Tujina

Peščica borcev pred mestom zadržuje uničevalno silo islamskih skrajnežev, a kako dolgo?

Bagdad, 30. 08. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na severu Iraka se proti sunitskim skrajnežem uspešno bori mesto s 15.000 prebivalci, ki je popolnoma obkoljeno. Prebivalcem primanjkuje hrane, vode in zdravil, pomoč iz Bagdada pa ne zadostuje več. Prebivalci kljub vsemu pravijo, da bodo za mesto umrli, če bo treba.

Parada Isisa v Siriji.
Parada Isisa v Siriji. FOTO: Reuters

Islamski skrajneži so junija zavzeli večji del severnega Iraka in hkrati z domov pregnali na stotisoče prebivalcev, a eno mesto je izjema. V mestu Amirli živijo pretežno šiitski turkmeni, ki so se odločili, da ostanejo in se borijo.

Pridelovalci ječmena in pšenice so prijeli za orožje skopali jarke ter oborožene moške postavili na strehe stavb mesta, ki ima 15.000 prebivalcev. Za zdaj so pripadnike Islamske države (Isis) zadrževali pred mestom, vendar pa prebivalci pravijo, da jim zmanjkuje hrane in vode.

Oboje jim sicer s helikopterji dovaža iraška vojska, a po šestih tednih bojev, ne vedo, kako dolgo bodo lahko še zdržali. "Vse svoje napore in vso moč uporabljamo za zaščito mesta. Nobene druge rešitve ni. Če bomo morali umreti, potem naj bo tako," je dejal Nihad al Bajati, naftni inženir, ki se zdaj bori na obrobju mesta.

Oblegano mesto je zelo vroče in brez vode

Na tri dni se vrne v mesto, kjer obišče svojo družino. Uporablja stranske ceste in pri tem upa, da se mu uspe izogniti obstreljevanju in ostrostrelcem, hkrati pa mora biti pozoren na premične nadzorne točke skrajnežev, ki bi ga zagotovo ubili.

V Amirliju je njegova razširjena družina, ki šteje 17 žensk in otrok, živi pa v eni sobi. Nimajo elektrike, hrane in tudi vode je na voljo zelo malo. Preko dneva se temperature povzpnejo prek 43 stopinj Celzija. Včasih granate na mesto padajo tudi ponoči, kar družino sili, da se zateče v temen in zadušljiv prostor.

Le nekaj moških na prvi bojni črti ima za eno ali dve uri na dan dostop do generatorjev, s katerimi napolnijo svoje mobilne telefone in tako vzdržujejo stik z zunanjim svetom.

Iraška vojska s helikopterji dovaža pomoč v Amirli.
Iraška vojska s helikopterji dovaža pomoč v Amirli. FOTO: Reuters

Prebivalci pravijo, da so pripadniki Isisa prvič do mesta prišli konec junija. Takrat so jih domačini odgnali, skrajneži pa so se maščevali tako, da so severno od mesta razstrelili glavno elektrarno. Uničili so tudi številne vodnjake na obrobju mesta.

Amirli leži okoli 170 kilometrov severno od Bagdada in je od sredine julije praktično popolnoma obkoljeno. Iraška vojska s helikopterji dobavlja hrano, zdravila in orožje, vendar pa prebivalci pravijo, da to ne zadostuje. Številni so namreč tudi zboleli, nekateri pa so v avgustovskem vročinskem valu doživeli tudi srčne napade.

"Hrana, ki jo dobimo, zadošča le za pet odstotkov naših potreb," pravi Kasim Džavad Husein, oče petih otrok. Pojasnil je, da sta v torek dva helikopterja iraške vojske v mesto pripeljala 240 škatel fižola, riža, leče, sladkorja, paradižnikove kaše in jedilnega olja. Odpeljali so tudi ranjene in bolne, vendar na njih je prostor le za tiste, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Če bo mesto padlo, jih čaka zelo bridka usoda. Isis, ki je na delih Sirije in Iraka razglasil kalifat, namreč na šiite gleda kot na izdajalce.

Bodo na pomoč priskočile ZDA?

