Tujina

Viadukt je popustil po letih opozoril, da je v slabem stanju

Genova, 16. 08. 2018 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H./ STA/ A.K.
Komentarji
69

Medtem ko se na stotine reševalcev še vedno trudi, da bi našli preživele pod ruševinami viadukta v Genovi, se pojavljajo vprašanja, kako se je lahko takšna tragedija sploh zgodila v moderni industrijski državi. Strokovnjaki dvomijo, da bi lahko takšno nesrečo povzročil udar strele. Že dolga leta so sicer opozarjali, da je viadukt Morandi 'nesreča, ki kar čaka, da se zgodi'.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vse manj upanja
    03:05
    Iz 24UR: Vse manj upanja
  • Iz 24UR: Leto izrednih razmer v Genovi
    02:56
    Iz 24UR: Leto izrednih razmer v Genovi
  • Iz SVETA: Izredne razmere v Genovi
    02:53
    Iz SVETA: Izredne razmere v Genovi

Javnost še vedno razburja dejstvo, da se je kaj takšnega sploh lahko zgodilo. Preiskovalci natančen vzrok za zrušenje dela viadukta v Genovi še ugotavljajo. 

Viadukt Morandi se je zrušil med hudim neurjem, ko je v globino 45 metrov skupaj z njim zgrmelo več kot 30 avtomobilov in trije tovornjaki. A strokovnjaki so skeptični, da bi lahko udar strele povzročil takšno tragedijo in nekateri so že dolgo opozarjali na dotrajanost viadukta.

Kot poroča CNN je že leta 2012 strokovnjak za ceste Giovanni Calvini, v iskanju podpore za izgradnjo nove italijanske infrastrukture v intervjuju posvaril: "Vladajoči ne smejo misliti, da uresničevanje javnih del ni njihov problem. Ko se bo čez deset let zrušil viadukt Morandi in bodo državljani ure in ure ujeti v zastojih, se bodo ljudje spominjali tistih, ki so rekli ne."

Struktura viadukta Morandi 'inženirska napaka'

Leta 2016 je Antonio Brencich iz strojne fakultete Univerze v Genovi prav tako posvaril javnost, da je struktura viadukta Morandi 'inženirska napaka'. Most Morandi so nenehno obnavljali in popravljali: "Most so zaradi tehnologije, ki jo je patentiral Morandi, a jo je kmalu tudi prenehal uporabljali, prizadeli resni problemi s korozijo," je povedal italijanski La Repubblici. Sistem za preprečevanje korozije ni deloval tako, kot je bilo predvideno, zato je struktura hitreje propadala, je razložil. Dokaz o prezgodnjem razpadu po njegovih besedah je, da je bil vzhodni stolp obnovljen le 20 let po odprtju, kar ni nič v primerjavi s pričakovano življenjsko dobo viadukta.

Večina italijanske infrastrukture je bilo sicer, kot piše the Guardian, zgrajene med leti 1950 in 1960. Glede na Nacionalni svet za raziskave večina tovrstnih gradenj zaradi starosti predstavlja varnostno tveganje. Pri gradnji so se namreč uporabljali podobni materiali, kot pri mostu Morandi, ki naj bi imeli kratek rok trajanja, je še povedal Brencich in dodal, da bi bilo treba nekatere strukture iz tistih let zdaj porušiti.

V podjetju Autotrade so takšne navedbe zanikali in sporočili, da je bil viadukt nenehno nadzorovan in da ni bilo razlogov zato, da bi ga obravnavali kot nevarnega.

Luigi Di Maio, podpredsednik vlade je novinarjem povedal: "Če bi bil ta most nevaren, bi ga morala Autostrade zapreti že davno. Vse bomo preverili in kot je že dejal premier Cinte, smo mi odgovorni za vso državno infrastrukturo, zato bomo preverili vse druge podobne gradnje." V zadnjih petih letih se je v Italiji zrušilo deset mostov, pri čemer je bilo še sedem smrtnih žrtev, prav tako poroča the Guardian.

Evropska komisija ponovno zavrnila očitke iz Italije glede zrušenega viadukta

Zrušen avtocestni viadukt pri Genovi je bil del evropske cestne mreže in je bil zato podvržen temeljitim pregledom in varnostnim standardom Evropske unije. A za izvajanje smernic EU so odgovorne nacionalne oblasti, je danes v Bruslju pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije. S tem se je komisija ponovno odzvala in zavrnila kritike italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, da ima Italija težave pri obnavljanju infrastrukture zaradi strogih pravil EU glede proračunskega primanjkljaja.

