Tujina

Renzi odstopil: Potrjujem 'ne' vladanju s skrajneži. Svojega mnenja nismo spremenili

Rim/Milano, 05. 03. 2018 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po porazu na parlamentarnih volitvah je dosedanji italijanski premier Matteo Renzi odstopil z mesta vodje stranke. Na parlamentarnih volitvah v Italiji je s približno 37 odstotki glasov zmagalo desnosredinsko zavezništvo, znotraj katerega je do tujcev sovražna Liga premagala Berlusconijevo Naprej Italijo. Vodja Lige Matteo Salvini je po uspehu svoje stranke poudaril, da so Italijani Ligi dali mandat, da državo "osvobodi negotovosti in nestabilnosti".

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji je jasen zmagovalec desnosredinsko zavezništvo nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, a s skupno približno 37 odstotki podpore ni osvojilo absolutne večine.

Populistično Gibanje pet zvezd, ki se je v volitve podalo brez koalicijskega zaveznika, je po skoraj vseh preštetih glasovnicah v senatu osvojilo 32,1 odstotka podpore, v spodnjem domu parlamenta pa 32,6 odstotka. S tem je najmočnejša posamična parlamentarna stranka, medtem ko je največji poraz utrpela Demokratska stranka.

Projekcije za italijanski senat potrjujejo zmago desnosredinskega bloka.
Projekcije za italijanski senat potrjujejo zmago desnosredinskega bloka. FOTO: AP

A medtem ko je Gibanje pet zvezd največji uspeh zabeležilo na jugu države, se je na severu najbolje odrezalo desnosredinsko zavezništvo, znotraj katerega je stranka Liga Mattea Salvinija premagala Berlusconijevo Naprej Italijo. Prvi je v poslanski zbornici pripadlo 17,4 odstotka glasov, drugi pa 14 odstotkov.

V senatu je zavezništvo osvojilo 37,5 odstotka glasov, v poslanski zbornici pa 37,1 odstotka glasov. Po mnenju številnih se je Italija tako jasno razdelila na dva dela, sever in jug.

Desnosredinski blok bo tako postal najmočnejše zavezništvo v zgornjem domu parlamenta, poroča italijanska radiotelevizija Rai.

Medtem ko je Gibanje pet zvezd največji uspeh zabeležilo na jugu države, se je na severu najbolje odrezalo desnosredinsko zavezništvo, znotraj katerega je stranka Liga Mattea Salvinija premagala Berlusconijevo Naprej Italijo.

Renzi zaradi poraza na volitvah odstopil z mesta vodje stranke

Trenutno vladajoča Demokratska stranka (PD) nekdanjega premierja Mattea Renzija je glede na uradne začasne izide v senatu osvojila le 19,2 odstotka glasov, v poslanski zbornici pa 18,7. V prvem naj bi zasedla med 42 in 54 sedežev, v drugi pa med 107 in 127. To je sicer zgodovinski poraz za stranko, iz katere prihaja tudi sedanji premier Paolo Gentiloni.

Matteo Renzi se je ob tem odločil odstopiti s položaja predsednika stranke. Njegov tiskovni predstavnik Marco Agnoletti je dejal, da ne ve ničesar o šefovih načrtih za odstop. Renzi je svoj odstop potrdil na tiskovni konferenci v Rimu.

Kot je poudaril, mora PD po nedeljskem porazu obrniti novo stran, on pa ob tem "očitno" ne more ostati na čelu stranke. Zatrdil je še, da PD odhaja v opozicijo, saj niso pripravljeni sodelovati s populističnimi silami. "Potrjujem 'ne' vladanju s skrajneži. Svojega mnenja nismo spremenili," je bil jasen Renzi.

Vodenje stranke bo do izvedbe kongresa, ki naj bi ga sklicali po konstituiranju novega parlamenta v Rimu, prevzel sedanji predsednik PD Matteo Orfini, je pojasnil Renzi.

