Tujina

FOTO in VIDEO: Rusija in Ukrajina se pogovarjata: prvi koraki so plahi, so pa

Kijev/New York, 04. 03. 2014 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prvič po izbruhu krize je javnost nagovoril ruski predsednik Putin, ki pravi, da se je v Ukrajini zgodil neustaven državni udar. Kljub temu so ruske oblasti z novimi ukrajinskimi vzpostavile prvi stik.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes dejal, da je njegova vlada vzpostavila prve stike z ruskimi kolegi, katerih cilj je rešitev krize v Ukrajini. "Za zdaj so posveti plahi, a prvi koraki so bili narejeni," je sporočil Jacenjuk.

Kot je dejal, želijo razumeti stališče Rusije glede kreditov, ki jih je Moskva Kijevu odobrila decembra lani sedaj že odstavljenemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču, so sporočili iz vlade v Kijevu po pogovoru novega premiera z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem v Kijevu.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes sprejela odločitev o napotitvi vojaške opazovalne misije v Ukrajino. Neoboroženi opazovalci naj bi odpotovali že v sredo. Njihova naloga bo opazovanje ruskih vojaških dejavnosti. Ali bodo dejansko lahko obiskali tudi polotok Krim, še ni znano.
Jacenjuk je pojasnil, da dolg Ukrajine za zemeljski plin Rusiji, ki se je nabral v času bivšega režima, znaša dve milijardi dolarjev. Kot je dodal, je Moskva začasno ustavila izplačilo nove tranše pomoči v višini dveh milijard dolarjev, ki jo je v skupni vrednosti 15 milijard dolarjev obljubila Kijevu decembra lani.

"Želimo, da Rusija jasno pove, če bo izpolnila svoje zaveze, ki jih je dala pred meseci," je še dejal.

Putin ruska stališča pojasnjeval novinarjem

Ruski predsednik Vladimir Putin je imel danes prvo tiskovno konferenco po tem, ko je odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zapustil Ukrajino in prebegnil v Rusijo. Dejal je, da je bil v Ukrajini izveden neustaven državni udar, saj se je zgodil militanten prevzem oblasti. Rusija za zdaj ne vidi nobene potrebe po uporabi sile na Krimskem polotoku, vendar pa ima za to vse možnosti, opozarja Putin. Dodaja, da bo uporaba sile v Ukrajini izbrana le v skrajnem primeru, vse to pa bo po njegovih besedah legalno.

Skupine, ki so prevzele oblast na Krimskem polotoku, po besedah Putina niso ruski vojaki, ampak lokalne samoobrambne sile. Zatrdil je tudi, da Rusija ne spodbujala separatističnih teženj na Krimskem polotoku. Glede razmer v vzhodnem delu Ukrajine pa je dejal, da si Rusija pridržuje pravico ukrepati, če bo tam brezvladje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters
Italijanski zunanji minister Federica Mogherini je sporočil, da se je Rusija odločila, da se njihovi predstavniki jutri srečajo s predstavniki zveze NATO. Evropski voditelji pa so medtem sklenili, da na željo Ukrajine 18 ukrajinskim državljanom na območju EU zamrznejo premoženje.

Putin je tudi povedal, da je Janukovič izpolnil vse obveze iz dogovora, ki je bil 21. februarja sklenjen z opozicijo. Ukrajinci so si zaželeli spremembe, vendar pa nelegalnih sprememb ne smemo spodbujati, je dejal Putin. Po besedah ruskega voditelja, je Janukovič še vedno legitimen predsednik Ukrajine, vendar pa nima dejanske moči. Ob tem je Putin poudaril, da bo Rusija Krimskemu polotoku nudila finančno pomoč. Putin naj bi Janukoviču tudi povedal, da nima več politične prihodnosti. Od kar je prišel v Rusijo, sta se srečala enkrat. Putin pravi, da je bil takrat videti zelo živ, če pa bi ostal v Ukrajini, pa bi bil po Putinovem prepričanju že mrtev. Govorice, da je umrl zaradi srčnega napada je Putin označil za neresnične, ob tem pa se je pošalil, da bo Janukovič prišel na pogrebe tistih, ki so te govorice razširili.

"Če bodo v Ukrajini v razmerah terorja izpeljali volitve, jih Rusija ne bo priznala," opozarja Putin.

