Tujina

V Arizoni po smrtni nesreči prekinjajo vsa testiranja Uberjevih samovozečih vozil

Tempe / Bratislava, 27. 03. 2018 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Guverner Arizone Doug Ducey je zaradi nesreče, v kateri je samovozeče Uberjevo testno vozilo do smrti zbilo peško, do nadaljnjega prepovedal vsa podobna testiranja avtonomnih vozil v tej ameriški zvezni državi. Uber pa mora medtem prenehati ponujati svoje storitve na Slovaškem, saj njegovi vozniki in avtomobili niso dosegali zahtev slovaške zakonodaje.

Po prometni nesreči, v kateri je Uberjevo samovozeče vozilo do smrti povozilo 49-letno peško, ki je nepravilno prečkala cesto, v ameriški zvezni državi Arizoni do nadaljnjega prekinjajo vsa Uberjeva testiranja samovozečih avtomobilov.

Za to potezo se je odločil guverner Arizone Doug Ducey in ob tem dejal, da nesreča sproža številne polemike, predvsem pa zaskrbljenost, ali je tovrstno testiranje samodejnih vozil sploh varno, poroča The Guardian.

Po tem, ko so v javnost prišli posnetki nesreče, mnoge namreč skrbi, ali je podjetje sploh zmožno zagotoviti varno preizkušanje svoje tehnologije, je Uberjevemu izvršnemu direktorju Dari Khosrowshahi sporočil Ducey.

Ducey je hkrati izpostavil, da pričakuje, da bo javna varnost še zmeraj poglavitna skrb vseh, ki že uporabljajo avtomobile s podobno tehnologijo ter podjetij, ki jo razvijajo. "Ta nesreča pa nedvomno nakazuje na neupoštevanje in neizpolnjevanje teh pričakovanj," je dejal guverner.

Prometna nesreča, v kateri je samovozeče Uberjevo testno vozilo do smrti zbilo peško, zbuja polemike in zaskrbljenost glede varnega preizkušanja tovrstne tehnologije.
Prometna nesreča, v kateri je samovozeče Uberjevo testno vozilo do smrti zbilo peško, zbuja polemike in zaskrbljenost glede varnega preizkušanja tovrstne tehnologije. FOTO: AP

Nedavna poteza guvernerja pa pomeni velik korak nazaj od prvotnega 'toplega sprejema', ki ga je Uberju pripravila Arizona. V tej zvezni državi so namreč podjetjem, ki se ukvarjajo s proizvodnjo samovozečil vozil - v nasprotju s številnimi drugimi državami - na široko odprli vrata za možnosti testiranja vozil brez voznika, to pa tudi s pridom izkoristili.

Vozila brez voznikov so sicer že bila udeležena v nesrečah, vendar doslej brez smrtnih žrtev.

Številna podjetja so v Arizoni tako skorajda brez kakršnihkoli omejitev lahko preizkušala avtonomna vozila, od marca pa je guverner Ducey celo pristal na možnost, da se testi opravljajo brez prisotnosti tako imenovanega varnostnega operaterja. Ti sicer sedijo na sprednjem sedežu samovozečih vozil in lahko med vožnjo ukrepajo in prevzamejo nadzor nad avtomobilom.

Podjetjem kot je Uber v Arizoni prav tako ni treba poročati o morebitnih težavah, na katere naletijo med testiranji.

Vozilo 49-letne Elaine Herzberg vse do trčenja sploh ni zaznalo.
Vozilo 49-letne Elaine Herzberg vse do trčenja sploh ni zaznalo. FOTO: AP

