Tujina

Po 13 letih boja proti terorizmu teroristi še bolj kruti in nevarnejši

Ljubljana, 11. 09. 2014 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Miha Raičevič/U.Z./STA
Komentarji
342

Pred natanko 13 leti se je zgodil napad, ki je precej spremenil tok dogodkov na političnem mednarodnem prizorišču. ZDA so namreč po terorističnem napadu napovedale vojno teroristom, a zdi se, da je teh zdaj več, postali pa so še bolj kruti in nevarni.

Takšen prizor je Američane in ves svet pretresel pred natanko 13 leti.
Takšen prizor je Američane in ves svet pretresel pred natanko 13 leti. FOTO: Reuters

Pred natanko 13 leti so islamski skrajneži, povezani v mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, izvedli napad, ki je terjal nekaj manj kot 3000 žrtev. Najprej je potniško letalo priletelo v enega izmed dveh nebotičnikov newyorškega World Trade Centra, nato še v drugega, kmalu za tem tudi v poslopje ameriškega obrambnega ministrstva (Pentagon), četrto letalo pa je strmoglavilo v Pensilvaniji blizu Sahnksvilla.

Svet je bil pretresen, takratni ameriški predsednik George Bush pa je teroristom, ki so napad izvedli, napovedal vojno. 13 let pozneje svet ni nič bolj varen, pa čeprav so ZDA v boj proti terorizmu vložile veliko denarja, naporov, umrli so številni vojaki in tudi civilisti.

Prvi sovražnik ZDA Osama bin Laden, ki je pred 13 leti vodil Al Kaido, je že tri leta mrtev. Tu pa tam se oglaša zdajšnji prvi mož organizacije Ajman al Zavahiri, a močnejše so postale druge skrajne skupine. Povedano z drugimi besedami, Al Kaida ima dandanes precej več konkurence, vključno s skupinami, za katere je bila navdih, je z njimi sodelovala in se od njih ločila.

Al Kaida

Barack Obama je zjutraj skupaj s prvo damo Michelle in podpredsednikom Josephom Bidnom na trati pred Belo hišo namenil minuto molka v spomin na žrtve, nato pa se odpravil na slovesnost v Pentagon. Tam je dejal, da spomin na žrtve ne bo ugasnil, čeprav prihaja nova generacija rojenih po tragediji, ki bo še naprej polnila parke, stadione in mesta ter gradila stolpnice, ki segajo v nebo. Položil je tudi venec. Na jugu Manhattna v New Yorku so tradicionalno prebirali imena žrtev napadov, branje imen pa so prekinile štiri minute molka. Na kraju največje tragedije usodnega dne so sicer letos odprli tudi muzej. Žrtev so se spomnili tudi na polju v Pensilvaniji blizu Shanksvilla.

Mati vseh teh organizacij je Al Kaida. Njen prvi dom je bil Afganistan, po umiku sovjetske vojske leta 1989 in po prvi zalivski vojni, v kateri so ZDA napadle Irak, je glavni nasprotnik organizacije postal Washington.

Leta 1996 je bin Laden razglasil sveto vojno proti ZDA, dve leti pozneje pa sta skupaj s takratnim namestnikom Ajmanom al Zavahiriem razglasila fatvo, ki je muslimane pozivala k uboju Američanov, vključno s civilisti.

Prvi vidnejši napad je izvedla leta 1993 na World Trade Center. Ubitih je bilo šest ljudi, kar je v primerjavi z žrtvami, ki jih je terjal napad 11. septembra 2001, komaj vredno omembe, a s tem so skrajneži pokazali, da lahko udarijo tudi znotraj ZDA. V dveh napadih pred ameriškima veleposlaništvoma v Keniji in Tanzaniji s tovornjakoma, napolnjenima z eksplozivom, je umrlo več kot 220 ljudi.