Sicer pa nasilje skrajnežev za prebivalce Amirlija ni nobena neznanka. Leta 2007 je v središču mesta eksplodiral tovornjak, na katerem je bilo pod lubenicami skritih 4,5 tone eksploziva. Z zemljo so bili zravnani številno domovi, umrlo pa je najmanj 150 ljudi, to pa je bil hkrati eden najbolj smrtonosnih napadov v Iraku. Odgovornost so prevzeli skrajneži, povezani z organizacijo Al Kaida v Iraku, ki je nekakšna predhodnica Isisa.

V začetku tega tedna je posebni odposalenc Združenih narodov za Iral Nickolay Mladenov pozval k hitremu ukrepanju v Amirliju, da bi tako preprečili morebiten pokol prebivalcev mesta.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je že z zračnim napadi na položaje skrajnežev in humanitarno pomočjo, zaščitila kurdsko pokrajino na severu Iraka, zdaj preučuje, če bi lahko z vojaško operacijo pomagala tudi Amirliju.

Iraške enote, vdane šiitski vladi v Bagdadu, skušajo pomagati mestu z napadi na skrajneže z zahoda. Njihovi helikopterji ameriškega porekla so napadli položaje skrajnežev, a kopenske enote so naletele na silovit upor skrajnežev, ki so napredovanje ustavili tudi s pomočjo pasti, nastavljenih po domovih in z obcestnimi bombami.

