Tujina

FOTO: Človeštvo piše zgodovino, leteli smo mimo Plutona, Nasa objavila novo fotografijo 'srčkastega' planeta

Washington, 14. 07. 2015 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nasina sonda New Horizons je po devetih letih in pol dosegla Pluton. "Piše se zgodovina," so navdušeni pri Nasi. Ob velikem navdušenju so objavili tudi eno od zadnjih najbolj detajlnjih fotografij pritlikavega planeta.

Nasina primerjava velikosti Zemlje, Plutona in njegove lune Charon
Nasina primerjava velikosti Zemlje, Plutona in njegove lune Charon FOTO: NASA

Ameriška sonda New Horizons danes piše zgodovino. Sonda New Horizons je dosegla Pluton. Približala se mu je na 12.430 kilometrov, naredila zgodovinske posnetke, izvedla meritve in prišla do podatkov, ki bodo pripomogli k boljšemu poznavanju skrivnostnega pritlikavega planeta.

Nasa je nekaj trenutkov pred zgodovinskim najbližjim srečanjem s Plutonom objavila zgornjo fotografijo. To je New Horizons naredil tik preden se je spustil v zadnjo fazo približevanja. Vidite obris srca? Znanstveniki upajo, da bodo zbrani podatki pojasnili tudi, zakaj so eni deli Plutona svetlejši od drugih.
Nasa je nekaj trenutkov pred zgodovinskim najbližjim srečanjem s Plutonom objavila zgornjo fotografijo. To je New Horizons naredil tik preden se je spustil v zadnjo fazo približevanja. Vidite obris srca? Znanstveniki upajo, da bodo zbrani podatki pojasnili tudi, zakaj so eni deli Plutona svetlejši od drugih. FOTO: NASA

’Ugotovili bomo, od kod izviramo’

Plutonu se je sonda najbolj približala ob 13.49 po srednjeevropskem času. V tistem trenutku je bila od njega oddaljena polovico razdalje med navigacijskim satelitom Galileo in Zemljo. Strokovnjaki bodo prve zgodovinske podatke dobili šele čez nekaj ur, saj je sonda "zaposlena" z zbiranjem podatkov in snemanjem fotografij. To lahko intenzivno počne le nekaj ur, saj bo kasneje Sonce v njeni perspektivi za Plutonom in bo sonda obrnjena proti temni strani pritlikavega planeta. New Horizons mapira geologijo tako Plutona kot lune Charon, mapira sestavo površja, temperaturo, preverja, kakšna je atmosfera, skuša najti atmosfero okoli lune Charon, in podobno. Prvi "klic domov" bo New Horizons opravil ob 22.20 po srednjeevropskem času, signal pa bo do znanstvenikov potoval pet ur. Nasa naj bi tako predvidoma šele v sredo dopoldne sporočila, ali je sonda uspešno opravila svojo nalogo.

Prvi mož misije New Horizons Alan Stern je ob tem opozoril, da obstaja možnost 1:10.000, da sonda ob Plutonu trči v vesoljski drobir. "Letimo v neznano," je dejal novinarjem. Po njegovih besedah sicer znanstveniki trenutno ne opažajo večje količine vesoljskih smeti, a razmere v Kuiperjevem pasu, kjer se nahaja Pluton, se lahko hitro spremenijo.

Pluton, kot ga je New Horizons videl 11. julija letos. Kot so zapisali pri Nasi, je planet vse bolj zanimiv, saj fotografije razkrivajo vse več zanimivih podrobnosti s površja.
Pluton, kot ga je New Horizons videl 11. julija letos. Kot so zapisali pri Nasi, je planet vse bolj zanimiv, saj fotografije razkrivajo vse več zanimivih podrobnosti s površja. FOTO: NASA-JHUAPL-SWRI

Zaznali polarno kapo iz ledu, dušik, srčasto obliko in gore

Danes je sicer Nasine strokovnjake in ostale navdušence že presenetil podatek, da je pravzaprav večji, kot so sprva mislili. Kot so sporočili, je Plutonov premer 2370 kilometrov, kar je nekoliko več od dosedanjih ocen. To pomeni tudi, da je Plutonova gostota nekoliko manjša od dosedanjih izračunov in da ima v središču še več ledu.

Sonda je že pred dnevi zaznala "polarno kapo" iz ledu ter dušik, ki se iz Plutonove atmosfere razliva v vesolje. Prvič so opazili tudi svetlo srčasto obliko zraven temne pege, znane kot kit. V prihodnjih dneh je pričakovati še več podrobnosti, tako da bodo znanstveniki lahko izračunali tudi višino gora na Plutonu.