Po 11. septembru je odmeval še en dvojni napad, in sicer v Lonodnu leta 2005. Ubitih je bil 52 potnikov, al Zavahiri pa je takrat grozil, da bo takšnih napadov še več. "Naše sporočilo je jasno - kar ste videli v New Yorku in Washingtonu (leta 2001) in kar vidite v Afganistanu in Iraku, ni nič proti temu, kar še boste videli," je takrat dejal.

Osama bin Laden in Ajman al Zavahiri.
Osama bin Laden in Ajman al Zavahiri. FOTO: Reuters

Od takrat Al Kaida ni izvedla nobenega neposrednega napada na Zahodu, prav tako pa ni mirovala. Tudi po smrti bin Ladna.

Al Kaido so sicer skušali zatreti že pred letom 2001, a zgodilo se ni nič takega, kar bi ohromilo organizacijo ali njeno vodstvo. Cia je sicer razbila nekaj njenih celic, a jedro bin Ladnove organizacije je ostalo nedotaknjeno.

11. september pa je spremenil vse. Nekaj tednov pozneje je Nato prvič uporabil 5. člen. Kmalu za tem so ameriški vojaki skupaj z vojaki drugih zaveznic v Afganistanu že preganjali Al Kaidine borce in Talibane, ki so jim nudili zatočišče. Ameriške enote so 13 let po tem še vedno v Afganistanu, Obama pa je napovedal, da bodo bojne operacije v Afganistanu končane še letos.

ZDA so se trudile zatreti Al Kaido tudi na druge načine, vključno s poskusom ustavitve financiranja. V veliko pogledih je bila uspešna, saj Al Kaida ni več tako aktivna in uničevalna, kot je bila na koncu 90. let prejšnjega stoletja ali na začetku prejšnjega desetletja.

Vendar pa svet ve, da zdaj ni več le AL Kaida. Iz njene sence so zrasle nove skupine in šle po njeni poti. Nekatere so zelo okrutne, če ne celo bolj, nekatere so zelo nevarne, če ne celo bolj, nekatere so zelo fanatične, če ne celo bolj. Vse pa nas opominjajo, da terorizem še vedno grozi.

Isis

Najhujša in praktično najnovejša grožnja je Islamska država Iraka in Sirije (Isis), ki je poleti na delih Sirije in Iraka vzpostavila kalifat in svoje ime skrajšala na Islamska država.

Ameriško zunanje ministrstvo je Isis na seznam terorističnih organizacij uvrstil že leta 2004, ko jo je vodil jordanski skrajnež Abu Musab al Zarkavi, ki je takrat svojo zvestobo obljubil Al Kaidi. Delovala je v Iraku, znana pa je bila po napadih na ameriške in druge zavezniške sile. Izvedla je več atentatov na funkcionarje in je obglavljala talce.

Kasneje je utrpela hud udarec in se nato ponovno rodila kot Islamska država v Iraku, pozneje pa kot Islamska država v Iraku in Siriji, s čimer je že nakazala svojo željo po vzpostavitvi kalifata na ozemlju obeh držav.

Takole je Isis zavzel mesto Raka v Siriji, ki je zdaj glavno mesto kalifata.
Takole je Isis zavzel mesto Raka v Siriji, ki je zdaj glavno mesto kalifata. FOTO: Reuters

Leta 2005 je al Zarkavi napovedal splošno vojno iraškim šiitom. Po državi je razposlal številne samomorilske napadalce, katerih tarča so bili ameriški vojaki, napadali pa so tudi naselja z večinskim šiitskim prebivalstvom. Voditelj al Zarkavi je bil junija 2006 ubit pri Bakubi v ameriškem bombnem napadu.

Pozneje je Isis izkoristil nestabilnost v Siriji in postal ena najbolj strah vzbujajočih skupin, ki so se borile proti režimu dolgoletnega sirskega predsednika Bašarja al Asada, v Iraku pa se je borila proti šiitskim oblastem. Uspeh je mogoče pripisati tudi velikemu nezadovoljstvu sunitov, ki so bili po strmoglavljenju režima Sadama Huseina precej bolj zapostavljeni s strani oblasti.

