Tujina

'Vse, kar mora storiti, je povedati, da ni razglasil samostojnosti'

Madrid/Barcelona/Bruselj, 11. 10. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Španski premier Mariano Rajoy od katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zahteva pojasnilo, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije ali ne. Sporočil je tudi, da zavrača mediacijo v katalonski krizi in pozval k spoštovanju španskega prava. Španska vlada naj bi dala katalonskemu voditelju do ponedeljka čas, da se izjasni glede torkovega nagovora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Madrid oster do Puigdemonta
    02:31
    Iz 24UR: Madrid oster do Puigdemonta
  • Iz 24UR: Rajoy Kataloncem: Odločite se
    02:17
    Iz 24UR: Rajoy Kataloncem: Odločite se
  • Iz 24UR: Pričakovali so zgodovinski dan
    02:24
    Iz 24UR: Pričakovali so zgodovinski dan
  • Iz 24UR: Katalonska vlada si je vzela nekaj tednov časa
    02:42
    Iz 24UR: Katalonska vlada si je vzela nekaj tednov časa
  • Iz SVETA: Sanje (še) niso postale resničnost
    02:22
    Iz SVETA: Sanje (še) niso postale resničnost
Rajoy od Puigdemonta zahteva, naj pojasni, ali je razglasil samostojnost.
Rajoy od Puigdemonta zahteva, naj pojasni, ali je razglasil samostojnost. FOTO: AP

Španski premier Mariano Rajoy je po izredni seji vlade v Madridu sporočil, da bodo od katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zahtevali pojasnilo, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije ali ne.

"Vlada je danes sprejela sklep, da uradno pozovemo vlado Katalonije, da potrdi, ali je razglasila neodvisnost Katalonije," je dejal v izjavi za javnost.

Napovedal je, da bodo v Madridu ukrepe sprejeli na osnovi tega pojasnila – poziv bodo naslovili v okviru 155. člena španske ustave, ki omogoča odvzem avtonomije regiji.

Španska vlada naj bi katalonskemu voditelju dala do ponedeljka čas za izjasnitev glede tega, ali je včeraj razglasil neodvisnost ali ne. Premier Rajoy je dejal, da je vse, kar mora storiti, povedati "da ni razglasil neodvisnosti". Najkasneje do četrtka, 19. oktobra, mora nato prekiniti proces osamosvojitve in s tem spoštovati ustavni red.

'Mediacija ni možna'

Rajoy je danes v govoru pred parlamentom znova zavrnil mediacijo v katalonski krizi in pozval k spoštovanju španskega prava. "Ni možna mediacija med demokratičnim pravom in nepokorščino in nezakonitostjo," je bil odločen Rajoy. 

Puigdemont se je sicer danes v pogovoru za ameriško medijsko mrežo CNN zavzel, da bi imenovali mediatorje. "Morda bi pomagalo, če bi se dve osebi, ki predstavljata špansko vlado, in dve osebi, ki predstavljata katalonsko vlado, dogovorili recimo o imenovanju mediatorja," je še dejal predsednik katalonske regionalne vlade.

Španski premier je katalonskega kolega obtožil, da je v svojem torkovem nagovoru ustvaril "namerno zmedo" in poudaril, da želi povrniti "gotovost".

Rajoy je tudi danes oster do katalonskega vodstva. Kot pravi, je katalonski referendum del strategije "da izsilijo neodvisnost, ki jo želi le peščica in ni dobra za nikogar".

Poudaril je, da so katalonske oblasti prekršile zakon s tem, ko so izvedle referendum 1. oktobra in nato podžgale ulične proteste, da bi ustvarile lažno legitimnost rezultatov. Dejal je tudi, da nihče ne bi smel biti ponosen na referendum v Kataloniji ali na vtis, ki ga je ta pustil. 

Poudaril je tudi, da ni ustave, ki bi priznavala pravico do samoodločbe. Dodal je, da bi lahko spremenili ustavo, a samo prek zakonodaje in uveljavljenih pravil.

