Prva sodba ICC: Lubanga je kriv

ICC je izreklo prvo sodbo od ustanovitve. Nekdanjega vodjo milice v DR Kongo Thomasa Lubanga je sodišče spoznalo za krivega novačenja otrok vojakov med državljansko vojno med letoma 2002 in 2003.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Thomas Lubanga

Thomas Lubanga (Foto: Reuters)

Med sojenjem na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu je Thomas Lubanga zanikal obtožbe, da je med državljansko vojno v Demokratični republiki Kongo novačil otroke, mlajše od 15 let, ki so se morali nato boriti v oboroženem krilu njegove politične skupine. Tožilec Fatou Bensouda pa je trdil, da je Lubanga "nedvomno kriv". Obtožnica je navajala, da so otroke po Lubangovem ukazu med vojno v 20 taboriščih po državi urili za plenjenje, ubijanje in posiljevanje.

Sojenje Lubangi, ki ga je DR Kongo ICC izročil marca 2006, se je začelo 29. januarja 2009 in je bilo prvo sojenje na leta 2002 ustanovljenem ICC v Haagu. Današnja sodba pa je prva, ki jo je ICC izreklo od ustanovitve.

Sodišče je Lubango spoznalo za krivega vojnih zločinov, vendar mu še ni izreklo kazni. Grozi mu najvišja mogoča kazen, dosmrtni zapor.

Primer Lubange je sicer prvi primer na ICC, v katerem gre izključno za vprašanje otrok vojakov, zato sodba predstavlja pomemben pravni precedens.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 6
 
br.0001s 14.03.2012 23:24:22
ICC kdo te te jemlje resno? Nabijem ga ja tebi, tvojim ZDA in vsem ostalim, ki čakajo z vazelinom v roki pred vrati ZDA.
Več komentarjev