Na seznamu tujih terorističnih organizacij ameriškega zunanjega ministrstva je 59 skupin. Nekatere so nastale šele po 11. septembru 2001.

Njene metode so bile tako krute in brutalne, da se ji je odrekla celo Al Kaida. Njeno brutalnost je bilo mogoče videti pred kratkim, ko je organizacija obglavila dva ujeta ameriška novinarja Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa.

Ko je bil Isis vzpostavljen, je nemudoma postal prva tarča ameriške vojske v Iraku, ko pa se je vojska umaknila iz Iraka, je v Siriji z vstajo proti predsedniku al Asadu nastal nekakšen vakuum. Isis se je okrepil in zasedel večji del ozemlja v obeh državah, ter na teh območjih vzpostavil kalifat.

Da je treba nemudoma ukrepati proti Isisu, je pred kraktim opozarjal savdski kralj Abdulah. Dejal je, da bi lahko v enem mesecu skrajneži že napadli v Evropi, mesec pozneje pa tudi v ZDA.

Grožnje se očitno zaveda tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je sinoči, na predvečer obletnice terorističnih napadov na ameriških tleh, napovedal odločen boj proti tej organizaciji. Čeprav se je Bela hiša ves čas izogibala posredovanju v Siriji, pa je zdaj Obama napovedal zračne napade na položaje Isisa tudi na sirskih tleh.

Al Šabab

Poleg Isisa so oči varnostnih organizacij uperjene tudi v Somalijo in skrajno skupino Al Šabab - tamkajšnjo "podružnico" Al Kaide. Al Šabab pomeni mladina, s sponzorstvom Al Kaide pa je bila ustanovljena v začetku prejšnjega desetletja. Sprva je bil njen cilj vzpostavitev islamskega emirata v Somaliji.

Leta 2006 je skupaj z organizacijo Unija islamskih sodišč prevzela nadzor nad somalsko prestolnico Mogadiš in povzročila preplah, da se bo širila tudi v druge države. Še istega leta je na somalijsko ozemlje vkorakala etiopska vojska in z oblasti strmoglavila to organizacijo. V Somalijo so takrat vkorakali tudi kenijski vojaki, nato pa je sile tja poslalal tudi Afriška unija.

Vse to je skupino Al Šabab prisililo, da je pokleknila, a nikoli ni izginila. Ravno nasprotno, zdi se, da se je še bolj radikalizirala in se širila tudi v druge države.

Skupina Al Šabab in njen voditelj šejk Muktar Robov Abu Mansur.
Skupina Al Šabab in njen voditelj šejk Muktar Robov Abu Mansur. FOTO: Reuters

Al Kaida na Arabskem polotoku

Ekstremizem sta Al Kaida in njen voditelj Osama bin Laden izvozila tudi v Jemen. Oče bin Ladna je bil namreč Jemenec, v tej državi pa je nastala skupina Al Kaida na Arabskem polotoku (AQAP), v katero so bili prav tako vključeni sunitski skrajneži, ki so želeli strmoglaviti lokalne oblasti ter napasti interese Zahoda.

Trije izmed štirih napadalcev na ameriško veleposlaništvo v libijskem Bengaziju leta 2012 so bili po poročanju dobro obveščenih virov člani te skupine. V napadu so bili ubiti štirje ljudje, med njimi tudi veleposlanik Chris Stevens.

AQAP sicer grozi tudi z napadi v Evropi in ZDA. ZDA zato svoja brezpilotna letala, tako kot v Pakitsanu in Afganistanu, uporabljajo tudi za napade na položaje skrajnežev v Jemnu. V enem izmed takšnih napadov je bil leta 2011 ubit takratni voditelj organizacije Anvar al Avlaki. Na tleh pa se proti organizaciji bori jemenska vojska, včasih pa jim na pomoč priskočijo tudi ameriški komandosi. Pregnali so jo z juga države, vendar pa grožnja ni bila popolnoma izničena, tako kot še vedno obstaja grožnja, da bo udarila na Zahodu.

