Pet dni časa za Puigdemonta: je ali ni razglasil neodvisnost?

Letošnji nacionalni praznik je Španija praznovala razklana kot že dolgo ne, potem ko je Katalonija izvedla referendum o neodvisnosti in razglasila ... No, kaj je pravzaprav razglasila, se sprašuje vlada v Madridu, ki je Kataloncem postavila rok, do katerega se morajo izjasniti, ali so razglasili samostojnost ali ne.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Carles Puigdemont

Kako bo odgovoril? (Foto: AP)

Španija je tokrat ni državni praznik obeležila razklana še nikoli v moderni zgodovini. Španski premier Mariano Rajoy je parlamentu povedal, da se država sooča z najbolj resno grožnjo njeni 40-letni demokraciji.

Številni menijo, da je bila ta hudo načeta že ob nasilju ob katalonskem referendumu o neodvisnosti. Rajoy je katalonski vladi oziroma njenemu voditelju Carlesu Puigdemontu dal pet dni, da se izjasni, ali je ali ni razglasil neodvisnosti. 

Če da, je Rajoy regiji zagrozil s sprožitvijo 155. člena ustave, s katerim bi Kataloniji odvzeli avtonomnost. 

Nacionalni dan je državni praznik, ko praznujejo vnovično združitev Španije in prvi prihod Krištofa Kolumba v ZDA leta 1492. Ob prazniku so v Madridu potekale parade, na katerih sta bila tudi Rajoy in španski kralj Filipe.

A bolj kot v parado, so bile oči tudi na praznični dan uprte v posledice katalonskega referenduma, ki ga je sicer špansko ustavno sodišče označilo za nelegalnega. Katalonske oblasti so sporočile, da se je skoraj 90 odstotkov volivcev odločilo za neodvisnost, a udeležba je bila (le) 43 odstotna. Nasprotniki neodvisnosti so namreč referendum bojkotirali. 

Po več dnevih špekulacij je v torek Puidgemont podpisal akt o neodvisnosti, a je nemudoma preklical njegovo implementacijo, da bi tako odprl vrata za pogovore z Madridom. Rajoy ga je v odzivu okrcal, da namerno ustvarja zmedo in zahteval natančna pojasnila, ali je ali ni razglasil neodvisnost. 

Barcelona

Bodo v Španiji zaradi Katalonije prvič sprožili 155. člen ustave? (Foto: AP)

Kaj zdaj? 

Teče torej petdnevni rok. Če bo Puigdemont do ponedeljka potrdil, da je razglasil neodvisnost, bo imel še tri dni časa, da to umakne. 

Če se to ne bo zgodilo, bo Madrid sprožil 155. člen ustave in odpravil avtonomijo in vodenje nad regijo prevzel nase. Tega člena niso uporabili še nikoli. 

''Na ramenih katalonskega voditelja je, da znova vzpostavi ustavni red,'' je dejal Rajoy. 

Na katalonskega voditelja so se zgrnili močni gospodarski pritiski, saj je nekaj največjih podjetij že napovedalo, da se bo preselilo iz sicer ene od najbogatejših španskih regij. EU pa mu je sporočila, da Katalonija ne bo del EU, če ne bo več del Španije. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 93
 
maxspeed 14.10.2017 09:35:49
Brez Katalonije je preostala španija v dreku. Katalonija je molzna krava za njih!... to bi se moralo marsikje zgodit, da bi prevzetneži morali sami kaj za delo poprijet
Rafaeluss 25.10.2017 16:16:08
Isto se je govorilo za Slovenijo, pa poglejte kam smo zabredli po osamosvojitvi pod vodstvom štirih komunistov, še precej na slabše kot prej...
Več komentarjev