Nič več poceni plina za Ukrajino

Kar se tiče srečanja skupine G8 v Sočiju, pa je Putin dejal, da ga je Rusija pripravljena organizirati, vendar pa Zahodnim voditeljem ni treba priti, če tega nočejo. Odzval se je tudi na grožnje, da bo Rusija izpostavljena sankcijam, če se razmere v Ukrajini ne bodo hitro umirile. Dejal je, da je bil včerajšnji pogrom na finančnih trgih taktičen in začasen. "Tisti, ki razmišljajo o sankcijah, naj razmišljajo o škodi, ki jo bodo utrpeli. Vse grožnje proti Rusiji so kontraproduktivne," je pojasnil.

Prvi mož Gazproma Aleksej Miler je napovedal, da z aprilom njegova družba Ukrajini ne bo več ponujala zemeljskega plina po znižani ceni. Putin je glede tega pojasnil, da sklenjen dogovor predvideva četrtletno dogovarjanje o ceni. Ruski predsednik je navedel podatek, da bo Ukrajina Rusiji dolžna skoraj dve milijardi dolarjev, če ne bo plačala v preteklem mesecu porabljenega plina.

Kerry prispel v Kijev in obljubil pomoč

V Kijev je prispel ameriški zunanji minister John Kerry. Takoj ob prihodu je napovedal za milijardo dolarjev garancij Ukrajini za najem posojila. S tem želijo ZDA po besedah Kerryja pokazati podporo novim ukrajinskim oblastem. Neimenovani visoki ameriški diplomat pa je dejal, da bodo verjetno ZDA proti Rusiji sankcije uvedle že v kratkem. "Gre za dneve, ne tedne," je vir dejal agenciji Reuters.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da bodo še ta teden v Kijev poslali ekipo strokovnjakov, ki bo oblastem pomagala ugotoviti, kaj vse je bilo ukradenega in kako to premoženje povrniti. Pomagali naj bi tudi pri obvladovanju pritiska na finančnih trgih, hkrati pa bodo ZDA pomagale Ukrajini pridobiti zadostna sredstva za vzpostavitev stabilnosti.

Obama: Pustin bo s takšnim pristopom nekdanje sovjetske države odvrnil od Moskve

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil prepričanje, da bo invazija na Ukrajino ruske sosede še bolj oddaljila od Moskve, vendar je menil, da je mogoče najti rešitev, po kateri bo Ukrajina tako prijateljica Zahoda kot Rusije.

Obama je dejal, da Putinova politika do Ukrajine ni znamenje moči, ampak kaže na globoke skrbi in sumničenja, ki jih imajo ruske sosede do tovrstnega vmešavanja v njihove notranje zadeve. Rusko početje bo zato te države še bolj oddaljilo od Moskve.

Vitalij Čurkin
Vitalij Čurkin FOTO: Reuters

Incident minil brez nasilja

V mestu Belbek v bližini Sevastopola se je zgodil manjši incident, ki pa ni prerasel v nasilje. Ukrajinski vojaki so se neoboroženi z ukrajinsko zastavo in koračnico napotili proti manjši skupini ruskih vojakov, ki so obkolili vojaško letalsko oporišče ukrajinske vojske. Ko se Ukrajinci niso odzvali na opozorila, je ruski vojak v zrak izstrelil več opozorilnih strelov, sledili pa so pogovori med poveljnikoma obeh vojsk. Nato se je položaj umiril. Incident si lahko ogledate v zgornjem videoposnetku.

Janukovič prosil za rusko vojsko

Na predlog zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi Slovenija posredovala med EU in Rusijo se je odzval Zbor za republiko, ki meni, da Rusija očitno krši mednarodno pravo v Ukrajini. Zato zbor ne razume slovenske vlade oziroma njenih izjav, da bi rada posredovala zaradi dobrih odnosov z Moskvo. Izjave niso bile le nesprejemljive in politično sporne, ampak tudi nepravilne z vidika mednarodnega prava, pravijo v zboru in menijo, da bi moral Erjavec odstopiti.

Sinoči je o Ukrajini zasedal Varnostni svet Združenih narodov. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je prebral pismo, ki ga je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslal odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, v njem pa je ruskega kolega prosil, da v Ukrajino pošlje vojsko. "Pod vplivom Zahodnih držav se v Ukrajini odvijajo dejanja terorizma in nasilja. Ljudem sodijo zaradi jezika in političnih razlogov. Zato predsednika Rusije, gospoda Putina, prosim, da uporabi rusko vojsko in vzpostavi legitimnost, red, mir in stabilnost ter zaščiti ukrajinske ljudi," je Čurkin citiral Janukovičevo pismo.