Španija se po Rajoyevih besedah sooča z najresnejših izzivom v svoji 40-letni demokraciji. Zagovornike samostojnosti Katalonije je tudi obtožil, da svoj nedemokratični načrt vsiljujejo vsem Kataloncem ter da Španija ni imela druge izbire, kot da je ponovno vzpostavila red.

Rajoy je Puigdemontov načrt za razglasitev samostojnosti Katalonije označil za pravljico. "Ni miroljuben, ni svoboden in Evropa ga ne bo priznala. Sedaj vsi vedo, da bo to imelo tudi svojo ceno," je še dejal. S tem pa je imel v mislih nekaj velikih podjetjih, ki je v zadnjih dneh preselilo svoje sedeže izven Katalonije.

Španska in katalonska zastava plapolata druga ob drugi na ulici v Barceloni.
Španska in katalonska zastava plapolata druga ob drugi na ulici v Barceloni. FOTO: AP

Puigdemont je namreč v torek v katalonskem parlamentu dejal, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom.

Po nagovoru je podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a je bilo po navedbah katalonskih oblasti to v prvi vrsti simbolično dejanje.

Ljudje so bili v pričakovanju, sledilo je razočaranje

Celoten torek je sicer minil v znamenju pričakovanja Puigdemontovega govora. A namesto neposredne in takojšne razglasitve neodvisnosti, ki je bila ena od možnosti, je stopil korak nazaj, potem ko se je do zadnjega trenutka nanj krepil pritisk tako iz Španije kot tujine, naj se temu odpove.

Pred poslopjem parlamenta so bile v zvečer nameščene okrepljene enote katalonske policije, ki so preprečevale dostop javnosti do parlamenta. Na območju je namreč potekalo veliko zborovanje v podporo neodvisnosti Katalonije. Kot je poročal BBC, je bilo v množici opaziti številne razočarane obraze, saj so mnogi med njimi pričakovali razglasitev neodvisnosti. 

A prehudo razočaranje to vseeno ni bilo, je iz Barcelone sporočila novinarka oddaje 24UR Tea Šentjurc. Med ljudmi je namreč po njenih besedah prevladal razum. "Ljudje mi pravijo: Zdaj bomo naredili kot vi, Slovenci, počakali bomo nekaj mesecev," je povedala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Sejo odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), v okviru katere naj bi poslanci obravnavali tudi stališče Slovenije do aktualnih razmer v španski avtonomni pokrajini Kataloniji, je predsednik odbora Jožef Horvat preložil na ponedeljek. Seja naj bi se začela 15 minut po jutranji nujni seji odbora, na kateri so razpravljali o implementaciji arbitražnega odločbe o meji s Hrvaško.

Kaj lahko stori Madrid?

Kot določa 155. člen španske ustave, lahko Madrid, če regionalna vlada krši ustavna določila ali "ravna na način, ki resno ogroža splošni interes Španije", sprejme "nujne ukrepe za zagotovitev njenega ravnanja v skladu s tem interesom". V praksi to pomeni odvzem regionalne avtonomije. V Španiji sicer omenjenega člena še nikoli doslej niso uporabili.

Sprožitev člena mora z absolutno večino potrditi španski senat. V njem ima Rajoyeva Ljudska stranka večino.

Rajoy, ki bo popoldne nagovoril poslance španskega parlamenta, je danes katalonske oblasti sicer znova pozval, naj spoštujejo ustavni red ter naredijo konec napetostim in nestabilnosti v državi.

Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je v torek naredil korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom.
Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je v torek naredil korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom. FOTO: AP

'On je nekdo, ki ne ve, kje je, kam gre in s kom hoče iti'

V torkovem prvem odzivu na Puigdemontov nagovor je tiskovni predstavnik španske vlade poudaril, da je implicitna razglasitev neodvisnosti Katalonije nesprejemljiva, in ponovil stališče Madrida o nezakonitosti referenduma.

