Tujina

FOTO in VIDEO: Pet let za umor Reeve. Njena starša zadovoljna, da je končno konec

Pretoria, 21. 10. 2014 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Sodnica je paraolimpijca Oscarja Pistoriusa, ki je spoznan nenaklepnega uboja dekleta Reeve Steenkamp, kaznovala s petimi leti zapora. Tožilstvo je za Pistoriusa sicer zahtevalo najmanj 10 let zapora. V zaporu bo Pistorius vključen v program rehabilitacije.

Sedem mesecev dolgo sojenje Oscarju Pistoriusu je končano. Sodnica je v obrazložitvi dejala, da je bilo težko najti  ustrezno kazen, saj je šlo za zelo zahteven primer. Poudarila je, da je sodišče pri odločanju o višini kazni tehtalo med interesom družbe, interesom obsojenega in predvsem zahtevnostjo zločina. Na koncu je sporočila, da Oscarja Pistoriusa za uboj dekleta Reeve Steenkamp pošilja za 5 let v zapor, tri leta pogojnega zapora pa mu je dosodila za malomarno uporabo strelnega orožja v restavraciji.

Sodnica Masipa je opozorila, da kazen ni namenjena maščevanju, kar od nje zahteva družba.
Sodnica Masipa je opozorila, da kazen ni namenjena maščevanju, kar od nje zahteva družba. FOTO: Reuters

Kot je dejala sodnica, je 5 let zapora maksimalna kazen za tovrsten zločin. Medtem je obramba sporočila, da mora šestino kazni Pistorius prestati v zaporu, nato pa lahko zaprosi za premestitev v hišni pripor. Seveda le, če se bo Pistorius vključil v program rehabilitacije in se v zaporu primerno obnašal. Gre za hišni pripor s posebnim nadzorom, atlet pa bo moral nadaljevati psihološko zdravljenje in program rehabilitacije. Tožilstvo pa vztraja, da mora Pistorius v zaporu prestati tretjino zaporne kazni, šele nato lahko zaprosi za premestitev.

Sodnica Masipa je poudarila, da sodišče ne more vedno odločiti tako, kot to zahteva družba, pač pa razsoja in kaznuje tako, da je zadoščeno zločinu. Kazen ni namenjena maščevanju, je opozorila.

V današnji obrazložitvi je sodnica večkrat poudarila, da so ji zagotovili, da je v južnoafriških zaporih več oseb s telesnimi hibami, ki so deležne ustrezne oskrbe in da je bo deležen tudi Pistorius. Prav tako je dejala, da bo Pistorius v zaporu vključen v ustrezen program rehabilitacije, ki bo vključeval tudi psihološko svetovanje.

Pistorius je sodbo poslušal vidno napet, a z nepremičnim izrazom na obrazu. Tudi kazen je sprejel brez kakršnih koli izpadov, ki smo jih bili v vseh teh mesecih sojenja pri atletu že vajeni, saj je pogosto planil v jok in celo bruhal. Tudi v dvorani ob razglasitvi kazni ni bilo zaznati reakcij. Edina oseba, ki je ves čas potiho hlipala, je bila Pistoriusova sestra Aimee.

Pistoriusa so medtem že odpeljali v zaporniško celico, ob odhodu pa se je sprehodil mimo svoje družine in se rokoval s svojim stricem in teto.

Družina pokojne z razsodbo zadovoljna. 'Samo, da je konec'

Poznavalci opozarjajo, da današnji izrek kazni za Pistoriusa še ni dokončen, saj imata tako obramba in tožilstvo možnost, da se na izrečeno kazen pritožita. Na Twitterju so se sicer že razširile informacije, da se Pistoriusova družina nad razsodbo ne bo pritožila. Prav tako je z razsodbo zadovoljna družina pokojne Reeve. Njena mati June Steenkamp je nasmejana novinarjem pred sodiščem dejala, da je bilo pravici zadoščeno in da so veseli, da se je proces zaključil. Na vprašanje, ali jih moti, da ima Pistorius že po desetih mesecih možnost, da zaprosi za premestitev, je dejala: "Vseeno mi je. Odslužil bo nekaj, in to mi je dovolj. Vesela sem, da je konec."