Ukrajinske oblasti so Janukovičeve besede zanikale in dodale, da velika večina ljudi na jugovzhodu države in na Krimskem polotoku v vsakdanjem življenju uporablja ruski jezik.

Ukrajinski veleposlanik pri ZN Jurij Sergejev pa je dejal, da je Rusija na območju Krimskega polotoka namestila že okoli 16.000 vojakov. S čimer je tako rekoč že prevzela nadzor nad Krimskim polotokom, vse glasnejše pa so bojazni, da bo Rusija vojsko poslala tudi v druge predele Ukrajine, kjer živi večinoma prorusko prebivalstvo.

Vendar pa zahodne države ruske razlage o potrebi po posredovanju v Ukrajini niso sprejeli. Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je dejala, da je ruska mobilizacija odziv na navidezno grožnjo. "Vojaških akcij ni mogoče opravičiti na podlagi groženj, ki niso bile izrečene in tudi ne izvršene," je dejala.

Tudi britanski veleposlanik Lyall Grant je ruske trditve o grožnjah etničnim Rusom in terorizmu zavrnil. "Povsem jasno je, da so te trditve izmišljene z namenom, da opravičijo rusko vojaško akcijo," je povedal.

Ruska vojska končala vaje

Rusija je medtem izvedla test medcelinske rakete RS-12M Topol, vendar naj dogodek ne bi bil povezan z dogajanjem na Krimu, tudi ZDA naj bi o testu obvestili že pred izbruhom krize v Ukrajini.

Putin je sicer danes vojski, ki je od prejšnjega tedna sodelovala v vojaških vajah ukazal, da se vrne v svoje vojašnice. Predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je dejal da so bile vojaške vaje, za katere Moskva trdi, da niso povezane z dogodki v Ukrajini, uspešne. Sicer so jih izvajali na zahodu države, v bližini meje z Ukrajino. Analitiki sicer menijo, da so bile vaje namenjene preverjanju usposobljenosti vojske za posredovanje v Ukrajini.

Je pa Rusija premaknila svoji bojni ladji. Dve ruski bojni ladji sta danes prečkali ožino Bospor v Turčiji in sta namenjeni proti Črnemu morju, v smeri Ukrajine. Ladji naj bi vpoklicali, potem ko se je Rusija odločila okrepiti vojaško navzočnost na Krimu.

Prav tako naj bi Dardanelsko ožino na zahodni obali Turčije prečkala ukrajinska ladja, za katero pričakujejo, da bo prav tako vplula v Črno morje.

Turška vojska je sporočila tudi, da je v ponedeljek v zrak poslala osem reaktivcev F-16, potem ko je zaznala rusko vohunsko letalo v letu vzdolž njene črnomorske obale.