Direktiva je bila nazadnje posodobljena leta 2008, v njej pa med drugim piše, da je varnost najpomembnejša prednostna naloga cestnega prometa.

"Varnost mora biti zagotovljena, preverjena in po potrebi izboljšana v skladu z smernicami EU o upravljanju varnosti v cestnoprometni infrastrukturi," je dejal tiskovni predstavnik. Za upoštevanje evropskih smernic so odgovorne posamezne članice, v primeru privatiziranih cest pa upravljavci, je pojasnil.


Strahovi se pojavljajo tudi drugod po Evropi

Po smrtonosnem zrušenju viadukta v Genovi se strahovi o dotrajani infrastrukturi in varnosti takšnih gradenj pojavljajo tudi drugod po Evropi. Strokovnjaki opozarjajo, da so nekateri mostovi v nevarnem stanju.

V Bolgariji naj bi v naslednjih letih obnovili 211 cestnih mostov, ki so v slabem stanju in nevarni, od tega 34 na avtocestah. Obnovo je zaukazal bolgarski premier Bojko Borisov, potem ko se je vladna ekipa v sredo zvečer po torkovi tragediji v italijanski Genovi seznanila s stanjem v državi na tem področju.

Minister za regionalni razvoj Nikolaj Nankov je tako, kot je razvidno iz objavljenega zapisnika sredine seje vlade, ministrski ekipi povedal, da je bila večina od 211 mostov v slabem oziroma nevarnem stanju zgrajena pred 35 do 40 leti, od takrat pa jih niso nikoli temeljito prenovili, nekaterih celo nikoli. Od 34 avtocestnih mostov oziroma viaduktov naj bi jih bilo 17 v še posebej slabem stanju.

Premier Borisov je na podlagi teh informacij zaukazal obnovo in utrditev vseh teh premostitvenih objektov, pristojni minister pa mora v najkrajšem možnem času pripraviti načrt za to. "Ne glede na to, ali obnovo financiramo s posojili, ki bi jih vračali s cestninami, ali iz proračuna, želim, da jih obnovimo naenkrat," je zatrdil.

V Franciji je minister za infrastrukturo posvaril, da se je glede na zadnje raziskave, ki jih je naredilo ministrstvo, izkazalo, da več kot tretjina mostov potrebuje obnovo in da jih je vsaj 841 predstavlja grožnjo, poroča the Guardian. V Italiji vsaj 300 mostov predstavlja tveganje, da se zrušijo, vključno z mostom blizu na Siciliji, ki ga je projektiral isti inženir Morandi kot nesrečni viadukt v Genovi.

Italija napovedala obsežno preiskavo

Italijanski premier je po zrušitvi dela avtocestnega viadukta v Genovi razglasil 12-mesečne izredne razmere v deželi Ligurija in napovedal odvzem koncesije upravljalcu. Pod viaduktom Morandi sicer nadaljujejo reševalno akcijo, a je upanja, da bodo našli preživele, vse manj.

Italijanska vlada je sicer po tragediji na avtocesti v Genovi, kjer se je v torek zrušil del viadukta Morandi, pri tem pa je umrlo najmanj 39 ljudi, odločna, da pride zadevi do dna. Premier Giuseppe Conte je za deželo Ligurija razglasil izredne razmere, ki bodo v veljavi 12 mesecev. Za prve intervencije pa je vlada že namenila pet milijonov evrov.

Premier je napovedal obsežno preiskavo in sprožitev postopka za odvzem koncesij upravljalcu avtocest, družbi Autostrade per l'Italia. "Ne moremo čakati na pravosodje," je dejal. Nove koncesije pa bodo podelili pod bolj strogimi pravili, je obljubil. 

Družba Autostrade trdi, da so viadukt nadzirali vsake tri mesece v skladu z najboljšimi mednarodnimi praksami. Ponudila je tudi, da most zgradi v petih mesecih, kar pa bi stalo okoli 100 milijonov evrov.

Podpredsednik vlade Italije Luigi Di Maio je kljub dvomu analitikov, da bo vladi uspelo družbi Autostrade per l'Italia odvzeti koncesijo za avtocesto ob ligurski obali, saj bi morala država družbi oz. njeni lastnici, skupini Atlantia, verjetno plačati odškodnino, odvzem pa je tudi pravno zahtevna naloga, danes ponovil odločnost vlade za ta korak. "Potrjujem odvzem koncesije," je dejal v pogovoru za radijsko postajo Radio 24.