Ubiti Anvar al Avlaki
Ubiti Anvar al Avlaki FOTO: Reuters

Boko Haram

V Afriki pa se je razširila organizacija Boko Haram, ki svoje občutke do Zahoda nosi že v samem imenu. Boko Haram namreč pomeni zahodno vzgoja je prepovedana. A, to ne pomeni, da gre za vzgojno organizacijo, ravno nasprotno, slovi namreč po krutih umorih, bombardiranjih in množičnih ugrabitvah.

Pred dvanajstimi leti jo je ustanovil Mohamed Jusuf, ki je želel, da bi Nigerija postala islamska država. Policija ga je ubila leta 2009, poznavalci pa menijo, da je to še okrepilo njegove sledilce, kot pa jih je to oslabilo.

Leto pozneje je vodenje skupine prevzel Abubakar Šekau, svojo skupino povezal z Al Kaido in zagrozil Zahodu. Njegova skupina je v Abuji izvedla napad na poslopje Združenih narodov, v katerem je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, zahodnjake pa je ugrabljala in ubijala tudi drugod.

Voditelj Boko Harama Abubakar Šekau
Voditelj Boko Harama Abubakar Šekau FOTO: Reuters Video

Moto te skupine je ubijaj, zažgi, ugrabi in kjer lahko vladaj z načeli strogega šeriatskega prava. Borci te organizacije se že leta borijo z nigerijsko vojsko, predvsem na severu in vzhodu države, ubijajo pa tudi civiliste. Letos je mednarodna javnost spremljala ugrabitev več kot 230 šolark, Boko Haram pa je grozil, da jih bo prodal za sužnje.

Tarče napadov te organizacije so prevsem kristijani, vladni predstavniki, vojska in tudi muslimani, ki ne sprejemajo njene ideologije. Njen pristop je takšen, da ne kaže nobenega usmiljenja, njeni pripadniki pa brutalno divjajo po vaseh, ugrabljajo ženske in otroke in izvajajo atentate na politike in verske voditelje.