Eden redkih javnih odzivov Madrida v torek je bil komentar podpredsednice španske vlade Soraye Saenz de Santamaria za nekatere medije. Kot je dejala, je šlo za govor "nekoga, ki ne ve, kje je, kam gre in s kom hoče iti". Pojasnila je še, da je premier Rajoy nujni sestanek vlade sklical za sredo ob 8. uri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
12. 10. 2017 07.34
+2
Španija je fašistična država!
Vrhovni
11. 10. 2017 22.58
+7
Samostojna Katalonija in razpad EU.
Machetekills007
11. 10. 2017 22.58
-9
farsalonska otročjad pogoreli boste ko vas bo juve poslal scat hahaha! hala madrid!!!
spletni_nepridiprav
11. 10. 2017 22.39
+15
EU dvojnih meril si "ne želi" samostojne katalonije ker bi potem španija postala grčija 2 glede na to da jih katalonija drži nad gladino pa to in bi morda sprožila nov plaz separatističnih teženj po evropi. na balkanu jim je pa v interesu razbijat države saj na tak način dobijo fragmentirane nepomembne državice ki nemčiji zagotavljajo ceneno delovno silo in nova tržišča kjer lahko nemčija kupi vse državne firme in ima monopol nad celo evropo in jih je lažje "prebavit" kasneje ko se začne plan četrti rajh
Kollerik
11. 10. 2017 22.23
+12
klasičen španski fašo... ti poznajo samo grožnje...dokler jo končno ne dobijo po gob*cih. Tako, kot je že napisal gripson spodaj...en tak je nekoč vpil: ne čujem dobro.... No, potem je še kako dobro slišal....
gripson
11. 10. 2017 22.04
+8
Nazadnje je en tak vpil: Ne čujem dobro...
Kollerik
11. 10. 2017 22.31
+1
deltex
11. 10. 2017 21.55
+4
Katalonci imajo dva zelo huda problema: 1. niti približno niso enotni glede odcepitve in 2. v tem trenutku so sami in jih nihče ne bo priznal zaradi česar bodo gospodarsko oslabeli in bodo spet šli na ulice. Tokrat proti lastni vladi. Kriv pa je njihov populistični premier, ki je premalo premislil in šel z glavo skozi zid. Če bi počakali še par mesecev in se dobro pripravili, bi bil izplen bistveno ugodnejši.
fljfo
11. 10. 2017 22.00
+1
Kollerik
11. 10. 2017 22.34
+4
deltex.... je že res...toda uporni duh Kataloncev se bo s tem le še bolj vzplamtel... in tako močne ter upravičene volje naroda do osnovne demokratične pravice, do glasovanja in do samoodločbe.... se enostavno ne sme zatreti. In če se bo to zgodilo, oziroma se to že dogaja, potem se bomo spet morali soočiti z novo/staro realnostjo. Z fašizmom in okupacijo.
valjhunsinkajtimara
11. 10. 2017 21.51
+7
Ce se zgledujemo po Kosovu, bi zdajle morali ameriški "svetovalci" že uriti enote Osvobodilne vojske Katalonije.
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.53
+6
Ni potrebe ..nato je na ruskih mejah / torej skoraj na cilju ...zakaj bi torej zapravljali tako daleč proč...
Trend01
11. 10. 2017 22.01
+5
NATO ima v Španiji 2 oporišči. Od tega eno zelo močno - Rota. Zgradili so jih pa ZDA.
BildiTheEmperor
11. 10. 2017 21.36
+2
Se je ravno moja znanka vrnila iz Zagreba in Beograda. Nazadnje je bila tam v času Juge. Bojda so neverjetno nazadovali. Tu se lepo vidi zakaj so tako nasprotovali odcepitvi SLOvenije. Ist problem ima tudi Španija.
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.40
+1
fljfo
11. 10. 2017 21.41
+0
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.41
+1
fljfo
11. 10. 2017 21.43
-3
BildiTheEmperor
11. 10. 2017 21.47
-2
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.47
