Tujina

Po izteku prekinitve ognja v Gazi se nadaljuje obstreljevanje

Gaza/Tel Aviv, 20. 08. 2014 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obstreljevanje v Gazi se nadaljuje. Terjalo je najmanj osem smrtnih žrtev. Kršitev prekinitve ognja še pred njenim iztekom je ustavila tudi mirovna pogajanja med stranema v Kairu.

Potem ko je Hamas še pred iztekom prekinitve ognja v torek ob 23. uri po srednjeevropskem času na območje Izraela izstrelil prve rakete in je Izrael na napad odgovoril, se je obstreljevanje nadaljevalo tudi ponoči.

V več deset izraelskih zračnih napadih na območje Gaze je umrlo najmanj osem Palestincev. Med njimi sta tudi soproga in hčerka vojaškega vodje Hamasa Mohameda Dejfa, je davi na Facebooku sporočil predstavnik tega palestinskega gibanja Musa Abu Marzuk. Po njegovih besedah je Izrael iskal izgovor, da bi lahko vzel za tarčo katerega od visokih predstavnikov Hamasa.

Poleg dvojice je bilo danes zjutraj v izraelskem obstreljevanju hiše v Deir al Balahu ubitih še šest Palestincev, od tega trije otroci, njihov oče in njegova noseča žena, navedbe zdravstvenih oblasti v Gazi povzema francoska tiskovna agencija.

Tudi Hamas je izvedel več deset izstrelitev raket na Izrael, od katerih je ena padla na Tel Aviv, a ni terjala žrtev. Še eno so izstrelili na Jeruzalem, a jo je prestregla protiraketna obramba.

Palestinski deček
Palestinski deček FOTO: Reuters

Hamas odstopa od pogajanj za premirje

Kršitev prekinitve ognja še pred njenim iztekom je ustavila tudi mirovna pogajanja med stranema v Kairu, kjer sta si prizadevali doseči dogovor o trajnejšemu premirju. Tako izraelska delegacija kot palestinski pogajalci so odšli domov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na Hamasove grožnje poudaril, da bo Izrael nadaljeval operacijo Zaščitni rob na območju Gaze in na vsak napad še siloviteje odgovoril. "Če bo Hamas izstrelil rakete, bomo odgovorili še siloviteje, in če ne bodo razumeli danes, bodo jutri. če ne bodo razumeli jutri, bodo pojutrišnjem," je posvaril.

Oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas pa je sporočilo, da odstopa od posrednih pogajanjih v Egiptu. "Pozivamo palestinsko delegacijo, da se umakne iz Kaira in se ne vrača," je povedal njihov tiskovni predstavnik.

Prav tako so v znak krepitve konflikta z Izraelom tuje letalske družbe, med katerimi je tudi slovenska Adria Airways, opozorili, naj ne letijo v Tel Aviv. "Opozarjamo mednarodne letalske družbe in jih pozivamo, da v četrtek od 5. ure naprej po srednjeevropskem času odpovejo lete na letališče Ben Gurion".

Egipt Izraelce in Palestince poziva, naj se vrnejo na pogajanja

Egipt, ki posreduje v pogajanjih za sklenitev trajnejšega premirja, je sporočil, da ohranja stike tako s palestinsko kot z izraelsko stranjo. Ob tem ju poziva, naj spoštujeta prekinitev ognja in nadaljujeta pogajanja, s katerimi bi dosegli trajno premirje.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je obsodil kršenje prekinitve ognja in izrazil razočaranje zaradi ponovnega izbruha sovražnosti. Obe strani je opomnil, da ne smeta dopustiti, da bi se napetosti še dodatno zaostrile. Ob tem je Izrael in Palestince pozval, naj se dogovorijo za trajno prekinitev ognja.

Mednarodni nevladni organizaciji za človekove pravice Amnesty International in Human Rights Watch pa sta Izrael pozvali, naj njima in drugim organizacijam omogoči dostop do Gaze, da bi lahko "preiskale obtožbe o resnih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava s strani obeh strani v konfliktu". Kot sta zapisali, jima Izrael vse od začetka vojaške operacije 8. julija preprečuje vstop v Gazo prek mejnega prehoda Erez, prošnjo za dostop pa so jima zavrnile tudi egiptovske oblasti. Organizaciji opozarjata, da bi aktivno spremljanje stanja človekovih pravic na terenu lahko pomagalo preprečiti nove podobne kršitve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
21. 08. 2014 07.30
+2
Reveži v Gazi so kolateralna škoda usklajene akcije Vahabitov, da malo razbremenijo pritisk na one, ki osvajajo Irak in Sirijo.
flum
20. 08. 2014 20.52
+3
Itak se ne morš nč dogovort z arabcam. Kuga 21. stoleja so arabci !
FreikorpsSLO
20. 08. 2014 17.55
+3
Židje na zlaganih dejstvih in jokanju o holokavstu manipulirajo, zavajajo in še naprej morijo. Kuga 20. in 21. stoletja so ti pohlepni dolgonosci talmudski.
covjek_
20. 08. 2014 12.45
-4
Ovce res...kaj vam ni jasn da je hamas na strani izraela?po dog izstreli par raket na neko vuko..bino v izrael in tako dobi izrael eazlog za masaker nad zenskami in otroki...iztrebit jih hocejo
spletni Kritik
20. 08. 2014 14.17
+2
spletni Kritik
20. 08. 2014 10.41
+1
Pred cca 17 urami je Hamas istrelil rakete nad Izraelsko ozemlje. IDF je odgovorila z letalskimi protinapadi. So pa Izraelci oz. IDF lepo zapisali in bom prevedel: Še enkrat je Hamas prekinil premirje ognja. Spet so večja Izraelska mesta pod napadi raket. Spet mora na miljone Izraelcev bežati v zaklonišča. Hamas je sprejel odločitev. Sedaj bomo mi sprejeli svojo!
POŠTENO JEBENO
20. 08. 2014 09.20
+1
"Po izteku prekinitve ognja"......ja konc je, udri po sosedu.......kaj tuki ni jasno??? Naprej se pokajo!!!
POŠTENO JEBENO
20. 08. 2014 09.21
+1
pa pozabu sm...nedolžni umirajo, Američani pa roke manejo k orožje pošiljajo.
Misija1
20. 08. 2014 21.28
-1
Americani ne rebijo posiljat orozja Izraelu, saj ima ta eno izmed najmocnejsih orozarskih industrij na svetu! Nekoc so dobivali orozje, danes so eden izmed vodilnih na svetu, ki ga izvazajo!
rogerrabbit
20. 08. 2014 08.25
+0
"Prekinitev ognja je mrtva in odgovoren je Izrael," je dejal vodja palestinske delegacije'' HMMM.... Na Izraelsko ozemlje so še pred iztekom prekinitve ognja rakete izsrelili palestinci... tako, da res ne vem kdo je tokrat kriv za propadla pogajanja...
spletni Kritik
20. 08. 2014 10.43
+0
tokrat? Vedno Hamas prvi prekine oz. prvi začne.. Izrael je civilizirana država, ki spoštuje mednarodno pravo.
ficfiric 1
20. 08. 2014 20.18
+0
+0
vsaj dolgčas jim ni... te so pa nekam hitro letos začeli praznovati Novo Leto!