Videli bodo tudi sončni vzhod in zahod za Plutonom, dobili popolno sliko pritlikavega planeta in njegovih petih lun ter preučili prah na robu sončnega sistema ter v atmosferi okoli Plutona in njegove največje lune Haron.

Fotografije in podatki bodo sicer na Zemljo curljali še v prihodnjih mesecih, vsi pa naj bi bili zbrani šele po enem letu. New Horizons bo nato pot predvidoma nadaljeval po Kuiperjevem pasu. Deloval naj bi do leta 2026, nato bo najverjetneje zmanjkalo elektrike za delovanje najpomembnejših instrumentov.

Pluton
Pluton FOTO: Reuters
’Pluton je fosilni ostanek začetka našega sončnega sistema’

Podatki o Plutonu naj bi pomagali tudi najti odgovore o izvoru Zemlje ter o tem, ali bi bilo tudi drugod možno življenje. "Plutonov sistem je fosilni ostanek začetka našega sončnega sistema," je poudaril vodja znanstvenih misij pri Nasi John Grunsfeld. "Ugotovili bomo, od kod izviramo," je dodal.

Sonda na Pluton nosi posmrtne ostanke človeka, ki ga je odkril

Misija, katere vrhunec doživljamo danes, se je začela že pred skoraj 15 leti, če pogledamo še dlje v zgodovino, pa bi morda za čisto prvi začetek lahko vzeli leto 1930, ko je Plutona pri svojih 24 letih odkril ameriški astronom Clyde Tombaugh. Pred tem tega pritlikavega planeta ni bilo na kartah našega osončja.

Tombaugh je leta 1997 pri zavidljivih 90 letih umrl, a njegova pot se ni končala. Del njegovih posmrtnih ostankov v obliki pepela so po poročanju CNN leta 2006 namestili na sondo New Horizons.

Hči astronoma Anette Tombaugh pravi, da bi bil njen oče gotovo ganjen, ko bi na fotografijah povsem od blizu videl in tudi izvedel nove podrobnosti o pritlikavem planetu, ki ga je odkril.

Naše osončje
Naše osončje FOTO: NASA

Časovnica:

19. januar 2006: New Horizons odleti iz Cape Canaverala, gre za najhitrejše vesoljsko plovilo, kdajkoli izstreljeno, maksimalna hitrost je neverjetnih 55.000 km/h. Apollo je do Lune priletel v treh dneh, New Horizons v devetih urah. Pri tej hitrosti bi iz New Yorka v Los Angeles pripotovali v štirih minutah.

Februar 2007: plovilo dobi dodatno pomoč gravitacije Jupitra in tako tudi dodatno hitrost, ob tem tudi zbere dragocene podatke o plinastem velikanu in njegovih lunah. Mimo Jupitra je letel na razdalji 2,3 milijona kilometrov s hitrostjo 21 kilometrov na sekundo.

Jesen 2014: začela se je faza približevanja Plutonu.

Januar 2015: Pol leta pred najbližjim srečanjem so se začela intenzivna opazovanja, da bi pridobili čim več podatkov o Plutonu in njegovih lunah.

