Tujina

Unicef: Pet od šestih otrok, mlajših od dveh let, ne dobi dovolj hranilno bogate hrane

New York, 15. 10. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na svetovni ravni pet od šestih otrok, mlajših od dveh let, ne dobi dovolj hranilno bogate hrane, primerne njihovi starosti. To pomeni, da so prikrajšani za energijo in hranilne snovi, ki jih potrebujejo v najbolj kritičnem obdobju fizičnega in kognitivnega razvoja, je pokazalo poročilo Sklada ZN za otroke (Unicef).

Pred svetovnima dnevoma hrane in boju proti revščini (prvega obeležujemo 16. oktobra, drugega pa dan kasneje) si Unicef želi povečati zavedanje o podhranjenosti ter okrepiti zaveze za odpravo lakote po svetu.

Unicef, ki podpira pravice vsakega otroka in deluje v njegovo dobrobit, namreč opozarja, da na svetovni ravni pet od šestih otrok, mlajših od dveh let, ne dobi dovolj hranilno bogate hrane, primerne njihovi starosti.

Mati hrani otroka s kašo iz lokalnih sestavin, bogato s hranili, v vasi Maderia v regiji Oromia v Etiopiji. Načina priprave se je – skupaj z drugimi materami – naučila s pomočjo zdravstvenega delavca.
Mati hrani otroka s kašo iz lokalnih sestavin, bogato s hranili, v vasi Maderia v regiji Oromia v Etiopiji. Načina priprave se je – skupaj z drugimi materami – naučila s pomočjo zdravstvenega delavca. FOTO: UNICEF/ Nesbitt

To pomeni, da so prikrajšani za energijo in hranilne snovi, ki jih potrebujejo v najbolj kritičnem obdobju fizičnega in kognitivnega razvoja, ugotavlja Unicefovovo poročilo.

"Dojenčki in mlajši otroci imajo največjo potrebo po hranilnih snoveh kot kadarkoli kasneje v življenju. A telesa in možgani milijonov otrok ne razvijejo svojega polnega potenciala, saj dobijo premalo hrane in še to prepozno," je povedala Unicefova svetovalka za prehrano France Begin. Slaba prehrana pri taki starosti po njenih besedah povzroča nepopravljivo psihično in fizično škodo.

Podatki Unicefa kažejo, da so razširjene slabe prehranske prakse, vključno z odlašanjem uvajanja čvrste hrane po dopolnjenem šestem mesecu starosti, nerednimi obroki in pomanjkanjem raznolikosti v prehrani, otroci pa so zaradi njih prikrajšani za ključna hranila, ko jih njihovi možgani, kosti in telesa, ki se šele razvijajo, najbolj potrebujejo.

Kaj so ugotovili na Unicefu?

Majhni otroci predolgo čakajo na uvajanje čvrste hrane. Kljub temu, da Svetovna zdravstvena organizacija in Unicef priporočata izključno dojenje do dopolnjenega 6. meseca otrokove starosti, nato pa postopno uvajanje čvrste hrane, globalno eden od petih otrok do svojega 11. meseca ne uživa čvrste hrane.

Podhranjenost otrok
Podhranjenost otrok FOTO: Reuters

Polovica otrok, starih od šest mesecev do dveh let, ne dobi minimalnega števila prehranskih obrokov glede na starost, kar povečuje tveganje za zaostajanja v rasti.

Manj kot tretjina otrok v tej starostni skupini se raznoliko prehranjuje (uživa štiri ali več skupin živil vsakodnevno), kar vodi v pomanjkanje vitaminov in mineralov.

Skoraj polovica predšolskih otrok je slabokrvna.

Le polovica otrok, starih od 6 do 11 mesecev, uživa hrano živalskega izvora - vključno z ribami, mesom, jajci in mlečnimi izdelki - ki so bistvenega pomena za zaloge cinka in železa.

Zaradi visokih stroškov za živila iz živalskih virov najrevnejše družine le s težavo izboljšajo prehrano svojih otrok. V podsaharski Afriki in južni Aziji le eden od šestih otrok iz revnih gospodinjstev, starih od 6 do 11 mesecev, uživa minimalno raznoliko hrano, v primerjavi z enim od treh otrok v najbogatejših gospodinjstvih.

Z izboljšanjem prehrane za mlajše otroke bi lahko rešili 100.000 življenj na leto.

Kako pomagati?