Pristaniško mesto Sevastopol na Krimu je oporišče ruske črnomorske flote že okoli 250 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1767)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IQ007
06. 03. 2014 08.53
+1
kot vidim in znam brati se Rusi z banderami nič ne pogovarjajo.Putin je lepo povedal,da te vlade ne priznava.Tudi Lavrov ni hotel govoriti z to bandero podgano,ki jo je pripeljal seboj kerry
TT74
05. 03. 2014 15.26
+7
made by USA... V zadnjih 10-tih letih, države, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo; ali 1.) v teh državah podkupijo politike, da poplenijo in zbankrotirajo državo, in jo nato zadolžijo pri Svetovni Banki (primer: Slovenija, Hrvaška, BiH, itd.) ali, 2.) če politiki v kateri državi niso podkupljivi, v teh državah ZDA organizirajo "proteste" in državne udare, in nato v vodstvo teh držav postavijo svoje petokolonaše, ki nato zbankrotirajo in zadolžijo te države pri Svetovni Banki (Libija, Ukrajina, itd.), ali ZDA in EU tem državam, pod nekim vsiljenim in lažnim izgovorom, vzpostavijo embargo in finančno in gospodarsko blokado, jih na ta način obubožajo in prisilijo, da popustijo in se zadolžijo pri Svetovni Banki, ali pa 4.) ZDA in NATO napadejo te države, pod izgovorom "boja proti terorizmu", "humanitarnim posredovanjem" ali "širijenje demokracije", jim zrušijo infrastrukture in pokradejo naravna bogastva, nato pa jih za obnovo, ki jih izvajajo ravno njihove - ameriške in zavezniške firme po oderuških 10x preplačanih cenah, zadolžijo pri Svetovni Banki (Irak, Afganistan, Haiti,Filipini, itd.)... Potem pa, ko ima Svetovna Banka vse svetovne države zadolžene pri sebi, zruši valute in vpokliče dolgove, in tako postane lastnica vseh držav in vseh njihovih naravnih bogastev in virov.... Moderni način širjenja imperializma! Države, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo, ki še niso zadolžene pri Svetovni Banki: Rusija, Kitajska, Iran, Sirija, Venezuela, Severna Koreja, Švica, .....Če še slučajno komu ni jasno, zakaj se dogajajo "(separatistični) protesti" in teroristični napadi v teh državah, in zakaj takšna medijska gonja proti tem državam, in zakaj (grožnja) embargo in gospodarske in finančne blokade. Sedaj je bila na vrsti Ukrajina, sedaj pa je naslednja očitno še na vrsti Venezuela, Rusija in Kitajska... potem pa še ostale... po kateremkoli od zgoraj naštetih modusov operadnijev... dokler ne bo padel poslednji. Sedaj so tudi Rusijo, preko Ukrajine, načrtno, sterali v položaj, ko nima izbire; ali se upre, ali pa se preda in podredi Svetovni Banki... Na Kitajskem in Venezueli tudi že potekajo (separistični) "protesti", pod organizacijo ZDA (in EU)...Torej obstajajo le dve opciji; ali se Rusija in/ali Kitajska upreta tej moderni globalni imperializaciji - zasužnjevanju, in pride to Tretje Svetovne Vojne, ali pa se "predata", čemur pa potem sledi "antikristov" - Vatikansko Zionistični Masonski Genocidni Fašistični Suženjski Nov Svetovni Red, ki pa vključuje tudi vsaj 95% globalni genocid in popolno zasužnjenje (mikročip) preostalega človeštva...
MaTakoKotJama
05. 03. 2014 13.41
+2
Na tem portalu se ne sme kritizirat EU. Hlapci
MaTakoKotJama
05. 03. 2014 13.42
+3
Se enkrat. Na rtvslo je bil clanek da je Evropska Komisija namenila 11 milijard Ukrajini. Kdo je ta kekec Barroso da tala naokrog evropski davkoplacevalski denar. Naj kar svojega.
to je kr neki
05. 03. 2014 15.17
-1
ce kritiziras EU, kritiziras samega sebe - tudi lahko, zakaj pa ne.
to je kr neki
05. 03. 2014 15.18
od letos dalje bo predsednik komisije tisti, ki so ga ali pa ga bodo v kratkem na kongresu izbrale stranke, stranka pa bo v EP dobila najvec glasov.
IQ007
05. 03. 2014 12.48
+1
Še to .odpravnico poslov v kijevu odpošljite raje domov,in ne dajajte razne vojaške analitike in druge brihtneže na splet,ker kvasijo same neumnosti
rissp1
05. 03. 2014 10.27
+7
Glede "mobilizacije" pa, Ukrajinci poskušajo mobilizirati VSE prebivalce, tudi tiste, ki so jim še prvi dan odvzeli pravico do svojega jezika in katerih nasilna izselitev je končni cilj. Tako so npr. celotne madžarske vasi na skrajnem zahodu Ukrajine pobegnile pred vpoklicom...