June Steenkamp je zadovoljna z višino kazni.
June Steenkamp je zadovoljna z višino kazni. FOTO: Reuters

Oscarjev stric: Upam, da bo Oscar čim prej zacelil rane

Pistoriusov stric je v odzivu dejal, da družina sprejema obsodbo. "Oscar bo izkoristil priložnost, da povrne družbi," je dejal Arnold Pistorius.

Na spletni strani družine Pistorius, ki je namenjena podpori obsojenemu paraolimpijcu, je stric Oscarja Pistoriusa Arnold Pistorius zapisal, da si je tožilstvo dlje časa prizadevalo na vsak način obsoditi Oscarja za naklepni umor Reeve, a jim to ni uspelo, saj za to ni dokazov. Opozarja, da je v dolgih in napornih 20 mesecih sojenja resnica nenadoma postala nepomembnaza tožilstvo. "Sodišče je sedaj izreklo kazen, ki jo sprejemamo. Oscar bo odslužil svoje in povrnil skupnosti. Pozivam vse vas, da nam namenite nekaj zasebnosti in spoštovanja. Upam, da bo Oscar čimprej začel proces okrevanja in celjenja ran. Družina mu bo na tej poti ves čas stala ob strani," je zapisal stric Arnold in s tem potrdil ugibanja, da se obramba na odločitev sodišča ne bo pritožila.

Oscarja Pistoriusa so s sodišča pospremili v osrednji zapor v Pretorii. Ob odhodu iz dvorane, se je poslovil od svojega strica.
Oscarja Pistoriusa so s sodišča pospremili v osrednji zapor v Pretorii. Ob odhodu iz dvorane, se je poslovil od svojega strica. FOTO: Reuters

Mir v sodni dvorani ob izreku kazni daje občutek, da si bo tudi javnost končno oddahnila, ker je proces, ki je odmeval po vsem svetu, vendarle doživel svoj epilog.

Psihologinja predlagala vključitev v rehabilitacijo

Sodnica je na začetku predstavila mnenje socialne delavke in psihologinje, ki sta se seznanili s primerom. Obe sta mnenja, da bi bila za Oscarja primerna rehabilitacija, prav tako se jima ne zdi sporno, če bi v času rehabilitacije Pistorius živel pri svojem stricu. Opozorili sta, da je Pistoriusa že doletela kazen, saj je ostal brez ljubljene osebe, brez družabnega življenja in brez športne kariere.

Sodnica je osvetlila tudi trpljenje, ki ga je smrt ljubljene hčerke prinesla družini pokojne Reeve. Tudi ta vidik je morala upoštevati pri odločanju, kakšno kazen naj dodeli obsojenemu. Poudarila je, da je bilo najti primerno kazen zahteven izziv.

Rehabilitacijo bi mu lahko nudili tudi v zaporu

V nadaljevanju je dejala, da so ji zagotovili, da so državni zapori primerne ustanove, kjer bi Pistoriusu lahko nudili vso potrebno psihološko svetovanje in rehabilitacijo. Prav tako je v zaporu v Pretorii več kot 100 zapornikov, ki imajo katero od oblik telesne hibe, je opozorila sodnica, zato Pistoriusova hiba ne sme biti razlog, da se ga ne pošlje v zapor, je dejala sodnica in s tem že nakazala, da Oscarju zapor ne uide.

Sodnica upoštevala tudi atletovo humanitarnost

Sodnica je poudarila, da je obsojeni ranljiv, a ima hkrati odlične sposobnosti preživetja, ki se jih je naučil vsa leta, ko je moral s svojo hibo preživeti med vrstniki brez hibe. Upoštevala je tudi njegov prispevek družbi, saj je bil zelo humanitaren in je večkrat pomagal ljudem v stiski. Prav tako je s svojim trudom in uspehom olimpijca pokazal, da oseba s telesno hibo zmore premagati ovire.

