Tujina

Parlament skenerje prodaja, letališča jih kupujejo

Bruselj, 07. 01. 2010 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament prodaja šest nerabljenih telesnih skenerjev, ki so jih kupili leta 2005. In to prav v času, ko omenjene naprave kupuje več članic EU za preglede potnikov na letališčih.

Kot poroča bruseljski spletni bilten Euobserver, je bilo lani v Evropskem parlamentu nemalo zadrege, ko se je izkazalo, da imajo v kleti že od leta 2005 spravljenih šest telesnih skenerjev. Poslanci so namreč oktobra 2008 zavrnili predlog za uporabo teh naprav v EU. Nabavili so jih za preprečevanje terorističnih napadov, da jih bodo prodali, pa so se odločili že lani. Javni razpis za prodajo naj bi se začel naslednji teden, po načrtih pa naj bi se sklenil do konca februarja.

Na kritike, da skenerje prodajajo prav v času, ko več članic Unije razmišlja o njihovi namestitvi na letališčih za preprečevanje terorističnih napadov, tiskovna predstavnica parlamenta Marjory van den Broeke odgovarja, da primerjava ni mogoča: "Parlament ni letališče."

Varnostni rentgen na letališču
Varnostni rentgen na letališču FOTO: Reuters

Naprave res niso več najnovejše, vendar pa v Evropskem parlamentu menijo, da kupcev zanje ne bo težko dobiti. Že samo letališče v Amsterdamu, od koder je za božič z eksplozivom poletel potnik, ki je nameraval razstreliti letalo na poti v Detroit, je napovedalo, da bodo kupili 60 telesnih skenerjev. O tem, da bi jih začeli uporabljati, razmišljajo tudi v Franciji in Italiji, v Veliki Britaniji pa naj bi jih začeli uporabljati že čez tri tedne.

Evropski parlament se je s telesnimi skenerji ukvarjal že predlani, ko je obravnaval predlog Evropske komisije o pregledovanju potnikov na letališčih EU z napravami za skeniranje telesa. Poslanci so komisiji postavili trimesečni rok, v katerem naj bi ta pripravila oceno učinka na temeljne pravice, se posvetovala z evropskim nadzornikom za varstvo podatkov ter pripravila strokovno in zdravstveno oceno o tem, ali bi tovrstna tehnologija lahko škodovala zdravju.

Evropska komisija je nato načrt umaknila za nedoločen čas s pojasnilom, da želi več časa za analizo učinkov rentgenov na zdravje, varnost in zasebnost potnikov. Tedaj je EP med drugim izrazil mnenje, da pregled, s katerim naj bi ugotovili, ali ima potnik na sebi orožje, ki ga z detektorji kovin ni mogoče zaznati, še zdaleč ni zgolj tehničen, ampak resno vpliva na pravico do zasebnosti, varstva podatkov in osebnega dostojanstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.