Nigerija prav veliko pomoči od ZDA za boj proti tej organizaciji ni dobila. Pentagon je razpisal nagrado na glavo voditelja Šekauja v višini sedem milijonov dolarjev, a ker organizacija ne predstavlja neposredne nevarnosti za ZAD, kaj več od tega Nigerija ne bo dobila. Ameriška zakonodaja tudi prepoveduje sodelovanje z nigerijsko vojsko zaradi njenih obtožb o vojnih zločinih in zlorabah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
14. 09. 2014 22.36
Tole bo američane, ki so celoten svet poepljali v "boj proti terorizmu" drago stalo; po 13ih letih je svet kvečjemu bolj ogrožen od verskih fanatikov kot je bil prej.Vsepovsod(na BV in afriki) kjer so se vmešale velesile je sledil šok in vzpon lokalnih ali regionalnih skrajnih gibanj(od ISIS, boko haram, al kaida pa vse tja do desnegasektorja v ukrajini), ter skrajno trpljenje prebivalcev ki so jim vsi obrnili hrbet.Za moje pojme so z bojem proti terorizmu dregnili v osje gnezdo, sedaj pa vsi bežijo pred osami in ne vedo sploh kaj narediti.Letalski napadi da bodo ustavili ISIS? pa dajte no,saj nismo otroci da bi vse verjeli....Sploh pa je zanimivo dejstvo da so ISIS sklenili non aggresion pakt z zmernimi uporniki v siriji.če prištejemo temu dejstvo, da bodo ZDa z zavezniki poslale ravno tem "zmernim upornikom" vojaško opremo za boj proti ISIS-u( s katerim imajo skelnjeno začasno prekinitev sovražnosti) potem je jasno kot beli dan, da iz te moke ne bo kruha.In v primeru da ena ali druga stran prekine ta dogovor, bodo IS znova dobili cel kup orožja v roke....
FailNation
13. 09. 2014 23.35
+1
petermirtec
12. 09. 2014 19.53
+3
O sumih, da z uradno razlago teh dogodkov nekaj ni v redu pa niti besedice? Pri tem "napadu" niti slučajni ni vse tako jasno, kot piše ta članek (kopiran od ameriških agencij). Saj ne gre za teorijo zarote temveč skoraj za evidenco zarote. V ZDA in Kanadi je zaradi tega nastalo pravo gibanje "za resnico o 11. septembru" (911 truth), kjer sodelujejo tudi priznani ameriški gradbeni inženirji, piloti in strokovnjaki za eksplozije in demolicije. Slednji, na primer, javnost opozarjajo, da se 110-nadstropni jekleni stolpnici sploh ne morejo sesuti tako hitro, kot so se - v prostem padcu - če niso minirane in zrušene z nadzorovano demolicijo. Letalo polno kerozena sploh ne more ob trku razviti zadostne temperature, da bi stopila jeklo stolpnice, saj je bila narejena, da zdrži še močnejši letalski trk. Po padcu bi tam morala ostati velikanska gmota ruševin, pa je nikjer ni bilo na spregled, kot se vidi na posnetkih, ker ju je neznana oblika uporabljenega eksploziva pretvorila v prah, ki se je vidno širil daleč naokoli. Po padcu so pogrešali več kot milijon ton ruševin betona, steka in jekla, ki bi morale biti tam, kot so vedno v drugih primerih rušenja stolpnic. "Luknjico" v Pentagonu pa sploh ni moglo narediti letalo, kvečjemu raketa ali notranji eksplozivi in sploh niso pokazali nobenih ostankov letal. Posnetke neštetih kamer naokoli pa skrivajo pred javnostjo, razen ene, ki ne dokazuje ničesar. Tudi v Pensilvaniji sploh ni bilo nobenih ostankov ljudi in letala na mestu domnevnega padca, ki jih vidimo VEDNO po letalskih nesrečah, glej primer malezijskega letala v Ukrajini. Našli so zgolj neke raztresene metalne drobnarije in luknjo, tipično za miniranje, v prirejeni obliki kril. Tudi zvok je bil kot pri miniranju, kot so pričevali tamkajšnji domačini, ki so takoj slišali bum, pa nikjer ostankov letala, ki jih vsi poznamo. Čemu bi jih skrivali, če bi bila resnica? Sploh ni neodvisnih video-foto posnetkov letalskega zaletavanja v stolpnico (tudi vaš je uradni). Nekateri ameriški video strokovnjaki in monterji pa opozarjajo, da gre za klasično pripravljeno video-montažo letal, aktivirano v realnem času, usklajeno z eksplozijami znotraj stolpnic, z večih kotov in kažejo na vidne napake pri tem, ki jih oni dobro poznajo. Vse to in še veliko več je dokumentirano tudi na spletu in youtubeu. A TO ŠE NI NAJHUJE. Irak, ki takrat res ni bil zgledna država, je povsem normalno funkcioniral. Vse religije so tam imele svobodo. Se še spomnite? Po vsem svetu so množice protestirale, naj ZDA vendar ne napadejo Irak, ker v Iraku sploh ni bilo nobenega orožja za množično uničevanje in nobenega tehtnega razloga ... nobene zveze z 11. septembrom ... le ogromno nafte. Kljub temu so ga ZDA dobesedno uničile in sedaj je tam že vsa leta haos, stokrat hujši od Saddama Huseina. Seveda so se pojavili skrajnježi, če uničiš en sistem, ki deluje in nastane brezvladje. Enako so storili z Libijo, ki je odlično funkcionirala kot država, z nenehnimi stiki z zahodom, odprta, brez revščine, celo puščavo so umetno navodnjavali, kljub na videz čudnemu voditelju (tako so nam ga prikazovali). Zbombardirali so Libijo, uničili poseben urejen družbeni sistem, spustili nasilneže iz vseh koncev, ki so kar prišli in ubijali ljudi in policaje, in danes je tam pravi pekel in nešeteo umrlih (ter medijski molk - sploh ne vemo, kaj se dogaja v Libiji). Zanimivo, to so storili potem, kko je Libija oznanila, da pri trgovanju z nafto ne bo več uporabljala doler temveč evro in uvajala svojo valuto, zlati denar.... Brez ZDA je pa sedaj svet res v veliki nevarnosti zaradi islamskih skrajnježev, toda pri tem ima ravno ameriška vladajoča elita (zlasti njihovi strici iz ozadja) ogromno masla na glavi in obstaja utemeljen sum, da vsemu svetu lažejo o teh dogodkih. Na to, namreč, opozarja vedno več samih zavednih in domoljubnih Američanov, tudi svojci žrtev 9. septembra, ne kdo od zunaj, nobeni arabci. Tudi nekdanji zaposleni v tajnih službah. A jih sistematično uti
AnonimniSlo
12. 09. 2014 13.03
+2
*\" 28 strani 9/11 commission reporta je še vedno SKRITIH. Ron Paul in ostali so štartali kampanjo #Declassify ( podobno kot icebucket challenge razn seveda da nihče ne govori o tem ) da se enkrat za vselej izve resnica kdo stoji za napadi. Spet en prekrasen primer da sem sam, našel bolj objektivne in točne informacije kot cela \"profesionalna ekipa\" 24ur. Nesposobnost? Malomarnost? Ne.. temu se reče propaganda. In ker mislm da je propaganda SOVRAŽNI GOVOR, bi prosil da ali : a) zbrišete celotno novico b) naredite svoj šiht in predstavite objektivno sliko tega dogodka bralcem. Kako lahko trdite \"ZDA so namreč po terorističnem napadu\" da je bil to teroristični napad ČE ŠE VEDNO NISO NA RAZPOLAGO VSE INFORMACIJE? Se greste srednjeveško sodišče? Kako ste lahko tako neizmerno površni o novicah katere so IZREDNEGA pomena za razumevanje globalnega teatra? Kje je tista meja? Med površnostjo, malomarnostjo, nesposobnostjo in načrtnim kriminalnim pranjem možganov? Kje je ta meja? Vi se zelo močno nagibate proti PROPAGANDI. In kje so agencije za nadzor nad mediji v tej državi??? Miha Raičevič = sram te naj bo iz dna duše. Faliu si poklic poba.
BioKokos
12. 09. 2014 08.06
+2
To je samo eden od dokazov kako naivni smo lahko ljudje, tukaj berem komentarje to res že ptički čivkajo da je "teorija zarote", je pa dejstvo da so v ameriki zaradi tega še vedno pripravljeni pobijati boge ljudi v Iraku oz. "braniti" svojo domovino ne da bi se zavedali da je njihova domovina trn v peti tudi njim .
dog21
12. 09. 2014 07.33