Nesreča se je zgodila v nedeljo, 18. marca, okoli 22. ure zvečer (po lokalnem času). Ameriška policija je nato objavila 22-sekundni posnetek kamer iz vozila, ki so ujele trenutke tik pred nesrečo. Usodni trenutek so posnele iz dveh zornih kotov. Iz njih je razvidno, da vozilo 49-letne Elaine Herzberg vse do trčenja sploh ni zaznalo. V prvem kadru vidimo, da je avtomobil vozil v temi in po razmeroma prazni cesti, nato pa se kar naenkrat pred vozilom pojavi peška, ki hodi čez cesto in ob sebi drži kolo. Avtomobil je vanjo trčil z nezmanjšano hitrostjo. V drugem kadru je posnetek notranjosti vozila, v katerem vidimo Uberjevo varnostno operaterko Rafaelo Vasquez. Njen pogled, kot je razvidno s posnetka, ni ves čas osredotočen na cesto, pač pa malo pogleda navzdol, malo naokoli in šele tik pred trčenjem na cesto. Takrat vidimo tudi njen 'šokiran' izraz.

Strokovnjaki, ki so si ogledali videoposnetek, so ob tem dejali, da bi morali avtomobilski senzorji zaznati peško, vozilo pa bi moralo takrat začeti naglo zavirati.

V drugem kadru je posnetek notranjosti vozila, v katerem vidimo Uberjevo varnostno operaterko Rafaelo Vasquez.
V drugem kadru je posnetek notranjosti vozila, v katerem vidimo Uberjevo varnostno operaterko Rafaelo Vasquez. FOTO: AP

Uber je po incidentu takoj začasno prekinil testiranja samodejnih vozil v Arizoni, Pittsburghu, San Franciscu in Torontu.

Je pa The New York Times poročal, da Uberjevi dokumenti, ki jim jih je uspelo pridobiti, kažejo, da je program testiranja samovozečih vozil težaven, pomanjkljiv in z veliko napakami. Med drugim naj bi vožnja 'zahtevala' precej več človeškega posredovanja, kot trdijo pri podjetju.

Uberju prepoved opravljanja prevozov na Slovaškem

Ameriško tehnološko podjetje Uber pa mora medtem prenehati ponujati svoje storitve na Slovaškem, saj njegovi vozniki in avtomobili niso dosegali zahtev slovaške zakonodaje. Izpolnjevati bi moral namreč enake pogoje, kot je to določeno za ponudnike taksi storitev, je določilo tamkajšnje pristojno sodišče.

Prepoved opravljanja storitev na Slovaškem je januarja zahtevalo slovaško združenje taksi prevoznikov, ki je bilo danes zadovoljno z odločitvijo, da mora Uber takoj onemogočiti delovanje spletne aplikacije, s katero je povezovalo ponudnike in iskalce prevozov.

"Menimo, da gre za logičen izid več mesecev trajajočega boja za enakopravnost ponudnikov taksi storitev. Sodišče je v celoti sledilo našim zahtevam, da mora Uber spoštovati vsa pravila taksi prevoznikov," so ocenili v združenju.

Uber se s težavami in sodnimi postopki sooča tudi v drugih članicah EU.
Uber se s težavami in sodnimi postopki sooča tudi v drugih članicah EU. FOTO: AP

V več kot dveh letih je Uber na slovaškem trgu pridobil več kot 100.000 uporabnikov, njegovemu prihodu na trg pa so že pred leti nasprotovali taksisti v Bratislavi.

Uber se s težavami in sodnimi postopki sooča tudi v drugih članicah EU. Novembra je londonsko delovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo glede zagotavljanja delavskih pravic svojim voznikom. Odločitev se nanaša na leto dni staro odločitev sodišča, da mora Uber voznike obravnavati enako kot druga podjetja svoje redno zaposlene.