Dejala je tudi, da se je Pistorius poskušal opravičiti družini pokojnega dekleta, a so ga njeni starši zavrnili, saj še niso bili pripravljeni na njegovo opravičilo.

Sodnica: kazen ne more oživiti Reeve, lahko pa prinese zaključek družini umrle

Sodnica zelo sočutno argumentira težavno pot, ki jo je morala prehoditi med odločanjem o višini kazni. Dejala je, da tudi ta kazen ne, ne more oživiti Reeve in poudarila, da upa, da bo današnja kazen prinesla zaključek, ki ga potrebujeta družini, še posebej družina pokojne, da nadaljuje s svojim življenjem.

Opozorila je, da so časi razmišljanja o kazni kot maščevanju 'oko za oko' mimo. Večkrat je ponovila, da so zahteve družbe usmerjene k maščevanju smrti Reeve, kar pa ni namen te kazni. Sodišče je pri odločanju o višini kazni tehtalo med interesom družbe, interesom obsojenega in zahtevnostjo zločina, je dejala Masip in poudarila, da je to bil velik izziv.

V nadaljevanju je sodnica opisala več podobnih primerov in jih primerjala s primerom Pistorius.

Tožilstvo zahtevalo najmanj 10 let zapora

Tožilstvo je za Pistoriusa zahtevalo najmanj 10 let zaporne kazni, obramba pa je upala na hišni pripor in družbeno koristno delo. Uboj človeka je grozno dejanje, četudi je zagrešeno nenaklepno, je minuli teden na sodišču v Pretorii dejal glavni tožilec Gerrie Nel.

Tožilstvo je za Pistoriusa zahtevalo najmanj 10 let zapora.
Tožilstvo je za Pistoriusa zahtevalo najmanj 10 let zapora. FOTO: Reuters

Obramba prepričevala sodišče: Pistorius je uničen človek

Pistoriusova obramba se je borila za to, da bi se paraolimpijec izognil zaporni kazni in je na zaslišanje poklicala priče, ki naj bi dokazale, da je Pistoriusu resnično žal za uboj Reeve ter da ima pošten značaj. Predlagali so kazen v obliki hišnega zapora in družbeno koristnega dela, poleg tega so opozarjali, da Pistorius v zaporu ne bo varen, saj so mu neznanci grozili, da ga bodo v zaporu umorili.

Južnoafriška sodnica Thokozile Masipa je Pistoriusa 12. septembra spoznala za krivega nenaklepnega uboja, ker je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Kot je namreč ocenila, je Steenkampovo ubil po pomoti.

Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer pa je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo njegovega dekleta.

Oscarjeva sestra Aimee s teto Lois na sodišču.
Oscarjeva sestra Aimee s teto Lois na sodišču. FOTO: Reuters

Izpoved Pistoriusove družine: Reeva je bila zelo ljubljena

Sinoči sta za južnoafriško televizijo eNCA spregovorila sestra in brat obsojenega atleta. Sestra Aimee je dejala, da si družina Pistorius nikakor ne more predstavljati in razumeti, kaj preživlja družina pokojne Reeve. "Tega si ne moreš predstavljati. Je pa pomembno za nas, da njena družina ve, kako zelo radi smo imeli Reevo in jo sprejeli kot del naše družine v tistem kratkem času, ko je bila z nami," je dejala Aimee. "Ko si enkrat spoznal Reevo, ti je takoj zlezla pod kožo. Imela je čudovito karizmo in neverjetno voljo do življenja."

