Tujina

Sodba 'ni še nič spremenila v teritorialnemu smislu, ker jo Hrvaška ni priznala in zanjo ne velja'

Zagreb, 29. 06. 2017 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška tudi po prebrani razsodbi haaškega arbitražnega sodišča vztraja, da je ne bo priznala in upoštevala. ''Od Slovenije ne pričakujemo nikakršnih enostranskih potez po objavi sodbe,'' je dejal hrvaški premier Plenković. Hrvaški politiki in strokovnjaki ponavljajo, da je bil postopek kompromitiran in celo, da je bilo sodišče pristransko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hrvaška pripravljena na nadaljne morebitne pogovore
    03:01
    Iz 24UR: Hrvaška pripravljena na nadaljne morebitne pogovore
  • Iz 24UR: Žarko Puhovski meni, da se bodo odnosi med državama zaostrili
    03:37
    Iz 24UR: Žarko Puhovski meni, da se bodo odnosi med državama zaostrili
Andrej Plenković
Andrej Plenković FOTO: AP

Hrvaška tudi po prebrani razsodbi haaškega arbitražnega sodišča vztraja, da je ne bo priznala in upoštevala. Premier Andrej Plenković je v izjavi dejal, da je glavno sporočilo hrvaške vlade, da odločitev Hrvaške ne obvezuje in se niti ne čutijo obvezane, prav tako je ne nameravajo upoštevati. 

Ponovil je, da je Hrvaška svojo odločitev sprejela pred 23 meseci, ko je Sabor potrdil izstop iz arbitražnega postopka zaradi afere s prisluhi. 

Hrvaška je po njegovih besedah sicer še vedno pripravljena na dialog s Slovenijo okoli reševanja mejnega vprašanja. ''Od Slovenije ne pričakujemo nikakršnih enostranskih potez po objavi sodbe. Menimo, da morajo druge države in mednarodne organizacije to vprašanje prepustiti Hrvaški in Sloveniji,'' je dejal Plenković in hrvaške politične stranke pozval, naj ostanejo enotne glede hrvaških interesov. Hrvaška ima sicer sredstva, da zaščiti svoje interese, je še poudaril. 

Dodal je, da je Slovenija njihova soseda in prijateljska država in želijo po mirni poti reševati vsa odprta vprašanja. Hrvaška po njegovih besedah sicer verjame v mirno reševanje sporov in tudi v arbitraže, če so te ''čiste''. 

S hrvaško vlado se strinja tudi opozicija

Hrvaške opozicijske stranke soglašajo s stališči hrvaške vlade, da danes objavljena sodba arbitražnega sodišča ni obvezujoča za Hrvaško, ki je arbitražo zapustila zaradi po njenem mnenju kompromitiranega arbitražnega postopka. Hrvaški strokovnjaki pa menijo, da je arbitražno sodišče spreminjalo kriterije pri določanju meje v korist Slovenije.

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić meni, da je bila Hrvaška prevarana zaradi "poskusa podkupovanja sodnikov" med arbitražnim postopkom ter je bila potem zgodba za Hrvaško zaključena. Meni, da vsaka oblika političnega pritiska na Hrvaško ne glede na to, od kod prihaja, predstavlja obliko pasivne agresije na Hrvaško in njeno ozemlje.

Bernardić je pozval vse na Hrvaškem in v Sloveniji, naj ohranijo hladno glavo in naj se ne spuščajo v incidente na obmejnem območju. "Hrvaška je pripravljena zavarovati svoje ozemlje v skladu z mednarodnim pravom in obveznostmi," je povedal novinarjem.

Tako kot hrvaški premier Andrej Plenković je tudi Bernardić pozval Slovenijo, da s Hrvaško v dvostranskih dobrososedskih pogovorih uredi vse spore.

Milanović začuden nad zanimanjem

Bernardićev predhodnik na čelu SDP in hrvaški premier v času, ko je Hrvaška izstopila iz arbitražnega sporazuma, Zoran Milanović se je danes začudil, ker so se novinarji sploh zanimali za objavo arbitražne sodbe, ker, kot je dejal, "arbitražno sodišče ne obstaja". Spomnil je, da je kot premier nemudoma storil vse, da bi Hrvaška izstopila iz arbitraže, ko je bila razkrita "slovenska prevara", nakar je bilo arbitražno sodišče le skupina samooklicanih ljudi.