Sodišče EU pa je decembra ugotovilo, da je storitev posredovanja, kot je Uberjeva, in katere cilj je prek aplikacije za pametni telefon odplačno povezovati nepoklicne voznike, ki uporabljajo svoje lastno vozilo, z osebami, ki iščejo prevoz v mestu, treba šteti za neločljivo povezano s storitvijo prevoza, zato mora izpolnjevati tudi pogoje za opravljanje te storitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
27. 03. 2018 18.06
+3
. samovozeč avtek bo popoln šele ko bo znal predvidevat vseMožne kurje dogodivščine vseh ostalih na cesti
Ramzess
01. 04. 2018 11.22
nikhrast
27. 03. 2018 17.47
+2
Poglej video kako je šla čez cesto. Pa koliko pešcev povozijo avtomobili po velemestih vsako letu. V Torontu jih povozijo do 80 na leto, okoli 50 jih umre. Samo poglej kako folk laufa čez cesto, vidi da prihaja avtobus, pa kar na cesto. Pa penzioneri, z walkerjem, pa tudi pri rdečem semaforju. Ljuba teta, kaj vse vidiš.
Ramzess
27. 03. 2018 16.25
+1
In rabi testirali vozila brez operaterjev za volanom, saj, itak ne bi bilo razlike, saj ti itak ne opravljajo svojega dela.
ONniON
27. 03. 2018 13.15
-1
nasprotujem tej vehementni tehnologiji
lordslayer
27. 03. 2018 09.55
-6
čak mal ... v avtu je nekdo bil, pa ni reagiral, ampak pustil, da je vozilo zbilo peško? Thja, testiranje programske opreme je vedno tečno, samo ponavadi jo odneseš samo z načetimi živci :)
pa dobr no
27. 03. 2018 10.06
+20
Tu se v glavnem govori, da je krivo vozilo. A peška, ki gre v temi čez cesto izven prehoda - direktno pred avto in tudi pogleda ne niti levo ali desno - pa je storila vse pravilno? V tej situaciji bi jo povozil vsak voznik - ne samo ta avto.
KrTakoNeki
27. 03. 2018 10.18
+8
+++se popolnoma strinjam...nisem pa zasledil, ali je avto pred trkom že zaviral...kot šofer se katastrofi nebi izognil verjetno noben, bi pa verjetno že pred trkom pohodil zavoro...v vsakem primeru prepozno...
DeBill
27. 03. 2018 10.28
+2
oni so rekli, da je to varno in od kje je prišel pešec je nepomembno. lahko bi bil tudi otrok sredi dneva, pa bi bilo isto. torej tehnologija ni dovolj dobra, treba izboljšat in pika.
acco98
27. 03. 2018 11.20
-1
V avtu je bila zaposlena zaposlena.( joj slovenščina)
Ramzess
27. 03. 2018 16.27
+1
FPVSLO, res je, vsak voznik, in žal kot je v navadi bi bil kriv vsak voznik, očitno se ta navada, stereotip, prenaša še na samovozeča vozila, saj so vsi obrnili proti uberju, hkrati pa pozabili na neodgovorno in krivdno ravnanje kolesarke oz. peške.
pa dobr no
27. 03. 2018 09.36
+3
Raje se vozim s tem avtom kot pa 50 % vozniki na cesti. Ravno danes me je en kmalu povozil na prehodu za pešče.
DeBill
27. 03. 2018 10.30
+5
včeraj sem komaj ustavil neosvetljenemu kolesarju ki je šel na semafor v napačni smeri, zavijal sem desno. ampak ga nisem, sem ga pa vsaj konkretno nadrl. torej sem boljši voznik kot tale samovozeča zadeva?
poserjemsenavas
27. 03. 2018 14.10
bodi sovoznik nekaj ur in bodi pozoren na dogajanje. nemogoče
pepe007
27. 03. 2018 09.28
+0
Ta tehnologija je daleč od varne v prometu. Resni avtomobilski proizvajalci bodo gotovo naredili uporabno tehnologijo, ne gre pa tega pričakovati od digitalnih startupov. Tam je pač normalno, da nek delež strank s storitvijo oziroma izdelkom nasanka.
GlavniModerator
27. 03. 2018 09.15
-8
lahko bi odvzel tud vozniska dovoljenja starim ljudem in zenskam, ker te povzrocijo dalec najvec nesrec po svetu. Prej zaupam robotu, kot prej omenjenim
Pikabalonca
27. 03. 2018 09.30
+0
Pa mladim do 35 prepovedali vozit od 35 do 50 pa v spremstvu staršev..in pod nadzorom strokovnega vodje iz FDV...