Ameriški strokovnjak za Irak Michael Knight, ki je mesto pred zadnjimi spopadi obiskal že večkrat, pravi, da je Amirli "postal ikona upora šiitov v Iraku". "To je zadnja nesunitska skupnost, ki je v tem trenutku popolnoma izpostavljena Isisu in je popolnoma obkoljena," je še pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SFRJJNA
30. 08. 2014 14.49
+18
Če druga ne bomo po 100 letjih ponovno Slovani Otomanov na tleh Srbije in širše rezali glave in še kaj več, tako kot so oni to počeli tedaj in delajo danes, pa so se morali ustaviti oz so jih ustavili, kdo drug kot pravi Slovan! Naj le pridejo, pestro bo ko se bodo zdužli Slovani, Ogri, Rusi in kot piše v prerokbi Nostradamusa bo Bližnji vzhod in Islam tekel v krvi. Škoda da ni zmagal na volitvah Zmago Jeličnič Plemeniti, bi vsaj ustavih gradnjo sodeobnega hrama Muslimanov v Sloveniji.
tornadotex
30. 08. 2014 14.59
+8
Kdo jim je sploh dovoli zidat glavni štab za južno evropo?
Neopredeljeni
30. 08. 2014 14.38
+8
ISus komaj čakam dapridete sem. Vas bomo na suho obrili in nazaj v srednji vek poslali
el_salvador
30. 08. 2014 15.58
+1
Mil?007
30. 08. 2014 14.25
+6
IS vojska ni nekakšna neorganizirana verska tolpa, zaradi propagande in širjenja strahu po EU v ospredje postavljajo peščico radikalnih fanatikov iz evropskih držav in ZDA, ki so se jim pridružili, jedro vodilnega vojaškega kadra pa sestavljajo v več vojnah prekaljeni častniki bivše Sadamove vojske. Če in ko se umaknejo to vedno storijo zelo organizirano, kot znajo le izšolani častniki in za seboj pustijo požgano zemljo ter številne minske pasti.Tudi Sadam je bil sunit, z njegovi padcem se je večina častnikov poslovila od privilegijev in dobro plačanih služb, ki si jih seveda tako ali drugače hočejo pridobiti nazaj, če ne v Iraku pa v državi, ki si jo bodo sami ustanovili. To je ISIS. Pa ne pozabit, da se je marsikateri izmed njih izšolal na Jugo vojaških akademijah.
Mil?007
30. 08. 2014 14.43
+3
Teh vojaških vodij IS seveda ne boste videli na ustrahovalnih posnetkih, ki jih IS plasira na YT.
bgdfgfdgdfg
30. 08. 2014 14.08
+6
amerika bo mau pocakala da se prvo med sabo muslimani pobijejo do konca...sej amerika ni neumna ve kaj dela..potem ko bo pol manj muslimanov bo se njih napdala in to je to
emilzapata
30. 08. 2014 14.43
+2
točno tako tudi jaz mislim, sicer pa nafto za njih vseeno črpajo, pa še dosti cenejša je od tržne cene.
SFRJJNA
30. 08. 2014 14.50
+4
Vidva oba mislita hudo narobe, Amerika in z njo 80% Evrope ne vedo kaj počnejo...
Naveli?anec
30. 08. 2014 13.55
-1
človek je inteligentno bitje, ljudje pa podivjana in primitivna dr.hal
DonMiltonFriedman
30. 08. 2014 13.49
+37
Evropo pokopavajo pomehkužene levičarske vlade, ki puščajo ogromne luknje v svojem sistemu, da jim le ne bi očitali rasizma. Par dni nazaj so odkrili, da je bilo v Rotterdamu zlorabljenih 1400 otrok. Naši novinarji so si drznili reči, da so bili posiljevalci Azijski imigranti iz Pakistana, v Angliji si še tega ne upajo. Za te zlorabe ne bo odgovarjal nihče, če pa že bo, si bo prislužil 2 letno zaporno kazen, tako kot 20 letni priseljenec leto nazaj, ki je zlorabil 10 letno punčko in ji uničil možnost za materinstvo. Zakaj samo 2 leti? Zato ker izhaja iz drugačnega okolja in se ni moral tako hitro prilagoditi. Ja kdo ga je pa spustil v sistem, v katerega ne paše? Predstavljaj si, da živiš v Pakistanu. Edina joška, ki si jo videl, je bila od tvoje mami, ko si bil star 2 leti. Zato ostani v Pakistanu in to je to. Dejstvo je, da je Islam najbolj rastoča religija na svetu. Le kako ne bi bila, če pa delajo po 10 otrok na družino, kljub temu da nimajo svojega denarja za 2 sendviča? Ukinit socialno pomoč vsem priseljencem, Evropa ni kraj za lenuhe. Prva generacija priseljencev se namnoži karseda hitro in vlečejo enormne količine socialne pomoči. Druga generacija že hodi tam v šolo, družine si ne morejo narediti in ob ugotovitvi, da bojo morali poprijeti za delo, postanejo pravi radikalci, nevarnejši kot njihovi starši. V Angliji bo nekdo javno rekel nekaj čez Islam in takoj si bo prislužil finačno kazen. Ko pa se zberejo muslimanski protestniki z napisi na plakatih "Daj nam Alah možnost, da si pokorimo Evropo, ubijemo infidele in njihove žene vzamemo za spolne sužnje". Muhamič je tudi svoji vojski dovolil vdove vzeti za spolne sužnje. Sicer je v sveti knjigi vse olepšano, ampak a si predstavljaš, da vojak ženski ubije moža, potem pa se ta z veseljem poroči z njim že naslednji dan? Ma boh pomagaj.
