Tujina

Pet let ugibanj, kdo je naročil Pukanićev umor

Zagreb, 23. 10. 2013 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred petimi leti je v Zagrebu odjeknila močna eksplozija, ki je med drugim ubila lastnika Nacionala Iva Pukanića. Za napad so na skupno 150 let zapora obsodili šest ljudi, a še vedno ni znano, kdo je likvidacijo Pukanića naročil.

Ivo Pukanić
Ivo Pukanić FOTO: Reuters

Oktobra 2008 je močna eksplozija zahtevala življenji lastnika tednika Nacional Iva Pukanića in vodje marketinga Nika Franjića. Eksplozija je bila tako močna, da so popokala stekla na okoliških stavbah, okoliške stavbe pa je zatreslo. Zagrebčane, ki niso vedeli, kaj se je zgodilo, je zajela panika. Kmalu se je izkazalo, da je bil namen napada ubiti Pukanića, medtem ko se je Franjić znašel na napačnem kraju ob napačnem času.

Dogodek je pritegnil veliko pozornost v celotni regiji, hrvaški policisti pa so s prstom pokazali na kriminalno združbo. Leta 2010 so na sodišču v Zagrebu za napad obsodili šest moških, najdaljšo kazen, 40 let zapora, pa je dobil neposredni napadalec Željko Milovanović. Slednjemu so sodili v odsotnosti, saj je proti njem v Beogradu za isti umor potekal drug postopek. Ta postopek še vedno ni končan.

Ob peti obletnici napada hrvaški mediji opozarjajo, da kljub obsodbam še vedno ni znano, kdo je napad naročil. Več prič je med sojenjem jasno povedalo, da za umorom stoji črnogorska tobačna mafija, vendar pa preiskava v tej smeri sploh ne poteka. Napad naj bi mafija izvedla zato, da bi Pukanića utišala in tako ne bi bilo več poročanj o njenih kriminalnih dejavnostih. Pojavila se je tudi teorija, da je v vse skupaj vpletena hrvaška, srbska in črnogorska policija, ki sodeluje z mafijo in tako ji ni v interesu, da bi navedbe preiskala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martyn
23. 10. 2013 10.37
+5
Ja šteri je pa našega Iveka fbija ?
nisemBILjaz
23. 10. 2013 10.06
+2
tko bo mogel pasti eden vaših dragi 24ur.
ole-ole
23. 10. 2013 10.44
+3
res so gimpeci, ampak to bi bilo pa prehudo