"Moram ponoviti prepričanje vlade, da ni mogoče, da v tej državi ljudje na tak način umirajo na cestah, za katere plačujejo cestnino," je dejal. "Jasno je, da tisti, ki bi moral izvajati vzdrževanje, tega ni storil," je dodal. Spomnil je tudi, da je že milanska borza, kjer je tečaj delnic Atlantie danes strmoglavil, povedala svoje, še preden je vlada potegnila prve poteze.

Notranji minister Matteo Salvini, ki je danes obiskal poškodovane v bolnišnici v Genovi, pa je izrazil pričakovanje, da bo družba Autostrade z današnjim dnem odpravila plačevanje cestnine. Sam bi to storil že minuto po tragediji, je dejal.

Vse manj upanja, da bodo pod ruševinami našli preživele

Reševalci pa pod ruševinami viadukta še vedno iščejo morebitne preživele. Upanje, da bodo reševalci pod ruševinami še našli preživele, je sicer vse manjše. Notranji minister Matteo Salvini je v sredo zvečer dejal, da se na žalost zdi, da je pod ruševinami še več žrtev.

Okoli 1000 reševalcev s psi se izmenjuje pri iskanju morebitnih preživelih in žrtev pod več tonami ruševin viadukta. Lokalne oblasti so zagotovile, da bodo z iskanjem nadaljevali, dokler bo vsaj še kanček upanja, da so pod ruševinami preživeli. Še vedno je sicer mogoče videti več tovornjakov in avtomobilov na delu viadukta, ki je ostal nepoškodovan.

Žrtve bodo pokopali v soboto, ko bo tudi dan žalovanja

Uradno število smrtnih žrtev je trenutno 39, ranjenih je 16 ljudi, od tega jih je devet v kritičnem stanju. Glavni tožilec v Genovi Francesco Cozzi je sicer v sredo dejal, da je v zrušenju umrlo 42 ljudi, vendar pa ta številka uradno ni bila potrjena. Pogrešajo še več deset ljudi. Doslej identificirane žrtve bodo pokopali v soboto, za ta dan pa so v Italiji razglasili dan žalovanja.

Okoli 630 ljudi se je moralo izseliti iz bližnjih poslopij, ker bi se deli viadukta nad njimi lahko porušili. Oblasti menijo, da bodo ta poslopja morali verjetno porušiti. Vlada je za evakuirane prebivalce obljubila nove domove v letu dni.

Zrušitev dela viadukta Morandi povzroča tudi velike težave pri pretočnosti prometa v mestu kot tudi pri širši prometni povezavi med Milanom in francosko mejo.

