Tujina

Peru žaluje za žrtvami

Pisco, 20. 08. 2007 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Perujske reševalne ekipe so začele pokopavati žrtve uničevalnega potresa, ki je državo prizadel minuli teden.

Reševalci imajo vse manj upanja, da so pod ruševinami preživeli.
Reševalci imajo vse manj upanja, da so pod ruševinami preživeli. FOTO:

Reševalne ekipe, ki so že skoraj izgubile upanje, da so pod ruševinami še preživeli, so začele množično kopati grobove in pokopavati žrtve.

Imeli bodo veliko dela, saj je za posledicami potresa v Peruju umrlo več kot 500 ljudi. Večina jih je umrla na svojih domovih, kjer se je hiša dobesedno sesula nanje.

Na mestnem pokopališču v mestu Pisco je na stotine žalujočih, ki se poslavljajo od svojih najdražjih in pomagajo kopati grobove z lopatami, nekateri pa tudi s palicami in kamenjem.

"Mojemu stricu bomo namenili samo kratko pogrebno slovesnost. Nismo v stanju, da se dostojno poslovimo od njega, saj nimamo več niti hiše“, je povedala ena od sorodnic žrtev potresa.

Imena vseh še niso znana

Pokopati bo potrebno več kot 500 trupel, nekaterih ne bodo nikoli identificirali.
Pokopati bo potrebno več kot 500 trupel, nekaterih ne bodo nikoli identificirali. FOTO:

Veliko žrtev potresa sploh še niso identificirali, reševalci sproti niti ne utegnejo narediti popisa, tako da je velika verjetnost, da bo kar nekaj trupel pokopanih anonimno.

Strokovnjaki pa vse bolj opozarjajo na to, da bi veliko več ljudi preživelo, če bi bile hiše zgrajene drugače. "Kombinacija blata in opeke je bila usodna za večino. Potresi ne ubijajo ljudi, ubijejo jih hiše“, je prepričan eden od perujskih konstruktorjev, ki pravi, da bo potrebno hiše na novo zgraditi iz bolj odpornih materialov. "Prepričan sem, da bi hiše z moderno gradnje rešile polovico žrtev, ki jih zdaj pokopavajo“, je še povedal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.