Tujina

'Farage je zadnji strahopetec, ki je zapustil kaos, za katerega je odgovoren'

London, 04. 07. 2016 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Eden glavnih zagovornikov britanskega izstopa iz Evropske unije, Nigel Farage, je odstopil z mesta vodje evroskeptične stranke. Kot je dejal, je zmaga na referendumu bila njegov politični cilj, ki ga je tudi dosegel. Zdaj se, kot pravi, namerava umakniti v zasebnost.

Nigel Farage je bil med kampanjo za izstop Velike Britanije iz EU najbolj glasen, zdaj pa bi se umaknil v zasebnost.
Nigel Farage je bil med kampanjo za izstop Velike Britanije iz EU najbolj glasen, zdaj pa bi se umaknil v zasebnost. FOTO: AP

Tisti, ki so zakuhali brexit, si zdaj eden za drugim perejo roke in najtežje delo – dejanski proces izstopa iz EU – prepuščajo drugim. Vodja britanske evroskeptične stranke Ukip, sicer evropski poslanec in eden glavnih zagovornikov britanskega izstopa iz EU Nigel Farage je namreč danes odstopil z mesta vodje stranke. 

"Odločil sem se odstopiti z mesta vodje Ukipa," je dejal na novinarski konferenci v Londonu. "Zmaga zagovornikov brexita na referendumu pomeni, da so bili moji politični cilji doseženi. Moj cilj odhod iz EU je bil dosežen, moja misija je končana," je dejal. Britanci so njegov izstop iz stranke šaljivo poimenovali 'frexit'.

Farage je bil poleg nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona ena glavnih oseb v kampanji za izstop Velike Britanije iz EU pred referendumom 23. junija. Na referendumu je 52 odstotkov Britancev glasovalo za odhod države EU.

Farage je danes dejal, da bo ostal član stranke, ki jo je vodil od leta 2010, in jo bo še naprej podpiral, sicer pa se namerava umakniti v zasebnost. Bo pa do konca mandata ostal evropski poslanec. Napovedal je tudi, da bo natančno sledil procesu pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU.

Stranka Ukip (Stranka za neodvisnost Združenega kraljestva) si je od ustanovitve leta 1993 - Farage je bil eden od njenih soustanoviteljev – prizadevala za izstop Velike Britanije iz EU.

Farage je bil evropski poslanec od leta 1999, nikoli pa se mu ni uspelo prebiti v britanski parlament, čeprav je kar šestkrat kandidiral za poslanca.

'Farage je strahopetec'

Manfred Weber, vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), je Faragea zaradi odstopa označil za strahopetca. "Farage je zadnji strahopetec, ki je zapustil kaos, za katerega je odgovoren. To kaže, da nima nikakršne kredibilnosti," je tvitnil.

Evropski poslanec iz Slovenije Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) je v odzivu izpostavil, da "odstopi po referendumu predvsem tistih, ki so zagovarjali brexit, dokazujejo, da brez načrta in vizije težko tudi prevzemaš odgovornost za referendumska stališča in izjave, v katere tudi sami očitno niso verjeli, sicer ne bi odstopili". Po njegovi oceni odstopi znova potrjujejo, "da zagovorniki brexita niti sami niso verjeli, da lahko zmagajo ter da so ves čas govorili o brexitu, brez da bi imeli vsaj osnovno idejo, kako ga v resnici izpeljati", so sporočili iz njegove pisarne.

Nigel Farage odstopa - 2
Nigel Farage odstopa - 2 FOTO: AP

Kdo bo prevzel vajeti?

Vodja Ukipa ni edini strankarski voditelj, ki je odstopil po referendumu. Odhod z mesta premierja in predsednika konservativcev je napovedal tudi David Cameron, ki je sicer, potem ko je od Bruslja dobil določene koncesije, podpiral obstanek v EU.

Kdo bo nasledil Camerona, še ni jasno. Precej podpore uživa notranja ministrica Theresa May, ki jo je po obrambnem ministru Michaelu Fallonu danes podprl še vodja diplomacije Philip Hammond, češ da je odločna ženska, ki bo znala braniti britanske interese.

