Tujina

FOTO in VIDEO: Sodnica odločila: Dokazov, da je Pistorius umor načrtoval, ni

Pretoria, 11. 09. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./N.Š.K.
Komentarji
201

Južnoafriška sodnica je odločila, da Oscar Pistorius ni kriv naklepnega umora Reeve Steenkamp. S tem se je izognil najvišji možni kazni, ki v Južni Afriki pomeni 25 let zapora. Razsodba sicer še ni znana. Pistorius pa se je na sodišču znova zlomil.

18 mesecev potem ko je športni zvezdnik Oscar Pistorius na valentinovo ustrelil svoje dekle Reevo Steenkamp, bo t.i. "proces stoletja" dočakal svoj epilog.

Sojenje se je začelo 3. marca letos, prenose iz sodne dvorane pa so preko vseh svetovnih televizij spremljali milijoni po svetu. V tem času je na sodišču nastopilo 37 prič – 21 za tožilstvo in 16 za obrambo.

Sodnica Thokozile Masipe, ki sta ji pomagala dva svetovalca, je spisala skoraj sto strani dolgo razsodbo. Najprej je na kratko obnovila izjave prič, nato pa še atletove trditve. Osvetlila je dejstva, ki niso sporna: obtoženi je izstrelil štiri strele v vrata kopalnice, v kateri je bila zaklenjena pokojna Reeva. Trije so jo zadeli, zaradi česar je tudi umrla. Prav tako ni sporno dejstvo, da je Pistorius po streljanju poklical na pomoč, nato s kijem razbil vrata kopalnice, pokojno odvlekel iz kopalnice in jo na hodniku poskušal oživljati.

Oscar se je tudi tokrat razjokal.
Oscar se je tudi tokrat razjokal. FOTO: Reuters

Nezanesljiva pričanja prič: Čigave krike so slišali?

Sodnica je opozorila, da v času umora v hiši ni bilo prič, zato je bilo delo sodišča še toliko bolj zahtevno. Poudarila je tudi, da so bila pričanja določenih prič nezanesljiva, saj so si nasprotovale glede tega, koliko strelov so slišale, pa tudi glede tega, ali so slišale strele ali udarce s kijem. Prav tako je opozorila, da so bili ti ljudje ves čas izpostavljeni medijskemu pokrivanju dogodka, kar je zagotovo imelo posledice na njihovo pričanje.

Sodnica Thokozile Masipa.
Sodnica Thokozile Masipa. FOTO: Reuters

Sodnica se je osredotočila tudi na krike. Sosedje so trdili, da so med streli slišali ženske. Ti so si sledili v zelo hitrem sosledju, a ker so bile strelne rane usodne za pokojno, ni možno, da bi Reeva med streli zakričala. Tako je najverjetneje, da je zakričal Pistorius, ko je spoznal, da je v kopalnici njegovo dekle. S tem je sodnica nakazala, da Pistorius ne bo obsojen za naklepni umor.

V tem primeru so tehnični dokazi (zapisi telefonskih klicev) veliko bolj zanesljivi od človeških pričanj, je dejala in tako zadala udarec tožilstvu, ki je večji del svojega primera gradilo na izjavah prič.

Dokaze o turbolentnem razmerju je označila za nezanesljive

Sodnica se je dotaknila tudi trditev tožilstva, da sta imela Oscar in Reeva turboletno razmerje. Kot pravi, trdnih dokazov o tem ni. Prav tako ni dokazov, da sta se pred dogodkom sprla. Vse dokaze o tem je zato označila za nezanesljive in nepomembne.

Je ali ni razmišljal, preden je ustrelil?

Sodnica je podrobno razčlenila trditve obrambe. Ta zatrjuje, da je Pistorius streljal v samoobrambi, saj je verjel, da je v stranišču vsiljivec, ki ga bo napadel. Med zaslišanjem je Pistorius sodnici dejal, da je streljal, še preden je sploh pomislil. Prav tako je dejal, da nikoli ni razmišljal, da bo vsiljivca ubil. Če bi ga želel ubiti, bi streljal višje, naj bi takrat zatrdil.