Pistoriusov brat Carl pa je dejal, da so zelo razočarani nad poročanjem medijev med sojenjem. Očitajo jim, da so ves čas manipulirali z dejstvi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
22. 10. 2014 09.41
+3
Toliko dobi črnc, če v Johanesburgu okrade belega turista .. toliko o pošteni kazni!
Misija1
21. 10. 2014 21.11
+6
Lahko je srecen! Samo še pri nas bi prisel lepse skozi! Sicer pa bo morda Karma poskrbela za ostalo, tako pravijo!
tornadotex
21. 10. 2014 21.07
+3
Jasno kot beli dan ,da jo je namenoma ubil,tudi za kriplna se bo našla palica!!
lookaaa
22. 10. 2014 10.10
+1
blagor vam, ko telesne hibe ljudi naslavljate s takimi besedami s tako lahkoto. razen ce si mislis >>kripla<< v glavi?
Mb128
21. 10. 2014 15.18
+1
No, no uredništvo, no, no pisec tega članka. Kakšna je že razlika med umorom in ubojem?! Ta dava pojma ne označujeta ravno eno in isto, čeprav imata oba pojma za posledico smrt. Pistorijus pa je bil obsojen zaradi uboja in ne umora. Vaša naloga uredništvo pa je tudi ta, da če že pišete o tej zadevi podučite javnost o kakšni podrobnosti kot je ta kakšna je razlika med umorom in ubojem, ne pa da poskušate zadovoljit to, kar domnevate kaj, če sploh kaj si o tem misli oz. čuti slehernik oz., da s tem hočete celo sprožiti nej trend. Kajti tudi vi 24ur, se vsaj po veliki verjetnosti zavzemate za pravno državo, ki je pri nas bolj majhna oz. je v nekaterih primerih sploh ni.
Wanderlei
21. 10. 2014 14.52
-17
kazen se mi zdi pretirana. Sam sem pričakoval zaporno kazen do 6 mesecev... Drži se oscar mi smo stabo
felix59 drugič
21. 10. 2014 18.50
+6
Po tvoje bi si Plut zaslužil le nekaj dni glede na to , da je slovenec
janez139
21. 10. 2014 14.25
+7
To je OK - Ribičič je pobil veliko ljudi, pa ni dobil niti dneva zapora...
Mb128
21. 10. 2014 14.35
+2
Vidiš tudi ti nisi objektiven, vsaj povsem ne. Kaj pa dejanja tistih katera so imela za posledico prevoz v taborišče če že ne kaj hujšega?! Hja, o tem se ne razpravlja v naši družbi niti dandanes. Pravzaprav, zakaj sploh je to takšen tabu v naši družbi?!
ssecnik
21. 10. 2014 22.50
Brabus
21. 10. 2014 13.30
+11
Sodnica Masipa je poudarila, da sodišče ne more vedno odločiti tako, kot to zahteva družba, pač pa razsoja in kaznuje tako, da je zadoščeno zločinu. Kazen ni namenjena maščevanju, je opozorila. SEJ , zato pa je tako na svetu, kjer lahko nekoga ubiješ, dobiš mogoče še manj , kot 5 let, odsediš 2, pa še te dve leti si na " rehabilitaciji. In to je sporočilo nam, ljudem.
Mb128
21. 10. 2014 13.57
+1
Glej, žal je tako. Pravo, dejstva spadajo pod objektivno kategorijo, prgvica, resnica pa pod subjektivno. In, vsaka sodba je posledica prava, posledica dokazov, ki jih je sprejelo sodišče oz. porota, ki so z tem postala dejstva. In, eni so pač zaradi tega zafrustrirani in jaz sem (mogoče) zanje samo psihopat ali pa brezčutni robot. Neglede na to pravica oz. resnica ni civilizacijska, demokratična norma ampak sta civilizacijski normi pravo, dejstvo. Vse kar je več kot to je anarhija oz. vladavina močnejšega, močnejših.
Mitja Kunstelj 1
21. 10. 2014 13.18
+23
wtf? 5 let? Ni pravice na tem svetu, crkni kripl
enasmrklja
23. 10. 2014 07.26
Mali medo
21. 10. 2014 13.09
+19
kdaj pa dobi oskarja za najboljšo igro