+1
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.52
+4
fljfo
11. 10. 2017 21.55
-2
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.56
+2
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.56
+0
fljfo
11. 10. 2017 22.00
-2
Ti očitno veš.od kod jao...Krožno križišče in to.....hahaha
tvitonar@gmail.com
11. 10. 2017 22.15
+2
ja zaradi odcepitve slovenije so nazadovali...ja pa ja hahaha....ne želi si da ugotoviš kaj vojna in sankcije naredijo državi.
VolkBrenin
11. 10. 2017 22.22
+3
Kollerik
11. 10. 2017 22.24
+3
Mil?007
11. 10. 2017 21.35
+3
Španijo sestavlja 17 avtonomnih pokrajin in dve mesti s avtonomnim statusom. Če še niste vedeli.
BildiTheEmperor
11. 10. 2017 21.37
+5
Kakšna je to avtonomija ki ti jo lahko vzamejo če nisi poslušen
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.46
+7
Bildi...če pustimo vse dogodke ob strani ...imajo v ustavi španci 155 člen ...torej zakon - španski seveda ...o tem pravi drugače...in v njem tudi navajajo razloge za uveljavitev le tega ..
BildiTheEmperor
11. 10. 2017 21.34
-2
Katalonski voditelj je to storil po Cerarovsko. Isto kot imamo primer z arbitražo. Ne zna povedat ali novodoločena meja velja ali ne. Kot še nešteto drugih stvari. Tak način je značilen za nepoštene strahopetne birokrate. Cerar se ne zna izjasnit ali njegovi pajdaši kradejo ali ne. Mi isto kot Katalonci potrebujemo Voditelja. Trenutno je Gospod Andrej Šiško pri nas še najbližje temu.
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.55
+3
Primerjati ta dva voditelja je enako ...kot bi enačil konja s kravo ...
Kyle
12. 10. 2017 02.41
-1
To je pa res najboljsa primerjava...prav pase zraven....
fljfo
11. 10. 2017 21.31
+2
Slovenci, ki smo se otresli nadvlade Beograda bi morali razumeti vzgibe tistih Kataloncev, ki se želijo odcepiti...
Trend01
11. 10. 2017 21.42
+0
Imaš popolnoma prav. A nas so Srbi v bistvu (v večini) pustili stran. V Kataloniji je pa zadeva bolj podobna ala Hrvaška vs. Srbija. Veliko srbskega življa na območju Hrvaške. V Katloniji je pa več kot 50% "španskega". Verjetno so tu problemi. Ali naj naslednje leto špansko govoreči živelj tudi skliče referendum in se odcepi od Katalonije? Tu je politično mnogo, mnogo bolj zakomplicirano kot pri nas leta 1990. A nek konsenz bodo NUJNO morali najti. Treba se zavedati, da je v glavnem vse največje investitorje (zaposlovalce) v Katalonijo dobesedno Madrid popeljal. Govorim o tovarnah Seat. Ta je nastala z vložkom države in 6ih bank iz Španije. Nobene iz Katalonije. Podobno je z Nissanom, ki je tudi v Kataloniji. Le-ta je zdaj pod Renaultom, ki pa že ima tovarne raztreščene po vsej Španiji. Zgodba gre podobno naprej še za ostale tovarne. Plus to, da ima Katalonija 78 milijard lastnega kredita (in le 7 milijard kratkoročnega). Plus kredit, ki ga bo morala prevzeti ob odcepitvi od Španije. Ma, ni jim lahka. Naj se zmenijo.
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.51
+5
fifo al kaj si ...sicer imaš obširno razlago že nad mano ...Bistvo pri našem odhodu iz yu pa je bila razlika v ustavi . ..ki je nam to možnost zakonsko dopuščala ....zato obe zadevi nikakor nista primerljivi...če se gremo - po zakonu ...
Kollerik
11. 10. 2017 22.27
+11
trend...nas miloševci nič niso "pustili stran".... pač pa so "popušili iz prve", nato so se morali malo bolj pripraviti, srbizirati vojsko. Z zmedenimi 18 letniki različnih narodnosti pač niso mogli zavojevati uporne, gorate republike...razumeš?.
