Tujina

'Da, to je naš Ruben'

Tripoli, 13. 05. 2010 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
12

Edini preživeli po letalski nesreči v Tripoliju je Ruben van Assouw. Izgubil je mamo, očeta in brata, s katerimi se je vračal s safarija. Pilot naj bi pred tragedijo sporočil, da imajo težave z letalom.

Letalo družbe Afrikijah Airways je istega tipa kot letalo Air France (let 447), ki je 1. junija lani strmoglavilo v Atlantski ocean. Vzrok nesreče tudi pri tem letu še ni popolnoma znan.

Vzrok včerajšnje letalske nesreče v Tripoliju še ni znan. Možnost terorističnega napada so izključili, očividci trdijo, da se je airbus A330-200 med pristajanjem v sončnem vremenu nenadoma prelomil na pol, po trčenju ob tla pa naj bi eksplodiral.

Libijski časnik Kurina je poročal, da je pilot pred nesrečo poklical nadzorni stolp in naročil, naj pripravijo službe za reševanje, ker imajo težave z letalom. Črni skrinjici so našli že včeraj, preiskava, v kateri sodelujejo tudi nizozemski in Airbusovi strokovnjaki, je v teku. Ugotovili so, da je letalo trčilo ob tla nekaj 100 metrov od pristajalne steze. Vidljivost v času nesreče je bila pet do šest kilometrov.

Nizozemski deček prestal več operacij

Prizorišče nesreče
Prizorišče nesreče FOTO: Reuters
Devetletni Nizozemec, ki je edini preživel letalsko nesrečo v Tripoliju, je v bolnišnici v dobrem stanju.
Devetletni Nizozemec, ki je edini preživel letalsko nesrečo v Tripoliju, je v bolnišnici v dobrem stanju. FOTO: Reuters
Po podatkih Afrikijah Airways je umrlo:

59 Nizozemcev,
7 Južnoafričanov,
13 Libijcev (od tega 11 članov posadke),
2 Avstrijca,
2 Britanca,
Nemec,
Zimbabvijec,
Francoz in
17 potnikov, katerih identiteta še ni uradno potrjena.

Umrlo je 103 ljudi, med njimi Libijci, Nizozemci, Nemci, Britanci, Finci, Zimbabvejci, Filipinci, Južnoafričani, Francozi, Avstrijci in Irci. Strmoglavljenje pa je brez hujših posledic preživel devetletni Nizozemec, ki naj bi se vračal s počitnic na safariju v Južnoafriški republiki. V nesreči so umrli njegova mama Trudy, oče Patrick in 11-letni brat Enzo.

Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer so ga operirali zaradi zlomljenih nog, ponoči se je zbudil. Po besedah zdravnikov lepo okreva. Primarij pediatrične klinike Hamida al Saheli je dejala, da diha normalno, vsi njegovi vitalni organi pa so nepoškodovani. Zdravnik, ki ga zdravi, je povedal, da je preživel nekaj operacij na nogah, kjer je imel navadne in dvojne zlome. Njegovo zdravstveno stanje je dobro, je pa še vedno nekoliko zmeden "in se ne odziva dobro na okolico".

Nesrečo je preživel, ker naj bi ga zaradi močnega udarca izstrelilo iz gorečega letala. Nizozemski zunanji minister Maxime Verhagen je povedal, da je deček zašepetal ''Nizozemska, Nizozemska'', ko so ga vprašali, od kod prihaja. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek pa je njegovo preživetje označil za ''čudež''.

Predstavnikom nizozemskega zunanjega ministrstva je deček dejal, da mu je ime Ruben van Assouw in da živi v Tilburgu. To sta potrdila tudi njegova teta in stric, ki sta prihitela v Tripoli.