Farage se medtem zavzema, da bi novi premier prišel iz vrst zagovornikov brexita, čeprav konkretnih imen ne omenja.

Konservativec Boris Johnson, ki je bil na čelu kampanje za izstop, je sicer že napovedal, da se za položaj ne bo potegoval.

Stolček se po referendumu maje tudi vodji laburistov Jeremyju Corbynu, ki mu je del poslancev prejšnji teden izrekel nezaupnico. Corbyn kljub temu vztraja na mestu vodje glavne opozicijske stranke.

Britanski minister: Državljanom EU nam ni treba zagotoviti pravice, da ostanejo

Veliki Britaniji državljanom Evropske unije ni treba zagotoviti pravice, da ostanejo na Otoku, če ne bo prejela zagotovil drugih držav EU, da njeni državljani lahko ostanejo tam, pa je danes v britanskem parlamentu dejal britanski minister za migracije James Brokenshire.

Status tujcev v Veliki Britaniji je po odločitvi britanskih volivcev, da zapustijo EU, postal tema političnih sporov. Unija sicer zagotavlja prost pretok delovne sile.

"Govori se, da bi lahko vlada državljanom EU, ki živijo v Veliki Britaniji, popolnoma zagotavljala pravico, da ostanejo," je povedal minister. "A to bi bilo nerazumno, če od drugih evropskih vlad ne bi prejeli vzporednih zagotovil za britanske državljane, ki živijo v njihovih državah," je izpostavil.