"Ne zanima me, kaj so oni odločili, saj nimajo mandata, da bi kaj odločili. To niso nepošteni ljudje ali goljufi, a je celoten postopek kompromitiran. Postopek ne velja več in treba je začeti novega pred novim svetom in novim pravosodnim telesom," je novinarjem povedal Milanović, ki se ukvarja z zasebnim svetovanjem in ga ni bilo v hrvaški javnosti več mesecev.

Donedavni partnerji v hrvaški desnosredinski vladi iz stranke Most neodvisnih list so prav tako poudarili, da ne priznavajo odločitev arbitražnega sodišča, ki ga imajo za "globoko kompromitiranega". Menijo, da odločitev arbitražnega sodišča posega v suverenost hrvaške države.

Hrvati menijo, da so bili sodniki pristranski, saj Hrvaška nanje sploh ni vplivala, ker so izstopili iz postopka.
Hrvati menijo, da so bili sodniki pristranski, saj Hrvaška nanje sploh ni vplivala, ker so izstopili iz postopka. FOTO: Damjan Žibert

Rudolf meni, da je šlo za pristranskost

Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo, akademik in nekdanji član hrvaške skupine v pogajanjih o meji s Slovenijo Davorin Rudolf je ocenil, da današnja odločitev arbitražnega sodišča "predstavlja totalni amaterizem in grobo pristranskost, ko gre za mejo ob reki Dragonji in morju v Piranskem zalivu". Poudaril je, da so sodniki šli na roko Sloveniji.

V pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina je poudaril, da arbitražna sodba "ni še nič spremenila v teritorialnemu smislu, ker jo Hrvaška ni priznala in zanjo ne velja".

Meni, da mora meja potekati ob naravni strugi reke Dragonje in ne ob kanalu Sv. Odorika, ki je bil narejen leta 1953 kot zaščita pred poplavami na tem območju. "Če bi mejo povlekli na ta način, bi tudi območje velikosti štiri krat dva kilometra ob Piranskemu zalivu vrnili Hrvaški. Na tem območju je letališče Portorož," je povedal Rudolf.

Kot je izpostavil, arbitražno sodišče ni bilo konsistentno, temveč je določilo mejo na temelju katastra, slovenske meje in naravne meje, večinoma v prid Sloveniji.

Povedal je, da je Slovenija z "junctionom" dobila vse, kar ji je Hrvaška že prej ponujala.

Hrvaška ni izgubila ničesar

Upokojeni diplomat in nekdanji hrvaški veleposlanik v Ljubljani Ivica Maštruko je ocenil, da Hrvaška z arbitražno sodbo ni ničesar izgubila.

"Hrvaško teritorialno morje je formalno ostalo enako, edino pas, širok 2,5 milje, bo v režimu mednarodnih voda. Akvatorij pripada Hrvaški, a bo vsak lahko plul. V primeru nesreče, bo Hrvaška morala posredovati, ker je to njeno morje," je Maštruko izjavil za novičarski portal index.hr.

Puhovski pričakuje nove incidente

Hrvaški politični analitik Žarko Puhovski je dejal, da "je Slovenija dobila vse, kar je hotela, Hrvaška pa Trdinov vrh in Joška Jorasa". Ocenil je, da je sodba bila pričakovana, ker je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka in ni mogla vplivati na sodišče.

Pričakuje, da bo uveljavitev sodbe sprožila nove spore. "Slovenija je dobila veliko in od nje se pričakuje, da bo vztrajala pri spremembi obstoječega stanja, kar pomeni, da se bo postavila v vlogo napadalca. Hrvaška, ki se je slabše odrezala pri sodbi in je pod pritiskom EU, da bi sodbo sprejela, bo v boljšem položaju, ker ne zahteva spremembe stanja," meni Puhovski.

