju stroke .
UaikiUaiki
04. 11. 2016 20.00
+1
Severni medvedi brez ledu ne preživijo, ker je led njihovo lovišče tjulnov. Tud tjulni nujno potrebujejo led za vzgojo svojih mladičev...
regrat29
04. 11. 2016 13.45
+9
Zaka ste mi zbrisali komentar usranci? Kr sm napisala resnico?
NiVseRes
04. 11. 2016 14.11
-3
Andrej Merljak
04. 11. 2016 14.25
+3
regrat29
04. 11. 2016 14.53
+2
Transformerji
04. 11. 2016 13.44
+5
Upam, da so dobro jedli, pili in imeli dobro plačane dnevnice; podpisali so še en papir brez veze. Tudi papir za prenehanje vojn kar naprej podpisujejo, beguncev pa vedno več.
Hary6
04. 11. 2016 13.32
+7
pahor nima časa on prekopava kosti iz prve svetovne vojne in dviguje plače svojim poslancem in znancem
macro
04. 11. 2016 13.30
+1
Kaj je ta kugla v njenih rokah?
Ramzess
04. 11. 2016 13.52
+1
NiVseRes
04. 11. 2016 14.12
+1
Pa amerika je na vsakem globusu vecja..hmm cudno
primmo
04. 11. 2016 13.27
+8
bla bla bla ne morem več tega poslušat...človek se že celo večnost sam sebe uničuje, po tem vidiš kako je človeštvo neumno! Ta majhen planet imamo pa še to uničimo! Katastrofa!