Za zagotovitev bolj dostopnih hranljivih obrokov za najrevnejše otroke so potrebne obsežnejše in bolj usmerjene investicije s strani vlad in zasebnega sektorja. Pomoč v denarju ali blagu, programi diverzifikacije posevkov in večji poudarek na osnovnih živilih so ključnega pomena za izboljšanje prehrane za otroke. Bistvenega pomena so tudi zdravstvene storitve, ki temeljijo na skupnostih in negovalce učijo boljših praks hranjenja, dostop do čiste pitne vode in sanitarij (ki so nujni za preprečevanje driske pri otrocih).

"Ne moremo si privoščiti ne izboljšati prehrane za mlajše otroke. Od tega je odvisna njihova zmožnost za rast, učenje in njihov prispevek v prihodnosti držav, v katerih prebivajo," je še povedala Beginova, kot so sporočili iz Slovenska fundacija za Unicef.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
16. 10. 2016 14.15
Važno je le to , da jo turbo demokracija dovolj zmeče na smetišče.
Madeni
16. 10. 2016 10.31
+11
Bolj jih boste hranili več jih bo,...???? Zakon narave če nimaš umreš..
Frane Šajn
16. 10. 2016 14.16
+0
Upam , da te to doleti slej kot prej napihnjena žaba!
1adler
16. 10. 2016 09.47
+2
Saj že k nam prihajajo v kolonah
emilzapata
16. 10. 2016 10.35
+1
malo sem pobrskal po novičarskih portalih, kjer je ogromna tudi reklam, in sem opazil, da v njih nastopajo v glavnem ta-spodnji. Torej so kolone že tukaj.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2016 22.52
+18
Dragi Unicef... Če jih ne bi pitali tako, da bi iz 3 otrok na 2 starša postalo 10 otrok na 2 starša, potem bi tej 3 otroci imeli več hrane. A zdaj pa v Evropo uvažat?
vera21
15. 10. 2016 22.23
-12
Kdaj se bo začela izvajati Splošna deklaracija o človekovih pravicah, ki so jo Združeni narodi sprejeli 10 decembra 1948? Zaenkrat ta Splošna Deklaracija o človekovih pravicah ostaja le sen za mnoge milijone, ki po vseh deželah sveta nimajo ničesar. Vsako leto umre več milijonov ljudi zaradi pomanjkanja hrane, ki drugje leži in gnije v prenatrpanih skladiščih. Če bi hrano enakomerno porazdelili po svetu, bi je bilo po podatkih FAO (Agencije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo) dovolj za vse prebivalce planeta. Nekaj bi je še ostalo. Trenutno v svetu pridelamo 10 odstotkov več hrane, kot bi je bilo potrebne za nahranitev vseh ljudi. Zavedati se moramo da smo ljudje ENO in prej ne bo miru dokler se ne začnemo tako tudi obnašati. Delovati moramo kot ena družina. Tudi v družini ne dovolimo, da eden umre od podhranjenosti. Rešitev je delitev dobrin. Maitreja svetovni učitelj nam bo pomagal spoznati, da svetovne zaloge hrane, surovin, energije in tehnoloških sredstev pripadajo vsem in jih je treba pravično razdeliti. Ko bo človeštvo začelo sprejemati načelo delitve dobrin in bodo ljudje od vlad zahtevali uresničevanje tega načela, bo vsaka dežela napravila popis svojega premoženjskega stanja in potreb. Na podlagi teh podatkov, bo organizacija, ki bo prav s tem namenom ustanovljena v okviru Združenih narodov, racionalno razdelila svetovne zaloge, glede na potrebe. Česar bo imela neka država preveč, bo odstopila za zaloge, ki bodo na voljo ostalemu svetu. Načrti za tak program razporeditve, ki so jih naredili uspešni ekonomisti, finančniki in industrijalci, že obstajajo in samo čakajo, da bo človeštvo zahtevalo njihovo uresničitev. Zdajšnji gospodarski sistem bo nadomestila visoko razvita menjalna trgovina.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2016 22.54
+8
Daj pošlji 10 kokošjih jajc iz skladišča na Norveškem v center Afrike. A bojo ostala dobra, preden pridejo v Afriko? A ti plačaš prevoz z avionom? A ti sploh plačaš v blagajno dost za svoje zdravstvene, pokojninske in infrastrukturne potrebe? POBERI SE.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2016 22.55