2017-2020: plovilo bodo (če bodo projekt odobrili) usmerili proti drugim objektom v Kuiperjevem pasu za Plutonom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
15. 07. 2015 07.37
+6
Kakor se temu planetu Plutonu lahko približiti če je Temperatura -230 C---------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana----------------------------------------------------------------------------------
zzLovenec
15. 07. 2015 02.48
+19
Ojej, toliko cvetk in bedastoč na enem mestu pa težko najdeš kje drugje. Iz tukajšnjih komentarjev se res lepo vidi, da človeška neumnost presega razdaljo do Plutona in je brezmejna kot vesolje.
smet.kanta
15. 07. 2015 06.44
+7
smet.kanta
14. 07. 2015 22.44
-13
Človestvo pise zgodovino? Kaj vam ni jasno? Slika je bila prvo narisana, lepo pobarvana in objavljena.. vse to iz enga studia v ameriki... zdej se bo pa lahko spet ukradlo par miljard dolarjev in boste vsi srecni... Ste pa ja dobil sliko plutona... In to s srckom... Prisrcen pozdrav... Od Nase... Hahahahhaa ovce beee beee
Slovenija tone
15. 07. 2015 06.34
+5
Čisto ti pristaja psevdonim: smet in kanta.
takje
14. 07. 2015 21.42
-4
Človeku je dodeljen dom na planetu zemlja, on pa rine tja, kjer mu ni mesto.
Vzdevek212
14. 07. 2015 19.41
+5
jaz še vedno ne razumem; kaj pluton JE ali NI planet???
Bassettt
14. 07. 2015 21.31
-2
Gre se za definicijo glede na kriterije, ki to določajo. Kar pa ne izključuje, da ne dobi nazaj status planeta v bližnji prihodnosti.
Migovic
14. 07. 2015 23.15
+1
Pluton je včasih imel definicijo planeta vendar so leta 2006 na generalni skupščini Mednarodne astronomske unije v Pragi Plutonu odvzeli status planeta in mu dodelili nov status pritlikavega plane
Irena Husu 1
15. 07. 2015 00.45
+1
c00kies
15. 07. 2015 01.57
+1
Pluton ne izpolnjuje vseh kriterijev (glej IAU definicija planeta), da bi bil definiran kot planet. Kuiperjev pas ima veliko podobnih nebesnih teles kot je Pluton, tudi takšnih z večjo maso. Odkritje tega pasu je bilo odgovorno, da je Pluton bil ponovno klasificiran (leta 2008, če se ne motim) kot pritlikavi planet, plutoid :)
Ciymbalta
14. 07. 2015 19.30
-3
Tako bo nekoč zemlja zgledala kot Pluton ali pa KOT LUNA
scipio
14. 07. 2015 16.48
+23
Bravo! Ex Pluto scientia! Še so na svetu programi in delu predani posamezniki in skupine, ki vlečejo človeštvo naprej. Človeštvo na njegovi poti od drevesa do nebesa, takole po korakih. En dan sežemo v makrokozmos mimo Plutona, drugi dan v mikrokozmos do kvarkov, tretji dan v biologijo do receptorja in zdravila za določeno vrsto raka...Na zdravje!
Bassettt
14. 07. 2015 21.33
-4
Bravo! Zato se vsake toliko vprašam... le s čim se moramo v Sloveniji ukvarjat ...
Sporo
14. 07. 2015 16.39
+22
Ker nas komentator Netajkun zmotno uči, da Jupitra ne moremo videti s prostimi očmi, bi vas rad opozoril na res lep prizor, ki se nam pokaže po sončnem zahodu v smeri zahoda. Na nebu izstopata dve zelo svetli pikici, leva je Venera, desno od nje pa Jupiter. Uživajte.
Anti SdS
14. 07. 2015 17.12
-5
Odvisno je tudi kakšne oči ima kdo. Mogoče imata vidva oba prav.
štrekeljc
14. 07. 2015 17.41
+6
Imam dioptrijo -5, pa sedaj Venero in Jupiter vidim brez očal, tako svetla sta.
g.noj
14. 07. 2015 19.36
+0
ADRR
16. 07. 2015 07.35
Res je. Pa če ju spremljaš vsak dan, vidiš da sta vedno bolj narazen oz. da se venera (ker je bližje soncu) hitreje odmika proti levi.
Pipsodin
14. 07. 2015 16.21
-13
A niso govorili da je Pluton oblike krompirja? Na sliki je popolnoma okrogel.
ADRR
15. 07. 2015 07.58
+4
zoo711
14. 07. 2015 16.13
+4
Dobro napisano....pohvale
c00kies
14. 07. 2015 15.33
+1
