Tujina

Plagiatorstvo odneslo obrambnega ministra

Berlin, 01. 03. 2011 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
22

Nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg je odstopil s položaja. Odločitev je sprejel, potem ko so mu očitali, da je prepisal del svoje doktorske naloge. S težkim srcem je njegov odstop sprejela kanclerka Merklova.

Zu Guttenberg je veljal za enega največjih političnih talentov v Nemčiji. V samo dveh letih se je od skoraj neznanega poslanca povzpel do obrambnega ministra.

Kot je dejal, je odločitev sprejel, ker ni več mogel opravljati svojih nalog in da gre za "najbolj boleč korak" v njegovem življenju. "Vedno sem bil pripravljen na boj, a sem dosegel svoje meje," je dejal na novinarski konferenci priljubljeni 39-letni minister ter se za podporo zahvalil nemški kanclerki Angeli Merkel in članom svoje Krščansko-socialne unije (CSU).

Odstop enega najbolj priljubljenih ministrov v vladi Angele Merkel je velik udarec tudi za nemško kanclerko Angelo Merkel.
Odstop enega najbolj priljubljenih ministrov v vladi Angele Merkel je velik udarec tudi za nemško kanclerko Angelo Merkel. FOTO: Reuters

Kot je pojasnil, svojega dela ni mogel več opravljati, potem ko so se javnost in mediji osredotočili na afero. Kot je dodal, ne more več prevzemati odgovornosti, da bi afera vplivala na delo vojske. Minister za obrambo "potrebuje enovito koncentracijo in delo brez napak", je dejal zu Guttenberg, ki je še spomnil, da je začel z največjo reformo nemške vojske v njeni zgodovini.

V kratki izjavi za medije je kanclerka Merklova dejala, da je nad njegovim odstopom presenečena. Kot je poudarila, je za njo težek dan, saj mora njegovo odstopno izjavo sprejeti s težkim srcem.

Univerza mu je odvzela doktorski naziv

Zu Guttenbergu očitajo slabo delo tudi glede nadzora na vojaški jadrnici Gorch Fock za urjenje bodočih marincev, na kateri naj bi zlorabljali in mučili mlade kadete.
Zu Guttenbergu očitajo slabo delo tudi glede nadzora na vojaški jadrnici Gorch Fock za urjenje bodočih marincev, na kateri naj bi zlorabljali in mučili mlade kadete. FOTO: Reuters

Univerza v Bayreuthu je minuli teden ministru Karlu Theodorju zu Guttenbergu odvzela doktorski naziv, potem ko so ga obtožili, da je njegov doktorat iz leta 2006 poln plagiatorstva. Rektor univerze Rüdiger Bormann je odločitev sporočil po sestanku univerzitetnega odbora. Kot je dodal, njegova doktorska teza namreč "ni bila rezultat ustreznega znanstvenega dela", vendar pa doktorata ni označil za plagiat.

Kljub očitkom, da je slabo petino svoje naloge 'ukradel' različnim avtorjem, mu je nemška javnost ves čas zelo naklonjena.
Kljub očitkom, da je slabo petino svoje naloge 'ukradel' različnim avtorjem, mu je nemška javnost ves čas zelo naklonjena. FOTO: Reuters

Univerza je odločitev sprejela, potem ko jo je minister pred tednom dni sam zaprosil, naj mu odvzamejo doktorski naziv "zaradi resnih tehničnih napak, ki so v nasprotju s pravimi akademskimi standardi". Zu Guttenberg je večkrat zavrnil, da bi pri doktorski nalogi goljufal.

Zu Guttenberg je na univerzi Bayreuth in München študiral pravne in politične vede. Leta 2007 je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Ustava in ustavna pogodba, ustavne razvojne stopnje v ZDA in EU, za kar je dobil najvišjo oceno.

Zu Guttenberg naj bi si v doktoratu, v katerem je primerjal ustavni razvoj v ZDA in EU, skupno prisvojil besedila najmanj 15 avtorjev. Brez primernega citiranja naj bi prepisoval tekste iz časnikov, članke pravniških kolegov, prisvojil naj bi si celo tekst s spletne strani ameriškega veleposlaništva v Berlinu. Skupno naj bi tako "ukradel" kar petino celotnega doktorata.

Kdo ga bo nasledil?