Follow me
21. 10. 2014 12.58
+13
Pištolus dobil skromnih 5let, še bulše kot v Sloveniji.
jožagolikoža
21. 10. 2014 12.29
+5
zadovoljni z razsodb???
kr en 1
21. 10. 2014 12.27
+12
5 let??? Čez 2 leti bo že pogojno zunaj. Do sedaj pa so sigurno že vsi mastno zaslužili z vsem tem medijskim pompom. Vključno z starši od Reve. WTF!!!
amakrkr
21. 10. 2014 12.42
+14
Pa ka ti znaš brat? 5let 1/6 kazni mora presedeti v restu ostalo pa v hišnem priporu ... torej 10 mesecev.
User792410
21. 10. 2014 12.06
+20
A Reevo Rebecco Steenkamp pa bo sodišče vključilo v program kloniranja in bo potem pravici zadoščeno ???
enoh
21. 10. 2014 12.05
+17
kaj če bi bila čist navadna črnka? bi sploh vedeli zanjo?
User792410
21. 10. 2014 12.09
+12
Ne,ker bi jo obravnavali kot kolateralno škodo !
Lakiluk
21. 10. 2014 12.37
+8
In kaj če bi bila čist navadna telička, ki si jo ti jedel včeraj za kosilo? Obravnavali bi jo kot slasten zrezek.
amakrkr
21. 10. 2014 12.42
+1
^_^ hehehe rekli bi da je testiral če pištola naravnost nese ^^
Verbena
21. 10. 2014 11.49
+47
Samo še en dokaz več ,da je človeško življenje vredno......nič!!!!.....samoobramba je, ko človek gleda v neko osebo, ki mu hoče storiti kej slabega.....samoobramba ni, da nekdo kar strelja nekam, brez, da bi videl, kam in v kaj strelja!!!...
amakrkr
21. 10. 2014 12.47
-17
Predstavljaj si da imaš doma več kosov orožja + strelivo...zdej si še pa predstavljaj da s tem znaš rokovat kot profič. V to mešanico se pa dodaj svoj največji strah ... sej veš tisti ko si nekje v temi in nekaj slišiš ... kar na enkrat misliš da te nekdo opazuje ... da je TIK ZA TABO!! Ta občutek sedaj raztegni na celo noč ... vsako noč ko si v postelji in poizkušaš spat ... potem pa slišiš nekaj v sosednji sobi ... nekaj se res premika ... s svojo paranojo ... znanjem o orožju in dostopnosti do le-tega kaj se bo zgodilo? Nekoga boš ustrelila ... vlomilca ali pa nekoga ki ti je blizu ...
krohotalo
21. 10. 2014 13.12
+10
jao, kot da se je pupa nenapovedano pojavila v kopalnici. pa prej se vpraša.
tornadotex
21. 10. 2014 21.11
Pa sigurno je prej potipal,če leži poleg,potem pa užgi po kopalnici,ker je sigurno v njej!
GlavniModerator
21. 10. 2014 11.46
+0
una pa skor orgazm dozivela....
1airbus
21. 10. 2014 12.10
-6
windmaster
21. 10. 2014 15.37
+3
me987
21. 10. 2014 11.37
+26
meni je vseeno, kaj je z njim, pogrešam pa takle stavek pod novico, kjer sodeluje slovensko sodstvo in slovenski obsojenec: "Oscarja Pistoriusa so s sodišča pospremili v osrednji zapor v Pretorii. Ob odhodu iz dvorane, se je poslovil od svojega strica." ne pa najprej še za 3 mesece domov, da se potem nekateri sploh ne prikažejo več..
volek
21. 10. 2014 11.35
-6
Preračunljivki, tako ona kot njena mati. Njega seveda ne zagovarjam, naj vam bo to tudi jasno.
megimegi 1
21. 10. 2014 13.35
+5
Kdo je za tebe preracunljivka ,pokojnica,njena mama,ali kdo.Me zanima ,ce bi ti imel hcer,ki bi ti jo nekdo umoril,nakar bi dejal,ceprav sta bila sama v stanovanju,da je mislil,da ga nekdo ropa.Seveda bi ropar po tvoje prvo iskal v kopalnici.Tam je namrec bila ustreljena.Da to naredi mojemu otroku,se s temi protezami ne bi hodil.Zato ,ker je invalid,za povrhu s polno denarja je pac mislil,da lahko dela,kar hoce in nebo posledic.Zalostno!
