Tujina

Po zgodovinskem referendumu slavje dolgo v noč. Cerkev: Gre za socialno revolucijo

Dublin, 24. 05. 2015 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Irskem so podporniki enakopravnosti parov ne glede na spolno usmerjenost slavili dolgo v noč. Irska je namreč postala prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Nekoč izjemno vplivna katoliška cerkev je na drugi strani priznala, da se mora soočiti z dejstvi in ugotoviti, kako bo v stiku s časom.

Irska je v soboto proslavila zgodovinski referendum, na katerem je večina volivcev podprla legalizacijo porok istospolnih parov. Podporniki enakopravnosti parov ne glede na spolno usmerjenost so slavili dolgo v noč, potem ko so končni izidi pokazali, da je 62 odstotkov udeležencev referenduma glasovalo za, 38 odstotkov pa proti legalizaciji porok in to v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993.

Irska je tako postala prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Sledila bo sprememba ustave, s katero bodo poročeni istospolni pari z ustavo dobili enak status kot poročena moški in ženska. Priznani bodo kot družina in upravičeni do ustavne zaščite za družine.

Na Irskem so slavili dolgo v noč.
Na Irskem so slavili dolgo v noč. FOTO: Reuters

Irska bo 21 država na svetu, ki bo legalizirala poroke homoseksualcev

Civilno partnerstvo je v državi uzakonjeno od leta 2010, s katerim imajo istospolni pari zakonsko zaščito, ki jo lahko spreminja vlada. Sedaj pa bodo poročeni homoseksualni pari postali ustavna kategorija, ki jo bo mogoče odpraviti samo z referendumom. Prve istospolne poroke je moč pričakovati jeseni in da bo takrat Irska postala 21 država na svetu, ki bo legalizirala poroke homoseksualcev.

Udeležba daleč najvišja na referendumih doslej

Zadovoljstvo ob tem so mnogi Irci, ki so se referenduma množično udeležili, izražali tudi na družbenih omrežjih. Za legalizacijo so bili večinsko v skoraj vseh volilnih okrajih - 42 od skupno 43, 60-odsotna volilna udeležba pa je bila daleč najvišja na referendumih doslej, saj so se mnogi Irci, ki živijo v tujini, vrnili domov samo zato, da bi oddali svoj glas.

Slavje na Irskem - 1
Slavje na Irskem - 1 FOTO: Reuters

Vrstijo se čestitke iz tujine

Britanski premier David Cameron, ki je legaliziral poroke homoseksualcev v Veliki Britaniji, je na Twitterju zapisal, da je izid jasno pokazal, da so homoseksualci in heteroseksualci enakopravni. Ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je irskega izvora, pa je zapisal, da pozdravljajo podporo Irske enakosti. Ljubezen je zmagala, je dodal.

Vrsta irskih znanih osebnosti je podprla kampanjo. Ena najbolj znanih irskih rock skupin U2 je tako na Instagramu objavila fotografijo z napisom In the name of love... (V imenu ljubezni), ki je ena njihovih najbolj znanih pesmi.

Slavje na Irskem - 3
Slavje na Irskem - 3 FOTO: Reuters

Vpliv katoliške cerkve v zadnjih letih upadel

Legalizacija porok homoseksualcev pomeni tektonsko spremembo za Irsko, kjer je katoliška cerkev tradicionalno zelo vplivna, večina prebivalcev se izreka za katoličane, splav pa ostaja prepovedan, razen v primerih, ko je ogroženo življenje matere.

Vendar je vpliv katoliške cerkve v zadnjih letih upadel po valu škandalov s spolnimi zlorabami otrok med duhovščino in spričo vse večje sekularizacije družbe.

"Menim, da se mora Cerkev soočiti z dejstvi ... Ali smo se povsem odtujili od mladih," je po objavi izidov dejal eden vodilnih predstavnikov katoliške cerkve na Irskem, nadškof Dublina Diarmuid Martin. "Gre za socialno revolucijo, ki se ni začela danes," je še izpostavi nadškof, ki je sicer glasoval proti, saj meni, da je treba pravice homoseksualcev spoštovati, ne da bi spreminjali definicijo poroke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1