Tujina

Po mesecu dni boja Ashya končno prispel na zdravljenje v Prago

Malaga/Praga, 08. 09. 2014 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hudo bolan petletni deček Ashya King, ki sta ga starša kljub nasprotovanju zdravnikov odpeljala iz britanske bolnišnice v Španijo, da bi ga od tam nato odpeljala na protonsko terapijo v Prago, je po skoraj dveh tednih zapletov končno pripel v Prago.

Mali Ashya je prispel v Prago, kjer ga čaka protonska terapija, ki je v Veliki Britaniji ne izvajajo.
Mali Ashya je prispel v Prago, kjer ga čaka protonska terapija, ki je v Veliki Britaniji ne izvajajo. FOTO: Reuters

Želje dečkovih staršev so končno uslišane. Oče petletnika, ki je prestal obsežno operacijo možganskega tumorja, zdravniki pa so mu napovedali le še nekaj mesecev življenja, se je avgusta odločil, da sina ne bo izpostavljal klasičnemu obsevanju, pač pa mu bo nudil protonsko terapijo, ki je po mnenju številnih strokovnjakov učinkovitejša od kemoterapije ali obsevanja z rentgenskimi žarki. Takšna terapija ima za razliko od klasičnega obsevanja tudi precej manj stranskih učinkov. A, ker se britanski zdravniki s tem niso strinjali, dečku niso dovolili zapustiti bolnišnice. Starša sta zato dečka brez dovoljenja odpeljala v Španijo, kjer sta nameravala prodati počitniško hišo in tako zbrati denar za zdravljenje. Bolnišnica je obvestila policijo, ki je sprožila pravo gonjo proti družini. Starša so v Malagi aretirali, po treh dneh v zaporu pa so ju končno izpustili in jima dovolili, da se vrneta k malemu Ashyji v bolnišnico.

Protonska terapija uporablja protonske žarke jedrske energije na nizki ravni. Ko ti prehajajo skozi kožo, se energija povsem sprosti v tumorju in za razliko od klasičnega obsevanja minimalno prizadene zdravo okoliško tkivo.

Še več, pritiskom javnosti, ki je obsodila poteze britanske bolnišnice in njihov krut pregon staršev, so popustili tudi britanski zdravniki, ki so stopili v stik s češkimi zdravniki, ki bodo skrbeli za dečka.

Ker je bil Ashya sedaj končno dovolj pri močeh za pot v Prago, sta se danes zgodaj zjutraj starša s sinom odpravila v češko prestolnico. Na letališče v Malagi so dečka odpeljali s posebnim rešilcem, nato pa so s posebnim letalom, ki je dečku zagotavljal prostor s potrebno izolacijo, poleteli v Prago.

Ob pristanku v Pragi je dečkov oče Brett King dejal: "Presrečni smo, ker smo končno tukaj. Trajalo je kar mesec dni, da smo uresničili naš cilj in bo Ashyja končno lahko vključen v protonsko terapijo."

Bolnega dečka Ashyo so zjutraj odpeljali v Prago.
Bolnega dečka Ashyo so zjutraj odpeljali v Prago. FOTO: Reuters

Protonsko terapijo bodo izvajali na privatni kliniki v Pragi, Ashyo pa bodo najprej pregledali zdravniki na univerzitetni bolnišnici Motol v Pragi, ki bodo odločili, ali bo deček moral še pred protonsko terapijo na kemoterapijo.

Petletni Ashya naj bi protonsko terapijo začel predvidoma prihodnji teden, trajala pa naj bi dober mesec dni. Protonska terapija je zadnje upanje za malega dečka. Zdravljenje naj bi stalo med 50.000 in 70.000 evri, ni pa še znano, kdo bo poravnal stroške zdravljenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galjot
08. 09. 2014 23.24
Vsem zelim ,da bi se vsaj dobro koncalo. Ko gre za zivljenje tukaj "ego"nima kaj poceti,naj se gospodje enkrat tega ze naucijo ali pa naj delajo kaj drugega,ce jih bo sploh kdo se Hotel.
skorumpiranpolitik
08. 09. 2014 17.34
+10
No sedaj prihaja že druga resnica na plan, zakaj so ga starši odpeljali. Ista zgodba kot s tistim ta malim pri nas, ki so mu hotel nogo odrezat. Te zdravniki so pokvarjeni do obisti!Če nimaš denarja, pri njih nisi nič vreden!
spet-sam-jest
08. 09. 2014 17.32
+2
Plačat bi mogu zdraulenje tist, k je pouzroču ta mesec zamude in maltretiranja in to iz svojga privat žepa. Če bo pa ta mesec kriu za kkšne hujše posledice al clo smrt tamauga, pa s kriucem u keho, pa za zmer prepovedat kakršnokol službo, u keri bo lohk odloču o čemerkol! Ma niti o tem ne, kdaj gre lohk na wc.
Ka pa mislis
08. 09. 2014 16.31
-2
Kaj pa hasisovo olje
Kajetan
08. 09. 2014 17.21
-2
vranavrani
08. 09. 2014 15.20
+15
Grozljivo. Ta družina je na svoji koži izkusila totalitarizem medicinskih ustanov. Tako so za cel mesec v zamudi z zdravljenjem, ki so ga izbrali. Bo kdo odgovarjal?
Ramzess
08. 09. 2014 16.02
+3
vezuv_
08. 09. 2014 16.10
+4
hmmm saj veš kot običajno nihče od drugih, le starše so brez veze preganjali in si filali svoj ego. žal je tako