Tujina

ZDA po ostrem odzivu Severne Koreje: 'Če so naše zahteve gangsterske, potem je tudi svet gangster'

Pjongjang, 08. 07. 2018 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v Pjongjangu končal dvodnevni obisk, katerega namen je bila utrditev zaveze o denuklearizaciji, ki jo je severnokorejski voditelj Kim Džong Un dal na junijskem srečanju v Singapurju ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Sodeč po izjavah, ki jih je severnokorejska stran dala po dogodku, pa je več kot očitno, da se Pjongjang v dialogu z Washingtonom vrača na staro pot ostrih besednih dvobojev. 

Po srečanju ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in Kim Džong Čola, znanega kot desne roke severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, so s strani Pjongjanga priletele izjave o "zelo zaskrbljujočem odnosu", ki naj bi ga Pompeo pokazal med pogovori, poroča britanski BBC.

Čeprav je bil slednji po koncu več kot osem ur trajajočih pogovorov s predstavniki Severne Koreje redkobeseden, pa je vseeno potrdil, da je beseda tekla o časovnici začetka procesa razorožitve, del katerega bo tudi uničenje severnokorejskih objektov za testiranje jedrskih raket. "To so zapletena vprašanja, vendar smo dosegli napredek pri skoraj vseh osrednjih vprašanjih, na nekaterih pa nas čaka še več dela," je poudaril.  

Mike Pompeo je novinarjem dejal, da so bili pogovori konstruktivni ter da so ponudili napredek.
Mike Pompeo je novinarjem dejal, da so bili pogovori konstruktivni ter da so ponudili napredek. FOTO: AP

Na eni strani konstruktiven dialog, na drugi gangsterska taktika

In če so bili po njegovih besedah pogovori konstruktivni, pa severnokorejska stran pogovore ocenjuje diametralno nasprotno. "Pričakovali smo, da bo ameriška stran prišla s konstruktivno idejo, in da bomo tudi mi dobili kaj v zameno," se je glasila  izjava neimenovanega uradnika tamkajšnjega zunanjega ministrstva, ki jo je objavila uradna severnokorejska agencija KCNA.

Odzivi Pjongjanga in Washingtona so diametralno različni, retorika med državama pa se ponovno zaostruje.
Odzivi Pjongjanga in Washingtona so diametralno različni, retorika med državama pa se ponovno zaostruje. FOTO: AP

Severnokorejska stran je šla še dlje in Pompea obtožila, da je na srečanju uporabil ’gangstersko’ taktiko, da je vztrajal pri obžalovanja vrednih in pohlepnih ameriških zahtevah ter da je s tem Washington izdal duh singapurskega vrha.

Po včerajšnjem srečanju z državnim sekretarjem Pompeom je menda Kimov odposlanec, Kim Džong Čol, v šali dejal, da "gospod Pompeo med nočitvijo v Pjongjangu verjetno ni dobro spal". Pompeo pa mu je vrnil žogico in dejal, da je "spal popolnoma dobro".

Jedrska grožnja očitno ostaja?

Po novem krogu pogovorov na visoki ravni je torej glede severnokorejskega jedrskega programa ponovno več vprašanj kot odgovorov. Kimove obljube se očitno le ne bodo uresničile tako hitro, kot je bilo mogoče sprva pričakovati. Vprašanje o tem, če se bo odrekel jedrskemu programu, ostaja še naprej odprto.

Po zgodovinskem srečanju v Singapurju je bil predsednik Trump prepričan, da Severna Koreja ne predstavlja več jedrske grožnje, vendar pa je od takrat obnovil gospodarske sankcije zoper Severno Korejo. To se je zgodilo potem, ko so ameriški obveščevalci razkrili, da obstajajo dokazi, da država še naprej nadgrajuje infrastrukturo za svoje jedrske in raketne programe.

Pompeo severnokorejskim oblastem sporoča: "Če so naše zahteve gangsterske, potem je ves svet gangster"

Ameriški državni sekretar Pompeo pa je po pogovorih s Pjongjangom nadaljeval srečanje še z zunanjimi ministri Japonske in Južne Koreje v Tokiu. Tamkajšnjim medijem je vnovič potrdil, da bodo ZDA nadaljevale sankcije proti Severni Koreji vse do končne denuklearizacije, ki jo bo moč v celoti preveriti. "Ko smo se pogovarjali o tem, se niso povlekli nazaj," je povedal Pompeo. Dodal je, da napredek pogovorov opogumlja, a še ni pogoj za odpravo obstoječih sankcij proti severnokorejskemu režimu. "Naša pot bo težka in polna izzivov. Zavedamo se, da se bodo kritiki ves čas trudili zminimalizirati napredek, ki ga bomo dosegli."

