Tujina

Pluton ima modro nebo

Washington, 08. 10. 2015 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

''Kdo bi pričakoval modro nebo v Kuiperjevem pasu. Čudovito je,'' je znanstvenik Alan Stern navdušen nad tem, da ima Pluton modro nebo. A to ni edina pomembna najdba. New Horizons je na površju zaznal številna majhna območja z vodnim ledom.

Modro nebo: New Horizons je posnel meglico v modri barvi. Meglica je po predvidevanjih podobna kot na Saturnovem Titanu. Meglico naj bi sestavljali delci (tholin), ki nastajajo s kemijskimi reakcijami med metanom in dušikom. Ko delci zrastejo na določeno velikost, padejo na površje.
Modro nebo: New Horizons je posnel meglico v modri barvi. Meglica je po predvidevanjih podobna kot na Saturnovem Titanu. Meglico naj bi sestavljali delci (tholin), ki nastajajo s kemijskimi reakcijami med metanom in dušikom. Ko delci zrastejo na določeno velikost, padejo na površje. FOTO: NASA/JHUAPL/SWRI

Nasina sonda New Horizons je poskrbela za novo navdušenje med znanstveniki, saj je na Zemljo poslala barvne fotografije Plutonove atmosfere. Te razkrivajo, da je atmosfera modra.
''Kdo bi pričakoval modro nebo v Kuiperjevem pasu. Čudovito je,'' je navdušen znanstvenik Alan Stern.

Delci v meglicah so najverjetneje sivi ali rdeči, pozornost pa so pritegnili zaradi načina, kako lomijo modro svetlobo. ''Ta moder odtenek nam pove veliko o velikosti in sestavi delcev v meglici,'' je dejal znanstvenik Carly Howett. ''Modro nebo je velikokrat posledica lomljenja sončne svetlobe na zelo majhnih delcih. Na Zemlji so ti delci majhne dušikove molekule. Na Plutonu izgledajo, da so večje, a še vedno relativno majhne - gre za sajaste delce, ki jih imenujemo tolini (tholins)''.

Znanstveniki verjamejo, da ti delci nastajajo visoko v atmosferi, kjer se ultravijolična svetloba lomi in ionizira dušikove in metanove molekule. To povzroča, da reagirajo med seboj in posledično nastajajo vse bolj kompleksni negativno in pozitivno nabiti ioni. Ti se nato sestavijo v makromolekule - proces so prvič opazili v zgornji atmosferi Saturnove lune Titan. Kompleksne molekule se nato spajajo naprej, da nastanejo delci, katere nato obda led, na koncu pa končajo na površju, s čimer pripomorejo k Plutonovi rdeči obarvanosti.

A to ni edina pomembna najdba. New Horizons je na površju zaznal številna majhna območja z vodnim ledom. ''Velikih površin z vodnim ledom na Plutonu ni videti, ker je na večini površja led drugačnih spojin. Razumeti, zakaj se te vodne krpe pojavljajo tam kjer se in ne tudi drugod, pa je še izziv, v katerega se bomo zakopali,'' je komentiral Jason Cook.

Led na Plutonu: območja, kjer so zaznali vodni led je obarvan z modro.
Led na Plutonu: območja, kjer so zaznali vodni led je obarvan z modro. FOTO: NASA/JHUAPL/SWRI

Zanimivo je, da je največ vode ravno na območjih, kjer je površje najbolj rdeče. ''Presenečena sem, da je vodni led tako rdeč. Zaenkrat še ne razumemo odnosa med vodnim ledom in rdečkastim tolinom na površju Plutona,'' je komentirala Silvia Protopapa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
09. 10. 2015 10.16
-2
"Veliko hrupa za prazen nič!"... medtem, ko nam gre naš planet hitro in zanesljivo k hudiču, občudujemo druge planete...
Masterbater
09. 10. 2015 09.56
+1
Po dolgem času spet en lep članek.
tali?ni tom
08. 10. 2015 23.50
-3
ampak , vseeno če ae komu zdi čudna primerjava , sonda "najde led" na planetu daleč ko tajfl , oddaljena od njega par sto tisoč kilometrov , na zemlji vsa "supersofisticirana" elektronika pa ne najde recimo pogrešanega letala,ladje,otroka!? čudno a ne , če pogledaš zadevo iz zornega kota skeptika in dvomljivca!
jzkzfzmz
09. 10. 2015 09.40
-1
frako
09. 10. 2015 10.00
-1
Zato k se potoplenga letala ne da najt s spektrografom.
Hajni
09. 10. 2015 10.07
+2
waco malo osnov fizike in kemije pa ti bodo zadeve hitro jasne. Ni vse zarota.
LepistaNuda
08. 10. 2015 23.12
+1
Je pa ljubko, da nebo na Plutonu spada pod "SVET".
jani331
08. 10. 2015 23.02
+4
Pogrešam naslov "šokantno".