Zomby Desies Area
FailNation
11. 09. 2014 22.46
+4
USA ALL THE WAY! Propaganda .....tralalla že ptički pojejo....
ONniON
11. 09. 2014 21.21
+6
Kratko in jedrnato ; ZDA so si čisto sami krivi
dog21
12. 09. 2014 07.35
-1
Sami so svoje, peak oil 2000, to je vse kar je treba vedeti
dog21
12. 09. 2014 07.38
+0
Blok 7 se je pa sam zaminiral, aja gasilci so ga v par urah, ja ja
Tromblon
11. 09. 2014 19.21
+6
se spomnim, kaj si mislm ni važno, poznam resnico, najbl smešn mi je pa blo k so pol še v Ljubljani evakuiral WTC hahahahah :)
Helmuth
11. 09. 2014 19.54
+0
dreko123
12. 09. 2014 07.51
-1
wtc 7 se je podrl ker je baje plinska bomba explodirala hahahaha
antiXfashizmXeuXgso
12. 09. 2014 11.21
-1
Damir8
11. 09. 2014 19.16
+9
ZDA 9/11 .. Palestina 24/7 :(
prava resni.ca
11. 09. 2014 20.14
-3
white power
11. 09. 2014 18.32
-6
s to mržnjo do zda se vam je zameglil razum,ubogi reveži
Bendit
11. 09. 2014 18.28
+8
To pa je presenecenje...not. Vojna proti drogam, drog se vec, vojna proti teroristom, terorisov se vec, a ma sama presenecenja...da bi pa kdo delal na izobrazevanju, zdravstvu, sociali itd pa ne, zakaj le, ker to bi dejansko prineslo spremembe?
zvit kot presta
11. 09. 2014 19.19
+6
Jaz se ze dalj cas borim proti ljudski norosti pa je pri nas norcev vedno vec.
Jimi1
11. 09. 2014 18.03
+9
Problem, t.j. teroriste so prek CIA podružnic sami izšolali in ujčkali dokler jim niso postali "nevarni".... Sedaj pa jih skupaj z multi-kulti opcijo selitve na zahod uporabljajo za ukinjanje demokratičnih norm staroselcev.
gizmohizmo
11. 09. 2014 17.06
+12
Oh prosim a spet o tem. Vsa pieteta do umrlih in do trpljenja sorodnikov. A zagotovo so se do sedaj amerićani že 1000 krat mašćevali za to. Upam da bo govora o tem samo danes. Saj se je zgodila tudi Srebrenica pa ni toliko govota o tem,prek kratkim je v palestini bilo ubitih nekaj tisoć....ma nima smisla govorit samo prosim medije(ja, urednike) ne bodite nasilni nad nami,prosim. Hvala
tojeto7
12. 09. 2014 00.06
+3
morajo o americanih saj jih ti financirajo mislim 24ur
FeelsGoodMan
11. 09. 2014 16.41
+11
Vse je blo detoneran in posnetki so vsi obdelani. Poguglejte "September Clues".
DXXX7
11. 09. 2014 16.34
+19
Al kaida in vse teroristicne skupine so le krinka ameriske CIE in amerika je sama zrusla WTC neksteri vete o cem govorim ...
Plejadanec
11. 09. 2014 16.37
+9
dreko123
11. 09. 2014 17.16
-1
zanimivo je tudi da v "napadu" na wtc ni umrl noben žid... mesec prej je imel pa mossad polne roke dela ko so nastavljali detonatorje po stavbah...
zvit kot presta
11. 09. 2014 19.21
-2
alenexxx
11. 09. 2014 16.32
+7
Družina umorjena ameriškega novinarja Steven Sotloffa je izjavila da je biu Sotloff prodan ISIL-lu od "zmernih upornikov" za 50.000 dolarjev
zemljemerec
11. 09. 2014 15.36
+8
na račun treh porušenih stolpnic v NY so Američani pobili z orožjem že 1 milijon islamskih državljanov in zravnali z bombami šest držav ter pregnali preko 10 milijonov ljudi v sosednje države...koliko ameriških vojakov je umrlo na tuji zemlji kot agresorska vojska pa preštejte sami.
zvit kot presta
11. 09. 2014 15.15
-2
Roman Jakic : 9/11: We will never forget the victims of that terrible day. RIP.
nsiirhilnil
11. 09. 2014 15.31
+2
RIP bili so le sredctvo za dosego cilja...
Nauders
11. 09. 2014 14.31
+13
11/9 je vprašljiv, pristanek na luni pa še bolj
zvit kot presta
11. 09. 2014 14.34
-4
a si prepričan, da tudi ti nisi kakšen hologram?
dreko123
11. 09. 2014 17.18
+3
kar pride iz ust ameriških administracij je vprašljivo oz. zaglumljeno... vse kar znajo že vso svojo zgodovino je - zavajati in glumiti...