Mil?007
30. 08. 2014 15.35
+5
Vera, ki danes v svetu najhitreje raste je krščanstvo in to v Afriki, to gre marsikomu v nos, tudi pri nas. Zato se o tem pri nas skoraj nič ne piše, lahko pa pogoglaš. Porast islama v Evropi gre praviloma na račun trenutno velikega naravnega prirsta 1. generacije priseljencev. Kako radikalni verniki so otroci 2 ali 3 generacije priseljencev iz muslimanskih okolij pa se lahko prepričaš tudi pri nas, imam kar nekaj sodelavcev 2. in 3. generacije priseljencev po rodu iz muslimanskih delov Bosne, pa se nihče od njih ne brani kaj preveč piva, kozarca dobrega vina in pršuta.
DonMiltonFriedman
30. 08. 2014 16.44
+1
Globalno gledano je Islam najhitreje restoča religija na svetu,
kapljač1
30. 08. 2014 13.49
+2
Američani in Nato dopuščajo takšne vojne najbolj, kjer se prebivalstvo v kriznih področjim "žrejo" med seboj. Samo malo balansirajo s pomočmi, tolk da od tega ne more;" nihče niti živeti , pa tudi ne dostojno umreti". Ko nisi ne sit ne lačen.
kapljač1
30. 08. 2014 13.51
+2
Tako se bo dogajalo tuid v Sloveniji ko bomo tako daleč, da bi potrebovali zunanjo pomoč. Jo bomo tudi dobili, ko se bomo na maksimum, prej med seboj "požrli". Sam komu to govorim???
kraljicavesolja
30. 08. 2014 13.32
+5
Kva se tok tresete, vsi bomo enkrat umrl, zdej pa a kot ptičke al junaki je pa drugo. Kaj pa je, no. Če bodo teroristi sem pršli, se bomo pa boril z njimi. Al se bomo kr pustil pomuslimant, hehe. Reve.
pravica5
30. 08. 2014 13.40
+3
Shisui
30. 08. 2014 13.27
+38
Muslimani si đamije ne zaslužite, dokler ne bo javnega kritiziranja Jihada z vaše strani, ste zame primitivci in ekstremisti...
DonMiltonFriedman
30. 08. 2014 13.27
+15
Gianni Rijavec bi se lahko s kitaro šel tja boriti za mir na svetu...
tornadotex
30. 08. 2014 14.31
+2
_LF_
30. 08. 2014 15.08
+3
Cambi7
30. 08. 2014 13.16
+4
Mogoče se motim, toda sedaj je prilika, da se združita Rusija, ZDA, Eu je itak parazit obeh!!!!! Pustimo se presenetiti
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 08. 2014 13.03
+9
Čeprav nihče normalen ne more zagovarjat Hitlerja, pa ne moremo reči da v nekaterih stvareh ni imel prav. Ta svet je tak da tvojo toleranco in humanost divjaki hitro izkoristijo proti tebi. Najbolj se pa množijo ravno ti ki bi se najmanj smeli. Revni in ne ravno najuspešnejši primerki. V divjini v tropih se je vsaj vodilni samec lahko razmnoževal. Tule pa nižje je na družbeni lestvici, bolj se razplodi.
kraljicavesolja
30. 08. 2014 13.34
-7
Sori, sam men se zdi pa logično, da tam k je več pomanjkanja al pa vojna, da je več otrok. Vrsta mora obstat, ne glede na vse, a ni tko.
appollyon
30. 08. 2014 12.34
+18
Ko bi muslimani vedel kako se širi nacionalizem v evropi ki je usmirjen anti-islamsko bi že danes pobrali kopita! Se bojim da bodo na slabšem kot židje 45ga
Handschar
30. 08. 2014 12.42
-3
schrodingerScat
30. 08. 2014 12.52
+1
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 08. 2014 13.01
+7
Zahodni svet s svojo nepotrebno porabo nafte, vzdržuje pri življenju maso nehumanega svetovnega prebivalstva - te ki imajo samo nafto. Njihova prihodnost je črna saj prej ali slej bodo ostali brez nafte. Potem se več ne bodo razmnoževali tako nekontrolirano.
kam_to_pelje
30. 08. 2014 12.21
+35