+12
Aja. 10 jajc je 2€. Zakaj bi jaz plačal 2€, če ti ista jajca dobiš popolnoma zastonj? A zato ker imam več? Zakaj potem hodim v službo? Doma bom in vse bo zastonj. V nekje 50 letih bo Afričanov 3x več kot zdaj. Zakaj? A se pajsajo zato, ker nimajo kaj za jest, al zato, ker imajo za jest? Kaj bo, ko se podnebje otopli? 2 milijarde bojo šle na pot v Evropo, ko se bo našel nek Satan Soros, ki jim bo povedal, da se tle cedita med in mleko brez vsakršnega dela. Jasno?
vera21
16. 10. 2016 08.25
-9
KO NA DRUGI SLIKI POGLEDAŠ OTROŠKE OČI IN ČE NE ZAČUTIŠ NITI MALO SOČUTJA POTEM IMAŠ ŠE KAKO ZAPRTO SRCE. - Kaj se dogaja v “v razvitem svetu- Evropi”. Človeška neumnost! Je mogoče izmeriti človeško neumnost? Je, zelo enostavno. Človeška neumnost je vredna samo 14 centov. Zakaj? Ker Evropska unija namenja 14 centov pridelovalcem mleka za vsak uničen liter mleka, oziroma skupaj 150 milijonov evrov. Genijalno! Otroci v revnih državah zaradi lakote in pomanjkanja hranljivih snovi umirajo v milijonih (3,1 milijona otrok mlajših od 5 let, vsako leto), Evropa pa uničuje svoje mleko. Normalen človek bi se sicer moral vprašati: zakaj EU preprosto ne bi odkupila odvečnega mleka in ga poslala tja, kjer ga zares potrebujejo? Odgovor je seveda jasen: ker jim dobesedno “dol visi” za ljudi; edino kar želijo je “stabilizacijo razmer” na mlečnih trgih in OHRANITEV DOBIČKOV VELIKIH KORPORACIJ. A mlečno krizo je povzročila kar EU sama, saj je lansko leto, po 30 letih, ukinila mlečne kvote. Pričakovali so večje dobičke, povzročili pa so, da je Evropa dobesedno “preplavljena z mlekom”. Zdaj pa bodo problem “reševali” s plačanim uničevanjem mleka. Ima takšna Evropa sploh kakšno prihodnost? Za 150 milijonov evrov bo uničeno več kot milijardo litrov mleka, še nadalnjnih 350 milijonov evrov pa bodo evropske države za “pomoč” pridelovalcem mleka prejele neposredno. Koliko ljudem bi lahko pomagali s 500 milijoni evrov? Organizacija World Vision je na primer pred časom ocenila, da bi s 500 milijoni dolarjev (kar je manj kot 500 milijonov evrov) lahko pomagali kar 10 milijonom otrokom, ki živijo v skrajni revščini. In to ni še nič kar se dogaja po svetu. - In mi pričakujemo da bo mir v svetu. Žalostno kajti rešitev je tako preprosta: DELITI DOBRINE!
emilzapata
16. 10. 2016 09.59
+6
o ti Vera, kako si naivna, pa menda nimaš 15 let. Saj menda poznaš rek, da je pot v pekel tlakovan z dobrimi nameni.
emilzapata
16. 10. 2016 10.02
+9
Koliko je pri nas mladih družin, ki si zaradi ekonomskih razlogov ne upajo imeti otrok, pač jih ne štepljajo kot v Afriki, potem pa peljejo v humanitarno organizacijo, da bi jih preživeli.
LLLEPI
16. 10. 2016 10.04
+2
ce bi bili vsi sit in imeli stanovanje ne bi bilo bogatih in to je glavni razlog
ssecnik
16. 10. 2016 12.43
+3
Audy
16. 10. 2016 17.36
Zaradi tega ženske nebi smele v politiko. Ćustva zameglijo razum in trezne odločitve.
periot22
15. 10. 2016 22.19
+9
Pri nas je ogromno revnih ,poskrbimo za svoje ne pa za druge ki se nenadzorovano množijo in ustvarjajo še večjo revščino!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
periot22
15. 10. 2016 22.17
+7
Ti rabijo kaj drugega razen hrane, učenje,in kontracepcijo!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dannyer
15. 10. 2016 21.57
+16