Poudaril pa je, da bodo državljani EU še naprej dobrodošli na Otoku.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
05. 07. 2016 13.16
+6
Tudi pri nas je nadzor nad TV novicami - če boste verjeli, kakšno škodo delajo delavci v Luki, pa v Elek.ener., pa kasneje v Telekomu, nič ne verjemite - uporabite zdrav razum! Gre se samo za EU in svetovno diktaturo!
Transformerji
05. 07. 2016 13.08
+4
Glede na tisto, kar je napisano spodaj - malo premislimo, kaj se dogaja v Luki Koper, pa Elektro energetiki, nadaljevalo se bo v Telekomu, kaj je z bankami pa vemo. Država oz. predrstavniki države, ki jih resnici na ljubo sovražimo vse po vrsti, morajo poskrbeti za to, da bodo velesile in državljani delovali kot Borgi!
Transformerji
05. 07. 2016 13.00
-2
Za mene je Farage zmagovalec - kajti EU postaja diktatura, tako kot ameriška in ruska! Kot predsednik vlade Pahor tega ni mogel ugotoviti, je pa ugotovil Janša in Cerar. Vlada je delala tisto, kar so ji naročili v Bruslju -pa je država pokradena. Torej še enkrat; vse mora biti v načrtu - peščica bogatih in revni, ker pa je revščina prepočasi nastajala, moramo dobiti migrante in begunce. Za to je pa poskrbela Angelca!
cool1
05. 07. 2016 11.56
+4
Komu je on odgovoren za to sranje , ki ga je naredil , in komu oz. kako bo povrnil vso škodo, ki bo nastala iz tega ?! Skril se bo v luknjo , narod pa bo samo še na slabšem, kot je bil do sedaj !
grozjak
05. 07. 2016 08.23
+7
mislim, da je za nas prav vseeno, kje je kdo in kaj dela..........................
Strelja?ko
04. 07. 2016 20.09
+7
Strahopetec? hoho kdo to govori? Levekarji? Ja, jaz pa povem, da že 2 leti, noter vlačite vse te islamske šizofrenike, ki šetajo po prostem že od sadamovih vojn... Ima že prav. Raje odpeljal celo Britanijo in zaprl mejo. zaradi varnosti, da boste razumeli. Mi pa naj se brigamo zase in gremo še mi proč... Ker tole se ne bo dobro končalo, ker so v ozadju ložarski podzemljaši.
Bofur
04. 07. 2016 20.25
+9
Britanija je bila že do zdaj zaprta, hermetično. Zgleda, da še nikoli nisi letel v London iz Slovenije. Takega pregleda v še nikjer drugje nisem doživel, kot sem ga ob prihodu na ketaišče v Londonu, pa je šlo za interni let iz države članice v državo članico :)
Priap
04. 07. 2016 20.46
+7
Kakšne oslarije pa eni kvasite, to je že smešno. A zaradi zaprtja mej v narekovajih, pa bo priseljevanje v VB kaj manjše? Odgovor je ne, samo nekateri bodo s tem imeli večje koristi...
Infraping
04. 07. 2016 21.49
Transformerji
05. 07. 2016 13.14
Migranti se švercajo v Anglijo - verjetno jim je Angelca določila kvoto - se tem se pa Angleži ne strinjajo!
appollyon
06. 07. 2016 16.51
Nigel farage je bil za migrante, in je menil da bi jih morali mirne krvi sprejeti koliko rjih pride. Prav tako je bil za TIPP in GSO hrano! Najbolj smešna mi pa je izjava tega strahopetca, da je proti ker EU želi islamizirati britanijo. Se vidi da nima vseh čistih v glavi. Namreč Bitanija ima na procent največ muslimanov v EU-ju, tistih z državljanstvom seveda. Imaš predele v Coventryu in londonu, kjer imajo praktično šaria law, kjer se ženska ne upa sama hoditi skozi mesto, sploh pa ne brez nindža odprave! In prav anglija je bila tista ki je nam trdila da se bodo islamisti asimiliral, je prava obtoževala tiste ki so bili proti migrantov, namreč v londonu so prvi začeli prostestirat, in prav nigel je bil tisti ki je te proteste zatrl s pomočjo rasizma. Seveda tako neumni kot je on ne ločijo rase med religijo!
zimerman
04. 07. 2016 19.49
-2
Evropa ne zna niti za 6 mesecev naprej napovedati za sebe, potem pa VB napoveduje propad. Tako kot so ZDA padle v recesijo, sedaj pa Evropa plačuje haha. Mi smo zadnji, ki bi lahko komurkoli diktirali, ker so nas drugi že večkrat dokazano popacali za malico. Ko bo šlo zares, bodo Merklica in njeni evropski klečeplazci glavni samo še na vasi.
banananjamm
04. 07. 2016 19.42
+15
