Tujina

Po potresu in cunamiju tajfun

Fukušima, 29. 05. 2011 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poškodovani nuklearni elektrarni Fukušima Daiči se približuje močan tajfun. Kot da to ne bi bilo dovolj, je za nekaj ur prenehal delovati hladilni sistem petega reaktorja, ki pa ga je medtem inženirjem uspelo spet vzpostaviti.

Takole je cunami zadel enega od reaktorjev jedrske elektrarne v Fukušimi.
Takole je cunami zadel enega od reaktorjev jedrske elektrarne v Fukušimi. FOTO: Reuters
Tajfun grozi, da bo radioaktivni material iz poškodovane in slabo zaščitene elektrarne Fukušima Daiči raznesel daleč naokoli. Japonski vremenoslovci napovedujejo, da bo tajfun Songda Japonsko dosegel v ponedeljek, poroča britanski BBC.

Družba Tepco, ki upravlja z nuklearko, je priznala, da so stavbe poškodovanih reaktorjev slabo zaščitene. ''Storili smo vse, da bi zmanjšali izpostavljenost, a nam ni uspelo dokončati pokrivanja reaktorjev,'' je v soboto sporočil tiskovni predstavnik tokijske družbe. Dodaj je, da se opravičuje za odsotnost ukrepov, usmerjenih v zaščito pred dežjem in vetrom.

Družba okoli reaktorjev ena in štiri škropi sredstva, ki zmanjšujejo verjetnost raznašanja delcev, kot je na primer umetna smola. A nekaj reaktorjev je po katastrofalnem potresu in cumaniju, ki je Japonsko zadel 11. marca, še vedno razkritih. Gre za reaktorje, v katerih je prišlo do eksplozije vodika zaradi izpada hladilnega sistema.

Vetrovi tajfuna Songda dosegajo hitrosti do 216 kilometrov na uro, vendar pa je še nejasno, ali se bo Fukušima znašla direktno na poti močnega tropskega neurja. Fukušima sicer leži v smeri, v kateri se giblje tajfun, še poroča BBC.

Logotip družbe Tepco
Logotip družbe Tepco FOTO: Reuters

Prenehal delovati hladilni sistem petega reaktorja

Včeraj ponoči je prenehal delovati hladilni sistem, ki hladi reaktor in bazen z izrabljenim gorivom v petem reaktorju. Danes zjutraj je inženirjem uspelo spet vzpostaviti hlajenje.

Temperature so se med nedelovanjem hladilnega sistema s približno 68 stopinj Celzija povzpele na 87 stopinj, je sporočila Tepco. Ni znano, zakaj se je hladilni sistem ustavil.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
29. 05. 2011 14.45
Tajfun Songda ne obstaja več, je bolj tropska nevihta in daleč od Fukoshime. Napoved za ta predel je nevihte z močnim dežjem in meglo na morju. Ob nevihtah lahko vetrovi dosežejo hitrost do 90km/h. To ni malo, je pa vsekakor veliko manj od vaših 216km/h. Res pa je, da je še včeraj pihal s sunki do 185km/h na območju japonskih otokov Ryu Kyu, kar pa je zelo daleč od Fukushime.
pika poka ježek
29. 05. 2011 13.01
Še dobro da se kaj podobnega v Krškem ne more zgoditi. Mislim na tsunami in tajfun. Če v Krški nuklearki izteče ali izhlapi voda, se fisija preprosto ustavi, saj v Krškem voda opravlja dvojno funkcijo, hladi sredico in nadomešča grafit, zato ob odpovedi hlajenja reaktorja ni nevarnosti za taljenje reaktorske sredice. Krška nuklearka je civilna elektrarna, grafitne jedrske elektrarne kakršna je v Černobilu in Fukušimi pa so tovarne za izdelovanje plutonija za vodikove bombe. Torej Japonska ima termonuklearno orožje, le prizna tega ne.
luckyss
29. 05. 2011 12.09
Predstavniki Tepca se opravičujejo, naši tepci se še vedno gredo politike, čebele se poslavljajo, konca sveta pa navkljub napovedim noče biti.. Vse kredite imam odplačane, vendar sem kot državljan Slovenije zadolžen za naslednjih 30 let. So what ?! Danes je krasen dan- grem na pivo in hkrati razglašam državljansko nepokorščino...
ZEUS-
29. 05. 2011 11.08
Kdaj bomo pa NEK ustavili in začeli z njeno razgradnjo? Kaj nam to ni dovolj kaj se je zgodilo na Japonskem?