Če se tega gibanja ne bo svet lotil dejansko z namenom da se ga uniči. Bomo v bližnji prihodnosti tudi mi prijeli za orožje ter branili naše domove pred radikalnimi islamističnimi agresorji. Strah vzbujajoč podatek pa je da so njihovi sipatizerji naseljeni po vsej evropi. Saj so sami emigrirali v Evropo ali pa so to potomci emigrantov, ki jim je evropa dala več kot pa marikateremu svojemu državljanu. Da ne bo pomote nočem biti nacionalist. Toda marsiakteri mladi moški kateri simpatizira z IS, nima niti najmanjšega spoštovanja do države v kateri so si njegovi predniki ustvarili normalno življenje katerega v njihovi matični deželi niso mogli.
_LF_
30. 08. 2014 12.36
+5
_LF_
30. 08. 2014 12.14
+26
Pravite nekateri, da koran uči samo o ljubezni in miru, žal to ni res poleg tega uči tudi o nasilju... no za domačo nalogo si uzemite v roko koran in začnite prebirati sure.... Ko boste začuda v njem naleteli na vse te verze, ki sem jih prepisal iz posamezni sur v koranu: Ubijajte napadalce, kjer jih najdete, preženite jih, od koder so vas oni pregnali! Malikovanje je hujše od ubijanja. A ne bojujte se z njimi pri Svetem hramu, razen če vas tam napadejo. Tedaj tudi vi njih pobijajte! Takšna naj bo kazen za nevernike.....Predpisano vam je bojevanje, čeprav ga ne marate. To, česar ne marate, je morda dobro za vas, kar ljubite, je morda vaša poguba. Bog ve, česar vi ne veste.....Bojujte se na Gospodovi poti in vedite, da On vse sliši in vse ve.....Nevernike bom ostro kaznoval na tem in na onem svetu! Nihče jim ne bo mogel pomagati!.....Strah bomo vlili v srca tistih, ki nočejo verovati – ker imajo za enake Bogu tiste, o katerih ni On ničesar razodel. Pekel bo njihovo bivališče, strašno bivališče neverniko....Komaj čakajo, da se tudi vi povrnete med nevernike, kakor so se sami, in da si boste enaki. Ne prijateljujte z njimi, dokler se ne izselijo v Gospodovem imenu. Če vam obrnejo hrbet, jih polovite in pobijte, kjerkoli jih najdete. Nikogar med njimi ne sprejmite za zaščitnika ali pomočnika.....Tiste, ki se vojskujejo proti Gospodu in njegovemu poslancu in ki delajo nered na zemlji, kaznujte tako: bodisi jih ubijte ali križajte bodisi jim odsekajte eno roko in nasprotno nogo ali pa jih izženite iz dežele! S tem bodo ponižani na tem svetu, na onem svetu pa jih čaka hudo trpljenje......O, glasnik vere! Spodbujaj vernike k boju! Če bo med vami dvajseterica vzdržljivih, boste premagali dvesto nevernikov. Če vas bo sto, boste premagali tisoč nevernikov, saj ničesar ne razumejo.....Po koncu svetih mesecev pobijajte mnogobožce, kjer jih le najdete! Zasužnjujte jih in obkoljujte, povsod jim pripravljajte zasede! Če se skesajo in začnejo moliti ter deliti miloščino, jih pustite pri miru, zakaj Gospod zares odpušča in je milosten ...... In tega je še veliko. Tisti, ki boste trobili, da to ni res, mi spodaj pustite maile in vam bom kopiral vse to iz Korana dvakrat podčrtano....Aja saj res to je zopet propaganda in ta koran ni pravi je ponarejen, saj vaša vera resnično in samo govori o Ljubezni in miru! ;)
kam_to_pelje
30. 08. 2014 12.30
+6
koran je v nekaterih delih zelo podoben svetemu pismu. Kar da vedeti da izhaja iz istega mesta kot katoliška vera oz. biblija. napisan je v smislu priročnika za preživetje in vojaške morale. Ima kar nekaj zanimivih delov. Toda v sodobnem svetu tako skrajno stališče ne sme biti tolerirano in nekaznovano. Zato menim da je skrajni čas da se IS z vso silo in vsemi sredstvi prične uničevat. Za to bi bile najboljše enote plačancev. Saj vladne vojske ponavadi zaradi politike niso uspešne. Plačanci pa naredijo to za kar so plačani. No to se je v preteklosti že nekajkrat zelo dobro pokazalo!
schrodingerScat
30. 08. 2014 12.55
+2
vsekakor IS striktno upošteva napisano, kar se tiče križanja, sekanja udov in masakrov nad neverniki.
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 08. 2014 12.58
-2
Tudi v Svetem Pismu piše da ne pusti nevernika prit živega preko praga svojega. Zakolji ga na pragu in naj njegova kri oblije prag tvoje hiše.