iGURT
05. 03. 2014 10.36
+2
......že za legitimno & demokratično izvoljeno oblast se ne bi vsi borili kaj šele za neke pučiste ki jih niso izvolili.
iGURT
05. 03. 2014 10.21
+9
v Ukrajini izveden neustaven državni udar, saj se je zgodil militanten prevzem oblasti. ....se strinjam, dodam še, da je bil to državni udar sponzoriran iz strani zahoda.
to je kr neki
05. 03. 2014 15.21
kot da bi bil z drugega planeta. Skorumpiranega predsednika in lopova je odstavil demokraticno izvoljeni parlament. Ko so zaradi suma lani po nasilnih protestih v sloveniji zamenjali oblast, pa ni nihce od vas upil o pucu ?!?
nevski
05. 03. 2014 17.52
Parlament je nelegitimen, saj tam ni polovice poslancev, poleg tega pa jih imajo za talce oborožene nacistične skupine.
pika poka ježek
05. 03. 2014 10.17
-9
Sporazum iz Budimpšete: Ukrajina je Rusiji izročila jedrsko orožje, Zahod pa se je zavezal, da bo branil ozemeljsko celovitost in nedotakljivost Ukrajine, pa to, HEH
rissp1
05. 03. 2014 10.21
+12
Braniil celovitost Ukrajine v primeru da bo v Ukrajini vladala demokratična vlada, ki bo spoštovala pravice vsega prebivalstva, tudi Rusov (40% prebivalcev Ukrajine je Rusov, 60% Krima je Rusov, 95% Krima govori Rusko). Samoizvoljeni profašisti ki skandirajo s SS znaki in terorizirajo vse "neukrajince" (torej več kot 40% prebivalstva) in grozijo Rusom s pokolom in nasilno izselitvijo,potem ko so jim najprej prepovedali jezik (jezik 40% prebivalcev Ukrajine) se mi ne zdijo ravno "demokratična","legitimna" oblast...
Symbolic
05. 03. 2014 11.11
+2
to je kr neki
05. 03. 2014 15.23
-1
kot mi je jasno je rusov manj kot 20%, o kakih 40% govoris?
nevski
05. 03. 2014 17.53
Veliko jih meša Ruse in vzhodne Ukrajince.
iGURT
05. 03. 2014 10.17
+3
Darilni svezenjn A tak kot ga je Hileri prinesla v Tripoli. Libijcem ne vrnejo 200 milijard nato jim ukradejo 200 ton zlata in pride Hileri z 4 milijoni dolarji pomoci. Dragi moji to je kapitalizem ampak Ukrajinci ne vedo kaj jih caka. Suzenjstvo MMF
pika poka ježek
05. 03. 2014 10.19
-2
To ni nič res. Kradejo komunisti, od zlatih zob, nakita, ur, preprog, umetniških slik, pod krnko kvazi nacionalizacije privatizirajo banke, firme, davkarijo. Komunistična elita se masti, narod pa strada in se hrani z drobtinicami iz komunistične požrtije.
pika poka ježek
05. 03. 2014 10.21
-1
GURT, kar pa opisuješ, pa je kaviar-komunistični tovariški kapitalizem, na kratko neokomunizem, pa to, HEH
iGURT
05. 03. 2014 10.23
+2
Ste že odali podpis proti zapiranju arhivov ki se ne zapirajo ?
9201950313
05. 03. 2014 11.07
+1
pika poka....delat pojdi ..ne sam denar nam pobiraš..
alenexxx
05. 03. 2014 12.47
+2
piškotar sej pika jože dela ...sds mu plačuje da usak dan dela propagando,če pa ni plačan je pa res največja ovca na blogu
nevski
05. 03. 2014 17.54
+1
In zakaj zahod ne vrne Libiji njihovih rezerv, da bi obnovili državo?
DeadBull
05. 03. 2014 09.36
-1
Dragi moji Ukrajinci, moji slovanski bratje, ko vam bo MMF vzel še zadnjo skorjo kruha iz ust, upam da boste končno spregledali da se Germanom ne da zaupat..... Ampak takrat bo prepozno....
Feinstein
05. 03. 2014 10.01
-1
iGURT
05. 03. 2014 10.16
+1
ZDA zahtevajo da Izrael preneha z likvidacijami Iranskih znanstvenikov.
to je kr neki
05. 03. 2014 09.06
+0
neustaven???? Saj je ja demokraticno izvoljen parlament sprejel to odlocitev!
DeadBull
05. 03. 2014 09.37
-1
to je kr neki
05. 03. 2014 15.16
ja se prej pa je pokradel celo premozenje, medtem, ko je folk stradal. Cetudi si demokraticno izvoljen, ti to ne daje pravice, da si skorumpiran lopov in ljudje to slej ali prej spregledajo in z demontracijami zahtevajo spremembe. To je v ukrajinskem primeru pac rada ugotovila prepozno in prepozno zakonito odstavila despota!
nevski
05. 03. 2014 17.55
Brez več kot polovice izvoljenih poslancev?
DeadBull
05. 03. 2014 08.51
+1
CITAT: "Želimo, da Rusija jasno pove, če bo izpolnila svoje zaveze, ki jih je dala pred meseci," je še dejal. Se pravi zahod ne da denarja....