Kdo so žrtve tragedije v Genovi?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
16. 08. 2018 19.35
+4
to je ko ima privat zadevo cez in samo molze in bogati in mu gre trsko denar za obnovo pac vse je super.
kolo1982
16. 08. 2018 19.09
+11
20 let po odprtju so ga že popravljali? Pri nas popravljajo 4leta po odprtju
Dinho8O
16. 08. 2018 18.37
+2
Strokovnjak je rekel, da je nevihta? Katerim strokovnjakom zdaj verjeti?
Acidic
16. 08. 2018 18.20
+3
Lektor je na dopustu
casinio
16. 08. 2018 17.58
-1
Naslednji pa na trojanah mam tak obcutek
detect
16. 08. 2018 17.13
+17
rimski akvadukt je star 2000 let.je že res da niso fural gor tovornjaki,pa vseeno.
Dinho8O
16. 08. 2018 18.37
+0
Zmaga Ukrajini ..
16. 08. 2018 19.09
+8
Detect ++++++++++++ Res je, ampak Rimljani nikoli niso delali "predrznih" objektov. In vedno so šli "na ziher" varianto. Kar pa se tiče furanja tovornjakov, pa je zanimivo, da so bili njihovi mostovi grajeni tako, da večja ko je bila obremenitev nanje, bolj so "držali". Tako je bil npr. grajen tudi mostarski most. Ne vem, če so novega naredili "po istem kopitu". Čeprav njihovi objekti prav zaradi robustnosti gradnje niso bili estetsko najbolj cenjeni (sicer je to stvar percepcije..., meni se zdijo namreč njihovi akvedukti in arene nekaj izjemno veličastnega) so bili pa zanesljivi. Ja, Rimljani so bili nesporni carji gradbeništva! Pa niso imeli nobenih "hudih" programskih modelov in sodobnih orodij.
detect
16. 08. 2018 20.12
+3
dmarc2
16. 08. 2018 14.42
+46
Če pomislim, da sem zadnjih osem let približno dvakrat mesečno, ali pa tudi pogosteje, s kamionom vozil čezenj in pri tem vedno imel nelagoden občutek. Zdaj vem zakaj. Tudi jutri bi moral čez, ker grem spet v Francijo, ampak zdaj seveda ne bom šel...
Zmaga Ukrajini ..
16. 08. 2018 14.40
+10
Očitno se veliki objekti ne rušijo samo v Pakistanu in Indiji, pač pa tudi v EU. Italijani so super designerji, spoznajo se na modo, kulinariko,..., ampak v gradbeništvu so pa očitno hudo šlampasti. Prav zdaj mineva 50 let od katastrofe v italijanskem Vajontu, ko je v takrat največje umetno jezero na svetu zdrsnil plaz z gore, kar je povzročilo vodni val, ki je ubil vse pod seboj, porušil vasi, ceste, skratka vse živo. Ko se spomnim na takšne zgrešene megalomanske naložbe (nekateri strokovnjaki so že prej opozarjali na nestabilnost gorskih pobočij med katerimi je ležalo umetno jezero, ampak ker so že veliko investirali, niso želeli ustaviti projekta), sem lahko še hvaležna za TEŠ6, ki ga samo predrago plačujemo, smrtnih žrtev pa ne bo.
exdetektiv
16. 08. 2018 15.41
+7
Kratkoročno ne ,,,daljnoročno pa sigurno bodo prav zaradi teš6..v to si lahko prepričana. posebno zdaj, ko bodo začeli v teš6 kuriti vse živo.
Uporabnik599200
16. 08. 2018 15.49
+20
Si bil v kratkem kaj na jugu Ita? Ceste še huje kot v pakistanu, da ne govorim o prepečencih ki jih je več kot italjanov... Smeti povsod.. Groza. Spodnjo polovico škornja je potrebno odrezat in poslati na atlantik..
Transformerji
16. 08. 2018 14.34
+25
Si predstavljate grozljivko, da se pri nas, tudi 200% preplačanih delih, kaj podre? Verjemite, še dodatno bi nabili cestnino!
PošteniSlovenec
16. 08. 2018 13.33
+50
Slovenija mora pokazati našo solidarnost in v pomoč Italiji in Genovi poslati naše najsodobnejše gradbince ki se znajdejo in znajo. Posodimo jim Tovšakovo in Zidarja in se bo zidalo in kšeftalo sto na uro.
babicagrenajug
16. 08. 2018 11.52
+12
Za dodati; v Italiji je prek 70.000 mostov in mostičkov, od tega vsaj 5.000 mega konstrukcij in tunelov, ter vsaj 6 milijonov težkih tovornjakov-šleperjev, poleg ostalega, ki se konstantno vozikajo gor pa dol.
šavrin
16. 08. 2018 11.03
+12
včeraj je italijanski inštiut CNR objavil , da je kar 60% vseh betonskih starejših viaduktov rizičnih od tega 17 kritičnih, poglejte posnetek enega od teh kritičnih na * in vse je jasno.
skradin
16. 08. 2018 10.16
+19
Camorra, Ndrangheta, Sacra Corona Unita, Stidda, Sicilian Mafia, Banda della Magliana….ITD
Hitri Jezek
16. 08. 2018 11.38
+16
Kratko in jedrnato.Večina Slovencev nima pojma kako mafije,ki si jih naštel držijo Italijo v svojih krempljih!
cbr1001
16. 08. 2018 19.45
+1