Sodnica je dejala, da je bil Pistorius zelo "slaba priča". Med navzkrižnim zaslišanjem si je večkrat kontradiktiral in se zmedel.

Sodnica je opozorila, da so Pistoriusa pregledali trije psihiatri in podali mnenje o njegovem psihiatričnem stanju v času streljanja. Ugotovili so, da ni trpel zaradi duševne motnje, ki bi vplivala na njegovo razmišljanje in na oceno, kaj je prav in kaj ne, je poudarila sodnica in s tem zavrnila obrambo, ki je trdila, da je Pistorius streljal v stanju čustvene stiske. "Zavestno se je odločil. Vedel je, kje ima orožje, in vedel je, kje je kopalnica z odprtim oknom," je poudarila in s tem zavrnila možnost, da je streljal v afektu.

Dodala je še, da se sodišče zaveda Pistoriusove telesne hibe, zaradi katere se je počutil ranljivejšega, a opozorila je, da se je oborožil s strelnim orožjem, znal z njim rokovati in ga je bil pripravljen tudi uporabiti.

Oscar Pistorius je na sodišču, ko so prikazovali slikovno dokazno gradivo, večkrat bruhal, zato so mu v sodni dvorani tudi tokrat pripravili vedro.
Oscar Pistorius je na sodišču, ko so prikazovali slikovno dokazno gradivo, večkrat bruhal, zato so mu v sodni dvorani tudi tokrat pripravili vedro. FOTO: Reuters

Ob vsem dogajanju danes se je Pistorius na sodišču zlomil. Sprva je bil videti zbran in trden, a s časom so ga vse bolj premagovala čustva in na koncu je začel krčevito jokati. Na sodišče je sicer prišla tudi njegova družina in starši Steenkampove s šopkom rdečih vrtnic.

Dokazov, da je načrtoval umor Reeve, ni dovolj

Po dobrih dveh urah je sodnica sporočila, da tožilstvo ni predstavilo dovolj dokazov, da je Pistorius kriv naklepnega umora Reeve. "Tožilstvo ni dokazalo onkraj utemeljenega dvoma, da je obtoženi kriv naklepnega umora," je dejala in dodala, da je bilo ključno vprašanje, ali je Pistorius, ki je Reevo očitno zamenjal za vsiljivca, na osebo v stranišču streljal z namenom, da jo ubije.

Je Pistorius kriv uboja iz malomarnosti?

Tuji mediji za enega od možnih Pistoriusovih kaznivih dejanj uporabljajo termin "negligence and culpable homicide (manslaughter)", ki ga slovenski mediji prevajamo kot uboj iz malomarnosti. Ta sicer po slovenski zakonodaji ne obstaja, obstaja pa povzročitev smrti iz malomarnosti.

Pri iskanju odgovora na vprašanje, ali gre za uboj iz malomarnosti, je sodnica tehtala tudi trditve obrambe, da Pistorius ni povsem običajen človek, zato bi moralo sodišče v tem primeru upoštevati tudi dejstvo, da gre za invalidno osebo. Opozorila je, da je imel več možnosti, da bi opozoril na vsiljivca in se ubranil pred njim. "Lahko bi tekel na balkon in začel klicati na pomoč, ali pa bi poklical varnostnike," je dejala. Opozorila je tudi, da bi lahko Pistorius iztrelil le en strel in ne kar štiri. "Razumen človek ne bi štirikrat ustrelil v zaprta vrata," je opozorila. Vse to smo upoštevali, tudi dejstvo, da okno v kopalnici ni imelo varnostnega zapaha, kar pomeni, da bi se lahko obtoženi bolj zaščitil pred vsiljivci, je dejala. Po njenem mnenju je Pistorius reagiral prenagljeno, pretirano in ni naredil dovolj, da bi to preprečil. S tem pa pokazal, da je ravnal malomarno.