Po odstopu zu Guttenberga ostaja vprašanje njegovega naslednika še odprto. Predsedstvo njegove Krščansko-socialne unije (CSU) naj bi o nasledniku odločalo v petek. Med možnimi nasledniki omenjajo državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Christiana Schmidta in tudi notranjega ministra iz vrst krščanskih demokratov (CDU) Thomasa de Maizierea, ki je ob odstopu izrazil obžalovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
02. 03. 2011 08.59
poštenih politikov ni, to enostavno ne gre skupaj
Georg Cankova
01. 03. 2011 19.28
ja v nemčiji je visoka politična morala .... če bi tako bilo recimo v sloveniji , potem bi imeli mladoletno vlado , a ne gospod Golobič , g. Kresalova , g. Cvikel ......
jurimuri1
01. 03. 2011 17.42
ta zna, naredu bo korak nazaj, zato da bo pol lahko skoču naprej
mamica55***
01. 03. 2011 15.49
Ta pa ma ja.ca, mal bi počaku, da se mal umiri novica, ha, cvikl je napredoval . . .
saintjozef
01. 03. 2011 15.35
prouhudababa01.03.2011, 14:290 Tovrstni doktorati sestojijo vedno iz odlomkov, ki jih avtor citira iz del drugih avtorjev. Bistvo pri tem pa je, da je potrebno te citate pravilno označiti, tako da ne more priti do zmotnega mišljenja, da gre za lastno stvaritev. Prouhudababa, HUDO !! (dobro)
carpathian
01. 03. 2011 15.10
našim "svetilnikom sredi evrope" se kakšnega plagiatorstva niti očitati ne sme...
prouhudababa
01. 03. 2011 14.29
Tovrstni doktorati sestojijo vedno iz odlomkov, ki jih avtor citira iz del drugih avtorjev. Bistvo pri tem pa je, da je potrebno te citate pravilno označiti, tako da ne more priti do zmotnega mišljenja, da gre za lastno stvaritev. Tu pa je Guttenberg naredil ogromno napak, pri čemer nekatere teh 'napak' zagotovo niso naključne (že uvod v nalogo je bil prepis nekega članka). Poleg tega, se mu je v zlo štelo, da je zlorabil parlamentarne službe, da so mu zbirale določene materjale za njegovo nalogo. Zaradi pritiska javnosti se je nato odločil, da se odreče doktoratu. Ker je v javnosti izredno priljubljen (končno en politik, ki je tudi mal za pogledat?), hkrati pa tudi vseskozi prejemal pozitivne ocene za svoje delo kot minister, sprva ni nameraval odstopiti. Ker pa je pritisk s strani opozicije vse bolj naraščal, se je očitno znašel na točki, ko mu ni preostalo nič drugega kot podati svoj odstop. Po mojem mnenju je ta odstop prišel v času, ko ga nemčija najmanj potrebuje. Z njegovim odstopom bo nastala kar precejšnja praznina, ki jo bo teško zapolniti. Njegov naslednik bo imel zelo teško nalogo, saj ga bodo še dolgo primerjali z priljubljenim in uspešnim predhodnikom. V času, ko je pred vrati libijska kriza, prestrukturiranje nemške vojske v profesionalno vojsko, vedno nove žrtve v Afganistanu in afere znotraj vojske, bo čakala novega ministra precej trnova pot dokazovanja, da je pravi za to nalogo.
stromberg
01. 03. 2011 13.57
PRI NAS MINISTRI DELAJO PRECEJ VEČJE P.......E,PA SO ŠE KAR VSI TRDNO V SEDLU.ČUDNO KAJ NE.
LXG
01. 03. 2011 13.39
Tako se to dela. Zato so pa Nemci 200 let pred nami.
Gosposvetski
01. 03. 2011 13.35
Sem doktoriral iz vpliva mesečevih žarkov na rast demokracije v Sloveniji,sem v vladni službi.Mislite,da bi moral med brezposelne ?
pbx
01. 03. 2011 13.00
Kdaj bo to v naši preljubi pravni Sloveniji? Kdaj se bo kakršnekoli lopove v zapor spravilo?
Gosposvetski
01. 03. 2011 12.24
Šola demokracije za katero v Sloveniji niti slišati nočejo !
beri66
01. 03. 2011 12.22
Marinič, Cvikl,Janša bi morali pristat v ropotarnici zgodovine....da smo normalni volilci...ampak mi pozabljamo in bomo 2012 spet volili te pokvarjene face.... Vsaj eni jih boste.
beri66
01. 03. 2011 12.20
Blamaža z Blairom nam je že nakazala tega prevarantka...sedaj je dal le piko na i...upam da tudi na pol. kariero....v SDS že popravljajo napoved za volitve 2012,,, iz 50 % so popravili na 5 %...optimisti bi rekel!
Odpri.oci
01. 03. 2011 12.18
Pri nas pa je bil plagiator Cvikl nagrajen z Eu birokratsko službo..... in visokim honorarjem za objavo plagijata pod njegovim imenom !
beri66
01. 03. 2011 12.17
Janša,Marinič.... ta švab je vajenec za naše plagiatorje in lažnjivce....naj se pride usposabljat k Janši v arhiv pa bo videl kaj so plagiati,ponaredki,laži.... Matr, so zaostali ti Nemci, pa še kaznujejo te prestopke? Pri nas za Brezo to ni ponarejanje, to je.......otroška igra menda....vsaka čast Brezigarca na nepristrankosti ko so tvoji idoli v lumpariji najdeni.
AlternativeFacts
01. 03. 2011 12.11
JozaFric 01.03.2011, 12:04 Ti sploh veš kaj pomeni plagiat? @ Misliš Blairov na-govor??Saj vem,tisto ti šteješ kot povzemanje a ne??
HC85
01. 03. 2011 12.07
ateistek01.03.2011, 11:56Svoj glas ste že oddali 1 A naš plagiator Marinič še vedno sedi v parlamentu? 1.Seveda ja, ker je švinglanje pri izpitu iz NEM, nekaj istega kot DOKTORSKA DIZERTACIJA. 2. Eden je brezvezen poslanec, drugi pa minister.
JozaFric
01. 03. 2011 12.04
Ti sploh veš kaj pomeni plagiat?
Mitja_L
01. 03. 2011 12.02
Janša, Cvikl, Marinič ... pa vi trije?