Tujina

Petletna deklica umrla, ker so ji starši naglavne uši poskušali odstraniti s pesticidom etiol

Podgorica, 06. 12. 2016 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Petletna deklica iz Črne gore je umrla zaradi zastrupitve, potem ko so ji poskušali starši naglavne uši odstraniti s pesticidom etiol, ki se uporablja za zatiranje insektov na rastlinah. To ni prvi primer zastrupitve otrok na ta način, a so se prejšnji končali brez resnejših posledic.

V Črni gori je zaradi zastrupitve s pesticidom umrla petletna deklica. Njeni starši so ji namreč poskušali naglavne uši odstraniti s pesticidom etiol, ki se ga uporablja v kmetijstvu za zatiranje insektov na rastlinah.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Deklico iz vasi Besnik blizu kraja Rožaje na severu države so pred nekaj dnevi sprejeli na inštitutu za bolezni otrok kliničnega centra v Podgorici. V zdravstvenem domu v Rožaju so povedali, da to ni bil prvi primer zastrupitve otrok na ta način. Nedavno se je podobno zgodilo neki družini, kjer so se uši prav tako lotili s pesticidom, ki se uporablja za zatiranje insektov na rastlinah, pa tudi proti ušem, ki napadajo živino.

"Tudi takrat je bilo ogroženih nekaj otroških življenj. Na srečo se je vse končalo brez resnejših posledic," je povedal direktor zdravstvenega doma Hajrudin Kalač. Črnogorsko tožilstvo je sprožilo preiskavo in odredilo obdukcijo, po katerih se bodo odločili, ali gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 12. 2016 13.02
-1
Po preiskavi in obdukciji se bodo odločili ali gre za, ... kaj ni samoumevno za kaj gre, jasno je kaj se zgodilo, in zakaj, in kdo, ... saj ni treba velike kazni, oz. zapora, ampak tako okolišenje in sprenevedanje je prav trapasto.
Ramzess
07. 12. 2016 12.55
Saj niso resni, da uporabljajo pesticid za rastline. Tega uporabljajo celo pri živalih in zakaj ga po njihovem ne bi še pri ljudeh, oz. otrocih.
Misija1
06. 12. 2016 22.53
+14
Severni, gorati predel, Črne Gore je poln ljudi, ki jih je čas pustil vzadaj. To ve vsak, ki je šel dlje od njihovega morja. Tudi ljudje tam ti bodo povedali isto. V goratih predelih se je pred leti našel starejši par, ki je še vedno mislil, da je TIto živ. Ubogi otrok, kaj je trpel. Vsi živčni strupi bazirajo na pesticidih, od nemskega Zyclon B, do modernih.
Anna77
06. 12. 2016 20.13
+7
Ma kaj je težko iti do lekarne in kupit nekaj ustreznega?!?
matdej
06. 12. 2016 19.08
+9
Da se kaj taksnega lotis,ze moras bit cisto usekan...s pesticidom...Bolano.Se niso slisali za sampone in druge preparate temu namenjene...Vem,da tudi ti preparati,ki so namenjeni za odstranjevanje usi niso tako nedolzni...ampak vsaj ves,da je to temu namenjeno...ne pa s pesticidi
Raspunin777
07. 12. 2016 10.19
-1
Ma ti si usekan. Prišlo je do neljube pomote oz. nepričakovanega tragičnega konca. zanimivo je to da živalim ne škodi ljudem pa je očitno smrtonosno čeprav smo vsi sesalci ?
Ramzess
07. 12. 2016 12.57
+2
Kako veš da ne škodi domačim živalim, živali ne morejo povedati če kaj narobe. Sicer pa je znano, da pesticidi škodijo domačim živalim.