kratko in jasno
21. 10. 2014 11.19
+51
khm... umoril mlado žensko, najel četo dobrih odvetnikov, ki so njegovo invalidnost, dobrodelnost in seveda jokanje pred kamero in sodnico obrnili v njegov prid, da je na koncu kriva žrtev, bravo sodnija ! Ni zastonj rek, da je pravica slepa. Zelo slepa !
1airbus
21. 10. 2014 12.13
-5
Tudi pri nas,nedolžni v zaporu,ampak odškodnina raste.
Mr.Somebody
21. 10. 2014 11.10
+59
Očitno imajo tudi v južni afriki isto smotane sodnike kot v sloveniji :)
kratko in jasno
21. 10. 2014 11.20
+29
ja, reveža za krajo žemlje v veleblagovnici obsodijo na približno enako dolgo zaporno kazen !
Mb128
21. 10. 2014 11.38
-7
Glej, gledal sem live stream na abc news. Sodnica je pri sodbi vzela v obzir mnogo faktorjev. Med temi faktorji so bili: obsojenec, teža njegovega dejanja; sorodniki žrtve; družba nasploh. Sodniča je pač določila takšno sodbo glede na aglosaksonsko pravo in glede na to daj je porota že prej sprejela odločitev, da Oscar Pistorijus ni wgrešil naklepnega umora oz. capital one murder kot temu strokovno pravijo tam kjer velja anglosaksonsko pravo. Ti, po tvojem zapisu sodeč, bi mu pa tako ali tako presodil tako kot to počenja IS.
Mr.Somebody
21. 10. 2014 11.45
+6
o lejga, gleda prenos sojenja in kar naenkrat je pravni strokovnjak
kratko in jasno
21. 10. 2014 11.50
+11
mb128, globoko v sebi pomisli in iskreno odgovori ali se ti zdi 5 let zaporne kazni, ki jo več kot polovico krivec preživi na domačem udobnem kavču, ustrezna za umor mlade osebe ? Samo to te bom vprašala.
Mb128
21. 10. 2014 12.44
-5
Glej, sploh ni važno kaj o tem primeru mislim jaz, kaj o tem primeru misliš ti, kaj o tem primeru mislimo vsi tisti, ki nismo bili del tega primera. Sodnica je sprejela odločitev, sodbo, ki jo je pač sprejela na osnovi anglosaksonskega prava in na osnovi porote oz. predstavnikov vseh slojev južnoafriške družbe, ki je tej sodnici postavila z svojo odločitvijo tudi omejitev. Torej, pri višini kazni je sodnico omejila porota, ki je že prej sprejela odločitev, da Oscar Pistoriu ni kriv naklepnega umora in teh 5. let je po južnoafrškem pravu pač maksimalna kazen za uboj iz malomarnosti oz. za kar koli je de iure ta uboj bil že okvalificiran. Skratka, temu, da je pač Oscar Pistorius bil obsojen na zaporno kazen kakšno je pač bil obsojen je kriva oz. "kriva" tudi južnoafriška družba oz. vsaj predstavniki te družbe. In, če me že vlečeš za jezik oz. prst. Oscar Pistorijus je, po moje kriv naklepnega umora. Kajti, vsaj zame je skrajno nenavadno, da bi vlomilec vlomil v hišo ravno skozi kopalnico in, za nameček v soseski, ki je bila zaščitena. Ne glede na moje mišljenje je porota verjela arugumentu oz. "argumentu" Pistorijusove obrambe, da je Pistorijus takrat pač smatral, da mu je v hišo vlomil vlomilec. Takšna so dejstva, vse ostalo so takšne ali drugačne resnice oz. pravice in glede slednjih je brezpredmetno razpravljati. A postopek se z to sodbo še ni končal. Sedaj sledi t.i. civilna tožba v kateri bodo Reetini sorodniki poskušali ožeti Pistorijusa čim bolj oz. kolikor se bo dalo glede na južnoafriško pravo. In, verjetno je (tudi) zato takšna fotografija Rewine matere kot je.