Državni sekretar se je danes ustavil še na krajšem obisku na Japonskem in se srečal tudi s premierom Shinzom Abejem.
Državni sekretar se je danes ustavil še na krajšem obisku na Japonskem in se srečal tudi s premierom Shinzom Abejem. FOTO: AP

Ameriški državni sekretar pa se je med postankom v Tokiu odzval tudi na ostre besede Severne Koreje po srečanju v Pjongjangu. Kot je poudaril, se pogovori med državama nadaljujejo v "dobri veri". "Če so tovrstne zahteve podobne gangsterskim, potem je svet gangster, saj je Varnostni svet Združenih narodov soglasno sprejel, kaj je treba narediti", je še pristavil Pompeo.

Z vsebino pogovorom v Pjongjangu je sezanil tudi japonskega zunanjega ministra Tara Kono.
Z vsebino pogovorom v Pjongjangu je sezanil tudi japonskega zunanjega ministra Tara Kono. FOTO: AP
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
09. 07. 2018 11.49
Cel svet je gangster z volitvami ali brez, no, vsaj 90%!
HorstWiesel
09. 07. 2018 11.46
+2
Da ima S. Koreja jedrsko orožje je je garancija, da se ji ne bo zgodil libijski scenarij.
trumpet2018
09. 07. 2018 10.02
-2
tista prevajalka na levi totalno podhranjena, naj raje dajo ljudem kruha v SK, Kim džong - veliki komunistični diktator, pa zavaljen kot prašič. Kure in naši fejk mediji pa zamolčijo dejstvo da so kitajci in nemci že zdavnaj, že za časa Obame, nabili američanom viosoke carine za njihove avtomobile, Trump je samo izenačil, največje zlo na tem svetu so Kitajci. fake news. S tem ne mislim na carine ki jih morajo plačevati fizične osebe, to je nekaj čisto drugega, ker nekateri finančno nepismeni ljudje tega ne ločijo
Zverina56
09. 07. 2018 10.22
+1
pejdi v Ameriko, še sam ti zrihtam enosmerno prevoznico in se lepo odseli tja, sej naj bi bila dežela svobodnih in dežela pogumnih, torej te bojo lepo sprejeli tja, pa ne oziraj se na dejstva da se tam odvija državljanska vojna že N let med belci in temnopolti, ne oziraj se na dejstva da vsak dan pod streli umre še preveč ljudi, da vsak konj lahko dobi pištolo v roke in pač nekoga fenta ker mu ta oseba ni ušeč! sej se boš hitro uklopil v mafijsko družbo ;) pa ne se uzirat na dejstva da je $ tako umetno prenapihnjen in ga drži pred popolnim potopom samo še to da ˝ZAENKRAT˝ še ostaja glavna valuta za trgovanje z nafto, ampak kaj kmalu se bo tudi to spremenil in takrat se bo tale tvoja pravljična dežela spremenila v prah kot nekoč njihov največji ponos WTC ;)
Apostol1
09. 07. 2018 11.47
+1
trumpet bolj kot si ti podhranjen ni nihče in to točno tam od koder pridejo tvoji komentarji.
Apostol1
09. 07. 2018 11.50
+1
Zverina56 zelo lep in realističen odgovor na komentar trumpeta v samo težava je v tem , da to kar si napisal se ne bo prebilo ,do njegovih sivih celic , prej bo to razumel nekdo na neki neznani zvezdi oddaljeno milijon svetlobnih let.++++++
trumpet2018
09. 07. 2018 12.03
trumpet2018
09. 07. 2018 12.06
plačam obema 2 karti za Venezuelo ali Kubo, pa bosta lahko brskala po smetnjakih in lovila pse in maćke da bosta imela kaj za pod zob, ali pa severna koreja, da vaju bodo postavili v gulag in namlatili, potem vaju bo morda srečala pamet :) tipične liberalne neumnosti
Zverina56
08. 07. 2018 19.50
+8
teli američani non stop prodajajo figo v žepu in pol se čudijo ko kdorkol drug ne upošteva dogovora z njimi in pol kot najbolj užaljeni in razvajeni froci jokajo Kim NE DAJ SE TELIM kavbojcem ki mislijo da so bog in batina, ampak v kratkem bojo tudi teli američani še tanko piskali!!!
Ciymbalta
08. 07. 2018 19.09
+8