v italiji se imenuje mafija, pri nas pa strici iz ozadja :)
deltex
16. 08. 2018 10.13
+25
Tole je res ena huda tragedija. Res me zanima, kaj bo pokazala preiskava. Nenavadno je, da kar tako odtrga cesto. Zelo prometno, sredi velikega mesta, ne kakšno vaško brv. OK, malo zaniha, se pojavi udrtina, kakšna luknja...da se pa sesuje celotno cestišče...nekaj je moralo iti hudo narobe. Kot laik ne upam ugibati, očitno je prišlo naekrat do nekih okoliščin, ki jih nihče ni predvidel.
pizzamargerita
16. 08. 2018 09.56
-6
ne vem sicer, kaj sedaj pomagajo izredne razmere v celi pokrajini?! To se valjda razglasi ob popravah, potresu.. širšega obsega, ki še kar traja.
mihajlodm
16. 08. 2018 09.37
+38
Vrsto let sem delal na računalniškem izračunu konstrukcij . Pogoji so bili tudi 1 m snega in veter 150 km/uro ter 100% obremenjenost z tovornimi vozili. Tisti tenki nosilci mostu so preslabi, že na pogled. Stebri morajo biti precej močnejši ( poglej te Črni Kal )
nightifly
16. 08. 2018 09.59
+18
mihajlo , no , torej sva nekako kolega , samo da sem jaz strojnik ,pa vseeno smo tudi mi delali kontrukcije zeleznih ,tudi lesenih ali kombiniranih resitev . In oba veva za prednapetostne kontr. ,visece , skatlaste in podobno . No , ta most je bil cisto v redu , eleganten most , zgrajen sicer preko 50 let nazaj , pa vseeno ne bi smel pasti dol -sam vase ,kot bi rekli v zargonu -ene vrste implozija (samomor mosta ) . Zanimivo je ,da je most do 90-ih stal brez nadgradnje in dodatnih ´´tirantov ´´ ,ki so mostne segmente drzali v liniji . Toda taki mostovi so sklop razlicnih elementov ,ki drzijo vse skupaj v balansu .Tako je treba vse lemente obnoviti ,vzdrzevati . Strukture narejene stoletja nazaj so imele varnosti koeficient (ν ) x 10 ali 100 ,zdaj pa so te vrednosti veliko nizje , in v veliko primerih prenizke ,ker ne upostevajo Hkratnih max . obremenitev . Da bi pa taka konstr. padla zaradi strele je popolnoma bolno . Dejstvo je , da v obnovo niso dali dovolj sredstev in volje . No , bodo pa zdaj imeli nov viadukt -most ,za ceno zivljenj in ogromno materialno skodo . Govori se ze o kompleksivni skodi 11 miliard . Ni problema ,bo UE dala Benettonu kaj zraven .
Aijn Prenn
16. 08. 2018 12.42
-11
Šef strojnega faksa je reku, da je strela kriva. ;-))
krnekilojz
16. 08. 2018 14.23
+8
zamenjati tega šefa, ker očitno nima pojma. Dosti je takih, ki naredijo več škode, kot koristi, ko predavajo.
Zmaga Ukrajini ..
16. 08. 2018 14.29
+7
Kulle, to bo treba šele ugotoviti. Šef, ki ga omenjaš, je rekel, da je MOŽNO, da je svoje pridala tudi strela. Kot pri vsaki katastrofi, gre tudi pri tej za niz manjših, samih po sebi neusodnih napak, ki pa se na koncu kumulirajo. Tako naj bi strela, ki jo omenjajo, oslabila ali močno poškodovala tisti del visečih jeklenic, ki se stikajo s cestiščem in ga "nosi". Meni se tudi upira razmišljat, da bi strela porušila most, ampak kot rečeno, če ni bil most že prej tako hudo načet, ga tudi strela ne bi mogla zrušiti. Če je sploh strela kriva oz. če je res strela tisti zadnji - kritični dejavnik.
BUONcaffee
16. 08. 2018 09.24
-29
Sedaj dam Cerarju prav da hoče dražji drugi tir. Več denarja več muzike, vsaj tako pravijo.
111111112
16. 08. 2018 13.38
+11
Pa kaj ko bi ti na sploh nehal komentirati na splošno kar se dogaja v italiji, tvoji komentarji nimajo ne pomena - ne smisla ma ama nič, nočem se prepirati ali spravljati v konflikt ampak daj no, če nimaš kaj pametnega za spisati, pojdi raje v wv školjko gledati! Srečno
krnekilojz
16. 08. 2018 14.24
+10
tale yugo je pameten na vseh frontah ampak, kot vemo, yugo nije za dugo, ako je za dugo nije yugo
nightifly
16. 08. 2018 09.15
+18
No ,mislim ,da se druzina Benetton kar poti zdaj -ker je lastnik firme Autostrade in upravlja tudi s tem mostom .
BUONcaffee
16. 08. 2018 09.20
+24
Ja, če se izkaže, da so res krivi bodo nastradili. Nekdo bo šel v zapor in vsi celo ostali brez vsega premoženja. V Italiji zaplenijo premoženje celi družini in vsem sorodnikom.
krnekilojz
16. 08. 2018 14.25
+4
BUONcaffee
16. 08. 2018 09.10
+4
Vedno pa je tako da nastradajo nedolžni ljudje.
BUONcaffee
16. 08. 2018 09.08
+2
Od kar imamo viadukt na Črnem Kalu vsa megla iz Ljubljane prihaja dol.