Poudaril je, da arbitražno sodišče ni pokazalo niti najmanj pravniške morale, ko niti z eno samo besedo ni omenilo, da je Hrvaška zapustila arbitražni postopek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

priest
01. 07. 2017 08.00
Hrvaška bi po sukcesiji Jugoslavije morala vsaki republiki povrniti del morja, ker je bilo le to splošna dobrina celotne države. S to arbitražo smo edino Slovenci izgubili od preteklosti vsaj pol severne Istre, zaledje Reke in se kaj. Po drugi strani pa se kažejo s strani Hrvaške veliki ozemeljski apetiti, saj bi v primeru, da posedujejo čez 1000km morske obale z otoki vred, primer našega morja z povezavo z odprtim morjem, že davno rešili, če bi bili ti ljudje prijateljska država. Nasprotno država polna samo hvale in ega, kjer ne vidijo dlje od lastnega plota. Tako bo sedanja arbitraža se bolj konsistentno in obvezujoča za naše sosede, ki se bodo morali še precej spremeniti v svojem bistvu za vstop v Shengen.
RdečiKarton
30. 06. 2017 10.59
+8
¸Naslov je pa res dober... Torej dobijo te pri ropu banke in te obsodijo na zaporno kazen potem pa se zagovarjaš da zate sodba ne velja ker ne priznavaš sodišča. A so te hrvatje kakšni izrotdki butalcev? Hočejo ali nočejo vse bodo morali požreti.
puspan
30. 06. 2017 20.08
TolstojV
30. 06. 2017 10.54
+7
Kdo so Hrvati, kaj so oni na drugem svetu?
Nimasmisla
30. 06. 2017 10.31
+9
a sedaj so pa sodišče obsodili da je pristransko ubogi reveži kako je že negdo rekel oprosti jim gospod saj ne vedo kaj delajo.
big_foot
30. 06. 2017 09.54
+10
Direktno se ne bo nič spremenilo le še več težav bo. DOKLER ne bojo hoteli hrvati it v schenger oz. prevzeti evro. Takrat pa lahko naši dajo veto in to upravičeno. Samo ker imamo v politiki same brezjajčnike bojo le pošiljali note in hrvate ne bojo stisnili takrat ko bo bil čas. Največjo priliko pa smo itak zamudili ko smo jih spustili v EU. Čeprav po drugi strani se sedaj mednarodno vidi da hrčki ne spoštujejo ničesar. Če bi izsilili pa bi črna packa padla na nas.
0523
30. 06. 2017 09.49
+8
Kako misli "dobrososedski". V politiki je to z zahrbtnimi Hrvati nemogoče!
1airbus
30. 06. 2017 10.20
-7
vsi za SDS in Janeza,druga varijanta ne obstaja
nikhrast
30. 06. 2017 09.48
Pa se bo kaj spremenilo? Če se je meja spremenila, bodo zdaj priključili kanalizacijo, elektriko, vodo... na drugo stran, pa bodo dobili nove adrese, pa plačevali davke...
1airbus
30. 06. 2017 10.21
SDS_je_poden
30. 06. 2017 09.22
+1
Malo sem preletel hrvaške portale... kot da bi bral svečka24 portal.... od zgražanja, do napovedi spopadov..... poden od podna skratka. Tu in tam se najde kakšen pameten komentar kakega urednika, ampak ostalo je pa vse na enakem podnu kot na gologlavčevem mediju. Ni čudno, da so navadni državljani tudi tam zblojeni, če jih perejo z takimi članki.
Karantanija
30. 06. 2017 09.16
+3
Tako, danes je nov dan, poln nagajanja "prijateljev" Hrvatov. Mislim, da bi jim morali bolj poudarjati, da sta bila po prisluškovalni aferi naša vpletena odstranjena, na njihova mesta so prišli drugi in tudi ugotovljeno je bilo, da kršitev ni bila taka, da ne bi mogli nadaljevati z arbitražo in soditi nepristransko. Toda, Hrvati so to zagrabili z obema rokama, prav čakali so in iskali, da bi se nekaj zgodilo, ker so se naenkrat premislili, kljub podpisu predsednice Kosorjeve, ker so se zavedali, da bodo nekaj tudi izgubili. Upam, da jim naša politika ne bo popuščala. Vsaj sedaj naj pokažejo svojo odločnost!
hotchilipoper
30. 06. 2017 09.00
+2
Mediji nas pa še kar prepričujejo,da smo mi pridobili (škaf slane vode,za veliko zemlje res ni ugodna menjava)