Celotno levosredinsko zavezništvo naj bi sicer dobilo 23,4 odstotka glasov. Časnik L'Espresso ob tem piše, da so volitve prinesle "najtemnejšo uro za italijansko levico".

Prvi odzivi na vzpon evroskeptičnih in desnih strank v Italiji prihajajo tudi iz tujine. "To bo težka noč za Evropo," je tvitnila Marine Le Pen, vodja francoske nacionalistične Nacionalne fronte, francoske zaveznice Lige. Svojemu sporočilu je dodala še smeška.

Vodja poslanske skupine PD v poslanski zbornici Ettore Rosato pa po volilnem porazu svojo stranko vidi v opoziciji. "Izidi vzporednih volitev so se v zgodovini izkazali za elastične, a če bo to končni izid, potem je jasno, da je to za nas negativno in da bomo šli v opozicijo," je dejal.

Salvini: Imam pravico in dolžnost oblikovati vlado

Vodja desničarske Lige Matteo Salvini je z izidi zelo zadovoljen. "Moja prva beseda je hvala," je tvitnil 44-letni Milančan. Na novinarski konferenci v Milanu pa je nato poudaril, da so Italijani Ligi dali mandat, da državo "osvobodi negotovosti in nestabilnosti". "Imam pravico in dolžnost oblikovati vlado," je izpostavil Salvini.

"O Italijanih odločajo Italijani," je poudaril Salvini. "Ne Berlin ne Pariz ne Bruselj ne finančni trgi," je dodal.

Liga je na nedeljskih volitvah sicer prvič nastopila kot stranka vseh Italijanov, ne le tistih na severu države. Salvini je rezultat volitev označil za "nenavadno zmago, ki nas navdaja s ponosom, veseljem in odgovornostjo".

"Sem in ostajam populist," je še dejal Salvini, ki je s slogani proti nezakonitemu priseljevanju, Bruslju, evru, bankirjem in lobistom oživil Severno ligo, ki so jo po škandalu s poneverbami denarja leta 2012 številni razglasili za mrtvo.

Liga je na volitvah postala tudi najmočnejša stranka v desnosredinskem zavezništvu. Zadovoljstvo z rezultatom volitev so sicer izrazili tudi v Naprej Italiji. "Po petih letih levosredinske vlade je za Italijane najboljša alternativa desnosredinsko zavezništvo," je stranka zapisala v sporočilu za javnost.

Salvini je sicer že izključil možnost, da bi skušal oblikovati vladajočo koalicijo s populističnim Gibanjem pet zvezd.

Vodja Lige Matteo Salvini je z izidi zelo zadovoljen.
Vodja Lige Matteo Salvini je z izidi zelo zadovoljen. FOTO: AP

Gibanje pet zvezd, ki se je v volitve podalo brez koalicijskega zaveznika, naj bi tako po vzporednih volitvah kot tudi po projekcijah za spodnji dom parlamenta dobilo 32,5 odstotka glasov in tako postalo najmočnejša posamična stranka v parlamentu. Glede na projekcije televizije La7 je stranka v senatu osvojila 33,6 odstotka podpore, nima pa zadostne večine za samostojno oblikovanje vlade.

V 630-članski poslanski zbornici se tako stranki glede na projekcije, ki temeljijo na delnih uradnih izidih – preštetih je približno tri četrtine glasov – obeta med 216 in 236 sedežev, v 315-članskem senatu pa med 102 in 122.

Predstavnik stranke Alessandro Di Battista je poudaril, da gre za zgodovinski izid za gibanje. "Vsi se bodo morali pogajati z nami," je poudaril.

Premierski kandidat Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio pa bi glede na izid parlamentarnih volitev rad prevzel odgovornost sestavljanja nove vlade. "Smo absolutni zmagovalci," je dejal na novinarski konferenci v Rimu in dodal, da so pripravljeni na dialog z vsemi političnimi silami.

Populistična stranka komika Beppeja Grilla je sicer pred volitvami poudarjala, da se ne bo povezovala s starimi političnimi silami.

