Tujina

Mattarella je strankam dal čas za nova pogajanja o vladi

Rim, 30. 05. 2018 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA, / U.Z.
Komentarji
0

V Italiji še ni na vidiku rešitve politične krize. Predsednik Mattarella je strankam dal čas za nova pogajanja o politični vladi med Ligo in Gibanjem pet zvezd. Mandatar za sestavo vlade Cottarelli pa za zdaj ne bo predložil seznama ministrov za tehnično vlado.

Carlo Cottarelli, ki mu je predsednik države Sergio Mattarella mandat podelil v ponedeljek, je danes pojasnil, da bo s sestavo prehodne vlade počakal, dokler ne bo jasno, ali bosta desna Liga in populistično gibanje vendarle dosegla dogovor o oblikovanju vlade.

Stranki, ki sta se o tem pogovarjali, sta doživeli neuspeh, ko je konec tedna zavrnil njun predlog, da minister za finance postane evroskeptik Paolo Savona. Kandidat Lige in Gibanja pet zvezd za mandatarja Giuseppe Conte je zato predsedniku v nedeljo vrnil mandat, dan zatem pa je Mattarella mandat za sestavo nove vlade zaupal Cottarelliju, nekdanjemu ekonomistu Mednarodnega finančnega sklada (IMF).

V Italiji tudi po današnjem dnevu ni na vidiku rešitve politične krize.
V Italiji tudi po današnjem dnevu ni na vidiku rešitve politične krize. FOTO: AP

Morebitni Cottarellijevi tehnični vladi sicer nasprotujeta tako Liga kot Gibanje pet zvezd, ki imata v parlamentu večino, in sta že napovedala, da bosta bojkotirala njegovo vlado.

Danes popoldne je Mattarella na neformalnih pogovorih sprejel vodjo Gibanja pet zvezd Luigija Di Maia. Ta je po pogovorih na družbenem omrežju Facebook sporočil, da bodo skušali za položaj gospodarskega ministra najti nekoga, ki bo enakovreden Savoni, ta pa bi v novi vladi dobil drug položaj. Ponovil je tudi, da ni res, da gibanje in Liga želita, da bi Italija izstopila iz območja evra.

A, kot kaže po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, se Liga ni pripravljena odpovedati Savoni kot finančnemu ministru. "Ne želimo več izgubljati časa. Ali bodo sprejeli naš program in ekipe, ki smo jo sestavili ali bo prišlo do predčasnih volitev," je po poročanju italijanskih medijev dejal vodja Lige Matteo Salvini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.