DuhSaSjekirom
30. 06. 2017 08.54
+6
Nezakonito prisluskujejo vsem v postopku in potem se objavojo svoje prisluhe brez sramu ker ugotovijo da se tehtnica nagiba na slovensko stran in zdaj se ne priznavajo mednarodnega sodisca. Mislim da to.res ni dobro za njih. S tem pokazes da nimas pravne drzave in nisi mednaroden partner ki je vreden zaupanja, se manj pa da se lahko zaneses na njih.
mišnica
30. 06. 2017 08.32
+3
V Jutranjem listu in vseh ostalih časopisih so se Hr razpisali, da bo Kitara drugi teden obiskala Trumpa in iskala podporo v ZDA. Le kaj misli, da bo dosegla, ali nas bodo američani zdaj napadli ?????' ali kaj.
hotchilipoper
30. 06. 2017 08.50
+5
DuhSaSjekirom
30. 06. 2017 08.55
+1
S tem bo pljunila v obraz EU in drzavam soclanicam tako kot nam. Samo Nemci niso Slovenci da bomo mlacno odreagirali.
nikhrast
30. 06. 2017 09.45
+5
Trump še pojma nima za kaj se gre, ima zadost domačih problemov.
1airbus
30. 06. 2017 10.25
realist je ena sama sližnost,sigurno je hrvat
nitiniti
30. 06. 2017 08.26
+8
tole pokrovitelstvo Plenkoviča, gre lahko celemu svetu na bruhanje....naj hrvaška politika disciplinira samo sebe
Realist_
30. 06. 2017 08.02
+7
Mislim, da jih najbolj boli to, da so dobili Jorasa...za tisti meter slane vode po katerem se lahko po novem vozimo brez omejitev pa ni nobena drama...saj je še vedno njihovo ozemlje in imamo zgolj in samo služnost..Piranski zaliv je pa itak bil in je naš...tako, da....
nitiniti
30. 06. 2017 08.27
-3
pravna strokovnjakinja je točno povedala, da to ni služnost, ampak več
mastaflash
30. 06. 2017 07.50
+18
dars na ceste, delat v turisticni sezoni, na mejah temeljit pregled in jih preusmerjat proti slo turizmu..sengena ne bojo vidli se 100 let
kahelc
30. 06. 2017 08.05
+0
SDS_je_poden
30. 06. 2017 08.12
-11
Tipično slovenceljsko, ko nekaj ni po tvoje, je treba pa nagajat, a ne?
nitiniti
30. 06. 2017 08.31
+7
to so normalna pogajanja za zavorovanje interesov slovenije
Aligator11
29. 06. 2017 22.56
+22
Naše tabornike-vojake poslat na novo mejo. Aja, Pa mejo čez poletje ZAPRET!
Fifi 24
29. 06. 2017 22.40
+6
Večina očitno bere sam naslove ? Torej SLO NI dobila teritorjalnega stika z odprtim morjem izgubila je zemljo ... .DOBILA je mal slane vode in koridor!! KORIDOR do odprtega ..to je zmaga?? Jah ne vem no
-zvitisir-
29. 06. 2017 22.59
+8
očitno ti ne bereš sodbe pravilno.Slovenija je dobila prost izhod na odprto morje pod enakimi pogoji, kot če bi dostop imela iz svojega morja...ni dobila morja (z izjemo dela Piranskega zaliva) dobila pa je prost prehod Hrvaškega morja...Torej tam ne moremo loviti ribe, graditi ne vem kaj, imamo pa vse pravice za ves pomorski in zračni promet, kot bi ga imeli če bi bilo morje našo...Po mojem mnenju je to več kot dovolj
mišnica
30. 06. 2017 08.29
+1
fifi 24, ti si verjetno iz notranjosti SLo, ker če bi živel na Obali, bi tole situacijo gledal malo drugače. Prepričana sem, da hodiš na dopust na HR.
Našvasan_zob
29. 06. 2017 22.33
+24
Zapret glavne mejne prehode z naše strani, saj očitno po hrvaški interpretaciji sploh ne obstajajo.... Zadeva bo rešena in arbitražna sodba priznana v 14 dneh.. vam rečem..
Našvasan_zob
29. 06. 2017 22.27
+13
Pa kasne enostranske poteze, hebote bog hrvaški???? Cela EU nam je narisala mejo in tko more bit !... Kaj sanjaš a si na tabletah???
soncek1098
29. 06. 2017 22.27
-1
Od sedaj naprej veliko diplomacije, vsaj 6 mesecev, kolikor je casa za inplementacijo danes dolocenega, ob socasni odlocni zasciti pri/dobljenih obmocij.