Preživeli jezni: pobegnili so iz goreče stolpnice, zdaj jim začasne domove ponujajo v podobnih stavbah, ki pa se jih panično bojijo

Po požaru v londonski stolpnici Grenfell Tower se v bolnišnicah zdravi še 18 ljudi, od tega jih je devet v kritičnem stanju. Policija je potrdila najmanj 58 smrtnih žrtev, londonski župan pa razmišlja o možnosti rušenja starejših stolpnic. Britanski finančni minister je povedal, da je izolacija, ki je bila uporabljena na stavbi, v Veliki Britaniji prepovedana.

Po sredinem požaru v londonski 24-nadstropni stolpnici Grenfell Tower v predelu West London se v bolnišnicah zdravi še 18 ljudi, od tega jih je devet v kritičnem stanju, so danes sporočile britanske zdravstvene oblasti NHS.

Načelnik londonske policije Stuart Cundy je v soboto število žrtev smrtonosnega požara postavil pri najmanj 58. Gre za že potrjene smrtne žrtve ter ljudi, ki so še vedno pogrešani. Ob tem je ponovno posvaril, da bi se lahko število žrtev še povečalo, saj bo iskanje žrtev najverjetneje trajalo več tednov.

Požar v Londonu

V požaru je umrlo najmanj 58 ljudi. (Foto: AP)

Župan razmišlja o rušenju dotrajanih stavb

Londonski župan Sadiq Khan je v prispevku za nedeljsko izdajo časnika Observer izpostavil možnost, da bi dotrajane in varnostno vprašljive stavbe v Londonu porušili. Pri stolpnicah iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja bi bilo to morda nujno zaradi zagotavljanja varnosti.

"Največja zapuščina te tragedije bo morda obzorje naših mest," je zapisal Khan. "Danes si ne bi drznili graditi stolpnic v skladu s standardi iz 70. let, a njihovi prebivalci morajo še vedno živeti s to zapuščino. Morda bo ključni izid te tragedije prav to, da bodo sistematično podrte največje napake iz 60. in 70. let," je zapisal.

Sadiq Khan

Londonski župan Sadiq Khan omenja možnost, da bi dotrajane in varnostno vprašljive stavbe v Londonu porušili. (Foto: AP)

Izolacija, ki je v Veliki Britaniji prepovedana?

Medtem pa je britanski finančni minister Philip Hammond v pogovoru za televizijo BBC dejal, da je izolacija, ki so jo uporabili na stavbi Grenfell Tower, po njegovem razumevanju v Veliki Britaniji prepovedana. Vendar pa bo preiskava katastrofe pokazala, ali je bila pri obnovi stavbe kršena zakonodaja in ali je britanska zakonodaja ustrezna, povzema Guardian.

Ob tem je Hammond poudaril, da bo vlada upoštevala izsledke preiskave požara pri oblikovanju prihodnjih politik. Že kmalu bodo ministri pričakovali vmesne ugotovitve preiskave, saj ne nameravajo čakati več let na končno poročilo, preden bodo ukrepali, je napovedal. "Če moramo kaj storiti, da bodo stavbe varne, bomo to storili," je zagotovil.

Na očitke, da je vlada ignorirala pozive k ponovnemu pregledu regulacije na področju požarne varnosti stavb po požaru v Lakanal House leta 2009, se je Hammond odzval z zanikanjem: "Moja ocena je, da smo se na priporočila odzvali pravilno in primerno." Bo pa tudi o tem presodila javna preiskava, je še dodal.

Slaba volja zaradi začasnih namestitev

Medtem med preživelimi prebivalci stolpnice ne pojenja jeza zaradi odziva oblasti na tragedijo. Zadnja ideja, ki je prilila olje na ogenj nezadovoljstva, so ponujene začasne namestitve. Preživeli pravijo, da jih želijo oblasti začasno namestiti v stolpnice - takšne, ki so na las podobne tisti, ki je zgorela, čeprav imajo preživeli zdaj ogromen strah pred takšnimi stavbami.

Ena od stanovalk, Nadia Isla, je zavrnila ponujeno bivališče v enem od višjih nadstropij enega od londonskih hotelov. Dejala je, da so bili z otroci preveč prestrašeni, da bi v stavbo sploh vstopili.

Da je požar pri preživelih povzročil hudo travmo, ugotavljajo tudi prostovoljci, ki vstopajo v stik z njimi. Kot pravijo, večina preživelih niti ne gleda poročil, da ne bi slučajno videli ognja.

Jezijo pa jih tudi množice turistov, ki spominska obeležja žrtvam očitno razumejo kot "turistično atrakcijo" in primeren kraj za "dober selfie". Dogajanje so označili za epidemijo sodobnega človeka, ki mu manjka rahločutnosti in živi le za dobre objave na družbenih omrežjih. Kot so še dodali, so veseli vseh, ki se poklonijo žrtvam, a na spoštljiv način.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 25
 
akam 18.06.2017 21:56:43
Na Posrtugalskem zgorelo 61 ljudi v pozaru na cesti.Ta clanek bi samo danes in nikoli vec.O Angliji ali o Kardashianovih itd bo pa vsak dan
Več komentarjev