Sodnica je za danes obravnavo zaključila, nadaljevala pa jo bo jutri ob 9.30. Razsodba bo tako znana jutri, na izrek kazni pa bomo najverjetneje morali počakati še nekaj tednov.

Kakšna kazen ga lahko doleti?

Pistoriusa obtožnica bremeni naklepnega umora, pa tudi uporabe strelnega orožja v javnosti ter nezakonitega posedovanja streliva. Za vsa dejanja se je izrekel za nedolžnega.

V primeru, da bi ga sodnica spoznala za krivega hladnokrvnega umora, bi mu grozila dosmrtna ječa, kar v Južni Afriki pomeni 25 let zapora. A ta možnost je zdaj že izključena. Sodnica lahko razsodi, da je Pistorius ravnal zavestno, a je streljal v prepričanju, da je v nevarnosti; v tem primeru bi lahko razsodila, da gre za nenaklepni uboj. Tretja možnost je obsodba za uboj iz malomarnosti, za katerega je predvidena maksimalna kazen 15 let zapora, realno pa bi verjetno dobil med sedem in deset let, četrta pa oprostilna sodba, a ta je po oceni poznavalcev zelo malo verjetna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkug5g
11. 09. 2014 20.13
+12
kako je to mogoče, če jo je pa umoril na ugotovljenem kraju, času in na ugotovljen način
Stratocccaster
12. 09. 2014 08.49
-1
Glede na iindice, bi bil lahko kriv tudi JJ .... ;-)
ko-da
12. 09. 2014 09.44
+0
king viljem
11. 09. 2014 18.52
+1
TURBOLENTNO??! --- KU.RE!
ZoranNajlepšiDEE
11. 09. 2014 18.34
+19
ZOB ZA ZOB, GLAVA ZA GLAVO JE MOJE PREPRIČANJE.. DRUGAČE SE PA POKENJAM NA VES SVETOVNI TOŽILSKOPRAVOSODNI SISTEM KATEREMU JE POMEMBEN SAMO DENAR, PRAVICA PA OSTANE DALEČ ZADAJ, ČE JE SPLOH KAJ OSTANE...
mvlm1
11. 09. 2014 18.29
+24
Kako spreminja obraze. Zunaj sodišča je mrtvo hladen, njegove oči so zelo hladne. Na sodišču pa joka, ves osmrkan, skrušen....
Mejduš
11. 09. 2014 18.28
+4
To kar je on storil, je tako močno ljubosumnje, ki že nekaj časa se vleče in enkrat poči,take imaš tudi prinas in to kar precej jih je,ona je bila samo za denar znjemu,to je razumlivo zakaj je prišlo do tega,sodnica vse ve kako je to potekalo v resnici, samo tukaj odvetniki delajo svoje,čeprav tudi vedo kako je bilo točno, gre se samo kako njega rešiti,take zadeve s tudi v SLOVENIJI
pacek69
11. 09. 2014 19.27
+2
To kar "vemo/ve" ni pomembno. Štejejo samo dokazi.
Maša Štefe
11. 09. 2014 19.50
+0
Sodnica nič ne ve kako je potekalo v resnici, to ve izključno in samo on. Bistvo obrambe je to, da obtoženega zagovarja in mu pravno pomaga, v tem primeru, da dobi čim bolj nizko kazen, koliko je to mogoče glede na težo kaznivega dejanja, pa vseeno.
Kajetan
11. 09. 2014 18.25
+10
Sem malo gledal to sodbo, sodnica je bila realna in je pač dokazala v določenih primerih da je tožilstvo bilo nesposobno karkoli dokazati. Čeravno obstaja dvom ozr. kar konkreten sum da je to dejanje storil mu tega niso dokazali. In še dalje bo še slabše kajti tožilstvo se je pač naslanjalo na medijsko podporo, ki pa sonici ni prišla do živega. Mislim pa da bo sedel kar dolgo nekaj zelo malega bo dobil za umor ampak sprmljevalne obtošnice o orožju in strelivu skupaj ga lahko zanesejo na kakih 10 let. In ne glede na razplet bo sodbi ostal grenak priokus kako malo je vredno človeško življenje napram tistemu da imaš doma nelegalno orožje in strelivo. Enako premeteno kaznovanje kakor pri Al Capone ko so ga zaprli predvsem zaradi davčnih utaj ne pa zaradi kriminalnih dejanj.