Če poenostavimo. Farage dela v podjetju, kjer vleče enormno plačo za nabijanje. Na vse načine serje in diskreditira to isto podjetje. Nagovarja del delavcev v tej firmi, da bi bilo za njih mnogo bolje, če bi šli na svoje in sami ustvarili novo firmo. Ko mu to uspe pove tem istim delavcem " bravo!! jaz sem dosegel svoje in ne bom z vami vodil in ustanavljal to novo firmo ampak bom vseeno ostal tukaj, kjer je vse tako narobe....... Toliko o njegovi kredibilnosti.....
zimerman
04. 07. 2016 19.52
-1
In koliko so kredibilni ostali evropski poslanci, ki tudi na tvoj račun seksajo po italijanskih otokih? Lepo te prosim!
cool1
05. 07. 2016 11.57
+3
daf3
04. 07. 2016 19.20
+8
hehe ta je pa car da je nat....il celo Britanijo no več kot polovico
.jest
04. 07. 2016 19.11
+0
Ampak mi res ni jasno, zakaj ta 24ur nabija toliko po nareku šefov iz amerike? Pač je bila to volja večine in ni nujno, da se bodo imeli na dolgi rok slabše. Mogoče celo boljše. Mi je pa zanimivo, koliko sposobnih vedeževalcev je v naši državi, ki že vnaprej vidijo propad Velike Britanije.
appollyon
04. 07. 2016 19.01
+3
Po domače povedano N*** jih je, sami in še nekatiri njegovi podporniki pa mu konec koncev še ploskajo. Me prav zanima če bodo na koga bodo s prstom kazal.
Smrekar1
04. 07. 2016 18.58
+7
Počasi postaja jasno, da VB ne bo sposobna izpeljati Brexita. Čestitke Merklovi za pametne poteze: predstaviti pogajalska izhodišča v roku 8 ur od referendumskih rezultatov (mi smo pripravljeni), ter na zahtevo naj VB najprej uporabi 50. člen, potem se bomo šele pogovarjali. Na ta način odpade nadaljnje izsiljevanje VB, ki se jim bo hudičevo mudilo, če želijo izpogajati kaj uporabnega. Poleg tega da Britancem jasno vedeti kdo bo v primeru izstopa v podrejenem položaju. Samo še sklepno dejanje - nove volitve, kjer bo zmagala pro-Evropska stranka in zadeva bo zaključena. No, skoraj zaključena - podrepnike tipa Farage in Johnson morajo kaznovati zaradi veleizdaje (gl. slavni prizor iz Pogumnega srca).
HorstWiesel
04. 07. 2016 19.12
+1
A misliš tisti prizor, kjer mučijo in ubijejo borca za samostojno, suvereno in neodvisno Škotsko, kjer ubijejo borca, ki ni hotel tujcem hlapčevati,.....?
bebo3
04. 07. 2016 18.54
+2
tale po mojem ne bo dosegel visoke starosti, in to kmalu.
Aijn Prenn
04. 07. 2016 21.57
alicante123
04. 07. 2016 18.34
+9
17 let se je gnezdil kot evroposlanec z letno plačo €96,000 + stroški in dodatki
zimerman
04. 07. 2016 18.46
+14
Tako kot vsi ostali, ki niso niti ust odpirali.
oblikovana realnost
04. 07. 2016 18.53
+0
Je rekel da domovina, svoboda, neodvisnost, samoodločanje.... NIMAJO CENE. Je delal za neodvisnost otoka kljub temu da je vedel da bo izgubil to letno plačo in ostale ugodnosti. Ni dosti takih politikov v današnjih časih.
oblikovana realnost
04. 07. 2016 18.23
+1
Novi Zelandiji in Avstraliji je uspelo brez bližnje Evrope. Tudi imigracijo bodo imeli samo da bodo sedaj lahko zavrnili potencialne parazite.
alicante123
04. 07. 2016 18.55
+5
O kateri Avstraliji ti govoriš ? O tisti, kjer je 80% rudnikov in 12 % najrodovitnejše zemlje v tuji lasti
masni
04. 07. 2016 18.10
+2
Brez načrta in vizije so prevzeli oblast Cmerarji ,samo da ne zmaga desnica, sedaj pa imamo kaos na vseh področjih.
HorstWiesel
04. 07. 2016 18.17
+5
HorstWiesel
04. 07. 2016 18.18
+25
V Sloveniji nimamo ne levice in ne desnice, imamo samo ali barabe ali pa nesposobne
kolbek460
04. 07. 2016 17.26
+2
Račun pride ,,,
znesek123
04. 07. 2016 17.09
+11
haha bežijo iz potapljajoče se barke :D
Naveli?anec
04. 07. 2016 17.39
+6
EU je potapljajoča se barka. Sploh ko bo vstopila Turčija. Kot da bi torpedirali lastno ladjo.
290ktober
04. 07. 2016 17.54
+0
Naveli?anec
04. 07. 2016 17.59
-3
Ruska avantura.
04. 07. 2016 18.47
+2
Znesek to je samo površina oni že vejo kaj delajo, elita ima pripravljen program in to dolgoročni program v svojo korist in to ni ničdobro za male ljudi, ki so v njihovih očeh samo številke, ki jih je treba odstraniti.
gongash
04. 07. 2016 17.04
+0
zdej gre pobrat podkupnine in se preselit na arubo
nevica
04. 07. 2016 17.02
+11
Evo Janša je skregal Slovence, to je hotel, pa nikakor ne odstopi in se ne umakne v zasebnost. Že toliko časa......pa se še vedno tako krčevito oklepa. Le kakšno zlo ima še v načrtu, da mu ni dovolj?