Meni je posebej zanimivo to, da se je Pluton zmeraj omenjal kot ledeni planetoid z domnevno zamrznjenim površjem. S slike se pa tokrat lepo vidijo ogromni kraterji ki zbudijo rahel dvom v domnevo, da je površje v celoti ledeno. Kot je znano, je Pluton v času ko je najbližje soncu, celo tako blizu, da je bližje kot Neptun. Morda so takrat aktivni tudi kakšni vulkani ali pa se dogaja kaj popolnoma drugačnega. Bi zelo rad videl vsa odkritja, ki bodo sledila. Je pa Pluton nekje 230 let do naslednjega najbližjega srečanja s Soncem tako da si bom tole lahko samo predstavljal :P
luckyss..
14. 07. 2015 16.06
+10
Ne skrbi, neka počitniška destinacija Pluton ne bo nikoli..razen za tiste, ki imajo raje bolj "zmerno" poletje - tam okrog -200°C...;)
c00kies
15. 07. 2015 01.42
Vem vem, da so temperature fuj fej, ne glede na to kje se Pluton nahaja na svoji tirnici. Poletja so res brrrrr brrrr xD Zanimiva mi je fotografija površja, ki do danes ni bilo kaj ekstra raziskano. Do sedaj so bile samo domneve kakšno je površje in potrdili so da se na njem nahaja tudi "led". Še bo zanimivega branja o Plutonu, sem prepričan.
24minut
14. 07. 2015 15.30
+21
3/4 cvetk med kometarji. ljudje če res ne veste o čem se gre članek, ne pisat neumnosti pod kometarje
DonDonDan
14. 07. 2015 15.57
-24
skismania
14. 07. 2015 15.19
-27
itak če vrjamete v božička
drugnben
14. 07. 2015 15.12
-14
ja če si dobr pogledu v nebo, si ga lohk vidu!!!!! hohoho
lolika.
14. 07. 2015 14.52
-31
Kako so ga pa osvetlili ko so naredili sliko? Po mojem mnenju sončni žarki ne sežejo tako daleč ali?
Sporo
14. 07. 2015 15.02
+29
Kako misliš, da so odkrili ta planet, če praviš, da ga ne osvetlijo sončni žarki? Že s teleskopom za 500 eurov ga lahko opazuješ, če veš kam gledat, seveda. To pomeni, da morajo fotoni prepotovati pot do Plutona, se od njega odbiti in pripotovati nazaj do tvojega teleskopa in v tvoje oči.
lolika.
14. 07. 2015 15.15
+4
24minut
14. 07. 2015 15.29
+8
če vidiš zvezde, ki so sonca (upam da to veš), potem logično da sega svetloba do plutona brez kakšnih dvomov
spet-sam-jest
14. 07. 2015 14.45
+2
Mrbt ga bojo pa zdej rehabilitiral nazaj u čist taprau planet.
luckyss..
14. 07. 2015 15.23
+6
Mogoče bo o tem odločal naš parlament....treba je le ugotoviti kakšne barve je točno...
CtrlDelete
14. 07. 2015 14.40
+2
Mala Miki Miška!čestitke.
dejsi
14. 07. 2015 14.23
-26
Jaz vidim tam levo nad srcem dve piki, zdaj ko je posnetek še bližji, se vidi, da sta to John Lennon, ki kadi travo, jointe pa mu zvija J. F. Kennedy, tista pika še 2 cm višje pa je Yoko Ono, ki je šla na skret, da jima ne bi smrdelo do tam. Ob srcu spodaj je še napis, kjer piše flower power forewer, New Horizons to the tombs
spet-sam-jest
14. 07. 2015 14.48
+10
miki099
14. 07. 2015 14.20
-37
Mal neumesno..A mi loh ksn razlozi kako so lahko ljude potovali v vesolje in pristajali na luni pa to ce so nedavno nazaj astronavti pa znanstveniki govoril da niso se najdl nacina ki bi jih spravl izven zemljine atmosfere??
Sporo
14. 07. 2015 14.24
+36
miki, ta trenutek vsaj štirje ali več ljudi potuje okoli Zemlje nad zemeljsko atmosfero v mednarodni vesoljski postaji.
miki099
14. 07. 2015 15.03
-5
Napis na yt..nasa jos jednom uhvacena u lazi..ker js si neznam razlozit kaj govorita pol.
Sporo
14. 07. 2015 15.08
+8
Jah, ne vem, nekomu se moreš odločit verjet...je na tebi.
drugnben
14. 07. 2015 15.14
+1
najbolš da se ne sekiraš kaj tvezijo, pa če je resnica al pa ne.... kaj pa imam jest od tega, če je stal en na luni al ne...?
štrekeljc
14. 07. 2015 17.36
+6
miki, 90% zadev na YT je POPOLNIH oslarij in neumnosti!
appollyon
14. 07. 2015 18.53
+2
E moj miki, na youtubu imaš tudi da je srbija do tokia, pa vemo do kje je! Dvomim da bi tito izdeloval dele za apolo misijo če bi bil to lari fari, še manj bi bili pa rusi tiho, ki so s pristankom na luni izgubili vesoljsko tekmo.
miki099
14. 07. 2015 21.12
+2
Drgac je to direkt od nase dol potegnn, sm sou tud na njihovo spletno stran gledat. In nc nism mislu s tem samo razlago sm hotu :)
pe?navodo
14. 07. 2015 14.19
+3
Piramido še iščejo
giovanni2
14. 07. 2015 16.25
+3