Tujina

Podnebne spremembe ogrožajo Kip svobode, Benetke, Galapagos ...

Ženeva, 28. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovna dediščina, kot so Galapagos, Kip svobode, Benetke, Stonehenge, je ogrožena zaradi podnebnih sprememb. Spomeniki so ranljivi zaradi višanja temperatur, taljenja ledenikov in dvigovanja morja, vse več pojavov ekstremnega vremena, suše in gozdnih požarov.

Klimatske spremembe so največja nevarnost za svetovno dediščino, med temi za Galapagos, Kip svobode, Velikonočni otoki in Benetke, opozarjajo v poročilu Združeni narodi. 

Raziskovalci so se osredotočili na 31 naravnih in kulturnih spomenikov v 29 državah, ki so ranljivi zaradi višanja temperatur, taljenja ledenikov in dvigovanja morja, vse več pojavov ekstremnega vremena, suše in gozdnih požarov.

Kot so opozorili, je treba ukrepati takoj in omejiti dvigovanje temperatur, da bi še uspeli zaščititi svojo dediščino tudi za zanamce.

Newyorški Kip svobode je eden od spomenikov, ki je ogrožen zaradi dvigovanja morske gladine in vse hujših neurij, kakršen je bil denimo orkan Sandy leta 2012.

Kip svobode
Kip svobode FOTO: AP

Galapagos, kjer je Charles Darwin preučeval evolucijo, je prav tako ogrožen zaradi dvigovanja morske gladine, segrevanja morja in ekstremnih vremenskih pojavov. Prav tako pa težavo predstavlja tudi na tisoče turistov, pojav invazivnih vrst ter nelegalni ribolov.

Prizadet bi bil tudi Stonehenge. Zaradi milejših zim se lahko razmnožijo živali, ki bi destabilizirale kamne. Benetkam pa seveda grozijo poplave zaradi dvigovanja morske gladine.

Kipom na Velikonočnih otokih grozi erozija obale, je povedal avtor raziskave Adam Markham. Med najbolj ogroženimi pa so koralni grebeni, ki že zdaj propadajo zaradi vse bolj toplega in kislega morja.

Raziskovalci so opozorili, da je nujno omejiti dvigovanje temperatur, saj bo škoda lahko katastrofalna in nepopravljiva. ''Zdaj, kot še nikoli poprej, potrebujemo, da države podprejo in upoštevajo zaveze iz podnebnega sporazuma, sprejetega v Parizu,'' je poudaril Markham.

''Ne obstaja večja nevarnost, kot so klimatske spremembe, ki bi vplivala na toliko naravnih in kulturnih spomenikov in ki lahko naredi toliko škode,'' je še dodal.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
28. 05. 2016 23.04
nič kaj dobrega se ne obeta
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2016 12.25
+0
Le zakaj so imeli v srednjem veku odpustke? Onesnažuj kolikor te je volja, le plačaj mi odpustek. :)
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2016 12.24
+0
Poučite se o CLIMATEGATE. Vir: Corbett report Climategate. Poučite se, kaj je izjavil ugleden znanstvenik, zagovornik globalnega segrevanja dr. Phil Jones v pismu John Christy. "Znanstvena srenja bi se usula name, če bi izjavil, da se je ohlajalo od leta 1998. Ok, se je, ampak samo 7 let in to ni statistično signifikantno." --- Saj imate google in pogooglajte in se poučite, če je Phil Jones res poslal tako e-poštno sporočilo. :)
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2016 12.18
+3
Problem ni, da se vozite v 12 valjnem super športnem avtu in onesnažujete. Problem tudi ni, če imate privatno letalo in onesnažujete. Problem je le, če bi se večina pritoževala na davek za CO2, postavljala neugodna vprašanja. Zato onesnažuj kolikor želiš, le nam plačaj odpustek in se ne sprašuj, nikoli ne dvomi v sistem, ki smo ti ga postavili.
walter2
28. 05. 2016 10.48
+2
Kip svobode svetovna dediščina????? Mogoče po Ameriških kriterijih!A za Francoze spomin na čase,ko so ustvarjali Ameriko!
ni_mi_vse_eno
28. 05. 2016 08.51
+2
Afera climategate je lepo pokazala propagando globalnega segrevanja - vse za davek na CO2. Samo nikoli se ne vprašajte kam gre vaš denar in za kaj se porablja. Kip svobode pa najbolj ogroža politika ZDA. Največja neumnost pa je izjava, da je Stonehenge ogrožen zaradi živali. Baje so raziskovalci odkrili, da se razvija nova vrsta volov, ki se nenadzorovano zabijajo v granitno kamenje, kar lahko v nekaj tisoč letih povzroči poškodbo granita. Prav tako ni škodljiv legalen ribolov, ker se za njega plača dajatve državi, ta pa naprej nakazuje privatnim bankirjem. Posojam potiskan papir za dolg in obresti, zato so vse uspešne in neuspešne države zadolžene meni. Ali boste uspešni ali ne pa bo odločal % obresti. Bolj boste pridni, nižje obresti vam dam.