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 08. 2014 12.59
+0
Še najbolj humana so naša avtohtona starodavna slovenska verovanja in bogovi. Vindija Koromandija in nešteto podobnih samih lepi reči.
_LF_
30. 08. 2014 14.37
+7
Tudi sveto pismo to pravi, pa mi počnemo kaj takega? Že stoletja ne več!!! Oni pa še v letu 2014 počnejo te masakre! poleg tega pa ni bil moj odgovor sploh povezan s krščanstvom ampak je bil odgovor samo na tiste komentarje, ki pravijo da je islam vera ljubezni in miru, ter da koran govori samo o ljubezni in miru!
tornadotex
30. 08. 2014 14.56
+3
Is-ovci so z svojo vero šli preko vseh meja in skrajni čas je da jih obsodi ves svet,kar pa verjetno pomeni dokončno raslojevanje po verah ,nacijah in začetek novih vojn in premik geopolitičnega prostora.
morituri
30. 08. 2014 15.12
+4
AvtihtoneVend--katero Sveto pismo pa si ti prebral????? Nevednost pa taka!
_LF_
30. 08. 2014 12.03
+17
Mnogi kritiki trdijo, da Poslanec Muhammed (Mohamed) ni avtor Kur'ana (Korana) in da ga je plagiral od drugih ljudi ali iz prejšnjih zapisov (Biblija, Tora...)
eiffel
30. 08. 2014 15.18
+1
Hej, vzeli mu bodo preroštvo, če ga razkrinkajo!
velesperun
30. 08. 2014 11.32
+13
polovico te vojske IS je iz Velike Britanije, in izurili so jih američani. V bistvu priseljeni muslimančiči druge generacije v Angliji.
Angela Franko
30. 08. 2014 11.28
+11
KAJ SE GREDO TI ISLAMISTI ??? NEBO NIHČE REAGIRAL IN JIH POLOVIL TER STRPAL V ĐAMIJO ;NJ TAM UBIJAJO V IMENU VERE !!!
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 08. 2014 13.05
+3
A sedaj se pa Ameriko kliče na pomoč? Dajmo se enkrat že odločit. Amerika se lahko vpleta ali ne? Če se Amerika nebi vpletla v 2.sv vojno, bi sedaj v Beogradu govorili staronemško oziroma kar je bolj verjetno - Turško.
morituri
30. 08. 2014 15.14
+1
Potem pa zdaj napadajmo Ameriko, ker je kriva, da smo Balkan na mesto bogate Nemčije.
miko11
30. 08. 2014 11.18
+4
Mamo pa res srečo,da živimo v civilizirani evropi,kjer vlada red in demokracija,vendar se bo potrebno še združevat in borit proti islamu,ampak evropi bo uspelo,isto kot nam je uspelo proti rdečkarjem,ki smo jih razen v eni manjši 2miljonski državici že popolnoma izkoreninili
kam_to_pelje
30. 08. 2014 12.16
-2
Zgodovina je jasna. Desnica v zgodovini slovenskega naroda je po večini izrekla dobrodošlico slovenskemu okupatorju ter mu ponudila popolno podporo v zasužnjevanju in iztrebljanju slovenskega naroda. Delavci nekateri kmetje in tudi duhovniki, učitelji so se temu sramotnemu izdajlalskemu početju uprli in so se pridružili partizanom. Eden izmed njih je bil tudi moj ded. no pa ni bil nikoli rdečkar. Po zaslugi takih srčnih ljudi ti danes govoriš slovensko in Živiš tu. Drugače pa dvomm da bi sploh obstajal! Današnja politika pa kakor jo gledaš na levo ali desno je ista pesem. Oboji se kao borijo za oživitev gospoda5rstva in boljši standard v državi. To bi po eni strani morali počet levi (socialal in pravice državljanov) desni pa bi morali dejansko delati za kapital (ukinit državna podjetja in podpirat kapitalizem) To bi bila dejanska demaokracija po definiciji. Tko pa oboji mešajo jabolka in hruške s krompijem in jajci.
schrodingerScat
30. 08. 2014 12.57
-4
volimo SDS in ko pride IS bomo imeli na Stožicah množične prisege, križanja in kar je še te parafernalije
kam_to_pelje
30. 08. 2014 15.32
SDS =partija=SD =ZAB=... Vsi izhajajo iz partijskega sistema. Njabolj redeči so postali skozi leta modro rmeni oz. kar rumeni. sam ne vem zakaj. Mogoče so jim opa kanarčki všeč :))
spoštovanje
30. 08. 2014 11.03
+9
a to so borci - ma to so ene mone, k mislijo da so frajerji so pa eni smrkavi strahopetci, ki se drugače ne morejo doma dokazat se pa z orožjem in krvjo mažejo in dokazujejo sami sebe - falanga bedakov ne pa borci
pravica5
30. 08. 2014 11.30
+3
Kolani
30. 08. 2014 13.31
+1