Tujina

Podobe, ki so jih naredile spletne kamere, v bazi obveščevalne službe

London, 28. 02. 2014 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska obveščevalna služba GCHQ je s pomočjo ameriške NSA zbirala podobe, ki so jih med klepetom na Yahooju naredile spletne kamere uporabnikov. Pri Yahooju pravijo, da tega niso vedeli in da gre za kršitev zasebnosti uporabnikov.

Guradian razkriva, da je britanska obveščevalna služba GCHQ zbirala in v svoji bazi shranila podobe uporabnikov Yahoojevega spletnega klepeta, ki so jih naredile spletne kamere. Pri tem ji je pomagala ameriška služba za nacionalno varnost NSA, Guardian pa se pri navajanju informacij sklicuje na dokumente, ki jih je pridobil žvižgač Edward Snowden.

Podobe je zbiral program z imenom Optic Nerve, s tehnologijo samodejne prepoznave obraza pa naj bi britanski obveščevalni službi omogočil nadzor nad osumljenci. Vendar pa v dokumentih izrecno piše, da je program podobe zbiral ne glede na to, ali je bil uporabnik tarča obveščevalne službe ali ne. Tako so se v bazi obveščevalne službe znašle tudi podobe nedolžnih ljudi.

Med podobami, ki jih je zbrala obveščevalna služba, so tudi podobe povsem nedolžnih ljudi.
Med podobami, ki jih je zbrala obveščevalna služba, so tudi podobe povsem nedolžnih ljudi. FOTO: Thinkstock

Program ni shranjeval celotnega posnetka klepeta, ampak je na vsake pet minut shranil podobo. V letu 2008 je agencija denimo v šestih mesecih zbrala podobe več kot 1,8 milijona uporabnikov Yahooja. Med njimi so tudi spolno eksplicitne podobe.

Pri Yahooju so se besno odzvali na novico. Zatrdili so, da niso vedeli, da obveščevalna služba to počne in dodali, da gre za izjemno resno kršitev zasebnosti njihovih uporabnikov. 

Iz dokumentov je sicer razvidno, da so pri GCHQ razpravljali o tem, kako spolno eksplicitne podobe skriti pred očmi uslužbencev, vendar pa se vmes niso vprašali, ali kršijo kakšna pravila zasebnosti s tem, ko podobe sploh hranijo v svoji bazi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
28. 02. 2014 18.49
+7
To pomeni dvoje. >> A) Da se bo treba na take stvari navaditi ... B) Da smo v bistvu v vojni - T.i. elite v različnih državah proti navadnemu ljudstvu. >>> "Elite" ne upoštevajo nobenih pravil, torej ni nikakršnega razloga, da bi jih drugi. >>> Razen če kdo misli, da je tam neki super bogati bankir Jezus Kristus? >>> Je v bistvu. Dokler ne dobi metka v glavo. Takrat se šele pokaže, da ni.
Ramzess
28. 02. 2014 18.38
+4
"Pri Yahooju pravijo, da tega niso vedeli in da gre za kršitev zasebnosti uporabnikov." Yahoo, star maček v spletu, se pa res nima na kaj izgovarjati, ...
Bruhalnica24
28. 02. 2014 18.24
-1
Ja vsega pa res ne morejo vedet .....
Miki777--
28. 02. 2014 16.28
-2
Ma dajte no, to so vse teorije zarote, mirijo resni strokovnjaki. To kar objavljate je laž.
cvitko123
28. 02. 2014 22.04
I G N O R A N T
28. 02. 2014 16.21
+9
Razmisljam da bi objavil zlato zilo.
kritika1
28. 02. 2014 14.24
+6
Zbiranje obveščevalnih podatkov je težavno delo. Včasih je bilo potrebno veliko operativcev, da so slikali, poslušali ... Danes, ja danes pa smo vsi po vrsti pomočniki, če ne celo kar sodelavci teh služb. Pridno pišemo komentarje, objavimo vse, kar nam pride pod roke, zapišemo vse kar vemo (malo tudi dodamo). Večina bo zamahnila z roko, češ, na gledajo in berejo. Tako kot trgovci skušajo pridobiti čim več podatkov o naših nakupovalnih navadah, nam te službe ponujajo razno razne programe, brezplačne seveda, kjer ni treba drugega kot prijava, nekaj podatkov in zadeva brezhibno deluje. Pa vas zanima kaj vam bodo ponudili, ja točno to, kar vi potrebujete, ker iščete. Vsake toliko časa še kakšna anketa, zelo prijazna celo z možnostjo nagrade ... Ja za te podatke so morali včasih operativci garati od jutra do večera, analitiki so švicali, povezovali izločevali ... danes vse to naredimo sami, tisto na koncu pa računalnik. Še pomnite, kako je bilo včasih s fotografiranjem določenih območij, danes imate na Googlu vse in če vlomilca zanima kam naj vlomi se bo samo zapeljal peko googla, malce pobrskal po družabnih omrežjih in tarča bo izbrana. Tako, da je to več kot samo strah pred "tajnimi službami" bolj so nam nevarni kriminalci.
SLO_Cowboy
28. 02. 2014 12.55
+16
Sej storitve Googla tudi niso zastonj ZASTONJ ;-)
ebiga
28. 02. 2014 12.39
+27
Če bi bil članek o u dbi bi bilo že najmanj 1000 komentarjev. kopanje po arhivih za 50 let nazaj je bolj pomembno, kot sedanjost in prihodnost. Zato pa smo tam kjer smo.
slavito
28. 02. 2014 12.21
+13