eFranjo
05. 03. 2014 07.15
-1
putin je že pozabil, kako je tudi sam prišel na oblast.
DeadBull
05. 03. 2014 08.55
+0
vetlan
05. 03. 2014 08.58
+1
Putin je prvi predsednik, ki je vrnil ponos in moč Rusiji. Tudi mi smo kritizirali Tito, zdaj pa vemo, da boljšega ni bilo in to ve celi svet.
to je kr neki
05. 03. 2014 09.07
+1
haha vetlan, a ti to resno. mislm ne me smejat!
ZakoniZdravja
05. 03. 2014 01.27
+5
bordba dobrega in slabega,,ob zakljucki olimpijskih iger v loneodnu so uprizorili demone v sociju letos pa angele :D ob koncu bodimo na pravi strani to je vsekakor vzhod
ebiga
05. 03. 2014 00.23
+25
ZDa bodo pomagale ukrajini z miljardo dolarjev pod pogojem, da si bodo denar sposojali pri IMF..........in ukrajinci vpijejo kerryu thank you................ovce niti ne vedo kaj to pomeni. Pastir je prišel v kijev pogledat koliko je volne za striženje, ovce se mu pa zahvaljujejo in mahajo z ameriškimi zastavicami...........pa to ne morš verjamt. No ja, saj smo na istem he he.........
Feinstein
05. 03. 2014 10.01
+2
nevski
05. 03. 2014 17.56
Vrniti jim bojo morali še teh 5 milijard, ki so jih dali za državni udar.
bozicki
04. 03. 2014 23.46
+6
Ruska Federacija je ob 22.00 (po lokalnem času) izvedla testno izsrelitev interkontinentalne rakete “RS-12M - sistem TOPOLJ. Cilj testiranja - preverjanje točnosti zadetkov. Cilj v Kazahstanu je bil zadet brez odstopanj,
Glavavtorbi
04. 03. 2014 23.02
-3
Razbijmo še en mit iz konca NOB, ki jo preostali svet pozna kot 2.svetovno vojno. Amerika je razvila atomsko bombo, s katero b ilahko Stalingrad zravnala z zemljo v nekaj sekundah, medtem ko se je Hitler zaman mučil celo leto, do danes je ta bomba edina garancija za mir na globalnem planetu. Tiste lokalne vojne so drugo, tam niso ogroženi strateški in vitalni cilji nobene od največjih sil in je zanje vojna samo dober biznis, če bi šlo zares, pa bi mogoče par dni odmetavali bombe in upali, da so naredili čim večjo škodo, nato pa bi se verjetno preprosto raztepli po preostanku sveta in se kam zavlekli počakt smrt, medtem ko bi se nekateri še vedno borili s tanki in zadnjim preostalim orožjem na svetu, nato pa bi vse utihnilo, za večno. Ampak tako je danes, ko imajo jedrske velesile dovolj materiala ter tudi sredstva, da lahko bombo dostavijo kamorkoli, med 2.sv vojno se je zelo mudilo in nihče ni mogel biti prepričan, da bo kot melona majhna žogica res tako usekala. Sovjetsko cesarstvo se je raztezalo čez tretjino celega sveta, proti koncu vojne so naštancali abnormalne količine orožja, narod je bil popolnoma podivjan, vse porušeno in nič drugega ni bilo več važno. Amerika je imela pa takrat materiala kvečjemu za še eno rundo, poleg tega se je krog znanstvenikov in delavcev širil, v glavnem so bili tujci, med njimi je bilo veliko tihih komunistov in bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo nekdo dostavil ključne informacije sovjetom. Zato se sprašujem, če je Rusija res ukradla načrte ali pa jim jih je Amerika preprosto podarila in se s tem izognila uničenju, ki ga ne bi preživela pred sovjetsko invazijo. Rusi so ostali doma, svet se počasi globalizira, v ospredju je gospodarstvo ter razne primerjalne prednosti posameznih predelov planeta, celo narava se je začela prilagajati svetu človeka in njegove zavesti, ker so razsvetljeni ljudje premagali rdeči pekel tako, da so mu podarili svoje ultimativno orožje. Bomo videli, če bodo nacisti in fassisti premagali z atomskega luciferja, zaenkrat gre njegovemu svetu precej dobro.
eFranjo
05. 03. 2014 07.21
+0
Aven
04. 03. 2014 22.57
+1
Če sem prav razumel - Ukrajinci zdaj sprašujejo Ruse, če jim bodo dali še 2 milijarde in tako naprej ...
kraljicavesolja
04. 03. 2014 22.48
-3
Čak, a se men zdi al se ponavlate, ampak na orto.
RožLee1ban
04. 03. 2014 22.54
+1
RožLee1ban
04. 03. 2014 22.39
+9
Tole use skupi ne bo nič....razen tega ...,da bodo Ukrajinci postali še večji reveži.....
DeadBull
04. 03. 2014 22.34
+2
Putin igra šah, Obama pa poker in v rokah drži par štiric :)
anaheim812
04. 03. 2014 22.37
-5
nevski
05. 03. 2014 17.59