ZDA bi Severni Koreji komandirali, kaj pa mislijo ti Američani kaj so. Severna Koreja ni grožnja ZDA so grožnja. Upam da Koreja ne bo uničila kar je naredila.
Heretik1
08. 07. 2018 17.24
+9
Američani naivno mislijo, da jih ves svet ljubi in da sovraži Severno Korejo. V resnici so ZDA najbolj osovražene na svetu, za Severno Korejo pa je ljudem vseeno!
srebrnibreg
08. 07. 2018 15.57
+11
Kdo pa je vrgel prvo atomsko bombo? Kavboji bi radi, da bi samo oni imeli jedersko orožje drugi pa naj se mu vsi odpovedo. Začnite svoje najprej uničevati in potem se obremenjujte z drugimi.
nikhrast
09. 07. 2018 08.00
-1
Pa saj Američani niso vrgli bombo na Severno Korejo, čeprav je MacArthur to priporočal Trumanu. Severna Koreja je pa napadla jug in tako začela korejsko vojno.
Maxx365
08. 07. 2018 15.51
+3
sem vedel, da ta velika ljubezen med trumpeljnom in Kimom ne bo dolgo trajala
nekdonekje
08. 07. 2018 17.59
-1
Bott
08. 07. 2018 15.40
+7
Americani se imajo za svetovne policaje, ampak vsi vemo kdo ima rad policaje....samo policaji same sebe.
patria
08. 07. 2018 14.39
+8
V zameno za denuklearizacijo korejskega polotoka so se tudi ZDA pripravljene odpovedati jedrskemu orožju.
spletni_nepridiprav
08. 07. 2018 13.44
+13
amerika je svetovni bully številka 1.. ampak njen padec se bliža kot je dosedaj propadel že vsak imperij.. v bibliji je vse predvideno da bo prišel antikrist ob padcu ameriškega imperija
nogutsnoglorry
08. 07. 2018 17.33
-2
detect
08. 07. 2018 13.36
+24
amerika je največja teroristična organizacija na svetu plus seveda da ne pozabim Izrael.to je dejstvo.
najvsivedo
08. 07. 2018 15.01
-7
detect..da ti rečem ,da si jugofil ne bo nič narobe..ane.
detect
08. 07. 2018 15.53
+4
babicagrenajug
08. 07. 2018 12.55
-22
S. Koreja = Kitajska. Pokvarjene komunistične zlobe. Slednja ima prav tako vizijo v raketah in novih letalonosilkah, s katerimi bodo v kratkem grozili po svetu, to so tudi napovedali, sicer z besedami; "Zaščitili bomo naše interese povsod po svetu!"
babicagrenajug
08. 07. 2018 12.56
+0
V roku 5 let pričakujmo nuklearno kitajsko floto v mediteranu.
komarec
08. 07. 2018 13.37
+17
Amerika je še bolj pokvarjena katoliška zloba, ki že vrsto let terorizira po svetu države, ki ji niso po godu.
detect
08. 07. 2018 18.01
+2
Bojan-F
08. 07. 2018 12.54
+18
"... se Pjongjang v dialogu z Washingtonom vrača na staro pot ostrih besednih dvobojev." ... a ni to zacel ze prejsnji teden Washington oz. sluzbe?
Aijn Prenn
08. 07. 2018 12.26
+0
Kimu je bilo že dolgčas ves čas čemeti v zatohli jazbini imenovani SK in je organiziral par izletov v tujino zase in za svoje najbližje. Zdaj pa spet po starem in pokati s petardami dalje...
DAEMONIUM
08. 07. 2018 11.54
+17
Kaj pa je vse to omejevanje npr trgovanja s strani Amerike kot ganksterska taktika? Zdaj pa bo Evropa spet rabila 3 leta da bo ugotovila da je pametno da takoj izstopi iz vseh neymnih trgovinskih blokad rusije od katerih ima v bistvu sama skodo a izvaja jih na racun Amerike? Pa kdo je lahko tako bytast da uvede blokado Rusiji zato ker to odgovarja Ameriki potem pa ta ista Amerika se tebi za zahvalo obesijo carine? Saj bi slovek rekel da je kaj takega nemogoce, samo ko sem slisal da je evropa od Rusije zahtevala odskodnino zaradi povzrocene skode ki so jo imeli zaradi ruske kontra blokade, torej odgovora na evropsko blokado, no potem ti je tudi ravnanje evrope do amerike jasno, popolni krv3tenizmi, da vecjih ne more biti!
BUONcaffee
08. 07. 2018 10.39
+6
Nič ne bo dobrega dragi moji. Najhuje se šele začenja.
Ramzess
08. 07. 2018 13.18
-1
Pravijo da je stanje prav tako kot pred 2. svetovno vojno.
detect
08. 07. 2018 13.37
+9