Populacija afrike leta 1950 je bila 221,000,000 .danes v 21 st leta 2016 se njihova populacija giba med 1,2 do1,360,000,000 .kar pomeni več kot 1100% rast v v 65 letih kar je rekord vseh rekordov . oni potrebujejo rodnostjo kontrolo . če se nič ne spremeni bo leta 2100 v afriki živelo 4,600,000,000 ljudi .azija bo imela za 60 milijonov več in bo izgubila populacijo za milijardo . indija bo dosegla 1,800,000,000 in se ustavila na 2,2 milijardi potem bo začela padati .mi v evropi pa bomo od 800 milijonov padli na 300-400 milijonov od tega 56% populacije starejše od 56 let . Za to stanje so krive nevladne organizacije ,humanitarne organizacije leve organizacije in mediji ,ki o tem ne govorijo .populacija evropejcev pa pada od 42% svetovne populacije 1830 do 6% 2100.
Fifi 24
15. 10. 2016 20.08
+14
Pred 25 leti je bob geldof z michael jacksonom organiziral band aid za uboge lačne afričane, ki stradajo kar je bilo bilo sprejeto s pohvalami in simpatijami _________________________________________________takrat je bilo v afriki ca. 400 mil ljudi od tega pol lačnih !!??_________________________________danes jih je skoraj miliarda in polovica je lačnih !!??_____________________kaj komu tukaj mogoče kapne da tukaj nekaj HUDO ne štima ste pomislil malo kam to pelje !!??_______Torej nekritično razmnoževanje in potem ker so ubogi lačni dajmo pomagat še in še in še.....ko to ni dovolj pa naval na bojda bogat zahod kjer se množijo veliko bolj načrtno kar je med drugim tudi pogoj za napredek
LLLEPI
15. 10. 2016 17.40
+9
Se ena reklama za vip da lazje krade in sze pretvarjajo da delujejo za clovesko dobrobit
2realforu
15. 10. 2016 17.38
+14
Pa šest od petih unicefovih ljudi preveč od donacij nakaže na svoje račune.
flojdi
15. 10. 2016 17.33
+2
.poznam kr neki ljudi, ki jim ne ostane za kilo jabolk . obenem pa Vidim jablane, hruške, marabele , ...., ki so NeObrane / KAJ neki Manjka..a
ssecnik
15. 10. 2016 22.42
+5
ONniON
15. 10. 2016 13.37
+7
poglejmo razmere doma imamo 290.000 ljudi pod pragom revščine kar nas ne uvršča med nižje in nič se ne izboljšuje
LLLEPI
15. 10. 2016 15.25
+6
Bruselske politike ki krojijo svetovno politiko to nic ne zanima vazno da si potalajo place po 30 000 evrckov in vec med njimi je tudi nas sveti lojz ki skrbi samo za svojo privatno svico
LLLEPI
15. 10. 2016 15.33
+4
Demokracija ze od rojstva naprej strada ljudi da potem nimajo moci da bi se borili za resnicno demokracijo
Heretik1
15. 10. 2016 12.18
+16
Od 5 €, ki jih dobi Unicef kot donacijo, pride do končnega porabnika le 0,1 €!
kim llsung
15. 10. 2016 12.12
+8
Darujes 8€,od teh 8€ konca 1€ v Afriki,ostalo se porazdeli...
3334446789
15. 10. 2016 11.39
+13
Vidim, da bi se še radi igrali 'piši briši' a tokrat vam ne bom ustregel. Samo prijavil vas bom, ker ste v demokratični družbi prepovedali etično komentiranje. Že veste komu!
3334446789
15. 10. 2016 11.34
+4
Ho, ho, ho ho, dejmo se še mal igrat. Pijem pivo in se igram z vami piši-briši, zunaj pa dežuje. Res je luštno.
3334446789
15. 10. 2016 11.33
+4
Hvala, ker ne smem komentirati. Tukaj zelo umno postopate, saj so vaši portali zgled profesionalnosti. A bi se spet radi igrali igrico 'piši briši' ali še raje: 'plačaj skok čez vrsto', ki jo je izumil medicinski lobi. Ta glaven Smiljo je pa v hišnem priporu. Mu bo moja žena spekla Zaharco, da mu ob televiziji ne bo preveč dolgčas.
3334446789
15. 10. 2016 11.25
+7
Ali lahko komentiram ali ne? Nikoli ne vem kaj ima ta demokratična družbe za hrbtom. Po navadi mi vse zbrišete. Potem me izbrišite z vseh portalov, da se ne bom 'silil' z mnenji in zgubljal čas. Hvala, ker ste to prebrali in mi boste ustregli. Sami se pa ukinite, ker niste natančno prebrali 'Pravil za objavo komentarjev'? Pa srečno Kekci
LLLEPI
15. 10. 2016 15.30
+7
Demokracija deluje z pomocjo vojske in policije da prisili delvce da delajo za prezivetje ostalo jim pa poberejo ustanovitelji demokracije in tisti ki sirijo demokracijo z ognjem in mecem
ferencz 1
15. 10. 2016 09.56
+7
jst pa trpim od tega pisanja od pop novinarjev!