Teta in stric malega Rubena sta prihitela v bolnišnico v Tripoliju, kjer sta potrdila, da gre res za njunega nečaka.
Teta in stric malega Rubena sta prihitela v bolnišnico v Tripoliju, kjer sta potrdila, da gre res za njunega nečaka. FOTO: Reuters

Prva nesreča za Afrikijah Airway

Nesrečni airbus A330-200 je prvič poletel septembra lani. Doslej je bil v zraku približno 1600 ur, z njim so opravili okoli 420 poletov. Afrikijah Airway je sicer nizkocenovna libijska družba, ustanovljena pred devetimi leti. Doslej ni imela nobene nesreče. Ima razmeroma novo floto, večinoma airbuse. Z njo je tri leta in pol sodelovala tudi slovenska Adria Airways.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 05. 2010 00.39
Fante je preživel a ostal brez družine, in če je verjeti novinarjem je vakdan mlajši, za leto, zdaj je star že devet let. Safari pa tak, mar bi doma ostali, Nizozemska je ja lepa.
DrHouseGregory
13. 05. 2010 21.43
airbus A330-200 med pristajanjem v sončnem vremenu nenadoma prelomil na pol, po trčenju ob tla pa naj bi eksplodiral. ja itak kr na pol se je prelomu,,..folk zadet
skydrol7
13. 05. 2010 20.10
vse bolj izgleda da je zastarela instrumentacija letalisca Tripoli bila kriva za to tragicno nesreco...... ASN - aviation safety network - opozarja vsa letala ki nameravajo uporabljati letalisce Tripoli uporabo posebni pozor ker pristajalna steza 09 (to stezo je letalo hotelo uporabiti) ni opremljena z ILS (Instrument Landing System) in je pristanek mozen samo z zastarelim Locator approach - om.. ASN isto opozarja na obnovitvena dela letalisca , ki so trenutno v procesu in da se signal letaliske instrumentacije veckrat PREKINE........ to je ena od mnogih vprasanj za kaj je prislo do te trgedije za vse na letalu in to z novim letalom.. bo pa analiza crnih skrinj kaj vec povedala ????? sozalje svojcem preminulih , decku , ki je pa to prezivel pa hitro okrevanje
kkjoy
13. 05. 2010 18.31
bogi...rubenovi starši so na safariju v JA praznovali (12.5-letno) obletnico poroke..
Nad.oblaki
13. 05. 2010 18.27
Tonček Balonček: ti imaš kamen namesto srca...
Penzic
13. 05. 2010 17.38
Naslov je spet IQ številka čevljev izmislil. Bolj kot safari je bil usoden let, saj niso imeli nesreče na safariju. @s1m0n: Ja itak da obstaja lista potnikov, sam kako pa veš kdo je kdo, ko ležijo naokrog deli človeških teles pomešani z deli letala in prtljage. Tako da ostaja samo ugibanje, dokler se ne javijo svojci ali sorodniki.
Chatefucio
13. 05. 2010 17.35
Tile očividci si pa tudi malo zmišljujejo...Dvomim namreč, da bi se takšno letalo kar prelomilo na pol.... :S
Tonček Balonček
13. 05. 2010 17.34
Na dan na svetu umre po 10.000 otrok zaradi lakote, žeje, dehidracije itd., pač niso na safarijih. Ta medijska patetika je popolnoma abotna!! Čemu služi, zatiskanju oči pred globalnimi problemi? "Moj očka je pa pilot v Afganistanu, se bori proti teroristom, včasih pač zbombardira kakšno vas, ampak mi gremo pa na safari!" Vloga očeta je res telo pomembna! Iz roda v rod gre naša pot!
papasmurf
13. 05. 2010 16.21
eh, če ti je 99% potnikov podobnih ocvirkom ali na več mestih hkrati, boš težko vedel, kdo je ta, ki je preživel.
mihcccc
13. 05. 2010 16.20
vazn da 24ur ma kej za pisat....
mihcccc
13. 05. 2010 16.20
preveč glume gljive z temi indentitetami kr itak se ve kdo je biu na letalu pa tko...
s1m0n
13. 05. 2010 16.08
Mislim kak ni identiteta znana, saj pa letališča točno vedo kdo je na letalu a ne ?