26277
11. 10. 2017 21.15
+5
Pohlep,pohlep in še enkrat pohlep, to je vodilo v svetu in vatikanu. Jutri spoved, sveto pismo imate, pa za lepo reklamo.
Iniesta
11. 10. 2017 21.14
+1
Puždemon je kot Milorad Dodik ... hebo bi se al da mu ne udje ...
peT99
11. 10. 2017 21.12
+5
Španija bo dejansko Katalonijo ponižala in jo postavila za vzgled ostalim... že sma izjava, da naj se do ponedeljka zjasni kaj je povedal, torej ali ke ali ni razglasil samostojnosti, kaže na to, da jih Bo španoja disciplinirala tako ali drugače, sami bodo pa ponižani...:) zadeve so se lotili nepremišljeno... žal...
Iniesta
11. 10. 2017 21.15
-7
Drzi ... puždemon je krivec ... referendum z manj kot 50% udelezbo ni legitimen ...
26277
11. 10. 2017 21.17
+4
eggnog
11. 10. 2017 21.20
-1
naiven si ti ce mislis drugace, zbudi se...
Schnitzel
11. 10. 2017 21.56
+5
Naj bo tako ali drugače, na dolgi rok še nobena vsiljena zveza ni uspela.
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.58
+5
Šnicel...strinjam ...tole ne bo tako hitro urejeno ....
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.58
+5
korintos23
11. 10. 2017 21.03
+10
Ko bodo pa Baski zapeli bo pa bolj veselo.
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.37
+4
Ne bodo ...kori ...njih je madrid kupil že pred leti ...in od takrat dajo mir ...Če bi oblast v madridu vsaj 10 % toliko " dobrin " kot baskiji... torej želja katalonije ...upoštevala ...in sprovedla....potem nihče v katalonija ne bi niti razmišljal o odcepitvi ...niti prej niti danes...Tako pa je možen tudi kakšen strel ...mogoče ne takoj ...miru pa ne bo ...žal ...Madrid pa se bo ves čas skliceval na zakon ...in kot sem že bolj obširno pisal na začetku te krize ( ob pretepih / terorju oblasti nad volilci ) ...se bodo v madridu sklicevali na 155 člen . ...to pa diši po vojni ...žal ...Opcija rešitve je podpora kataloniji s strani vsaj nekaj držav ...podpora v smislu priznanja - če se tako odloči katalonska oblast ..ali pa nek čudež od nekje - ki ga pa ne bo ....Tudi če se strasti pomirijo...katalonci ne bodo pozabili - niti svoji 16.zahtev ( ki se vlečejo že leta ) ...in prav tako ne terorja s strani oblasti države španije nad njimi ....
Aijn Prenn
11. 10. 2017 20.56
+6
A je Rajoy en mičkeno na trnih...??
murate
11. 10. 2017 20.49
+6
ETA že polira puše
Aijn Prenn
11. 10. 2017 20.57
+6
Takoj,ko Kataloncem rata, bo pri njih zalaufalo na polno...
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.41
+0
Eta za to nima nobene potrebe ...evidentno...
VolkBrenin
11. 10. 2017 21.41
+0
korintos23
11. 10. 2017 20.47
+6
Ga že vidim totogas Sloba kako bi Katalonce z vojsko pošlihto, samo ne sme, si ne upa.
Aijn Prenn
11. 10. 2017 20.57
+6
Tudi meni se zdi, da ga prsti srbijo, pa ve, da ne sme.
BUONcaffee
11. 10. 2017 20.40
+5
Upam, da bodo Katalonci Cerarja prepričali, da jih prizna kot državo.
korintos23
11. 10. 2017 20.43
+1
Vsi jih bodo, samo ko pride čas za to! Tudi nas niso ravno drugi dan po osamosvojitvi.
fljfo
11. 10. 2017 20.44
+2
Ne verjamem, Cerar bo klonil EU...Saj je bilo že večkrat jasno videti, da nima poguma
korintos23
11. 10. 2017 20.47
+10
Ko se bo Katalonija priznala Cerar več ne bo premier! Ebiga.
fljfo
11. 10. 2017 20.51
+6