Tujina

Po spornem nastopu ruskega poslanca odstopil predsednik parlamenta

Tbilisi, 21. 06. 2019 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na protestih proti vse večjemu ruskemu vplivu v Gruziji so ponoči v Tbilisiju izbruhnili spopadi med demonstranti in policisti, pri čemer je bilo po navedbah oblasti ranjenih okoli 240 ljudi, med njimi 80 policistov. Po protestih je s položaja odstopil predsednik gruzijskega parlamenta.

V gruzijski prestolnici Tbilisi se je v četrtek zbralo več kot 10.000 demonstrantov, ki so protestirali proti vse večjemu ruskemu vplivu v državi. Protestnike je zmotil sporni nastop ruskega poslanca Sergeja Gavrilova, ki je ob obisku v gruzijskem parlamentu vodil srečanje o verskih in političnih zadevah, pri tem pa celo sedel na sedežu predsednika parlamenta. Poslance naj bi nagovoril v ruščini, kar je razjezilo javnost in opozicijo. 

Protestniki so se tako v četrtek zvečer zbrali pred parlamentom in zahtevali odstop predsednika parlamenta Iraklija Kobačidzeja. Nekateri od njih so s seboj prinesli zastave Evropske unije in plakate, na katerih se je glasil zapis "Rusija je okupator". Gavrilov je medtem že zapustil Gruzijo. 

Protestniki so v spopadu s policijo skušali vdreti v parlament, in sicer ravno med govorom Gavrilova. Na posnetkih, ki jih je predvajala državna televizija, je bilo videti več sto ljudi, kako pred parlamentom odstranjujejo ovire, ki jih je postavila policija. Nekaterim je uspelo vstopiti na dvorišče parlamenta, a jih je policija nato potisnila nazaj. Notranje ministrstvo je zagrozilo, da bo policija proteste zatrla, ta pa je nato uporabila solzivec in vodne topove, na demonstrante je tudi streljala z gumijastimi naboji.

Kot je povedala poslanka Elene Koštaria, članica opozicije, je incident velika klofuta ob nedavni gruzijski zgodovini. 

Medtem je danes na zahteve protestnikov pristal predsednik parlamenta Irakli Kobačidze in odstopil s svojega položaja. 

Zgodovinsko napeti odnosi

Rusija in Gruzija sta v sporu zaradi dveh separatističnih regij na ozemlju Gruzije, in sicer Abhazije in Južne Osetije. Moskva jih priznava kot neodvisni republiki, na območju pa je ves čas ruska vojska. Kot neodvisno republiko jo priznavajo le Rusija, Nikaragva in Venezuela. 

Protestniki so želeli vdreti v gruzijski parlament.
Protestniki so želeli vdreti v gruzijski parlament. FOTO: AP

Rusko-gruzijska vojna je bila oborožen spopad med Gruzijo na eni strani ter Rusko federacijo, Južno Osetijo in Abhazijo na drugi strani. Vojna se je začela 7. avgusta 2008 z nenadnim gruzijskim napadom na avtonomno gruzijsko pokrajino Južno Osetijo, ki se je že dalj časa upirala gruzijskemu nadzoru. Ker je bila Južna Osetija pod močnim ruskim vplivom, se je v vojno kmalu vmešala Rusija in v Abhazijo poslala vojsko, hkrati pa je na severu Gruzije v Južni Osetiji odprla novo fronto, ki je še dodatno obremenila gruzijsko vojsko.

Maloštevilčna in slabo opremljena gruzijska vojska ni bila kos profesionalni ruski armadi, zato se je začela umikati. Po nekaj dneh bojev so ruske sile zasedle skoraj vso ozemlje v Abhaziji in Južni Osetiji, tako da so se začeli boji širiti na nesporno gruzijsko ozemlje. Po posredovanju Evropske unije in Nata se je vojna končala 16. avgusta 2008. Vojna je postala znana tudi potem, da je zasenčila 29 olimpijske igre v Pekingu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
21. 06. 2019 14.38
+1
Rusi se širijo.
Ate_ist
22. 06. 2019 14.24
kam že? v gruzijo? a gruzijci živijo bolje od rusov? NE! potem je nesmiselno še vzdrževanje nesamostojnega ozemlja in njenega prebivalstva. zaradi nespametnih širitev propadajo cesarstva imperiji. spomni se rimljanov, ki so se zahvaljujoč širitvam obsodili na propad. prav tako britanski imperij, pa sovjetska zveza in sedaj ameriški hegemonizem. misliš da se rusi ne učijo iz zgodovine? no vsaj putin ima toliko soli v glavi, da si ne bo prisvajal ozemelj ukrajine, gruzije, pribaltike z njihovim rusofobnim prebivalstvom. poleg tega jim to ozemlje ne pomeni niti strateškega položaja v sodobnem načinu vojskovanja. dovolj je, da tam sedijo vsaj neutralni ljudje na oblasti. drugo so amerika in njeni vazali, ki za preživetje nujno rabijo vojno. vojno s tujimi rokami. vojno proti rusiji. kjer se bodo z rusijo bojevali ukri in pribalti, pa še kavkazci in če le še mogoče muslimani vseh narodov.
Razumnež
21. 06. 2019 14.11
+0
Srečo imamo, da smo najbolj odaljeni slovani od te mačehe.... Verjetno imamo tudi zato najboljši standard.
KAPIBARA
21. 06. 2019 13.45
+0
Rusi niso krivi, dokler ne najdejo Novičoka...
Razumnež
21. 06. 2019 12.37
-8
Na zahodni strani trepettajo Ukrajinci, na južni Gruzijci.
Razumnež
21. 06. 2019 12.37
-15
Mati Rusija žre svoje... jih je nekoč in jih očitno še danes.
MilošObili?Srbin
21. 06. 2019 13.51
+0
trepetajo fasisti pred mocno roko Rusije in izgubo se tega kar majo! velika je Rusija in se vecja bo ker postaja enostavno premocna, da ne omenjamo njihovih zaveznikov! amerika je old news, meli so veliko casa in sans ampak ocitno je katera stran je preprosto zlobna
Razumnež
21. 06. 2019 14.26
-3
In ubogi narodi, ki jih bo ta aparat požrl. HVALABOGU, da so prišle v Evropo ZDA, da danes ne govorimo rusko.
Razumnež
21. 06. 2019 12.25
-12
Nič novega.... Rusi so vdrli na vzhod Ukrajine, očitno pa imajo apetit tudi na južni strani. (in spet bo kriva kakšna ZDA)
MilošObili?Srbin
21. 06. 2019 13.46
+1
kdo siri nato na meje rusije?? a mogoce rusi?? ukrajina je primer kjer je nato prestopil mejo in povzrocil kar je sledilo!? je bilo tako ali je bilo kako drugace?
Razumnež
21. 06. 2019 18.33
-2
Na povabilo Ukrajine je na ukrajinski zemlji.... Doneck in Lugansk je ukrajinska zemlja, kjer so spopadi, kamor so ruski plačanci vdrli. Mi imamo pa samo srečo, da smo na drugi strani, ker bi nas v pol ure naskočili.
Kollerik
21. 06. 2019 11.58
+9
ni samo ameriška in kitajska, tudi ruska umazanija je prisotna tam, kjer ne bi smela biti. Na tujih tleh.
SVETTEL5
21. 06. 2019 12.41
-5