A 31-letni Di Maio je nato pokazal odprtost za sklepanje morebitnih koalicij. "Odprti smo za vse politične sile," je poudaril. Politična pogajanja bi se po njegovih besedah vrtela okrog skupnega programa, zadevala pa zlasti boj proti brezposelnosti, družbenemu izključevanju, krepitvi gospodarske rasti in varnosti.

"Imamo odgovornost Italiji dati vlado. Imamo zgodovinsko priložnost poiskati konkretne rešitve za probleme, ki Italijo pestijo že 30 let," je dejal. "Danes se začenja tretja republika in to bo republika italijanskih državljanov," je še napovedal.

Absolutne večine ni dosegla nobena stranka

Glede na izide vzporednih volitev nobena stranka ali zavezništvo tako nima večine v nobenem od domov parlamenta. Za absolutno večino stranka ali zavezništvo potrebuje najmanj 316 od 630 sedežev v poslanski zbornici in najmanj 158 od 315 sedežev v senatu.

Desnosredinsko zavezništvo in PD sta sicer že pred volitvami izključila možnost sodelovanja v veliki koaliciji, prav tako je populistično Gibanje pet zvezd napovedalo, da se ne bo povezovalo s starimi političnimi silami.

Končni uradni izidi naj bi bili znani šele čez več ur. Novi parlament se bo po napovedih prvič sestal 23. marca.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva se je volitev udeležilo 72 odstotkov od skupno 46 milijonov volilnih upravičencev.

Zamejska Slovenka Tatjana Rojc izvoljena v senat v Rimu

Zamejska Slovenka Tatjana Rojc je bila na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji izvoljena v senat. Slovenska manjšina bo tako tudi v prihodnje imela svojo predstavnico v Rimu.

Literarna teoretičarka Rojčeva je v Furlaniji - Julijski krajini kandidirala na proporcionalnem delu na listi Demokratske stranke za senat. Ker je bila na listi na drugem mestu za novinarjem Tommasom Cernom, ki je bil izvoljen v Milanu, je bila Rojčeva izvoljena kljub zgodovinskemu porazu socialdemokratov.

Izid volitev je po njenih besedah zelo zaskrbljujoč, ker so zmagale izrazito protievropske sile, ki nasprotujejo solidarnosti, tudi do prišlekov, in se zavzemajo za zaprtje meja. "Jasno je, da gre za glas protesta, a brez predlogov, kako naprej," je dejala.

"Za nas je pomembno, da smo ohranili svojega predstavnika," je poudarila Rojčeva, ki se boji, da bo njeno delo oteženo, ker bo Demokratska stranka, kot kaže, v opoziciji. Je pa zadovoljna, da je bil v senat izvoljen tudi Cerno, ki po njenih besedah pozna problematiko slovenske manjšine v Italiji in bo velik zaveznik. Veseli jo tudi, da bodo v senatu še štirje predstavniki nemške narodne skupnosti in en Francoz, kar pomeni, da bodo ta zavezništva zdaj še pomembnejša.

Med nalogami, ki jo čakajo kot senatorko, je izpostavila, da se bo treba začeti dogovarjati o zajamčenem predstavniku slovenske manjšine v parlamentu. Kot je pojasnila, se je slovenska skupnost na vsakih volitvah morala močno potruditi, da je dobila svojega predstavnika. Glede tega ne bo zadostovalo le delo v parlamentu temveč bo nujen tudi razmislek v manjšini, je prepričana. Treba se bo usesti skupaj s pravniki, ki bodo lahko svetovali, kakšne so možnosti, da v volilnem zakonu pridejo do popravka, ki bi olajšal izvolitev slovenskega kandidata, tudi zato, ker to predvideva zaščitni zakon za slovensko manjšino.

Sicer pa jo, kot je dejala, čakajo še nekatera odprta vprašanja, povezana z nadgradnjo zaščitnega zakona iz leta 2001, ki je po njenem nekoliko zastarel. Med drugim gre za vprašanja šolstva, glasbenega šolstva in vračanja nepremičnin narodni skupnosti, je pojasnila.

