Tujina

Po prisilnem odstopu Muska Tesla dobil novo vodjo direktorjev

Washington, 08. 11. 2018 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtomobilsko tehnološko podjetja Tesla je dobilo novo predsednico odbora direktorjev, potem ko je bil ustanovitelj podjetja Elon Musk prisiljen odstopiti zaradi spornega tvitanja.

Potem ko je ustanovitelj in prvi mož avtomobilskega tehnološkega podjetja Tesla Elona Muska zaradi zavajajočega tvitanja, da bo podjetje odkupil in ga umaknil z borze, dosegel poravnavo z ameriškim nadzornim organom, ki je med drugim vključevala tudi njegov odstop z mesta vodje odbora direktorjev, je zdaj končno znano, kdo ga bo nasledil na tem položaju. Na njegovo mesto so imenovali finančno direktorico avstralskega telekomunikacijskega podjetja Telstra Robyn Denholm.

Tesla
Tesla FOTO: AP

Njeno imenovanje je že pravnomočno, službo pa bo nastopila po šestmesečnem odpovednem roku v Telstri, so v sredo zvečer sporočili iz Tesle. Denholmova je sicer članica odbora direktorjev Tesle že od leta 2014. Prvotna izbira za omenjen položaj naj bi bil sicer James Murdoch

"Verjamem v to podjetje in njegovo poslanstvo ter veselim se, da bom pomagala Elonu in Tesli, da dosežemo trajnostno donosnost in dolgoročno rast delnic," je dejala Denholmova, ki je pred selitvijo v Telstro delala za različna podjetja v Silicijevi dolini ter kot svetovalka v podjetjih Arthur Anderson in Toyota. 

Družba je konec oktobra sporočila, da je v preteklem četrtletju ustvarila 312 milijonov dolarjev (274 milijonov evrov) čistega dobička, kar je doslej najvišji, a tudi šele tretji četrtletni dobiček, odkar se je s Teslinimi delnicami leta 2010 začelo trgovati na borzi.
Družba je konec oktobra sporočila, da je v preteklem četrtletju ustvarila 312 milijonov dolarjev (274 milijonov evrov) čistega dobička, kar je doslej najvišji, a tudi šele tretji četrtletni dobiček, odkar se je s Teslinimi delnicami leta 2010 začelo trgovati na borzi. FOTO: AP

"Robyn ima bogate izkušnje tako v tehnični kot avtomobilski industriji, v zadnjih štirih letih pa je kot članica uprave v Tesli pomembno prispevala k temu, da smo postali donosno podjetje," pa je imenovanje naslednice komentiral Musk. 

Ta še naprej ostaja izvršni direktor podjetja. Čeprav do sedaj še nikoli niso javno obelodanili letnih poslovnih izidov, so v zadnjem četrtletju obrnili ploščo in konec oktobra naznanili, da so dosegli zgodovinski dobiček. 

Družba je ustvarila 312 milijonov dolarjev (274 milijonov evrov) čistega dobička, kar je doslej najvišji, a tudi šele tretji četrtletni dobiček, odkar se je s Teslinimi delnicami leta 2010 začelo trgovati na borzi.

V primerjavi s preteklimi izgubami je sicer dobiček precej skromen: v enakem obdobju lani je v bilancah družbe zazevala luknja v višini 619 milijonov dolarjev, v prejšnjem četrtletju pa celo v višini rekordnih 718 milijonov dolarjev.

Sporen avgustovski tvit je imel posledice

Ameriška komisija za trgovanje z vrednostnimi papirji (SEC) je preiskavo sprožila po spornem Muskovem tvitu 7. avgusta, da bo odkupil delnice Tesle po 420 dolarjev in da ima sredstva za odkup zagotovljena. To je povzročilo precejšnje razburjenje na borzah in SEC je v četrtek Muska obtožil prevare, saj da je vedel, da za svoje trditve nima trdne podlage. Musk je načrte konec avgusta sicer preklical, obtožbe SEC pa je takrat označil za neutemeljene. Dodatno razburjenje javnosti in vlagateljev pa je v preteklih mesecih povzročil s tem, ko je pred televizijskimi kamerami kadil marihuano ter na Twitterju žalil jamskega potapljača, ki je kritiziral mini podmornico, ki jo je razvil Musk.

Elon Musk še naprej ostaja izvršni direktor Tesle.
Elon Musk še naprej ostaja izvršni direktor Tesle. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Name
09. 11. 2018 21.22
+0
Ljudje, tok ste pametni pol pa vi odprite svoje podjetje. Res mi gre ze na jetra ko clovek zna sam kritizirat, k mu das pa za delat te pa k osu gleda. Kaj pa ko sta VW in ford gulfala je blo pa vse vredi ane? Takrat pa ni blo nobenga problema
trumpet2018
09. 11. 2018 10.08
+2
naj kar zaprejo, tako imajo samo izgubo, avtomobili so skrajno nezanesljivi in se že novi kvarijo kot po tekočem traku, poleg tega so predragi. Meni osebno je dizajn zelo povprečen, avtomobili so tudi požarno nevarni in se radi vnamejo ob nesreči, poleg tega so imeli že 2 smrtni nesreči pri "avtonomni" vožnji. Avtonomna vožnja je samo šminka, da se pospeši prodajo, je pa stvar neuporabna, ker je še v beta fazi, ne prepoznava semaforjev itd., skratka neuporabno, pri okvari senzorjev bo avto zlahka povozil pešča itd. skratka cel kup težav, raje kupim navaden avta s čim manj elekronike in brez touch screena, ker je potem tudi okvar bistveno manj
MKII
09. 11. 2018 08.05
-6
Tesle ne bi kupu, da sem miljonar. Ko sem vidu da montirajo une A4 kitajske ekrane, mi je slabo ratal. Drugi razlog so servisi. Kdo bo ta jajca servisiral in za koliko dnarja? Paleta e-autov je premala, če že moram, pol raje kakega Toyotinega hibrida.
emilzapata
09. 11. 2018 08.28
+6
nič ne bo narabe zaradi tega, svet se bo še naprej vrtel z enako hitrostjo, saj če pohodiš eno mravljico, se zaradi tega nihče ne razburja.
MKII
09. 11. 2018 09.26
-4
V mojih očeh je Tesla ta mravljica in to je edino, kar šteje. Kaj si pa ti misliš, me pa zabole đon.
zoooom
09. 11. 2018 09.59
+0
Pardon. Cenzura. A ne stekas. Nas boli don! Ne tebe. Ti bos toyoto kupil! Jao jao so eni face..
MKII
09. 11. 2018 10.06
-1
Pa zoom. Vrooom kupi si teslo. Ni blem. Zabole me ej.
Cogo
09. 11. 2018 07.24
+8
Direktor takšnega ppdjetja mora biti vsaj drogeraš, če že psihopat ni. V večini primerov je pa oboje.
NotMe
09. 11. 2018 07.23
+20
A res, dobiček je bil? Glej, glej, prav nobeden ni o tem poročal? O izgubah se je pa poročalo 14 dni prej in po četrtletnih poročilih.
ooResnicA
08. 11. 2018 22.55
+13
..natega tesla za bedake podobno kot Iphone😂🤣
HumanNOTsheep
08. 11. 2018 22.54
+23
Pil kadil in vzemal je poživila že prej samo takrat ni imel Falcon 9 pa druga uspešna podjetja sedaj so pa hijene prišle skubit ....