Maša Štefe
11. 09. 2014 18.12
Kakšne nebuloze pišete eni, pa to ni res. Kaj če bi se pravni laiki vzdržali komentarjev glede razsojanja storilčeve naklepne krivde oz. krivde iz malomarnosti? Pojma nimate o čem sploh govorite! Golo natolcevanje pa tlačenje patrije in Slovenije vmes pa še česa.
Mario71
11. 09. 2014 18.06
+3
men so vlomili v stanovanje, pa vprašam krimiča če bi ga dobil v fletu pa ga nalomu na prafaktorje: ja gospod, vi bi dobili položnico za napad, poškodbe itd..:...lahko bi me napadal z iglo , nožem itd..jaz bi moral pa mirno stati da me k sir preluknja?? še posebej v južni afriki k ta pospravijo v sekundi, bi vsak streljal, težko pa da če bi vedel kar na svojo bejbo, halo..
Maša Štefe
11. 09. 2014 18.13
+0
Potem si pa spraševal kriminalista, ki o kazenskem pravu nima najmanjšega pojma, ja?
Alteist
11. 09. 2014 18.02
+3
"Sodnica je opozorila, da v času umora v hiši ni bilo prič ..." - s tem na 24ur.com dajete vedeti, kaj si mislite o dogodku. Pravilno bi bilo "v času smrti".
Kajetan
11. 09. 2014 18.19
+1
To je nekako tudi navedla izogibala se je direktno besedam umor in podobnih izrazov ki že v naprej obsojajo.
Alteist
11. 09. 2014 18.53
+2
?uksl
11. 09. 2014 18.00
+6
tale bo pristal v Dexterjevih rokah ;)
2fast4m3
11. 09. 2014 17.46
-19
Hvala bogu da se je tko iztekl, kva se je pa fukarla okol psica. Prvo je njega za slavo pa dnar izkoristla, pol pa da ga dr....a u glavo. E pa nece moci hahah kok sm vesel da ipak je bozja pravica prevagala
Andrej Merljak
11. 09. 2014 17.41
+8
Pistotolerosa zapret dozivljensko. Streljati skozi vrata kopalnice in ne ves kdo je v kopalnici. Kaj bolj blesavega se nisem slisal.
spletni_nepridiprav
11. 09. 2014 17.12
-4
ponovno je sodišče naredilo napako kot v konstruktu patrija
felix59 drugič
11. 09. 2014 17.47
+9
Se popolnoma strinjam s teboj. Naše sodišče je naredilo gromozansko napako! Majer bi moral biti obsojen na najmanj 20 let !!!
Andrej Merljak
11. 09. 2014 20.32
+2
Saj bo dobil vsaj se kaj gostoljubnosti na dobu. Uboga Urska.
rfhkl
11. 09. 2014 17.10
+4
Prijatli tuki gre za Comonwealth sodstvo, tako da indici so tukaj za šale na WC-ju.
Sentis
11. 09. 2014 17.07
+25
Načrtoval ni, jo je pihnil pa iz jeze...
_starina_
11. 09. 2014 17.04
+9
SE VIKI KAJ DENAR NAREDI
Clody1
11. 09. 2014 17.03
+7
Še sam seb verjame! Revež!
zek
11. 09. 2014 17.02
+2
KAJ PA INDICI ? ---- Ajka to ni Slovenija tu je treba imeti dokaze ---- ČUDNA DEŽELA!
rfhkl
11. 09. 2014 17.01
+3
Point je v tem ali lahko kdo planira, da bo strelal skozi vrata - ne, ali gre za strast, vsekakor - da.
yaks
11. 09. 2014 17.00
+12
Tisto sliko z žnudrlom vam pa res ne bi blo treba objavt :/