Ostalih pet Slovencev, ki so kandidirali na drugih listah, ni prišlo v parlament. Na listah stranke Svobodni in enakopravni sta kandidirala Paolo Vizintin in Fabrizio Dorbolo, na listi stranke Skupaj Giuseppe Prašel in Franco Strain, na listi stranke Oblast ljudstvu pa Enrico Robazza.

Trenutno je edina predstavnica slovenske manjšine v parlamentu v Rimu senatorka iz Demokratske stranke Tamara Blažina.

Erjavec upa, da so volitve v Italiji dober signal za slovensko narodno skupnost

Vodja slovenske diplomacije, minister za zunanje zadeve, Karl Erjavec ocenil, da se je pojavil "trend, da zmagujejo desno usmerjene politične stranke oziroma stranke, ki nimajo nobenega programa, ki niti ne želijo sodelovati v vladi, kar bo zagotovo povzročilo težko politično situacijo in bo zanimivo spremljati, kako bo prišlo do oblikovanja italijanske vlade".

Dodal je, da ima slovenska narodna manjšina v Italiji po zopet svojega predstavnika v Rimu. Dejal je še, da je ministrstvo za zunanje zadeve ob času spremembe volilnega sistema v Italiji zelo intenzivno sodelovalo tako s slovensko manjšino v Italiji kot z italijanskimi oblastmi pri usklajevanju "nekaterih zadev v zvezi z volilno zakonodajo, ki bi omogočala lažjo izvolitev predstavnika slovenske narodne manjšine" v italijanski parlament.

