Po predsedniških volitvah v Keniji izbruhnilo nasilje, med žrtvami tudi devetletni deček

Po razglasitvi zmage sedanjega kenijskega predsednika Uhura Kenyatte na torkovih predsedniških volitvah so se ljudje začeli zbirati na ulicah. V revnih predelih Nairobija so odjeknili tudi streli, pod katerimi naj bi umrli najmanj trije ljudje. Med njimi je tudi devetletni deček.

Fotogalerija (12)

 • protesti v Keniji - 5
 • protesti v Keniji - 2
 • protesti v Keniji - 3
 • protesti v Keniji - 4
 • protesti v Keniji - 6
 • protesti v Keniji - 7
 • protesti v Keniji - 8
 • protesti v Keniji - 9
 • protesti v Keniji - 10
 • protesti v Keniji - 11
 • protesti v Keniji - 12
 • protesti v Keniji - 13

Po razglasitvi zmage sedanjega kenijskega predsednika Uhura Kenyatte na torkovih predsedniških volitvah so se ljudje začeli zbirati na ulicah. Nekateri so praznovali z zastavami in vuvuzelami, drugi so v protest jezno zažigali pnevmatike in uničevali trgovine. Nasilje je terjalo tudi smrtne žrtve.

Kenijska volilna komisija je sedanjega kenijskega predsednika Kenyatto v petek razglasila za zmagovalca torkovih predsedniških volitev. Zanj je glasovalo 54,27 odstotka volivcev, medtem ko je njegov glavni tekmec Raila Odinga dobil 44,74 odstotka podpore.

Kenyatta se je po razglasitvi zmage Kenijcem zahvalil za izkazano zaupanje. Obljubil je, da bo nadaljeval začeto delo in se posvetil služenju narodu in ljudstvu. Svojega tekmeca Odinga in njegove podpornike je pozval k sodelovanju.

Nasilni protesti so se dogajali tudi po spornih volitvah 2007, ki so se takrat izrodili v dva meseca politično motiviranega medetničnega nasilja in policijskega zatiranja, ko je umrlo več kot 1100 ljudi, 600.000 pa jih je moralo zapustiti domove.

Odinga je ta teden večkrat zatrdil, da so bili rezultati volitev prikrojeni v prid Kenyatte. Njegovi podporniki, ki so se med drugim zbrali v zahodnem mestu Kisumu, so se spraševali, zakaj jim vsiljujejo Kenyatto za predsednika in zakaj jim skušajo preprečiti izražanje lastnega mnenja.

Deček umrl zaradi strela v hrbet, medtem ko je na balkonu opazoval dogajanje na ulici

Protestniki so se po razglasitvi uradnih rezultatov volitev jezno odpravili na ulice, kjer jih je že pričakala policija. V Kisumu je morala policija posredovati s solzivcem, slišati pa je bilo tudi strele.

Podobno je bilo tudi v več drugih kenijskih mestih, med drugim v prestolnici Nairobi. Tu so protestniki uničevali trgovine in lokale lastnikov, ki so domnevni podporniki Kenyatte.

Tuji mediji poročajo o najmanj treh smrtnih žrtvah, vsi naj bi umrli pod streli v revnih predelih Nairobija. Med ubitimi je tudi devetletni deček, ki je umrl zaradi strela v hrbet. Zadet je bil, ko je z balkona v četrtem nadstropju svojega doma opazoval nasilne spopade.

Odinga je v sredo zatrdil, da so v informacijski sistem volilne komisije vdrli hekerji in prikrojili rezultate torkovih volitev, tako da je zmagal Kenyatta. Vendar je volilna komisija kasneje potrdila, da je prišlo do poskusa vdora, ki pa po besedah vodje komisije Wafule Chebukatija ni bil uspešen.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
sid33 12.08.2017 17:01:17
Samo tam pa ne ločujejo odpadkov kot mi, smeti so na vsakem koraku...
Več komentarjev