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
06. 03. 2018 16.53
Mi ostajamo obrnjeni v levo.
BUONcaffee
06. 03. 2018 16.50
-1
Trst je 100% italijanski!
BUONcaffee
06. 03. 2018 16.46
+1
Bomo imeli mejne prehode z Italijo. A imamo dovolj policajev??????
BUONcaffee
06. 03. 2018 16.40
-1
Konec Evropske unije????
Gregi82
06. 03. 2018 12.15
+0
zez
06. 03. 2018 11.49
+0
Bravo Italija!!!! Vi levuhi pa tako kot že 70 let valite krivdo na vse ostale. Bedno do skrajnosti!!! Domov si peljite ze ilegalce in jih futrajte od spredaj in od zadaj!!!! Fuj!!!
Bojan-F
06. 03. 2018 09.31
-2
Ker gre tezko v glavo, bo potrebno ponavljati ... begunci migranti ali kakorkoli ze so rezultat desne politike (70%) in podnebnih sprememb (30%) ... nisem zasledil en (1) komentar iz desnosucnega pola, ki bi bil proti izvozu demokracije v Irak, Afganistan, Libijo ali Sirijo ... vas ni bilo nikjer! Niti g. Grims Brankota.
TheGrayMask
06. 03. 2018 10.44
-3
Desni se samo radi pohvalijo kako so dobri pri odpravljanju posledic, ki so jih sami zakuhali. Moram pa nekaj povdarit kaj se dogaja v italijinme sicer ne zanima ampak tale vlada hoce iztopit iz nata in odpraviti sankcije proti rusiji ce v celem mandatu samo to nrdijo bo vec boljse kot vse dosedanje vlade v italiji. Edino kar ne razumem je ta zelja po euroskepticizmu treba ke izboljsat skupnost ne pa je rusit !
ONniON
06. 03. 2018 09.30
+3
bravo sosedi, to vendarle niso slovenci
ONniON
06. 03. 2018 09.29
+3
bravo sosseda !
emilzapata
06. 03. 2018 09.27
+6
uredništvo, pa ste imeli celo noč čas, da zamenjate obliko skrajno izmaličenega portala, v pa nič. Bodo tudi pri vas potrebne volitve, da narod pove svoje.
ONniON
06. 03. 2018 09.12
+3
češka je zgled sloveniji !
ONniON
06. 03. 2018 09.08
+0
bravo italsko ! trend volitev kaže vse bolj desno pravilno ! kaj pa vi s, boste še levico populistično podpirali, komuniste liberalne ??? a ni dovolj terorja
direstraits
05. 03. 2018 22.45
-1
Hvala Bogu, so jih levi populisti dobili po kljunu. No sedaj je ns vrsti Slovenija, da te Ferrari levičarje vržemo v kontejnerje za na odpad.
Kollerik
06. 03. 2018 08.15
+1
ti zagovornik bogatih, pokvarjenih zadnjic...od fašotov nikoli nič dobrega
prašek
06. 03. 2018 08.19
+3
Ti le še naprej sanjaj ! Prebujenje bo ob zvokih Tišine !!!☺
deltex
05. 03. 2018 21.17
-5
Več kot eno leto ne bodo zdržali na oblasti. Ko bo folk pogruntal, da za vse pač niso krivi drugi in ko bodo na dan prišle še druge umazanije, bodo nove volitve. Italija jih je vajena.
direstraits
05. 03. 2018 22.49
+2
Lahko so volitve znova, ampak jih bodo kevaki znova izgubili.
Brakedirt
05. 03. 2018 20.59
+0
ko so pokadili volitve je vodja stranke podal odstop. sveckarji,zgledujte se...
Belibog
05. 03. 2018 21.17
+5
Brakedirt
05. 03. 2018 21.19
+1
cmero je tvoj predsednik vlade, tako da povej njemu in tvojemu komunistu.
Belibog
05. 03. 2018 21.31
+4
Brakedirt
05. 03. 2018 22.00
+2
slovenec ne more biti moj predsednik vlade
Brakedirt
05. 03. 2018 22.03
+2
son?ece5
05. 03. 2018 20.48
+8
Najbolj butast portal, kar jih obstaja! Hvala, odhajam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Admin pa,pa!
Kollerik
06. 03. 2018 08.16
+2
korintos23
05. 03. 2018 20.44
-4
Kako se bodo spet drli mama mia. Hahaha
korintos23
05. 03. 2018 20.40
-3
A v Italiji je pa spet zacvetel fašizem?
bema1201
05. 03. 2018 19.55
+16
Ja logična posledica množičnega priseljevanja migrantov so zmage desnih strank pri naših sosedih, Avstriji, Madžarski, Italiji .V nekaj letih pa pričakujem zmagoe skrajnih desničarjev, če se priseljevanje ne bo zaustavilo. Skrajneži, pa naj bodo levi ali desni pa ne pomenijo nič dobrega, zato Evropo čaka velikanska naloga, normalizirat priseljevanje migranov. Ali ji bo to uspelo pa je drugo vprašanje.
srebrnibreg
05. 03. 2018 20.04
+16
Belibog
05. 03. 2018 21.19
+4
Tvoj edini pametni komentar, do sedaj, ti moram + dat, da ne boš jokal, da ti sam - dajemo
bema1201
05. 03. 2018 21.22
+6
Kako levičarji hitro menjate ploščo ko vas je strah da se res ne bi zgodilo in bi v Evropi prišlo do skrajno desnih vlad in bi bila Slovenija prepuščena na milost in nemilost skrajno desničarske politike. Ja bo še zanimivo.
Kollerik
06. 03. 2018 08.16
+0
Srebrni, tvojemu mucu so uhlje dali bek...
trumpet2018
05. 03. 2018 19.20
+18
naši levaki so danes zastave izobesili na pol droga, menda makarovička ne nori več po mestu s komunistično zvezdo na prsih
srebrnibreg
05. 03. 2018 19.21
-6
Pa menda ne misliš, da bo sedaj v Italiji kaj drugače?
vertex
05. 03. 2018 19.28
-11
Trumpet Putin vas bo za ušesa svečkarje,veš da je Donalda tudi on nastavil.
korintos23
05. 03. 2018 20.45
-3
trumpek, rdeča zastava je še vedno črno premagala, višje zaplapolala.